Yönetmen Dünyası

Yönetmen Nasıl Olunur?

Her meslekte olduğu gibi yönetmenlikte de öncelik insan ilişkilerinizin sağlam olmasıdır. Çevrenizde olan insanlara ne kadar çok samimi ve kibar davranırsanız o kadar çok saygı görürsünüz ve iş ortamında kolay iletişim sağlayabilirsiniz.

İyi bir yönetmen olmak için her zaman alanınızla ilgili bilmediğiniz şeyleri öğrenmeye başlayın. Kamera, ışık, renk, ses gibi teknik detayları öğrenin, kurgu yapmayı öğrenin. Ben nasılsa sadece yöneticem teknik konuları bilmesem de olur diye bir şey söz konusu değil çünkü.

Şimdiye kadar izlemediyseniz geçmiş yılların yönetmenlerinin filmlerini izleyin. Ama şunu unutmayın ki beğendiğiniz bir filmin yönetmenine göre kendinizi yönlendirmeyin. Yoksa kendi yaratıcılığınızın önünü kapatmış olursunuz. Hem Türk hem de Dünya sinemasından kendinize bir şeyler katmaya bakın.

Son olarak unutmayın ki eğer iyi bir yönetmen olmak istiyorsanız; hayal kurmayı, yaratıcı, dikkatli, sabırlı, çok okuyup çok izleyen biri olmayı aklınızdan çıkartmayın. Sorumluluk sahibi olan ve yaptığı işi sahiplenen bir karaktere sahip olursanız altından kalkamayacağınız, başarı sahibi olamayacağınız bir iş yoktur.

Yönetmen Nedir?

Sıklıkla duyduğumuz yönetmen kelimesini; belgesel, tiyatro, sinema ve dizi gibi projeleri yöneten kişilere diyoruz. Yazılacak olan senaryodan tutuncast kadrosundan mekân seçimine kadar organize eden, yönlendiren kişilerdir. Herhangi bir projeyi izleyiciye nasıl en iyi şekilde sunacağının planlamasını yapar ve izleyiciye dikkat çekici bir şekilde anlatmaya çalışır. İyi bir yönetmen bir senaristin yazdığı senaryoyu ayağa kaldırmayı başarır.

Yönetmen Olmak

Planladığı projeyi tamamlamak için kendine bir set ekibi kuran yönetmen herkesi koordine etmelidir. Diyelim ki elinize bir senaryo geldi ve okurken hiçbir duyguya kapılmadınız. Ancak eğer iyi bir yönetmenseniz bu senaryoyu perdeye öyle bir taşırsınız ki izleyenler gerçekmiş hissine kapılırlar. O yüzden yönetmenin bakış açısı her zaman çok önemlidir. Yönetmen setlerin ana damarıdır. O yüzden bütün sorumluluk onun üzerindedir. Yönetmen olmak kolay bir iş gibi görünse de çoğu kişiye, aslında en zor mesleklerden biridir. Günümüzde çoğu isim yapmış yönetmen setlerde sabah akşam çalışmış, yorulmasına rağmen asla pes etmemiş ve yönetmen koltuğuna oturabilmek için çok fazla sabretmiştir. O yüzden gelecekte yönetmen olmak gibi bir planınız varsa asla pes etmeyin ve çalışmaktan gocunmayın derim.

İlişkili İçerik
GenelYönetmen Dünyası

Heyecan Veren 10 Türk Yönetmen

Yeşilçam filmleri mazide kalmış olsa da, hala her yayınlandığında ilgi ve zevkle…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Ahmet Ertegün Kimdir?

Gelmiş geçmiş en büyük müzik şirketlerinden biri olan Atlantic Records, her zaman bugünki…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Stanley Kubrick Kimdir?

Her zaman mükemmeliyete ve kusursuza ulaşmak için çalışan efsanevi yönetmenin takıntılı…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir