Yönetmen Dünyası

Stanley Kubrick Kimdir?

Her zaman mükemmeliyete ve kusursuza ulaşmak için çalışan efsanevi yönetmenin takıntılı olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Takıntıları yüzünden 48 yıllık aktif yönetmenlik kariyerine sadece 16 film sığdırmış bir adam, işte karşınızda Stanley Kubrick. Sonsuz Oda Blog olarak siz değerli okuyucularımıza değerli yönetmen Stanley Kubrick’in kim olduğunu ve hakkında fazla bilinmeyen yönlerini derledik.

Stanley Kubrick

Stanley Kubrick 26 Temmuz 1928’de New York’ta doğmuştur. Babası tarafından alınan fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılığa ilgi duymaya başlayan usta yönetmen, okul hayatında çok başarılı değildir. Genelde derslere ilgi duymuyordu. William Howard Taft Lisesi’ne giden ve 1945’te mezun olan Kubrick, 1946’da New York City College’da akşam sınıflarına gitmeye başlamıştır.

Yetenekli bir fotoğrafçıydı ve lisedeyken bile Look dergisine bir dizi fotoğraf satmıştı ve ilk olarak aynı dergide kısa zamanlı bir fotoğrafçı olarak işe başlamasının ardından tam gün çalışan bir fotoğrafçı oldu. Bu süre zarfında film yapma filmlerde bilim ve sanata da giderek daha fazla ilgi duyan Stanley Kubrick, özellikle yönetmen Max Ophuls ve Elia Kazan’ın tarzından esinlenmiştir.

1951’de, ilk filmi’Günün Fırsatı’nı yönetti. Daha sonra Look dergisindeki görevinden ayrılan ve film yapımına odaklanmaya başlayan Stanley Kubrick, 1951’de Flying Padre belgeselini yönetti. 1953’te ilk renkli filmi The Seafarers’ı çeken Kubrick, daha sonra Killer’s Kiss (1955), Öldürme (1956) ve Şöhret Yolları (1957) filmlerini yaptı.

1960’da Spartacus filmi ile kendini gösteren Stanley Kubrick, 1962’de Lolita filminin yönetmenliğini yaptı ve büyük ses getirdi. 1968’de Arthur C. Clarke ile birlikte senaryosunu yazdığı 2001: A Space Odyssey filminin yönetmenliğini yapan Stanley Kubrick, 1971 yılında şiddetli ve rahatsız edici görüntüleri ile A Clockwork Orange filminin yönetmenliğini yapmış, film açık içeriği nedeniyle eleştirilmiş, ancak yine de çeşitli ödüller için aday gösterilmiştir.

1975’de Barry Lyndon filmi ile 4 yıllık araya son veren Stanley Kubrick, 1980’lerde yalnızca iki film yaptı. Bunlardan biri kült kabul edilen Shining (1980) olurken, diğeri Full Metal Jacket (1987) filmiydi.

Stanley Kubrick ölmeden önce son filmini 1999’da çekti. Başrolünde Tom Cruise’nin bulunduğu Eyes Wide Shut eleştirmenler ve izleyici tarafından beğenildi.

Stanley Kubrick’in Özel Hayatı

Stanley Kubrick Toba Metz ile 1948’de evlenmiş, ancak çift 3 yıl sonra boşanma kararı almıştır. İlk evliliğinin ardından 1954’te dansçı Ruth Sobotka ile evlenen usta yönetmen, bu evliliğini de devam ettiremedi ve çift boşandı. Stanley Kubrick son evliliğini Alman aktris ve sanatçı Christiane Harlan ile yapmış, çift 1958’de evlenmiş ve iki kızı olmuştur. Stanley Kubrick 7 Mart 1999’da 70 yaşındayken uykusunda ölmüştür.

Stanley Kubrick Hakkında Fazla Bilinen Gerçekler

  • Kavramsal Analizler

Filmlerinin oldukça derin analizlere sahip olmasına rağmen Stanley Kubrick filmlerinin taşıdığı anlamları açıklamak zorunda olmak istemediğini ve her bir filmin kendi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak filmlerin kavramsal analizlere sahip olmasında ısrarcıydı. Dahası Stanley Kubrick’in yöntemi ilgisini çeken ve kendisini tekrar etmemeye çalıştığı hikâyeler oluşturmaktı.

  • Stanley Kubrick’in Tamamlanmamış Projeleri

Stanley Kubrick’in hiçbir zaman tamamlanmamış birçok projesi bulunmaktaydı. Bunların içinde muhtemelen en çok bilinen projesi de Napoleon’du. Stanley Kubrick film için hazırlık yaptığı aşamada asistanlarının birinden Fransa imparatoru hakkında bir şeyler bulabileceği her kitabı alması için bütün kitapçıları gezmesini istedi. Asistanı, 100’den fazla kitapla geri döndü ve Stanley Kubrick onların hepsini okudu. Bu kapsamlı araştırmalarının üzerine 1961 yılında senaryoyu tamamlayan yönetmen, filmi çekebilmek için doğru düzgün bir finansman bulamadığı için Napoleon, Stanley Kubrick arşivinin tamamlanmamış filmlerinden biri olarak kaldı.

  • Uçak Korkusu ve Kedi Sevgisi

Stanley Kubrick uçmaktan ölesiye korkardı. Öyle ki kariyerini bile uçakla bir yerlere gidip gelmek zorunda kalmayacak düzeyde tutmaya çabaladı. Filmlerinin çoğu sonradan yaşamaya başladığı yer olan Birleşik Krallık’ta çekildi.

Stanley Kubrick ayrıca iflah olmaz bir kedi sevgisine sahipti. Bir zamanlar 16 tane kedisi vardı ve çalıştığı dönemlerde onlarla ilgilenemediği zamanları telafi etmek için filmini tamamladıktan sonra kedilerin kurgu odasında dolanmalarına ve oynamalarına müsaade ederdi.

  • Favori Filmi

Karısı Christiane Kubrick’e göre, Stanley Kubrick ulaşabildiği her filmi izlerdi. En sevdiği filmlerden biri de 1979 yapımı komedi filmi The Jerk’tü. Hatta Eyes Wide Shut’ı yapmaya karar verdiğinde başrol için The Jerk’ün başrolünde yer alan oyuncu Steve Martin’i düşünmüştü ve hatta projeyi konuşmak için Martin ile tanışıp buluşmuştu.

Ayrıca Stanley Kubrick, ani ölümünden yalnızca birkaç gün önce en sevdiği filminin Eyes Wide Shut, en az sevdiği filminin de Fear and Desire olduğunu söylemiştir.

  • Satranç Tutkusu

Bir belgeselde “Pek çok harika şeyin dışında satrancın size öğrettiği şey iyi görünen bir şeye baktığınız anda hissettiğiniz ilk heyecanı kontrol edebilmektir. Satranç, başınız beladayken sizi ele geçirmeden önce sadece objektif olarak düşünebilmeniz için eğitir.” dediğine tanık olduğumuz Stanley Kubrick hırslı ve usta bir satranç oyuncusuydu. Birçok oyuncu yıllarca sette Stanley Kubrick’le stranç oynayıp onu mağlup etmeye çalışmış olsalar da hiçbiri bunu başaramazdı.

Stanley Kubrick’in Aldığı Ödüller

1955’de Locarno Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü’nü Killer’s Kiss adlı film ile kazanan Stanley Kubrick, 1960’da Spartacus filmi ile Altın Küre: En İyi Drama Görseli ödülüne layık görüldü.

1964 yapımı Dr. Garipaşk ile En İyi Yönetmen dalında iki ödül kazanan Stanley Kubrick, New York Film Eleştirmenleri Dairesi ve İtalyan Ulusal Film Gazeteciler Sendikası Ödülleri’nin sahibi oldu. Stanley Kubrick, 2001: Uzay Yolu Macerası filmi ile 1968’de En İyi Görsel Efekt dalında Akademi Ödülü almıştır.

Stanley Kubrick Film istesi

  • Gözü Tamamen Kapalı (1999)
  • Full Metal Jacket (1987)
  •  Cinnet (1980)
  •  Barry Lyndon (1975)
  •  Otomatik Portakal (1971)
  •  2001: Uzay Yolu Macerası (1968)
  •  Garip Doktor (1964)
  •  Lolita (1962)
  •  Spartaküs (1960)
  •  Zafer Yolları (1957)
  •  Son darbe (1956)
  •  Killer’s Kiss (1955)
  •  The Seafarers (1953)
  •  Korku ve İstek (1953)
  •  Day of the Fight (1951)
  •  Flying Padre (1951)

İlişkili İçerik
GenelYönetmen Dünyası

Heyecan Veren 10 Türk Yönetmen

Yeşilçam filmleri mazide kalmış olsa da, hala her yayınlandığında ilgi ve zevkle…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Ahmet Ertegün Kimdir?

Gelmiş geçmiş en büyük müzik şirketlerinden biri olan Atlantic Records, her zaman bugünki…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Mustafa Şevki Doğan Kimdir?

Sinema ve Televizyon dünyasında birden fazla alanda başarı yakalayan kişi sayısı ülkemizde…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir