Senaryo Dünyası

Senaryo Nasıl Yazılır?

İlk başta senaryo nedir sorusunu yanıtlayacak olursak;sinema teknolojisinin geliştirmiş olduğu, sinemada ya da televizyonda gösterilmek üzere, çekim için hazırlanan yazı diyebiliriz.

Şimdi, bir hikayeniz var ve bunu senaryolaştırmak istiyorsunuz öyle mi? Nereden, nasıl başlasam diye düşünüyorsanız eğersenaryo yolculuğuna çıkma zamanınız gelmiş demektir.

Hikayeyi kafada yaratmak kolay geldi diyelim, ama bunu pekiştirmeniz, detaylarıyla sürükleyici kılmanız için yapmanız gereken şeyler var elbette. Senaryo yazmak içinöncelikle çok fazla film izlemeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü: ne kadar çok film izlerseniz o kadar çok aklınızda olan hikayeye yön verebilirsiniz. Ben kendi senaryomu yazıcam nasılsa diyip başka senaryoları okumaktan kaçınmayın.Çünkü ne kadar çok farklı türde senaryo okursanız, ne kadar sık senaryo örnekleri incelerseniz kendi senaryonuzu daha farklı kılmanız için birçok fikir gelecektir aklınıza.

Senaryo yazmaya başlamadan önce kendinize bir takvim hazırlayın. Planlama yapmazsanız senaryonuzu tamamlamakta güçlük çekebilirsiniz. Konu ne olursa olsun amacınıza ulaşmak için her zaman düzenli olmak ve çok çalışmak gerekir. Senaryo yazmakta her zaman fazla özveri gerektiren bir iştir. Bu süreci hayatınızın vazgeçilmezi olarak görüp, senaryonuzu büyük bir sorumluluk duygusu ile yazmaya başladığınızda zaten kağıtları doldurmaya başlayacaksınızdır.

Hadi diyelim her şeyi hazırladınız oturdunuz masanın başına. Ama aklınıza bir hikaye gelmedi. Buna rağmen bir şeyler yazmak istiyorsunuz. İşte bu noktada en iyi bildiğiniz şeyi yazmayı deneyin. Kendi yaşadığınız olaylardan yola çıkın. Her insanın hayatından unutulmaz bir olay geçmiştir elbet. Siz de onlardan birini bulup yola çıkmaya başlayın.

Senaryo yazmak isteyenlerin bir başka akıllarına takılan soru ise; dizi seneryosu mu yoksa film senaryosu yazmak mı? Şimdi bu soru için önce arasında bulunan farklara bir göz atalım.

Dizi senaryosu yazmak:

Dizi senaryosu yazmak, film senaryosu yazmaktan daha çabuk bitmesi gereken bir iştir. Eğer dizi senaryosu yazmak istiyorsanız, karakterler üzerine çok fazla çalışmanız gerekmektedir. Günümüz dizi senaryoları maalesef bir noktada tıkanmaktadır. Tıkandığı yerde de izlenme oranı düştüğü için yayından kaldırılmaktadır. Bunun en büyük etkeni ise senaryoda karakter yaratma sorunudur.Güçlü karakterler yerine daha yüzeysel karakterlerin kullanılması senaryonuzu her zaman aşağıya çekecektir… Onun için bu noktada fazla özenli davranmalısınız.

Film senaryosu yazmak:

Senarist olmak istiyorum diyen bir kişinin yazacağı film senaryosu her zaman sanatsal estetik içermesi gerekir. Çünkü film senaryosu her zaman için dizi senaryosuna göre daha fazla özveri gerektirir. Film, diziye göre çok daha az süreli olduğu için en ufak hatalar bile göze çarpabilir. Teknik olarak bakarsak ikisinin yazımıda aynıdır. Ama siz siz olun bir film senaryosu yazacaksanız çok iyi konsantre olun.

Sonsuz Oda’da Senaryo

Sonsuz Oda online eğitim platformunda senaryo üzerine eğitim veren alanında uzman kişiler var. Gelin bu kişilerin ders başlıklarını birlikte inceleyelim.

Görkem Çakın

Görkem Çakın Sonsuz Oda derslerinde senaryonun bel kemiğini oluşturan ‘hikaye nasıl yazılır’ sorusunu ve senarist olmaya karar verdiğinizde karşılaşacağınız şeyleri anlatıyor.

Görkem Çakın Kimdir?

Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik yazarlık bölümünden mezun olan senarist Görkem Çakın, mezun olduktan hemen sonra kaleme aldığı ilk kitabı olan Elma Hükümdarlığı’yla bu sektöre girmeyi başarmıştır. İstanbul’ da hayatını ve geçimini sürdürürken aynı zamanda önemli reklam ajanslarında metin yazarlığı yapan Görkem Çakın, bunun yanı sıra Baba 1.5 ve Cumali Ceber 2 filmlerinin senaryo ekibinde görev alarak senaristlik konusunda kendini geliştirmeyi başarmıştır. İzlediği yol haritasını Sonsuz Oda’da anlatan Görkem Çakın’ın ders başlıklarına bakalım şimdi;

  1. KENDİ HİKAYENİ YARAT: Görkem Çakın ilk dersinde senaryoyu ve hikayeyi oluşturan temel unsurları anlatıyor.
  2. ÇATIŞMA: Görkem Çakın, senaryo yazmanın en önemli ögesi olan çatışmanın ne olduğunu ve nasıl bulunduğunu anlatıyor.
  3. KARAKTER YARATMAK: Bu bölümde hikayelerinizde karakterleri oluştururken nasıl bir yoldan gitmeniz gerektiğini anlatıyor.
  4. KARAKTER YARATMAK -2: Karakterin yapı taşlarını ince ince belirliyor, bunu yaparken hangi yollardan geçmeniz gerektiğini anlatıyor.
  5. TRETMAN: Tretmanı ortaya çıkaran aksiyon planını ve senaryonuzu farklı kılacak sahne detaylarını anlatıyor.
  6. SENARİSTİN DÜŞÜNSEL YAPISI: Hikayenizin senaryoya uygun olup olmadığını, düşünsel boyuttaki metotlarla hikayenizi nasıl test edeceğinizi anlatıyor.
  7. SENARYOYU SATMA AŞAMASI / SUNUM DOSYASI: Senaryonuzu kime, hangi kanala satmak istediğinizi keşfetmenizi sağlıyor. Bu satışı yapmaya çalışırken uymanız gereken kuralların neler olduğunu anlatıyor.
  8. HİKAYEDEN SENARYOYA: SAHNE YARATIMI: Hikayenizi satmak istediğiniz kişiye beğendirdikten sonra artık onu sahnelendirmeye sıra gelir. Bu aşamada neler yapabileceğinizi anlatıyor.
  9. DİYALOGLAR: Hikayenizi yaşatacak olan diyalogları yazmanın püf noktalarını Görkem Çakın anlatıyor.
  10. İLK DRAFT: SENARYONUN TAMAMLANMASI: Senaryonuzu nasıl tamamlıyacağınızı ve yolun sonunda hedefinize ulaşmanın püf noktalarını anlatıyor.

Sonsuz Oda’da senaryo eğitimi veren bir diğer kişi;

Gül Abus Semerci

Dizi senaryosu yazmanın tüm inceliklerini, oyuncunun senaryo ile kurduğu ilişkinin hikayeye nasıl etki ettiğini tüm detaylarıyla anlatan Gül Abus Semerci kimdir bir bakalım;

Öykü, roman, senaryo yazarı ve aynı zamanda oyuncu olan Gül Abus Semerci; Tiyatro Dramatik Yazarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2002 yılında ilk olarak Canım Kocacığım adlı dizinin senaryosunu yazarak sektöre giriş yapmıştır. Daha sonra Kırgın Çiçekler, O Hayat Benim, Aşk ve Mavi gibi diziler olmak üzere toplamda 15 dizi ve filmin senaryosuna da imzasını atmıştır. 2009 yılında Kahve Bahane dizisinde rol alarak oyunculuğuyla da kendini kamera önünde izleyiciye gösteren, bulunduğu alanlarda başarısından söz ettiren Gül Abus Semerci Sonsuz Oda’da senaryo eğitimi veriyor.

Gül Abus Semerci’nin ders başlıklarına bir bakalım;

  1. GÜL ABUS SEMERCİ KİMDİR?: Gül Abus Semerci birinci dersinde tutan bir senaryo yazmanın inceliklerini, oyuncunun senaryo ile kurduğu ilişkinin hikayeye nasıl etki ettiğini anlatıyor.
  2. OYUNCULARIN SENARYO İLE İMTİHANI: Oyuncuların dizilerde oynadığı sırada performanslarının senaristleri nasıl motive/demotive edebildiğini anlatıyor.
  3. PROJE SÜRECİ: Bir projenin yazım, yapım ve yönetim aşamasından, rating listelerine girişine kadar olan yolculuğunu anlatıyor.
  4. HER ROMAN DİZİ OLUR MU: Gül Abus Semerci, her romandan dizi film senaryosu çıkar mı?  Roman yazan biri senaryo yazabilir mi? Sorularını cevaplıyor.
  5. SENARYO YAZMAK HER YAŞTA ÖĞRENİLEBİLİR Mİ?: Senaryo yazmak isteyen ancak eğitimi eksik kalmış yazar adaylarının neler yapması gerektiğini, film, dizi veya günlük dizi yazmanın farklılıklarını anlatıyor.
  6. SENARİST VE OYUNCU BİRLİĞİ: Senaryonun çekim aşamasında senarist ve oyuncuların karşılıklı yaşadıklarını ve bir senaristin nelerden hoşlandığını anlatıyor.
  7. SENARİSTİN DÜNÜ BUGÜNÜ: 20 yıla yakın zamandır yüzlerce dizi bölümü yazan Gül Abus Semerci, sektörün dönemlerini mercek altına alıyor.
  8. HERKES SENARYO YAZABİLİR Mİ?: Senaryo yazmak isteyenlere nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini güncel diziler üzerinden örnekleyerek anlatıyor.
  9. TAVSİYELER: Senaristlerin kazanç ve harcama yolculuğunu dinliyoruz. Gül Abus Semerci yeni senarist adaylarına tavsiyeler veriyor.

İlişkili İçerik
Film/TvSenaryo Dünyası

Stephen King'in Senaryo Olmuş En İyi Kitapları

Ünlü yazar Stephen King’in kaleme aldığı, her birinin içimize işleyen eşsiz bölüm ve…
Devamını Oku
Film/TvSenaryo Dünyası

En Ünlü Film Setleri

Birbirinden ünlü filmlerin bir o kadar güzel çekim alanları ve setlerine göz atmaya ne…
Devamını Oku
Senaryo Dünyası

En iyi Film Festivaleri

Eğer iyi beyaz perde takipçisi iseniz, listemizde bulunan film festivallerinden…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir