Senaryo Dünyası

En iyi Film Festivaleri

Eğer iyi beyaz perde takipçisi iseniz, listemizde bulunan film festivallerinden haberdarsınızdır. Hem dünyaca ünlü festivalleri hem amacı birbirinden güzel yerli festivalleri derledik. Cannes’tan Toronto’ya, Toronto’dan İstanbul film festivaline anlattık, beğenilerinize sunduk.

Locarno Uluslararası Film Festivali

1946’dan beri sinema adına yeni her ne varsa onları sunmaktan geri kalmayan bir festival. Bu sebeple keşif festivali olarak da bilinir. İsviçre’nin Locarno şehrinde yerini alan bu festival 70. yılına merdiven dayamıştır. Ağustos ayında düzenlenen festivalin en can alıcı noktası ise; Piazza Grande’de yapılan açık hava gösterimleri. Orada olmak için can atabilirsiniz… Festivalin büyük ödülü Altın Leopar. Bir de Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Abbas Kiarostami, Alain Tanner, Werner Herzog, Agnes Varda gibi yönetmenlerin aldığı “Onur Leopar”ı var.

Sundance Film Festivali

Şimdi geldik Amerika’nın güya bağımsız film festivaline! Butch Cassidy and the Sundance Kid ile akıllara kazınan Robert Redford‘un 1981 yılında kurduğu festival, Hollywood sisteminin dışındaki sanatçılara ve sinema çalışanlarına destek vermek için yola çıkmışken, sonrasında amacından şaştı. Sundance Institute tarafından düzenlenen festival, Amerika’nın Utah eyaletinde birçok sinefilmi bir araya getiriyor.

Berlin Uluslararası Film Festivali

Eğlencesine, sanatına, enerjisine aşık olduğumuz; tüm hipster’ların mabedi Berlin’deyiz şimdi; Berlin Uluslararası Film Festivali, Venedik ve Cannes ile birlikte Avrupa’nın üç büyüğünden biri desek yanlış olmaz. 1951 yılından bu yana Şubat aylarında gerçekleştirilen festival, Berlinale olarak da bilinir ki bizce bu söylem daha havalıdır. Şubat ayındaki Berlin soğuğuna dayanıp oralara giderseniz, ünlü göreyim derseniz Berlinale Palast’a gidin. 12 Kızgın Adam, Yaban Çilekleri, Manolya, İnce Kırmızı Hat, Çocuk Pozu; şehrin de sembolü olan Altın Ayı’yı kapıp yoluna devan eden filmlerden. 

Venedik Uluslararası Film Festivali

Dünyanın en eski film festivalidir o. 1932 yılında düzenlenmeye başlanan festival, Ağustos sonu Eylül başı gibi tüm dünya sorunlarını unutturur ve herkesi kendine çekmeyi başarır. Venedik’in Lido adasında, tarihi Palazzo del Cinema’da düzenlenen festival için orada bulunacaksanız elinizi çabuk tutmanız gerekir. Kalacaksanız da Lido değil Venedik tercihiniz olsun. Altın Aslan (Leone d’Oro) alan filmlerin ise birkaçı şöyle: Güreşçi, Dönüş, Muson Düğünü, Özgürlüğün Bedeli, Bisikletçi, Üç Renk: Mavi, Marianne and Juliane…

Cannes Film Festivali

Nuri Bilge Ceylan’ın gediklisi olduğu festival. Fransa’nın en havalı şehirlerinden biri Cannes’da düzenlenen festival 70. yılına merdiven dayamış durumda. 1930’ların sonunda Venedik Film Festivali’ne rakip olması dileğiyle kurulan bu festivalin çıkış amacını hiç samimi bulmasak da, geldiği yeri yadsıyamayız. Casino’su, gece hayatı, eğlenceli plajlarıyla pek ünlü olan şehir, festival zamanında tam bir çılgına dönüşüyor. Eğer festival zamanında -ki bu çoğunlukla Mayıs ayına denk gelir- Cannes’a giderseniz, birkaç ünlü görmek adına Palais des Festivals binasının önündeki kırmızı halıyı mutlaka ziyaret edin. Aylar aylar öncesinden rezervasyon yapmak önemli. Kış Uykusu; Aşk; Hayat Ağacı; Mavi En Sıcak Renktir; Beyaz Bant; 4 ay, 3 hafta, 2 gün Cannes’da Altın Palmiye kazanan filmlerden.

Toronto Uluslararası Film Festivali

Tarihi 1976 yılına dayanan bu festivale “Oscar’ın habercisi” de derler. Anlayacağınız sadece Kuzey Amerika’daki değil dünyadaki en prestijli festivallerden biridir. Sinemayla ilgileniyorsanız hatta kendinizi sinefil diye betimliyorsanız bu festivalin kaçırılmayacak derece önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Onu diğerlerinden ayıran özelliği ise yarışmasız olması. Uluslararası film festivallerinin yanında, Kanada’da filmlerle ilgili başka yatırımlar da gerçekleştiren TIFF Group tarafından düzenlenmektedir.

San Sebastián Uluslararası Film Festivali

Bu festival Naomi Watts, Brad Pitt, Michael Douglas, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Meryl Streep gibi isimleri ağırlamış; film yapsa da izlesek dediğimiz Almodovar ve Coppola’nın kariyerlerindeki çıkışa ön ayak olmuştur. Eylül ayında yolunuz San Sebastian’a düşerse hem sinemanın hem de deniz/kum/güneş üçlüsünün tadını mutlaka çıkarın! 2008 yılında Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Pandora’nın Kutusu, Altın İstiridye kazanan filmlerden biri. Diğer birkaçı da şöyle: Magical Girl, Dans La Maison, Rumble Fish, Niwemang.

Türkiye’de ki Film Festivalleri

İstanbul Film Festivali

Her yıl Nisan ayında sinemaseverlere heyecan yaşatan festivalin tarihi 1982 yılına dayanıyor. Bu zamana kadar bu festivale gelen ünlü yönetmen ve oyuncuların da haddi hesabı yok: John Malkovich, Sophia Loren, Bernardo Bertolucci, François Ozon, Paul Schrader, Theo Angelopoulos, Paul Cox, Abbas Kiarostami, Emir Kusturica… diye daha uzar gider bu liste. Blind, What Richard Did? The Loneliest Planet, Mayıs Sıkıntısı, Ayna, Yumurta da Altın Lale’yi kapan filmlerden.

!f Bağımsız Filmler Festivali

Kış aylarının gönüllere taht kuran bir diğer festival !f’teyiz şimdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de Şubat ve Mart aylarında düzenlenen festival, biraz cep yaksa da bir sürü filmi getirip, farklı ve güncel temalar altında topluyor. Sadece film festivali diye düşünmeyin, yanında sinemaseverleri buluşturan çılgın partiler, konserler, atölyeler gibi etkinlikleri de var. 14. yılı ardımızda bırakıp önümüzdeki festivallere bakıyoruz.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivalidir o, medar-ı iftiharımızdır. Uçan Süpürge tarafından 1998 yılından beri düzenlenen festival, İstanbul’da birçok festivalle yaşanan coşkuyu Ankara’ya taşıyor. Peki festivalde neler mi var? Kadın yönetmenlerin uzun, kısa, belgesel ve animasyon filmleri var. Amaçları da daha masum olamaz: Sinema sanatının çarpıcı dilinden yararlanarak toplumsal cinsiyete ve kadın sorunlarına ilişkin tartışmaları yaygınlaştırmak.

1001 Uluslararası Belgesel Film Festivali

Bu festivalimiz de, “evde her gün belgesel izleyenlere” gelsin. 17. yaşını kutlayan festival, -onların deyimiyle- belgesel izleyicisinin, hiçbir külfet olmaksızın belgesel sinema ile buluşma hakkı olduğu düşüncesinden hareketle doğmuş. Festival ilk yılından bu yana da hem yarışmasız hem de ücretsiz. Bizi mutlu eden bu özelliklerin yanında belgesel sinemacılar için dünya sinemasına açılan bir pencere, başka coğrafyaların temsilcileriyle bir araya gelmelerini sağlayan bir platform. Ayakta alkışlanası.

Film Ekimi

2002 yılından beri düzenlenen festivalde, ödüllü filmleri ve senenin vizyon filmlerini izleme şansı bulabilirsiniz. Öyle filmler geliyor ki bilet bulamayınca kahrolursun. Gloria, Only Lovers Left Alive, No, Whiplash, Adieu au langage, Boyhood işte öyle filmlerden.

İlişkili İçerik
Film/TvSenaryo Dünyası

Stephen King'in Senaryo Olmuş En İyi Kitapları

Ünlü yazar Stephen King’in kaleme aldığı, her birinin içimize işleyen eşsiz bölüm ve…
Devamını Oku
Film/TvSenaryo Dünyası

En Ünlü Film Setleri

Birbirinden ünlü filmlerin bir o kadar güzel çekim alanları ve setlerine göz atmaya ne…
Devamını Oku
Senaryo Dünyası

It’s Always Sunny in Philadelphia’ya Yakın Bakış

Dünya televizyon tarihinde, It’s Always Sunny in Philadelphia kadar hak ettiği değeri…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir