Senaryo Dünyası

Senaryoda Çatışma nedir?

Bir senaryonun olmazsa olmazı nedir diye sorsanız alacağınız cevap değişmez. Evet çatışma…Senaryoda çatışma, temelde iki ya da daha fazla gücün karsılaşmasıdır.En önemli unsurlardan biri olan çatışma; anlatının gidişatına yön veren ve öykünün ana temasının somutlaştırıldığı zıtlıklar durumu olarak ifade edilebilir. Kişinin kendisiyle, bir başkasıyla, çevresiyle, değerleriyle, doğayla savaşmaya girmesi durumudur aslında.

Bir senaryo yazmak!

Senaryo yazmaya başlarken ilk önce sorun yani çatışacak bir konu bulmanız lazım. Çünkü; senaryoda çatışma tamamen itici bir güçtür. İzlediğiniz filmlerden yola çıkıp düşündüğünüzde de mutlakaher hikayede çatışma olduğunu fark edeceksiniz zaten. Karakter her zaman filme bir sorunla başlar, yani hep başa çıkması gereken bir konu vardır. Bu şekilde başlayan filmlerin sonunda da bu problem yüksek oranda çözümlenerek sonuçlanır.

Senaryoda çatışmanın değişik türleri vardır. Bunlardan bazılarına bakalım:

– İnsanın insanla çatışması.
– İnsanın doğayla çatışması.
– İnsanın kendisiyle çatışması.
– İnsanın toplumsal çevre ile çatışması.

Senaryoda Çatışmayı özetlemek gerekirse;

– En genel anlamıyla bir zıtlık ağı: (iyi- kötü) gibi.
– İkinci anlamıyla ise çatışma, bir hikayenin gidişatıdır. Çözüm bekleyen bir durumdur.
– Aşılması gereken bir engeldir.
– Yanıt verilmesi gereken bir meydan okumadır.
– Giderilmesi gereken bir sorundur.
– Verilmesi zorunlu bir karardır.
– Kurtulmayı gerektiren bir baskıdır.
– Kurulması gereken bir dengedir.

İyi bir senaryo yazmak için izlemeniz gereken adımlar:

1. Binlerce Film İzle

Ne demişler, ne kadar çok o kadar iyi. İyi, kötü veya yeni eski demeden izle. Herhangi bir şeyi ayırt etmeden tüm film türlerini izleyin. Filme konu alınmış ne varsa kendinizi ona maruz bırakın. Ne kadar çok film izlerseniz, o kadar çok filmin unsurlarını anlayabilirsiniz. Filmin unsurları nedir derseniz; olay örgüsü, sekans ve bölüm gibi yapısal unsurlardan bahsediyoruz. Bunları kavradıktan sonra bir filmi izlerken filmin bir bölümünden sonra saate bakarak film izlemeye başlayacaksınız çünkü filmdeki kırılma anlarının ne zaman olacağını tahmin etmek isteyeceksiniz.

2. Binlerce Senaryo Oku

Yine ne demişler, ne kadar okursanız o kadar iyidir. Senaryo kavramını anlamanıza yardımcı olmakla birlikte, sayfalarda yer alan cümlelerin ekrana nasıl yansıdığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu şekilde, farklı özelliklere sahip senaristlerin tarzlarını ve kullandıkları diller hakkında fikir sahibi olabilecekken yine en önemlisi, işin özünü içeren ve istenilen görselliği elde edebilmek için senaryoda yaratıcılığın nasıl kullanıldığını göreceksiniz. Senaryoyu yazarken, kağıdı nasıl kullanmanız gerektiğinden, kağıtta bırakmanız gereken boşluklara kadar senaryoya dair her ayrıntıyı bu şekilde öğrenebileceksiniz.

3. Oldukça Çok Fikriniz Olsun

Bulacağınız fikirler her zaman için orijinal, yeni ve özgün olmalıdır. Çünkü iyi bir fikrin varsa bu senin için çok büyük avantaj sağlayacaktır. Diyelim ki bir senaryoyu bitirdin, bitirir bitirmez hemen diğerine başlamalısın ki her zaman yeni bir şeyler üretiyor olabilesin. Her zaman için özgün ve yeni fikirlerinizin olabilmesi için kendinizi çevrenizde gördüğünüz her olaydan beslemelisiniz.

4. Yazmak İçin Bir Takviminiz Olsun

Kilo vermek için sağlıklı beslenip egzersiz yapmanız gerekir. Araba almak istiyorsanız para kazanıp biriktirmeniz gerekir. İşte senarist olmak için de oturup düzenli bir şekilde senaryo yazmanız gerekir. Çalışmalarınızı bir takvime göre yapmalısınız. Çünkü; bir takvim tutarsanız kendinizi bir düzene sokmuş olursunuz. Günlük rutin yaptığınız işler arasına eklerseniz hayatınızın vazgeçilmez bir unsuru olarak görmeye başlayabilirsiniz. Fakat bu konuda gerçekçi olmalısınız. Bu işten para kazanın ya da kazanmayın, senaristlik her zaman için tam zamanlı bir iştir. Siz de buna uygun olarak davranmalısınız. Sorumluluklarınızı bilin ve çalışma düzeninizi oturtun. Senaryo dakiklik ve özveri ister.

5. Kendi İçinizin Sihrini Keşfedin

Hayatta herkesin yaşanmış bir hikayesi vardır elbette, kendi hayatında olmasa bile çevresindekilerin bir hikayesi mutlaka vardır. O yüzden ilk önce en bildiğiniz şeyi yazmayı deneyin. İlk başlarda, en iyisi kendi deneyimlerinizden yola çıkmaktır. Tabi ki önceliğiniz sevdiğiniz önem verdiğiniz şeyler olmalı. Sizi etkileyen şey her ne ise, onun altına inmelisiniz. İşte bütün sihir orada. İçinizde, aklınızda olan kıvılcım eğer bir ateşe dönüşmüyorsa bu durumda yapılacak bir şey yoktur. Bu işin üstesinden gelmenin en sağlıklı yolu, yaratıcı yeteneklerinin ne olduğunu bilmekten ve kendinize karşı her zaman için dürüst olmaktan geçer.

6. Unutulmaz Karakterler Yaratın

Hikayenin ana unsurları elbette yer verdiğiniz karakterlerdir. Karakterlerinizi ne kadar iyi seçerseniz senaryonuz o kadar başarılı ve akıcı olur.  Kusurlu ama iz bırakmayı bilen ve öne çıkan karakterler yaratmaya çalışın. Belirlediğiniz karakterleri geliştirmeye özen gösterin. Karakterler arasındaki ilişkileri – ebeveynleriyle ilişkileri, kardeşleri, iş arkadaşları vs.- hayal etmeye başladığınızda kendi yazdığınız karakterleri keşfedersiniz ve birden hikaye önünüzde oluşmaya başlar.

7. Merak Uyandıran Senaryo

Senaryoda ilginç bir karakterin bir şeyi çok istemesi ancak onu elde edememesi üzerine kurulu olan hikayeler genelde iyi hikaye olur. Ama tabi ki yalnızca bu değildir. Daha önceden bilinen bir hikayeyi aktarıyor bile olsanız kendine özgü bir ortam, mekan yaratarak bunu geliştirmeniz gerekir. Hikayenin geçtiği topluluk (çok seslilik, karakter eğrisi vs.) ve aktardığı olay örgüsü de hikayenin diğer unsurlarıyla uyum içinde olmak zorundadır.

8. Seçtiğiniz Temayı Önce Siz Tanıyın!

En olağanüstü karakterlerin yer aldığı en fantastik durumlar sağlansa bile eğer hikayenizin bir teması yoksa, o hikayeyi yazmanızın da bir anlamı olmaz. Önce neden diye sormalısınız Neden bu hikaye? Hikayenizin ana teması her şeyin özüdür. Çatışma ile tema kavramları birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu için, ana karakterinizin dikkatlice keşfedilmesi sizi doğrudan çatışmanın ortasına sürükleyecektir. Çünkü tema her zaman kahramanın birincil görevinde yer alır.

9. Yazmadan Önce Kendinize Taslak Hazırlayın

Senaristlerin öncelikleri taslaktır. Kendinize bir taslak oluşturmalısınız ki hikayeniz o kadar akıcı olsun. En temel taslaklar ise şu şekildedir; 1- kahraman ve kahramanın amacı, 2- seçeceğiniz yardımcı karakterler ve onların amaçları, 3- başlangıcınız ve sonu, 4- olay örgünüzü oluşturacak beş kısım, ve son olarak olayların basit bir biçimde sıralanması.



İlişkili İçerik
Film/TvSenaryo Dünyası

Stephen King'in Senaryo Olmuş En İyi Kitapları

Ünlü yazar Stephen King’in kaleme aldığı, her birinin içimize işleyen eşsiz bölüm ve…
Devamını Oku
Film/TvSenaryo Dünyası

En Ünlü Film Setleri

Birbirinden ünlü filmlerin bir o kadar güzel çekim alanları ve setlerine göz atmaya ne…
Devamını Oku
Senaryo Dünyası

En iyi Film Festivaleri

Eğer iyi beyaz perde takipçisi iseniz, listemizde bulunan film festivallerinden…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir