Oyunculuk Dünyası

Sinema ve Tiyatro Oyunculuğu !

Sinema ve tiyatro; oyuncular, sahne, kostüm, prova, senaryo vb. birçok ortak noktaları olan, özüne bakıldığında seyirci tarafından izlenen görsel sunumdur… Yani öyle görünüyor değil mi?  Peki oyuncular için sinema ve tiyatroyu birbirinden ayıran farklar nelerdir? Hadi beraber bakalım…

Sinema ve Tiyatro Oyunculuğunu Birbirinden Ayıran Farklar:

Sinema oyunculuğu yaparken yalnızca kadraj alanında oynamak zorundasınızdır, tiyatroda ise kadraj direkt olarak sahnedir, eğer ışıklarla sınırlandırılmamış ise sahne boyutu kadar alanda oyununuzu sergileyebilirsiniz.

Sinema oyunculuğunda minik yer değişiklikleri yaptığınız zaman kamerada fluya düşebilirsiniz, tiyatroda ise böyle bir şey söz konusu değildir asla.

Sinemada oyuncu için senaryo devamlılığı çok önemlidir, ama tiyatro oyunculuğunda devamlılığı kaçırsanız bile hemen toparlayabilirsiniz. Sinemada genel planda oynadığınız belli sahneleri tekrar tekrar aynı şekilde oynamanız gerekir, yoksa kurgucuya büyük bir yük bindirmiş olursunuz.

Sinemada seyirciniz hep kamera olur, tiyatroda ise salonda sizi izlemeye gelen herkes.

Sinemada oyunculuk yapıyorsanız her zaman kameranın yerine göre oynamak zorundasınız, tiyatroda ise oturan seyirci neredeyse onlara doğru oynamalısınız.

Sinema filmini kurgu masasına oturduğunuzda bambaşka bir hale dönüştürebilirsiniz, ama tiyatroda böyle bir şey imkansızdır. Oyunculuk yaparken bu yüzden daha doğru ve hatasız oynamaya özen göstermelisiniz.

Seyircinin gözünden bakarsanız sinema geçmiş zamanlı oyunculuktur, tiyatro ise şimdiki zaman olduğu için daha farklı bir his uyandırır izleyici gözünde. Bunun için tiyatroda bir karakter canlandırırken bunu düşünerek oyununuzu oynamalısınız.

Sinemada az prova alırken, tiyatroya çok daha fazla özen gösterip ve daha çok prova almalısınız. Çünkü; hata payı çok daha az olmalıdır.

Sinemada oyuncuların boyutu ve sinema perdesi kadardır jest ve mimikler daha net görülür, ancak tiyatroda ise gerçek boyutta olduğu için jest ve mimiklerde uzak kalabilir seyirciye. Bunun için fazla abartıya kaçmadan jest ve mimiklerinizi tiyatro sahnesinde izleyiciye daha çok belli etmelisiniz.

Sonsuz Oda’da Dizi, Sinema ve Tiyaro Sektörünün İçinde Olan ve Oyunculuk Üzerine Eğitim Veren İsimlerden bazıları;

Demet Akbağ;

Amatör olarak başladığı tiyatro hayatına, 1983 yılında dahil olduğu Gönül Ülkü- Gazanfer Özcan Tiyatrosu ile devam ederek sektöre hızlı giriş yapan usta oyuncu Demet Akbağ; günümüzde sayısız olarak rol aldığı projelerde oyunculuğu ile göstermiş olduğu başarılar ile adından sıkça bahsettirmektedir. Hangi role hayat verirse versin onu gerçekmiş gibi yaşamayı başarmış ve izleyiciye hissettirebilmiştir. Oyunculuk alanında oldukça profesyonel seviyeye gelmiş kadın oyunculardan biri olan Demet Akbağ; ‘Bir Demet Tiyatro’ adlı dizi ile Türk halkının takdirini toplamış ve ‘Organize İşler’, ‘Vizontele’ ve ‘Eyvah Eyvah’ adlı birçok sinema projesinde de yer alarak yine adından sıkça söz ettirmiştir. Sempatik, güzel ve yetenekli oyuncu sizlerle Sonsuz Oda’da online eğitim veriyor. Gelin Demet Akbağ’ın Sonsuz Oda derslerine bir göz atalım…

  1. İLK TİYATRO DENEYİMİ: Demet Akbağ, 1. dersinde oyuncu olma isteğini ve içinde oluşan ateşin onu nasıl tiyatro sahnesinde var olmasını sağladığını anlatıyor.
  2. İLK TV DENEYİMİ: Demet Akbağ 2. Derste, konservatuvardan televizyon oyunculuğuna geçiş hikayesini abonelere anlatıyor.
  3. KOMEDİ OYUNCULUĞU: Komedi oyuncusu olmanın diğer türlerden farklarını anlatıyor.
  4. NEDEN SİZİ SEÇSİNLER? : Yönetmen, yapımcı ya da cast direktörünün gözünde role uygun olduğunuzu nasıl kanıtlayabileceğinizi anlatıyor.
  5. DEĞİŞİK ROLLER OYNAYABİLMEK: Demet Akbağ, oynamış olduğu çeşitli rolleri başarı ile biçimlendirmeyi, bu rolleri yaratma aşamasında faydalandığı bilgileri anlatıyor.
  6. NASIL OYNAMALI?: Meslekte geçirdiği uzun ve başarılı yılların ardından dünkü ve bugünkü oyunculuk algısının nasıl değiştiğini anlatıyor.
  7. BİR KARAKTER YARATMAK: Bir rolün ortaya çıkma aşamasını, kendi öğrenme biçiminden örnekler ile karakter yaratma sürecini anlatıyor.
  8. TİYATRO – SİNEMA OYUNCULUĞU: Demet Akbağ kendi yaşamış olduğu deneyimlere dayanarak, sinema ve tiyatro oyunculuğu arasındaki farklılık ve benzerlikleri anlatıyor.
  9. TAVSİYELER: Yaptığı her projede herkesi kendine hayran bırakan Demet Akbağ, Sonsuz Oda dinleyicilerine tavsiyelerini aktarıyor.

Sonsuz Oda’da Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Sumru Yavrucuk;

Tiyatro ve sinemanın en prestij sahibi ödülleri olan Altın Portakal, Altın Koza, Afife Jale dahil 40’ın üzerinde ödüle sahip olmuş, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çok fazla oyunda başrol oynayan Sumru Yavrucuk, işitme engelliler ile birlikte sahneye koymuş olduğu ‘Kurban’ ve ‘Susuz Yaz’ ile Uluslararası Tiyatro Ödülü’nün de sahibi olmuş ender sanatçılardandır. Televizyon dünyasında ulaşmış olduğu popülerliğini ‘Yabancı Damat’ dizisinde Feride rolü ile kazanmış olan Sumru Yavrucuk; Fatmagül’ün Suçu Ne, No 309 gibi rol aldığı dizilerin yanı sıra pek çok sinema filminde de rol almıştır. Usta ve başarılı oyuncu Sonsuz Oda’da online eğitim veriyor.

Gelin Sumru Yavrucuk’un Sonsuz Oda derslerine bir göz atalım;

  1. OYUNCU: Sumru Yavrucuk oyunculuk mesleğine duyduğu bağlılığın başladığı yaşlarını ve içine düşen tiyatro ateşinin nasıl körüklendiğini, ve bu alanda nasıl mücadele verdiğini Sonsuz Oda’da anlatıyor.
  2. TİYATRO OYUNCULUĞU: Oyunculuk hayatında karşılaştığı zorluklardan bahsederken, kadın oyuncu olmanın kendisine sağladığı faydaları anlatıyor.
  3. 37 YILLIK OYUNCULUK HAYATI: Sinema ve tiyatro alanında yaptığı farklı çalışma tarzlarını anlatıyor.
  4. OYUNCULUK YÖNTEMİNİZ: Tiyatro ve sinema oyunculuğu sırasında kendinin kullandığı yöntemleri anlatıyor.
  5. ROLÜ-PROJEYİ NASIL SEÇİYORSUNUZ?: Sumru Yavrucuk, 37 yıllık oyunculuk hayatında kariyerine devam ederken kurallarını nasıl belirlediğini Sonsuz Oda’da anlatıyor.
  6. OYUNCULUK VE EĞİTİM: Sinema ve tiyatronun birbirinden ayrı düşürülmeden disiplin ve eğitim ile birlikte olmasının önemini abonelere anlatıyor.
  7. SEKTÖREL DEĞİŞİM: Sumru Yavrucuk, son derste oyunculuk sektörünün dününü ve bugününü karşılaştırıyor.

Sonsuz Oda Film Tv Kategorisinde Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Derya Alabora;

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Anasanat Dalı’ndan mezun olmuş ve hala aynı bölümde öğretim görevlisi olarak yer alan yetenekli oyuncu Derya Alabora, Sonsuz Oda’da online eğitim verenler arasında bulunuyor. Türkiye’de nitelikli oyuncu denince akıllara gelen isimlerden biri olan ve oynadığı karakterler ile birebir izleyiciyi özdeşleştirebilmeyi başaran, ‘Salkım Hanım’ın Taneleri’, ‘Adem’in Trenleri’ ve ‘Masumiyet’ gibi ödüllü sinema yapımlarında rol almış olan Türk Sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur. Gelin Derya Alabora’nın Sonsuz Oda’da ki ders adlarına bir göz atalım;

  1. OYUNCULUK HAYATI ÖĞRETİR: Oyuncu olmak isteyenlerin kendi içlerinde yapacağı duygusal yolculuklar ile oyun güdülerini nasıl tanıyabileceklerini bu derste anlatıyor.
  2. KARAKTERİM VE BEN: İnsanın başka bir insanın kimliğine bürünmesini ve yeni bir karakter yaratmasını nasıl yapabileceğini örnekler ile anlatıyor.
  3. OYUNCULUKTA METOT: Oyunculuk ve oyun algısının belli başlı metotlarla nasıl daha kestirme yoldan geliştirilebileceğini bu derste anlatıyor.
  4. DUYGULARIN ENERJİSİ: Televizyon oyunculuğunda veya tiyatro oyunculuğun da gerçek olan duygu ve enerji ilişkisini anlatıyor.
  5. OYUNCU VE METİN: Oyuncunun performansını metin üzerinden şekillendirmekte senaryo veya tiyatro metinleri üzerine kendi öngörülerini anlatıyor.
  6. SİNEMA TİYATRO OYUNCULUĞU: Sinema ve tiyatro üzerine oyunculuk yaklaşımlarının birbirleri ile kesişen noktalarını anlatıyor.
  7. OYUNCU VE GÖZLEM: Bir oyuncunun kendine yakın olarak görmediği bir karakteri oynarken gözlem yeteneğinin ne kadar önem kazandığını anlatıyor.

Saydığımız bazı isimler ve diğer usta oyunculardan siz de oyunculuk üzerine eğitim almak isterseniz www.sonsuzoda.com’ dan abonelik alarak bu ders videolarından faydalanabilirsiniz.

İlişkili İçerik
Oyunculuk Dünyası

Ayşe Direkoğlu ile “Oyunculuk Kariyeri Nasıl Başlar” Konulu Instagram Canlı Yayını

Pek çok popüler dizinin cast direktörlüğünü yapan eğitmenimiz, Ayşe Direkoğlu…
Devamını Oku
Oyunculuk DünyasıTiyatro Dünyası

Bir Demet Tiyatrodan Bir Demet Nostalji

8 Sezonluk bir tiyatro macerası. Unutulmaz karakterler, unutulmaz sahneleri ve tabii ki hep…
Devamını Oku
GenelOyunculuk Dünyası

Sonsuz Oda, Gazişehir Tiyatro Günleri'nde!

Gazişehir Tiyatro Günleri kapsamında gerçekleşen “Temel Oyunculuk Atölyesi” dersleri…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir