Senaryo Dünyası

Sinopsis ve Tretman Arasındaki Fark nedir?

Senaryo denince akla gelen iki temel başlık sinopsis ve tretmandır. Peki bu kavramlar nedir gelin beraber bakalım.

Senaryoda Sinopsis ne demek?

Sinopsis kısaca ’’Ben bu film de neyi anlatacağım’’ anlamına gelen metindir. Senaryonuzu detaylarına girmeden yalın bir haliyle anlattığınız metne sinopsis denir.  

Senaryoda Tretman ne demek?

Sinopsis’in daha uzun ve biraz daha detaylı haline tretman denir. Senaryonuzda olan hikaye akışını sinopsise göre biraz daha detaylı anlattığınız metindir.

Senaryoda sinopsis ve tretman aslında hikâyenin bir özetidir. Anlatının, başlangıç sahnesinden son sahnesine kadar içerdiği, son plan da dahil, önemli görülen olayları okuyucuyaözetleyerek anlatır.

Peki sinopsis ile tretman farkı nedir?

Sinopsis, tretmana kıyasla her zaman daha kısa ve sadedir. Sinopsis, senaryoda yer alan bazı olayları içermezken; tretmanda, senaryoda anlatılan bütün olaylara değinilmesi beklenir. Ayrıca tretmanın birçok yerinde filmin nasıl çekilmesinin düşünüldüğü açıkça ima edilir. Bu yüzden yapımcılar, oyuncular vb. beraber çalışılacak kişi çalışmaya başlamaya karar vermek için sinopsis yerine tretmanı okumayı tercih eder. Fakat sinopsis de filmde çalışması istenecek kişilerin ilgisini çekmeye, projeyi detaylıca gözden geçirmeye karar vermesini sağlamaya yarar. Sinopsis ile tretman arasındaki bir başka fark ise: sinopsis çoğunlukla senaryodan sonra,tretman ise senaryodan önce yazılır. Yani şöyle ki: Tretman senaryonun taslağı gibidir. Onu biçimlendirip detaylandırırız ve senaryo olur, senaryodaki hikâyeyi bir şekilde özetleyince de sinopsisi elde ederiz.

Sektörde eğer pek tanınmamış birisiyseniz; resmi bir iletişim halinde olunan, alanında uzmanlaşmış insanların istediği güvenceyi onlara sunmaz,hikayeninsinopsis ve tretmangibi belgelerinionlara sunmadan yapım için planınızı ve düşüncelerinizi anlatmaya çalışırsanız; karşınızdaki insana güven sağlamamış olup, beraber çalışma imkanınızı bir nevi kaybetmiş olursunuz. O yüzden senaryonuzu oluşturmadan önce mutlaka sinopsis ve tretmanınızı hazırlamış olmalısınız.

İlişkili İçerik
Film/TvSenaryo Dünyası

Stephen King'in Senaryo Olmuş En İyi Kitapları

Ünlü yazar Stephen King’in kaleme aldığı, her birinin içimize işleyen eşsiz bölüm ve…
Devamını Oku
Film/TvSenaryo Dünyası

En Ünlü Film Setleri

Birbirinden ünlü filmlerin bir o kadar güzel çekim alanları ve setlerine göz atmaya ne…
Devamını Oku
Senaryo Dünyası

En iyi Film Festivaleri

Eğer iyi beyaz perde takipçisi iseniz, listemizde bulunan film festivallerinden…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir