Oyunculuk Dünyası

Cast Direktörlüğü Nedir?

Bu başlığı açmak için ilk önce cast nedir sorusunu yanıtlamalıyız.Cast, bir yapımda kamera önünde rol alan oyunculardır. Yani sizin dizi ve filmlerde izlediğiniz oyuncu topluluğuna verilen isim de diyebiliriz..Cast direktörü ise dizi, sinema, tv filmi ve kliplere, elinde bulunan mevcut oyuncu adaylarından analiz yaparak, sette istenen brif doğrultusunda setlere uygun oyuncu ve yardımcı oyuncuları yönlendiren kişidir. Bir film veya dizi çekimi öncesi ilk önce senaryoya uygun cast çalışması yapılmalıdır. Çünkü senaryonuzda yer alan karakterlere hayat verebilmek için önceliğiniz oyuncudur. Bunun için ilk durak genelde cast ajanslarıdır.

Cast Ajansı Nedir?

Cast ajansları oyuncuları ekrana sunan ve alternatif oyuncu arayışı içinde olan projelere uygun kişileri bulan şirketlerdir. Cast ajansları her zaman için oyuncuları hazırda tutarlar. Aynı zamanda bu kişilerin hukuki menajerliklerini de yaparlar. Cast ajanslarında ünlü isimlerden çok ismi duyulmamış, ekranda yüzü görünmemiş kişiler yer alır.  Uygun projeler oldukça ekranda yer alır ve yüzleri o andan itibaren tanınmaya başlar.  Tabi oyuncu olma potansiyeli kendinde varsa…

Herkesin adını bildiği Cast Ajansları sektörde ikiye ayrılır. Bunlar, ilk olarak Figürasyon cast ajansları, ikinci olarak şöhret, kariyer ve yetenek yönetimi yapan ajanslardır. Figürasyon ajansları; genel olarak bir projenin kalabalık olan sahnelerine ya da diyalog gerektiren sahnelere bölüm oyuncusu niteliğinde oyuncu temin eden ajanslara denir. Şöhret, kariyer ve yetenek yönetimi yapan ajanslar, profesyonel anlamda oyunculuk yapmak isteyen kişilerin doğru şekilde kariyer planlaması yapmalarına yardımcı olan kuruluşlardır.

Cast ajanslarını fotoğrafınızı gönderip ertesi gün hayatınızın değişeceği bir yer olarak düşünmemelisiniz. Bir ajansa seçildikten sonra, hayatınız hemen değişmiyor. Özetle önemli olan bir ajansa seçilmeniz önemli değil. Önemli olan oyunculuk sektöründe ne kadar ön plana çıkabileceğiniz ne kadar disiplinli, emek vererek çalışacağınızdır. Sizi başarıya götürecek esas yol işte bunlardan geçer.

Bölüm oyuncusu veya figüran oyuncusu olmak istiyorsanız oyunculuk eğitimi almanıza normal şartlarda gerek yoktur. Fakat bu işi gerçekten meslek edinmek istiyorsanız işte o zaman işin rengi değişir. Doğru yerden bir oyunculuk eğitimi almaya başlayarak işe koyulabilirsiniz. Ama unutmayın, disiplinli bir şekilde yaptığınız işe emek vererek yola çıkmanız gerekiyor. Oyunculuk mesleğine her zaman için saygı ile yaklaşmanız gerekir.

Size Uygun Cast Ajansını Nasıl Bulabilirsiniz?

İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerden birinde yaşıyorsanız cast ajansları için idealdir. Ama bu kalabalık şehirler harici bir yerde yaşıyorsanız şansınız biraz zorlaşıyor. Size uygun cast ajansını bulmanız için biraz araştırma yapmalısınız. İlk bulduğunuz yere kayıt olmamalısınız. Kısacası ajansların paylaşmış olduğu afişleri, set fotoğraflarını ve oyuncu aranıyor tarzında olan reklamlarına çok itibar etmeden ajansları teker teker araştırdıktan sonra size en doğru gelen ajansa başvuru yapmanızı öneriyoruz.

Herhangi Bir Cast Ajansına Başvurusu Yapmadan Önce!

Son dönemlerde sıklıkla karşı karşıya kaldığımız, herhangi bir ajanstan gelen yeni bir reklam için seçildiğinizi ve bunun için belirli bir miktar para yatırmanızı isteyen mesajlarına aldırış etmemelisiniz. Bir dizi, reklam veya sinemaya yalnızca fotoğraflarınızdan bakılarak seçilemezsiniz. Bunu unutmamalısınız! İlk önce yönetmen sizden örnek bir oyun ister. Çünkü: sizi tanımadan nasıl bir oyuncu olduğunuzu bilemez ve size bir rolde oynayacağınıza dair bir garanti veremez. Yine bu konuda da dikkatli olmanızı öneriyoruz. Cast ajanslarının başvuru formlarını doldurmadan önce kesinlikle ajans hakkında detaylı bir araştırma yapmanızı öneriyoruz. Şunu da unutmamalısınız ki, birden çok ajansa başvuru yapar ve hangisi seçerse ona giderim zihniyetinden uzak durmalısınız. Yalnızca 1 ajansa başvuru yaparak onlardan geri dönüş beklemelisiniz.

Peki Cast Ajanslarının Oyuncular İçin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Yapımcılar genelde bir proje olduğu zaman yeni oyuncu adayları bulabilmek için cast ajanslarına başvururlar. Böylece cast ajansına kayıtlı olan bir kişi kendini birçok yapımcıya sunma şansını yakalamış olur. Ajanslar olduğu sürece hem proje yürüten kişiler için seçenek imkanı artar hem de oyuncu olmayı isteyen kişiler için de sektöre girebilmeleri için olasılık artmış olur.

Sonsuz Oda’da Online Eğitim Veren Cast Direktörlerine ve Derslerine Bir Göz Atalım:

HARİKA UYGUR:

Dizi ve sinema filmlerine oyuncu seçmekte uzman kişi haline gelen ve isminden sıkça söz ettirmeye başaran Harika Uygur, ailevi problemlerden dolayı okulunu yarım bırakmasına rağmen, birçok projede prodüksiyon asistanlığı, yardımcı yönetmenlik yaparak kendini sektörde geliştirmeyi başarmıştır. Katılım gösterdiği birçok workshoptan sonra İstanbul’da casting direktörlük şirketini kuran Uygur, kendi birikimlerinden faydalanarak 2011 yılından beri ‘Bu Rol Senin’ adı altında düzenli workshop ve seminerler vererek oyuncu seçiminin sırlarını anlatmaya devam ediyor. Aynı zamanda reklam, sinema filmi ve televizyon dizilerinin cast çalışmalarını yürüten, Harika Uygur ‘Bu Rol Senin’ ders başlığı altında online eğitimler veriyor.

Gelin şimdi Harika Uygur’un ders adlarını ve derslerde anlattıklarını bir inceleyelim.

  1. HARİKA UYGUR KİMDİR?: Birinci derste ‘Avrupa Cast Direktörü’ ödülünün sahibi olan Harika Uygur kendi tecrübelerini anlatıyor.
  2. CAST DİREKTÖRLÜĞÜ NEDİR?: Harika Uygur, genel olarak cast direktörlüğünün nasıl bir meslek olduğunu Sonsuz Oda abonelerine anlatıyor.
  3. DİZİ/SİNEMA SEKTÖRÜ: Oyuncuların dizilere seçilme aşamasını, bunun eski örneklerini ve yeni oyuncuların kendini nasıl sunmaları gerektiğini anlatıyor.
  4. İYİ OYUNCU OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?: İyi oyuncu olmanız için izlemeniz gereken yolları gösteriyor.
  5. TÜRK OYUNCULAR VE OSCAR: Avrupa ve Amerika’da tanıdığı oyuncularla Türk oyuncular arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları Sonsuz Oda’da anlatıyor.
  6. TAVSİYELER: Harika Uygur, bu sektörde yakaladığı başarısının sırlarını anlatıyor. Aynı yoldan gitmek isteyen kişilere tavsiyelerde bulunuyor.

TÜMAY ÖZOKUR

Kimya Bölümü’nden mezun olmuş olan Tümay Özokur, okuduğu bölümden çok farklı olarak yazılı ve görsel basının birçok kolunda görev alarak hayatının basamaklarını çıkmaya başlamıştır. Ablası sayesinde sektöre Flash Tv ile giriş yapan Özokur, birçok programın yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlenmiştir. Bir kadın dergisinde editörlük yaptıktan sonra, Telesine reklam şirketinde prodüksiyon asistanı olarak yer almıştır. Yasemince ve Gurbertçiler dizilerinin yapım koordinatörlüğünü üstlendikten sonra ise 2000 yılında kendi adını taşıyan ‘Tümay Özokur Casting Ajansı’nı’ kurdu. Oyunculuk sektörüne bilinçli oyuncu adaylarını yetiştirmek üzere çalışmalarını hala sürdüren Tümay Özokur kendi bilgi birikimini Sonsuz Oda abonelerine aktarıyor.

Gelin şimdi Tümay Özokur’un ders adlarını ve derslerde anlattıklarını bir inceleyelim.

  1. KARİYER PLANLAMASI: Yılların kendine kazandırdığı deneyimi ile genç oyuncu adaylarına kariyer planlaması yapmanın önemini birinci dersinde anlatıyor.
  2. PROFESYONEL HEDEFLER: Genç ve oyunculuk yolculuğuna yeni çıkan herkesin fayda sağlayacağı bir başlığa değiniyor. Hedeflerinizi nasıl belirleyeceğinizi bu derste anlatıyor. Kariyer planlaması yolculuğunda bize eşlik etmesi gereken başlıklar bu derste.
  3. PREZANTASYON -1: Oyuncuların yapımcı veya yönetmenle bir araya geldiklerinde kendilerini nasıl tanıtabileceğini anlatıyor.
  4. PREZANTASYON -2: Oyuncunun ve oyuncu adayının kendisine sorması gereken soruların cevaplarını, hayatta ki ve meslekte ki duruşunun nasıl gözden geçirilmesi gerektiğini bu derste anlatıyor.
  5. OYUNCUNUN DUYGUSAL YOLCULUĞU: İşler yolunda gitmediği zaman oyuncu ve oyuncu adaylarının hayatında neler yaşayabileceğini bu derste anlatıyor.
  6. BAŞARI NEDİR?: Oyunculuğu meslek olarak yapmak isteyenlere, yapılması ve yapılmaması gerekenleri kurallardan bahsediyor.
  7. AJANS-MENAJER-EMPREZARYO: Oyuncu adayının eğitimlerini alıp bitirdikten sonra sektöre girerken düşünmesi ve araştırma yapması gereken konuları burada anlatıyor.
  8. KULAĞINIZA KÜPE: Oyuncu ve oyuncu adayları için set kuralları hakkında akıldan çıkarılmaması gereken önemli tavsiyeleri veriyor.
  9. SÖZLEŞME YAPARKEN: Oyuncunun sözleşme yaparken dikkat etmesi gereken konu başlıklarını ve bilmesi gereken hakları bu derste anlatıyor.
  10. BASIN İLE İLİŞKİLER: Tümay Özokur, bir menajerin sanatçı ve basınla ilişkisini nasıl kontrol edebileceğini anlatıyor.

Sizler de hem bu eğitimlerden hem de diğer usta isimlerden ders almak istiyorsanız www.sonsuzoda.com adresimizden abonelik alarak dilediğiniz yerde dilediğiniz zaman dersleri izlemeye başlayabilirsiniz.

İlişkili İçerik
Oyunculuk Dünyası

Ayşe Direkoğlu ile “Oyunculuk Kariyeri Nasıl Başlar” Konulu Instagram Canlı Yayını

Pek çok popüler dizinin cast direktörlüğünü yapan eğitmenimiz, Ayşe Direkoğlu…
Devamını Oku
Oyunculuk DünyasıTiyatro Dünyası

Bir Demet Tiyatrodan Bir Demet Nostalji

8 Sezonluk bir tiyatro macerası. Unutulmaz karakterler, unutulmaz sahneleri ve tabii ki hep…
Devamını Oku
GenelOyunculuk Dünyası

Sonsuz Oda, Gazişehir Tiyatro Günleri'nde!

Gazişehir Tiyatro Günleri kapsamında gerçekleşen “Temel Oyunculuk Atölyesi” dersleri…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir