Oyunculuk Dünyası

İyi Oyuncu Olmanın Sırları Nelerdir?

Televizyonda izlediğiniz dizilerde ya da sinemada izlediğiniz bir filmde ben de oynamak istiyorum diyorsanız eğer önceliğiniz oyunculuk eğitimi olmalı. Temel bir eğitim almanız tabi ki bir oyuncu olmak için yeterli değildir. Eğer iyi bir oyuncu olmak istiyorsanız, her işte olduğu gibi özverili ve disiplinli olmalısınız. Bunun yanı sıra insanlarla iletişiminiz her zaman yüksek olmalıdır. Yaptığınız veya ilgi duyduğunuz meslek ile ilgili sürekli araştıran, sorgulayan, izleyen, okuyan, takip eden bir yapıya sahipseniz, oyunculuk hayatına bir adım önde başlayabilirsiniz.

Oyunculukta Audition Önemi

Oyunculuk denince akıllara gelen ilk kelime auditiondur. Audition kendi yeteneklerinizi sergilediğiniz bir deneme çekimidir. Ancak oyuncu olmayı isteyenlerin çoğu deneme çekimi sırasında kameranın sizi hangi açıdan çektiğini düşünemez, nerede duracağınızı ve nereye bakmanız gerektiğini bilemez, bunun sebebi ise araştırma yapmadan, oyunculuk eğitimi almadan bu sektöre girmeye çalışmalarındandır.

Oyuncu olmak

Oyuncu olmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu işi bir çıkar doğrultusunda değil tamamen içinizden geldiği için, sevdiğiniz için yapmalısınız. Her zaman çok okuyun, çok araştırın, kendinizi eğitmeye açık olun. Bir yeteneğiniz varsa onu daha da geliştirmek için çaba gösterin. Acele etmeyin, hemen sonuç almayı beklemeden yavaş yavaş ilerleyin. Kendinizi bu alanda pazarlamanın yöntemlerini bulun ve her zaman sosyal birey olun. Kendinizi bir insan ve bir oyuncu olarak geliştirip, sabrı ve sürekliliği bırakmadığınız sürece hedefinize ulaşacaksınız.

Oyuncu Olmak İsteyip Ama Deneyimi Olmayan Aktör Adayları İçin 7 İpucu

  1. Okumak ve Araştırmak

Oyunculuk her şeyden önce bir meslek yani bir iş. Hem de zor bir iş. Önceliğiniz bu işin içini dışını anlamak olmalı. Her gün okuyun, daha çok okumalısınız. Tabi ki nasıl daha iyi olabileceğinizle ilgili kendinizi geliştirmelisiniz ama ona takılıp kalmayın. Bu işin içinde olanlar kimler peki? Cast ajansları, menajerler, yapım şirketleri, yönetmenler ve diğer oyuncular. Bu kadar kişiye kendi pazarlamanızı nasıl yapacaksınız peki? Eğer bunlar ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için çabalarsanız; hem kendinize olan güveniniz artacaktır hem de ulaşmak istediğiniz hedef ve oraya nasıl gidebileceğiniz konusunda bilginiz olacaktır.

Yaşadığınız şehre göre, oyunculuk konusunda ilerleyebilmek için izleyeceğiniz yollar elbette biraz değişecektir. Siz işin detaylarını öğrendikçe, kendinize özgü hareket planınızı oluşturmanız daha kolay hale gelecektir. Ve bu yazıları okumaya, genel tavsiyeler almaya ihtiyacınız hemen hemen en aza inecektir.

Tabi ki yalnızca bununla bitmiyor. Araştırmak ve okumak oyuncu adayının oyunculuğunu da geliştirecektir. Gerçekçi ve iyi bir oyuncu olabilmek için oyunculuk tekniklerini araştırmalısınız, oyunculuk teknikleri hakkında bulabildiğiniz kadar yazı ve kitap okumalısınız. Temel metinleri okumayı da ihmal etmeyin. Tabii sadece okumakla kalmayın, yalnızca kitap okuyarak oyunculuğu öğrenemezsiniz. Öyle ya da böyle bu teknikleri öğreten bir ya da birkaç oyunculuk kursuna da gitmeniz gerekecektir. Yine de eğer deneyimsiz bir oyuncuysanız kendi kendinizi eğitmek paha biçilemez faydalar sağlayacaktır. Hayal gücü ve yaratıcılığınızı da bu arada geliştirmeyi ihmal etmeyin.

2- Taşınmayın

Özellikle İstanbul oyunculuk yapmak isteyenler için birçok imkana sahip ve eğer zaten İstanbul’da yaşıyorsanız bu sizin için güzel haber. Ama eğer bu işe başka bir şehirde başlayacaksanız, panik yapmanıza hiç gerek yok. Büyük olasılıkla yaşadığınız yere yakın birçok imkan vardır ve deneyim kazanmak için daha az rekabetle karşı karşıyasınızdır.

İstanbul yalnız rekabetin çok olduğu bir yer değil diğer şehirlere göre çok daha pahalı. Eğer daha küçük bir yerde yaşıyorsanız, yerel fırsatlarla ilgilenip para biriktirmeye, o sırada da kendinizi geliştirmeye odaklanmalısınız. Oyuncu olmaya karar verdiğinizde İstanbul’a taşınmayı düşünmemelisiniz. Bu kararınızın size uygun olup olmadığını, uzun süre böyle bir hayat yaşamak isteyip istemediğinizi olduğunuz yerde deneyimleyerek öğrenmelisiniz; bu sırada da kendiniz için hazırladığınız hareket planınızı harekete geçirip gerçekleştirebildiğiniz kadarını yapmaya başlayın ve cvnizde fayda sağlayacak işler yapmaya çalışın.

3- Fırsatları Değerlendirin

Oyunculuk için ne tür fırsatları kovalamanız gerekir? Aslında, size oyunculuk yapma şansı veren her fırsatı kovalamalısınız. Bu aşamada yapmanız gereken, oynayabildiğiniz kadar çok oynamak, elinize geçen her fırsatı değerlendirmek. Halk eğitim merkezleri, yerel tiyatrolar, tiyatro kulüpleri, amatör oyunculuk atölyeleri, yerel reklamlar, Youtube kanalları. Ve bunun gibi her şey…

Eğer büyük bir şehirde yaşayacak kadar şanslıysanız; o zaman sizin için daha çok imkan olduğunu zaten biliyorsunuz demektir, ama çevrenizdekilerle rekabetiniz de ona göre fazla olacaktır. Yine de aktif olarak iş bakmaya devam etmeniz, seçmelere katılmanız ve ayağa kalkıp oynayabileceğiniz her şeyi denemeniz gerekiyor. Bir oyunculuk kursuna ya da atölyesine yetecek kadar paranız varsa da muhakkak o yatırımı yapmalısınız. Hedefiniz mümkün oldukça her şekilde özgeçmişinizi oluşturmak olmalı… Oyunculuk serüveninize başlarken önünüze gelen her projeye katılın.

4- Özel Yeteneklerinize Odaklanın

Sektörde her zaman, bir yönetmenin yapımda kullanabileceği bir şeyleri yapabilen kişi olmakta fayda var. Eğer bir müzik aleti çalabiliyorsanız veya daha da özgün bir şeyler yapabiliyorsanız bu sizi çok kişinin önüne geçirecektir. Bu yeteneklerinizi daha da geliştirmeye bakın ve bunları özgeçmişinize koyun; göreceksiniz ki oyunculuk deneyimi kazanmanızda işe yarayacaktır. Ama oraya takılı kalmayın, yeni şeyler öğrenmek ve ustalaşmak için çabalayın, nasıl yapıldığını biliyor olmaktan çok en azından kendinizi profesyonelmiş gibi gösterebileceğiniz kadar.

Diyeceksiniz ki ne öğrenmeliyim? Herhangi bir şey de olabilir aslında. Hokkabazlık, aksanlar, lisan, müzik aletleri, spor dalları, dövüş sanatları, sihirbazlık ve bunun gibi daha birçok alan. Sıradan olmayan şeyleri denemelisiniz ve bu deneyimlerinizi özgeçmişinize koymalısınız. Özellikle de nasıl yapılacağını bildiklerinizi. Özel yetenekler özgeçmişinizin odaklandığı yer değildir. Ama belki de o yetenekler sizin büyük bir yapımda hatırı sayılır bir rol almanızı sağlayabilir.

5- Kendinizi Markalaştırmak Üzerine

Sosyal medya profillerinizi oluşturmaya başlayın. Twitter, Instagram, Facebook, Youtube ve size uygun gelen diger kanallar üzerinden kendinize profil oluşturun.

Sosyal medya da aktif olarak, kendinizle ilgili bir şeyler paylaşın ve başkalarıyla iletişime geçin. Diğer aktörlerle, yönetmenlerle, yapımcılarla, senaristlerle ve sektörden diğer insanlarla iletişime geçme fırsatı yakalayın.

Yalnızca internet ile sınırlamayın kendinizi. İnternet harici ilişkiler de kurun. Küçük bir şehirde yaşıyor olsanız bile, olduğunuz yerde diğer oyuncu, yönetmen, yapımcı adayları da olma ihtimali çok yüksek ve onlar da aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar. O kişileri bulmaya başlayın ve iletişim kurmayı deneyin. Kim bilir belki beraber düşünerek bir şeyler üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

6- Reddedilmek

Oyunculukta reddedilmek bu işin bir parçasıdır. Fakat birçok insan bu yüksek rekabetli sektörde oyuncu, şarkıcı, dansçı olmaya karar verdiğinde bunu fark edemiyor. Acı ama bu işin gerçeği de bu, kimse reddedilmez değildir. Herkes reddedilir veya reddedilmiştir. Siz reddedilmenin son derece normal olduğunu kabul etmelisiniz. Bunu asla kişisel bir durum olarak algılamamalısınız. Bu duruma üzülmemeye çalışın. Çünkü; reddedilmiş olmanız sizin illa kötü bir oyuncuolduğunuz ya da yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez.

7- İstikrar ve Sabır

Kendinizi eğer ciddi bir şekilde; herhangi bir şekilde deneyim ve eğitim kazanmaya, kendinizi geliştirmeye, internette olan varlığınızı ve sosyal ağınızı geliştirmeye ve reddedilmeyi kabul etmeye hazır hissediyorsanız; bu süre yaklaşık bir iki senenizi alacaktır. Duyduğunuzda uzun bir süre gibi gelebilir ama hatırlamak zorundasınız, oyunculuk koca bir maraton. Bu sürecin keyfini çıkartmalısınız ve ileriyi görmek için bakmalısınız.

Her zaman için önemli olan şu; aklınızın bir kenarında sonunda bu oyunculuk sektörünün nasıl işlediğini, oyunculuğun ne demek olduğunu ve aslında bu işi çok sevdiğiniz konusunda ciddi olduğunuzu biliyor ve kendinize inanıyor olmalısınız… Gelecek için kendinizi aslında bir temel atıyormuş gibi, oyunculuğunuzu planlıyormuşsunuz gibi düşünmelisiniz. Böyle düşündüğünüzde sektörde bir sonraki büyük adıma hazırlanıyormuş gibi hissedeceksiniz. O yüzden lütfen sabırlı olmaya çalışın ve geleceğiniz için istikrarlı olun.

İlişkili İçerik
Oyunculuk Dünyası

Ayşe Direkoğlu ile “Oyunculuk Kariyeri Nasıl Başlar” Konulu Instagram Canlı Yayını

Pek çok popüler dizinin cast direktörlüğünü yapan eğitmenimiz, Ayşe Direkoğlu…
Devamını Oku
Oyunculuk DünyasıTiyatro Dünyası

Bir Demet Tiyatrodan Bir Demet Nostalji

8 Sezonluk bir tiyatro macerası. Unutulmaz karakterler, unutulmaz sahneleri ve tabii ki hep…
Devamını Oku
GenelOyunculuk Dünyası

Sonsuz Oda, Gazişehir Tiyatro Günleri'nde!

Gazişehir Tiyatro Günleri kapsamında gerçekleşen “Temel Oyunculuk Atölyesi” dersleri…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir