Diksiyon

Diksiyon Nedir ?

Günlük ve İş Hayatında Güzel Konuşmanın Önemi:

Güzel ve etkili konuşmak her yerde önemlidir. Konuşmanız güzel olduğunda karşılığında çoğu zaman olumlu anlaşmalar sağlarsınız. Gelin bunlardan bazılarına bakalım:

  1. Barış ortamı sağlayabilirsiniz.
  2. Kültürel ve sosyal alanlarda ilişkileriniz artar.
  3. Toplu ortamlarda itibarınız artar.
  4. Ekonomik ilişkileriniz düzenli hale gelir.

Diksiyonun Önemi:

Günlük hayatta kurduğumuz iletişimlerde diksiyonumuz elbette herke için önemli bir rol oynar. Kendimizi doğru ifade edebilmek kurduğumuz cümlelerden geçer elbette. Gerek iş hayatımızda olsun gerekse sosyal hayatımızda, güzel ve etkili konuşmak her zaman dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Her meslek için diksiyon önemlidir fakat oyunculuk için çok daha fazla önem arz eder. Bunun için diksiyonunuzu geliştirmek isterseniz kurs ya da özel ders tabi ki alabilirsiniz, hatta evde yapabileceğiniz alıştırmalar ile de kendi kendinize diksiyonunuzu geliştirebilmeniz mümkün. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta iyi bir diksiyona sahip değilseniz oyunculuk alanında da kendinizi geliştirmeniz sizi fazlasıyla zorlayacaktır. O yüzden elinizi çabuk tutun ve kendinizi geliştirmeye başlayın.

Oyunculuk Alanında Diksiyonun Önemi!

Diksiyonunuzun gelişmesiyle birlikte konuşmanızın yanı sıra duruşunuzda bile değişiklikler olduğunu fark edeceksiniz. Alacağınız diksiyon dersleri sayesinde daha akıcı ve daha anlaşılır bir şekilde konuşmayı sağlayabileceksiniz.Günlük konuşmanızda sesinizi de doğru ve anlaşılır bir şekilde kullanmayı öğrenirken, aldığınız nefes dersleriyle birlikte rolünüzde daha başarılı olabileceksiniz. Unutmayın; bir oyuncunun sesini güzel kullanabilmesi, sen tonunu doğru ayarlaması, rolünde yapması gereken vurguları etkileyici bir şekilde sergilemesi onu diğer oyuncu adaylarından her zaman bir adım önde tutacaktır. 

Diksiyon derslerinde kişiye oyunculuğunu geliştirebileceği; konuşma ve nefes aralığını doğru ayarlama, jest ve mimikleri kullanma, göz teması kurma gibi bazı teknikler de öğretilir. Diksiyon kursları ile birlikte oyunculuk alanında büyük aşama kaydedebilirsiniz. 

Diksiyon Eğitimi almanızın oyunculuğunuza etkisi nasıl olur peki?

Oyunculuk hayatınızda her zaman için etkili ve güzel bir şekilde konuşmayı öğrenerek kendinizi ön plana çıkarabileceksiniz, karşılaştığınız kişilere hitap etme gücünüz kuvvetlenecek ve iletişim becerileriniz gelişecek. Hem sağlık açısından hem de konuşma açısından önemli olan doğru nefes alıp vermeyi öğreneceksiniz. Oynayacağınız oyunlarda doğaçlama yaparken kolaylıkla altından kalkabilecek duruma gelecek ve topluluk önünde yapacağınız konuşmalarda kendinizi rahat hissedebileceksiniz.  Sizi izleyecek olan kişilere daha fazla seyir zevki verebileceksiniz, ki oyunculukta en önemli noktalardan biri de budur. Saydığımız bu özellikleri siz de kendinize katmak isterseniz, diksiyon eğitimlerine şimdiden başlamanızı tavsiye ederiz.

Diksiyon Kuralları Nelerdir?

Diksiyonunuzu düzeltirken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var tabi ki. Gelin bunları sıralayalım.

  1. Hece ve sözcükleri vurgularken dikkatli olmak.
  2. Sesleri doğru vurgulamak.
  3. Konuşurken jest ve mimiklerinize özen göstermek.
  4. Tonlamaları yerinde ve doğru şekilde yapmak.
  5. Kullanacağınız sözcüklerin anlamına göre sesin tonlamasını ayarlamak.
  6. Kısa ve uzun heceleri doğru söylemek.
  7. Sesimizi karşı tarafın duyabileceği bir sesle konuşmak.

Güzel ve Doğru Konuşmanın İnsana Kattıkları:

  • Tercih edilen olmak
  • Başarı yakalamak
  • Sizi dinleyen kişileri ikna edebilmek
  • Mesleğinizde başarılı olmak
  • Herhangi bir konuda tercih edilen kişi olabilmek
  • İnsanlarla iletişim kurarken doğru bir iletişim kurmak
  • Herkes tarafından sevilen kişi olmak

Konuşmanın Kusurları:

Konuşma sırasında herkesin yaptığı hatalar vardır. Gelin bu hatalara birlikte göz atalım. Eminim sizlerde en azından birini, evet bende yapıyorum diyeceksinizdir.

  • Yerel ağzınızla konuşmak
  • Ses tonunuzu ayarlayamadan yüksek veya çok fazla alçak sesle konuşmak
  • Konuşma sırasında araya gereksiz cümleler sokarak konuşmayı uzatmak
  • Kendinizi çok fazla övmek
  • Eleştirileri asla kabul etmemek
  • Jest ve mimiklerinizi doğru kullanamamak
  • Kullandığınız sözcükleri sürekli tekrarlamak
  • Kaba ve argo sözler kullanmak
  • Heyecanlanarak eee… ıı… gibi sesler çıkartmak

Konuşmanızda Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar:

Konuşma sürenizi kontrol edin: Size verilen süreyi doğru kullanarak süreyi aşmamaya çalışın. Yoksa bu sizi dinleyenleri sıkacaktır.

Canlı, inandırıcı ve ilgi çekici olabilmek: Bunu sağlamak için ses tonumuza, ifadelerimize ve özellikle hareketlerinize ayrı bir özen göstermelisiniz.

Tonlama, telaffuz ve vurgu:Dinleyiciler ile aranızdaki iletişimi sağlayan şey sesinizdir. Bu sebep ile telaffuz tonlama ve yaptığınız vurgulara dikkat etmelisiniz.

KONUŞMA UNSURLARI!

  • Bedenselsergilediğiniz davranış: Duruşunuz, jest ve mimikler gibi görsel olarak kullanacağınız simgeler konuşmanızın temel öğeleridir.
  • Ses: Ses ile kişiliğiniz arasında çok yakın bir ilişki vardır. Bir dilin sözcükleri anlam bakımından fazlasıyla zengin olabilir. Bu yalnızca sesiniz ile sözün doğru noktada birleşmesiyle belirtilebilir.
  • Dil: İnsanlar arasında anlaşma aracı olarak kullanılan dil; duygu ve düşüncelerinizi, isteklerinizi ifade etmede kullanılır. Konuşma esnasında duygularınızın, düşüncelerinizin doğru ve tam olarak anlaşılması için telaffuzunuza ve üslubunuza dikkat etmeniz gereklidir.
  • Düşünce (Zihinsel Etkinlik): Zihinsel etkinlik, konuşmanın işitsel ve görsel ögelerle ifade edilmesinden önce olan süreçtir.
  • İşe önce zihinsel oluşumlarla başlamalısınız, sonra bu oluşumları dilin kalıplarına göndererek bu kalıpları seslendirip, en sonunda da jestlerle, ses ve söz halinde sizi dinleyen kişilere sunmalısınız.

NEFES VE SES!

Doğru Nefes Almak Neden Önemli?

Nefes alma çalışması yapmak günlük hayatınızda çok önemlidir.Günlük konuşmalarınızda kusursuz bir diksiyon kullanmanız için nefesinizi her zaman gerekli bir biçimde kullanılmalısınız. Doğru nefes aldığınızda bazı hastalıkların oluşmasını da engelleyebilirsiniz.

Uzmanlarında söylediğine göre en doğru nefes alma biçimi bebek gibi nefes almaktır. Eğer bir bebeğin nefes almasına dikkat ederseniz, karınlarının nefes alıp verirken yükselip alçaldığını göreceksiniz. Bu, derinden ve yavaş olarak nefes almalarından kaynaklanmaktadır. İnsanların zaman içerisinde nefes alma alışkanlıkları yürüyüş yaparak sağlanabilir. Çünkü yürüme sırasında yanlış nefes almak oldukça zordur.

Yanlış ve Yetersiz Nefes Almak

Ses tellerinizi titreşime geçiren ve sesinizin tonlamasını gerçekleştiren şey nefestir. Bu sebep ile nefesinizi doğru, düzenli kullanılmalısınız. Doğru nefes almak için şu kurallara dikkat etmelisiniz.

  • Gerektiğinden fazla nefes almamalısınız. Çünkü: Rahatsızlanır, göğsünüz sıkışır ses zorlanır.
  • Gerektiğinden az nefes almak da doğru değildir. Çünkü: nefessiz kalır ve başladığınız cümleyi bitiremezsiniz böylelikle de sesinizin kuvveti düşer.
  • Nefes, ses üretim merkezini harekete geçiren kuvvetli bir güçtür. Üretim merkeziniz ise gırtlaktır. Doğru nefes almadığınızdaya da doğru kullanmadığınızda; nefes, merkezi zorlar, yıpratır ve üretimin (sesinizin) kalitesi düşer.

Sonsuz Oda’da Süeda Çil!

Sonsuz Oda online eğitim platformunda Film/Tv kategorisinde Oyunculukta Diksiyon başlığı altında dersler veren Süeda Çİl, tüm bilgi birikimlerini, tecrübelerini Sonsuz Oda abonelerine anlatıyor. Süeda Çil’in Sonsuz Oda’da toplam olarak 10 ders videosu bulunmaktadır. Gelin bunlara bir göz atalım.

  1. NEFES: Sahnede veya kamera karşısında oynadığınızda doğru nefes almak ne demektir? Nefesin söyleyiş ve konuşmaya etkisini anlatıyor.
  2. NEFES VE DUYGULAR: Nefesi doğru kullanarak duygular arası geçişi hızlandırabileceğinizi ve bununla nasıl daha doğru oyunlar kurabileceğinizi anlatıyor.
  3. NEFES VE SES: Etkili bir ses tonuna sahip olmak, herkesin arzu ettiği bir şey. Etkili ses tonuna sahip olmak için nefesinizden nasıl yardım alabileceğinizi anlatıyor.
  4. SES ŞİDDETİ: Sesinizin şiddeti, duygularınızın göstergesidir. Bu derste sesinizin şiddetini oyununuza veya duygularınıza göre ayarlamayı anlatıyor.
  5. SES PERDESİ: Doğru vurgu yapmak, kurduğunuz cümleleri daha etkili söylemenizi sağlar. Vurgu konusunu daha iyi anlatabilmek için ilk öğrenilmesi gerekenleri Süeda Çil anlatıyor.
  6. VURGU: Türkçeyi doğru vurgularla konuşmayı Süeda Çil anlatıyor.
  7. ARTİKÜLASYON: Dil ve konuşma bozuklukları hakkında nörolojik bir rahatsızlığınız yoksa artikülasyon çalışarak sözcüklerinizi mükemmel ve anlaşılabilir hale nasıl getirebileceğinizi anlatıyor.
  8. KONUŞMA DİLİ – YAZI DİLİ: Fonetik yani diğer adı ile ‘ses bilgisi’ konusunu dilbilgisi ile harmanlayarak anlatıyor.
  9. TONLAMA: Duygularınızın en önemli ifade biçimlerinden biri, onları doğru tonlayarak söylemektir. Doğru tonlamanın nasıl yapılacağını anlatıyor.
  10. DURAK: Duygularınızın en önemli ifade biçimlerinden biri, onları doğru tonlayarak söylemektir. Doğru tonlamanın nasıl yapılacağını anlatıyor.

Eğer sizde diksiyonunuzu doğru kullanmaya önem veriyorsanız, ki vermelisiniz. Kendinizi geliştirmek için çalışmalara çok geçmeden başlamalısınız. Çünkü; hem gündelik hayatınızda hem iş hayatınızda konuşmanızla fark yaratabilmek size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Bu çalışmaları yapmak için Sonsuz Oda’nın sunduğu eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Sonsuz Oda’da Süeda Çil’in Diksiyon eğitimlerinin de içinde olduğu, alanında uzman diğer kişilerden de yıllık abonelik alarak eğitim alabilirsiniz. Sonsuz Oda’da eğitimler online olarak verildiği için üstelik bir yere gitmenize de gerek kalmayacak.

İlişkili İçerik
Diksiyon

Kompozisyon Yazmak

Bu yazımızda kompozisyon nasıl yazılır, kompozisyon yazarken nelere dikkat etmeliyiz gibi…
Devamını Oku
Diksiyon

Artikülasyon Nedir?

Artikülasyon (Sesletim) havanın ses tellerinde geçerek damak, dil, dudak, burun ve dişler…
Devamını Oku
Diksiyon

Entonasyon Nedir?

Konuşurken ses perdelerinde sürekli değişim olur. Bu perde değişiklikleri konuşmada çeşit…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir