Diksiyon

Kompozisyon Yazmak

Bu yazımızda kompozisyon nasıl yazılır, kompozisyon yazarken nelere dikkat etmeliyiz gibi konuları inceleyeceğiz.

Farklı parçaları bir bütün haline getirmek ya da düşünce ve duyguları etkili bir şekilde anlatmak amacıyla kullanılan sözlü ya da yazılı çalışmadır. Kökenine bakacak olursak Fransızca bir kelimedir. Bir kompozisyon yazarken Türkçeyi doğru kullanmak her şeyden önce gelmelidir. Kompozisyonu yazarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallara özen gösterilmelidir. Çoğumuzun ilkokul sıralarından bu yana öğrendiği giriş, gelişme, sonuçtan oluşan kompozisyon, düşünce ve duygularımızı anlatmada, herhangi bir sanat eserinde anlatılmak istenen konuda, ya da bir fotoğrafta neler ifade edildiği üzerine çekilmiş gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Aslına bakarsanız herkesin hayatının her alanında kompozisyon yer almaktadır. Gelin şimdi bir kompozisyon yazmak istediğinizde nasıl yazmanız gerektiğine bir bakalım.

Bir kompozisyonu yazmaya başlamadan ilk önce anlatacağınız konuyu tüm detaylarıyla beyninizde hazır bulunması gerekir. İşte bu kısma buluş denir. Yazmayı istediğiniz, kafanızda planladığınız konunun ne olduğunu, olası konu başlıklarını, içerikte nelere yer vereceğinizi, yardımcı ve ana düşüncenin neler olduğu gibi hassas detayları iyice düşünerek oluşturmanız gerekir. İlk olarak bu kısmı kabaca hallettikten sonra ikinci kısım olan planlama kısmına geçebileceğiz.

Planlama bölümünde aklınızda hazırladığınız, kurguladığınız taslağı, belli bir düzene göre planladıktan sonra konularınızın kağıtta olan sıralamasını herhangi bir kağıt üzerinde hazır hale getirmiş olacaksınız. İkinci aşama olan planlamayı da tamamladıktan sonra şimdi kompozisyonunuzu orijinal hali ile yazmaya başlayabiliriz. Konusu sağlam, başarılı bir kompozisyon yazmak istiyorsanız eğer, ki herkes bunu arzu eder, canlılık, denge ve birlik oldukça önemlidir. Bu sayılan üç şey, kompozisyonunuzun akıcı olmasını sağlayan ana faktörlerdendir. Anlattığınız konunun akıcı olması, okuyucuyu veya dinleyiciyi kendine çekmesi ve etkileyerek sürükleyici bir hal alması işte bu özelliklere bağlıdır.

Kompozisyonunuzu yazarken imla hatası yapmamaya oldukça dikkat etmelisiniz. Burada alacağınız önlem, devamlı olarak kompozisyon yazmanız olacaktır. İyi ya da kötü diye düşünmeden sürekli yazı yazmak sizi hem geliştirecek hem de yazdığınız konu ne olursa olsun sizin arka planda yer alan düşüncelerinizi görmenizi sağlayacaktır. Anlatımınızın yalın bir anlatım olmasına özen göstermelisiniz. Türkçe olmayan kelimelerden uzak durmalısınız ve oldukça anlaşılır, kendi dilimize uygun anlatımları tercih etmelisiniz. Bu kurallara özen göstererek kompozisyon yazmaya başlayabilirsiniz.

Kompozisyon Konularına Bir Göz Atalım

Kompozisyon konularınız aklınıza gelecek her türlü şeyden oluşabilir. Herhangi bir fotoğraf karesi, bir tablonun sizde uyandırdığı duygu ya da toplumsal konularla ilgili düşünceler… Bu konulardan anlayacağınız üzere kompozisyon yazarken seçeceğiniz konu başlıkları hayatınızın içinde yer alan tüm duygularınız, düşünceleriniz ve belirleyeceğiniz belli bir kavram üzerine yazılabilir.

Kompozisyon Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Kompozisyon yazmaya karar verdiğiniz an, giriş, gelişme ve sonuç paragraflarının dışında dikkat etmeniz gereken birkaç unsur daha var tabiki. Oldukça uzun cümlelerden kaçınıp kısa cümle kurmaya özen göstermelisiniz. Kurduğunuz cümlelerde anlatım bozukluğu olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Devamlı bir şekilde aynı kelimelere kullanmaktan kaçınmalısınız. Küfür ya da kaba kelimeler kullanmamalısınız. Kendize özgü ifadeler kullanarak kağıt üzerinde düzene dikkat etmelisiniz…

Kompozisyon Yazarken Sayfa Düzeni

Kompozisyonu yazacağınız kağıt çizgisiz ve temiz olmalıdır. Yazacağınız sayfanın üst kısmından ve sol kısımlarından hemen hemen 3 cm boşluk bırakmanız gerek. Sağ ve alt taraftan da 2,5 cm e yakın bir boşluk bırakmanız gerekir. Bıraktığınız boşlukların dışında yazacağınız konunun başlığının yazımına dikkat etmeniz gerekir. Başlığınızın tüm harfleri ya tamamen büyük olmalıdır ya da sadece baş harfleri büyük olacak şekilde yazmalısınız. Eğer kompozisyonunuzun başlığına karar vermediyseniz sonradan yazmak üzere, başlık yerini boş bırakarak sayfa düzeninizi hesaplamalısınız. Renkli kalem tercih etmemeli genellikle mavi kalem ile yazmalısınız.

Herhangi Bir Kompozisyonu Herkes Yazabilir Mi?

Eğer kafanızda böyle bir şey yazmak varsa isteyen herkesin kompozisyon yazabileceğini bilmelisiniz. Yukarıda yazdığımız temel kuralları uyguladıktan sonra yalın bir dil kullanarak siz de yazabilirsiniz. Oldukça fazla yazı yazarak ve devamlı bir alıştırma yaparak daha da iyi kompozisyon yazabilirsiniz.

Kompozisyon Yazarken Kullanacağınız Dil Nasıl Olmalı?

Kompozisyon yazarken kullanacağınız dil her zaman için akıcı ve sade olmalıdır. Sizin yazınızı okuyacak kişiyi konunun içine çekmeyi başarmalısınız. Bunun için anlam karışıklıklarından uzak durmalısınız. Dikkat çeken konulara da değinebilirsiniz.

Kompozisyon Yazarken Kullanılan Kalemler

Kompozisyon yazısı yazılırken genellikle mavi renkli kalem yani tükenmez kalem tercih edilir. Bunun sebebi ise, insanların gözünde ciddi ve resmi bir etki oluşturmasıdır. Renkli kalem kullanımı duruma göre değişir tabi ki ama çok tercih edilmezler.

Gelin Şimdi Bu Yazdığımız Noktaları Bir Sıralayalım

  1. Yazdığınız kâğıdın sağ, sol, alt, üst boşluklarını özenli bir şekilde bırakmak.
  2. Mutlaka tarih atmalısınız.
  3. Kağıdın sağ alt köşesine adınızı yazın.
  4. Yazınız okunur ve düzgün olmalıdır; en dikkat etmeniz gereken nokta bu olmalı.
  5. Paragraf başlarınızı 1-2 cm içeriden başlatmaya önem verin.
  6. Satırlar arasında çok fazla olmayacak şekilde aralıklar bırakın.
  7. Yazınıza yer verdiğiniz konuya uygun olarak ilgi çekici bir başlık bulun.
  8. Yazıdaki ana düşünceniz ne ise onu iyi vurgulayın.
  9. Örnekler vererek atasözü ve deyimlerden faydalanın.
  10. Düşünceleriniz arasında kopukluk olmamasına özen gösteriniz.
  11. İmla işaretlerini doğru kullanın.
  12. Cümlelerde yer alan kelimelerin yazım kurallarına uygun olmasına özen gösterin.

İlişkili İçerik
Diksiyon

Artikülasyon Nedir?

Artikülasyon (Sesletim) havanın ses tellerinde geçerek damak, dil, dudak, burun ve dişler…
Devamını Oku
Diksiyon

Entonasyon Nedir?

Konuşurken ses perdelerinde sürekli değişim olur. Bu perde değişiklikleri konuşmada çeşit…
Devamını Oku
Diksiyon

Diksiyon Nedir ?

Günlük ve İş Hayatında Güzel Konuşmanın Önemi: Güzel ve etkili konuşmak her yerde…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir