Spor Dünyası

Demir ‘Mike Tyson’ Geri Dönüyor!

En son 2005 yılında İrlandalı boksör Kevin McBride ile karşılaştığı mücadelenin 7. raundunda maçtan çekilerek boks hayatını sonlandıran 90 lı yılların efsanesi 15 yıl aradan sonra ringlere geri dönüyor.

1997 yılında Holyfield ile karşı karşıya geldiği 2. maçta rakibinin kulağını ısıran Demir Mike, kariyerini noktalamasından yıllar sonra Holyfield’ın geliri koronavirüs mağdurlarına bağışlanmak üzere yapılacak bir gösteri maçına açık olduğunu söyledi. Bunun ardından instagram hesabında son idmanından bir görüntü kolajı paylaşan Mike Tyson “Geri Döndüm” dedi.

Holyfield’ın açıklaması ve Tyson’un idman videosu, ikilinin yıllar sonra bir yardım maçı için tekrar ringe çıkacağı doğrultusunda söylentilere sebep oluyor.

Mike Tyson Kimdir?

Kariyerinde sayısız başarılara imza atan Mikelki’de en çok daha 20 yaşındayken 1986 yılında Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu olması ile dikkat çekmişti. 1985 yılında profesyonel olmasının ardından çıktığı 19 resmi maçın hiç birini kaybetmemiş olan boksör”Iron Mike” lakabını almış ve rakiplerini ilk iki raund da nakavt etmesi ile dünya ağırsiklet boksunun bir numarası haline gelmiştir.

30 Haziran 1966 yılında Amerika’nın New York şehrinde dünyaya gelen ve tam adı Michael Gerard Tyson olan sporcu, Müslüman oluşunun ardından ismini Abdul Aziz olarak değiştirdi.

Ağır siklet boks şampiyonlukları ve ringde sergilediği asi tavırları ile birçok insan tarafından sempati duyulan Mike, çocukluğunu suç oranının yüksek olduğu bölgelerde geçirmesi sebebi ile 13 yaşına kadar birçok çete ile birlikte karakolluk olmuş ve hatta silah taşıma gibi suçlara bulaştığı bile bilinmektedir. Eğitimini tamamladığı Tryon Erkekler okulunda çok fazla kavgaya karıştığı için amatör boks şampiyonu Bob Steaward tarafından fark edilen Mike, ilk kez o yıllarda boks eldivenini eline geçirdi.

Hayatının bir başka değişim noktası 1980 yılında Cos d’Amato ile tanışması ve onun vesilesi ile Carrskill’e götürülerek boks eğitimi alması ile gerçekleşen Mike, 1985 yılında ki ilk profesyonel maçında rakibini ilk raunddan nakavt ederek maçı kazandı. 20 yaşına geldiğinde dönemin WBC ağır siklet boks şampiyonu Trevor Berbick’i 2. Raund da nakavt etmesi ile WBC ağır siklet boks şampiyonu unvanını kazanmış ve tüm dünyanın dikkatini kendi üzerine toplamayı başarmıştır.

Kariyerinin ilk yıllarında birçok başarıyı elde eden Mike 1987 yılına gelindiğinde ise “Kemik Kıran” lakaplı ve kendi vatandaşı olan James Smith’i puanla yenerek

Dünya Boks Birliği WBA şampiyonluğunu kazanmıştır. Ve yine aynı yıl Pinklon Thomas ile yaptığı mücadelede de kemerini korumayı başarmıştır.                          

1988 yılını bahtsız olarak geçiren Mike, 1. evliliğini yaptığı Robin Givens’la anlaşamaması kavga etmesi gibi birçok sebepten karakolluk olurken boksör Mitch Green’i sokakta darp etmesi ve gece kulübünde olay çıkarması gibi sebeplerle karakolluk olmuş ve kefaletle serbest bırakılmıştır. Yaşanan kötü olayların sebebiyet vermesi ile 14 Şubat 1989 yılında evliliğini sonlandırmıştır.

Kariyerinie yaptığı harika başlangıca 1990 yılına kadar hiç maç kaybetmeyerek devam eden Mike Tyson ilk mağlubiyetini 37 maç sonra Japonyada aldı. Buster Douglas’a karşı çıktığı maçta WBC Ağır Siklet Şampiyonluğu, Dünya Boks Birliği WBA şampiyonluğu ve IBF Uluslararası Boks Fedarasyonu kemerini kaybetmiştir.

1990 yılında yaşanan birçok olay kariyerini kötü etkilerken ABD Güzellik kraliçesine tecavüz olayı sebebi ile 1992 yılında 3 yıllık bir hapis cezası aldı ve hapishanede müslüman olarak Malik Abdülaziz ismini aldı.

Yumrukları kadar yasadışı olaylarla da ismini tüm dünyaya duyuran Mike, cezası biter bitmez 1995 yılında tekrar çıkardığı bir kavga yüzünden mahkemelik olurken hapishane hayatından sonraki ilk maçına 19 Ağustos 1995 tarihinde Peter McNeeley karşısında çıktı ve rakibinin diskalifiye olması ile maçı kazandı.

1996 yılında yaptığı ikinci maçta ise dönemin WBA dünya şampiyonu Bruce Seldon’a karşı çıktığı mücadelede galip gelerek kemeri tekrar omuzladı. Kemerini 2 ay sonra Evander Holyfield ile çıktığı karşılaşmada kaybeden Mike, 1997 yılına geldiğinde yine Evander Holyfield ile yaptığı Unvan maçında rakibinin kulağını ısırarak kopardığı gerekçesi ile diskalifiye oldu. 3 milyon dolar para cezası ve iki yıl bokstan men cezası da alan Mike, Aynı dönemde sonuçlanan Mitch Green davası nedeni ile de 45 bin dolar para cezası ödemeye mahküm edildi. Hırçın tavrını sokakta kontrol edememesi birçok yaralama, taciz ve trafik kazası gibi suçlara bulaşmasına sebep olmuştur. Bu dönemlerde birçok suç ve yasa dışı olayla anılan Mike, Menajeri Don King’e açtığı 100 milyon dolarlık davayı ve Kevin Roney ile olan davasını kaybetmesi sonucunda para cezasına çarptırılmış ve kariyeri için en kötü denilebilecek günleri bu yıllarda yaşamıştır.

2001 tarihine kadar olaylı maçlara çıkan Mike, bu geçen sürede zil çalındıktan sonra rakibine yumruk atma, doping ve uyuşturucu kullanma gibi suçlar nedeni ile uzaklaştırma cezaları aldı. Ancak 13 Ekim 2001 yılında Danimarkalı boksör Brian Nielsen’i nakavt ederek tekrar ringlere döndü. 2002 yılında WBC, IBF ve IBO dünya şampiyonluk kemeri için çıktığı maçı kaybeden Mike, 2005 yılına kadar maça çıkmamıştır.

Kariyerinde çıktığı 58 maçın 44’ünü nakavt, 6’sı puanla olomak üzere 50 galibiyet, 6 mağlubiyet ve 2 sonuçsuz maç ile sonlandıran Mike, son maçına 2005 yılında McBride karşısında çıktı ve maçın 7. raundunda çekilerek boks hayatını sonlandırdığını açıkladı.

Mike Tyson’un Kariyeri:

Toplam maç: 58

Galibiyet: 50

Nakavtla galibiyet: 44

Yenilgi: 6

Beraberlik: 0

Sonuçsuz: 2

Mike Tyson Şampiyonluklar

  • 1986 WBC Ağır Siklet Şampiyonluğu
  • 1987 Dünya Boks Birliği WBA şampiyonluğu
  • 1987 Uluslararası Boks Federasyonu IBF Şampiyonluğu
  • 1996 Dünya Boks Birliği WBA şampiyonluğu

Mike Tyson’un Evlilikleri

  • İlk evliliğini 1988 Robin Givens ile yaptı ve beraberlikleri 14 Şubat 1989 tarihine kadar sürdü.
  • 2. evliliğini 1997 yılında Monica Turner ile gerçekleştiren Mike, 2003 yılında Monica ile boşandı.
  • 3. Evliliğini 6 Haziran 2009’da Lakiha Spicer ile gerçekleştirdi ve 3 çocukları oldu.

Tyson’ın Muhammed, D’Amato, Mikey, Rayna, Amir, Miguel ve Exodus, Morocco Elijah isimli 8 çocuğu vardı. Fakat Exodus 2009 yılında kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.

Filmografi

  • 1993 Fallen Champ: The Untold Story Of Mike Tyson  
  • 1999 Play It To The Bone      
  • 1999 Black and White  
  • 2004 When Will I Be Loved  
  • 2005 Playboy: Hef’s Halloween Spooktacular     
  • 2009 The Hangover     
  • 2010 Co2  
  • 2011 Breaking In
  • 2011 The Hangover 2   
  • 2012 How I Met Your Mother
  • 2012 Vautrin       
  • 2013 Scary Movie 5     
  • 2013 The Hangover 3   
  • 2013 Mike Tyson: Undisputed Truth
  • 2013 Signal Lost 
  • 2014 Les portes du soleil: Algérie pour toujours  
  • 2015 Entourage  
  • 2015 Yip Man 3  
  • 2016 Back in the Day   

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir