Spor DünyasıSpor Haberleri

E – Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak oynanmasıdır. E-sporcular sıradan oyuncuların aksine oynadıkları oyunu kendi meslekleri belleyip her gün belirli sürelerde antrenmanlar yaparak kendilerini geliştirmeyi hedeflerler. Dünya üzerinde en çok izlenen ve turnuvaları yapılan birkaç oyunu sizler için derledik.

League of Legends 

Her birinin birbirinden farklı güçleri onlarca karakter içerisinden oyuncuların kendi seçtiği beş şampiyondan oluşan iki grubun birbirlerinin üslerini yerle bir etmeye çalışması sırasında büyük strateji ve dayanışma gerektiren League of Legends oyunu. Kuş bakışı görünen haritada takımların birbirlerinin üslerine giden 3 ana koridor bulunmaktadır. Bu koridorlar ana üssün yakınında kalan yarı yola kadar kule denen muhafızlar barındırır, bu muhafızların görevi karşı takımdan yaklaşan tehditleri yok etmektir. Oyun boyunca iki takım da koridorlardaki kuleleri yıkarak rakiplerinin üssüne ulaşmayı ve orayı yok etmeye çalışır. League of Legend E-spor un yaygınlaşmasını oldukça etkileyen bir oyun olmuştur. 2019 yılında tüm dünyada aylık 100 milyondan fazla aktif oyuncuyu barındırarak gelmiş geçmiş en çok oynanan oyunlar içerisinde başlarda yerini almıştır.

CS:GO 

Fps shooter oyunların atası olarak anabileceğimiz Counter Strike serisinin en çok satan oyunu olan Counter Strike Global Offensive’e de e-sporun atası demek pek yanlış olmasa gerek. Kuralları ve oynanış mekaniği çok basit olması her yaştan oyuncuyu kendine çekmesine olanak sağlamakta. Kurallarının basit olması oyunun kolay olduğu anlamına gelmediğini herkes ilk denemesinde anlayacaktır.

On oyuncunun beşerli olacak şekilde ikiye ayrılmasıyla oluşan teröristler ve anti-teröristler takımları oluşur. İki takımın da kendine özel görevleri olduğu bombalama ve rehine olmak üzere iki farklı seçenek vardır. Bombalama karşılaşmasında terörist takımından birisi oyuna bomba taşıyıcısı olarak başlar ve amacı haritada belirlenmiş iki spesifik yerden birisine bombayı götürüp kurmaktır, bombayı götürürken taşıyıcının ölmesi durumunda takım arkadaşlarından başka birinin bombayı alıp kaldığı yerden devam etmesi gerekmektedir. Bomba taşıyıcının bombayı kurması durumunda terörist takımın bomba patlayana kadar o alanı savunması gerekir. Bombanın patlaması durumunda terörist takım bir bombanın etkisiz hale getirilmesi veya 2 dakikalık sürenin dolması durumunda anti-terörist takım bir puan kazanır. Rehine karşılaşmasında ise terörist takım farklı yerlerde olmak üzere iki rehine ile oyuna başlar. Anti-terörist takımın amacı rehinelerin yerini saptamak ve onları güvenli alana kadar taşımaktır. Anti-terörist takımdan bir oyuncunun rehineyi güvenli alana taşırken ölmesi durumunda rehine oyuncunun öldüğü yerde sabit kalır ve başka bir anti-terörist oyuncusunun kaldığı yerden devam etmesi gerekir. Rehinelerden birinin kurtarılması durumunda anti-terörist takımı artı bir sürenin dolması durumunda ise terörist takımı artı bir puan alır.

Takımlardan birisi 16 puana ulaştığında takım kazanmış olur ve oyun biter. Strateji ve plan gerektiren bu oyun e-spor oyuncularının gözdesi sayılabilir.

Zula

Bir Türk yapımı olan Zula Fps shooter oyun kategorisi içerisinde yer alan bir oyun olmakla birlikte Türkiye’nin e spor alanına giriş yapmasını sağlayan oyundur. Espor’da kendisine ait bir yer edinen Nonstop Zula Espor için bir merkez de kuran InGame Group,  gün geçtikçe daha fazla oyun severi yanlarına alıyor ve bir araya gelerek gelişmeye devam ediyor. Aynı kategoride olan CS:GO ile birçok ortak noktası bulunan oyunun oynanışı bombalama türünü  içerse de oyuncular genellikle ölüm maçı oynamaktadırlar. Ölüm maçında oyuncular beşerli iki gruba ayrılıp karşı takımdaki rakiplerini elemeye çalışıyor ve takımında hayatta kalan kimse olmayan takım turu kaybetmiş olur.

Forynite

Covid-19 salgınının başlaması oyun sektöründe inanılmaz bir artışa sebep oldu. İnsanlar evdeki karantina sürecinde zaman geçirmek için en iyi seçenek olan oyunlara büyük ilgi gösterdi. Bu dönem içerisinde en çok oynanan oyunların başında da ‘fortnite’ geliyor. Fortnite’ı rakiplerinden  ayıran en büyük özellik oyuncularına harita içerisinde inşa yapmaya izin veren bir yapısı olması ve bu özellik ile oyunculara çok farklı bir stratejik yapı sunan bir oyun olmasıdır. Fortnite’ın en çok oynanan modu olan Battle Royale, geniş bir alana 100 oyuncunun bırakılması ve etraftan toplayacakları erzak ve silahlar ile rakiplerini elemeye çalışması şeklinde özetlenebilir. Zaman geçtikçe ve hayatta kalan oyuncuların azalmasıyla içerisinde bulundukları alan daralırken oyuncular birbirlerini avlayarak sona kalan kişi olmaya çabalar. En son hayatta kalan oyuncu kazanan olur.

İlişkili İçerik
Spor Haberleri

Sonsuz Oda Spor Kategorisi Çok Yakında Açılıyor!

Sonsuz Oda’nın Müzik ve Sinema/Tv alanında eğitimlerini bilmeyen yoktur. Şimdi ise çok kısa…
Devamını Oku
Spor Haberleri

Kış Aylarında Yapılabilecek En Güzel 10 Spor

Yaklaşan kış ayı bir çoğumuzun kafasında bu kış ne yapacağız sorusunu doğuruyor. Eminiz…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir