Yönetmen Dünyası

Ahmet Ertegün Kimdir?

Gelmiş geçmiş en büyük müzik şirketlerinden biri olan Atlantic Records, her zaman bugünki gibi sanatçıları mükemmel ofisinden içeri adım attıkları anda büyüleyen, adıyla dünyanın her köşesinde bilinen ve her işi incelikle takip edilen bir yapım şirketi değildi. Hatta ilk ofisleri de, New York’ta eski bir otelin güneş ışığı almayan bodrum katıydı. Bu hikaye, Atlantic’in ve Ahmet Ertegün’ün hikayesi. Sonsuz Oda Blog olarak sizlere müziğin dünyadaki Türk ismi olan Ahmet Ertegün’ün hayatını ve müzik dünyasındaki katkılarını derledik.,

31 Temmuz 1923’te İstanbul’da doğan Ertegün, Büyükelçi Mehmet Münir Ertegün’ün oğluydu. Babasının görevi dolayısıyla İsviçre, Paris, Londra ve Washington’da eğitim gören Ertegün, 1947 yılında dişçisinden 10 bin dolar alarak kurduğu Atlantic Records’u dünyanın en önemli müzik şirketleri arasına sokmayı başardı.Ertegün röportajlarında hep “Atlantic’i kurduk, çünkü biz sevdiğimiz ve dinlemek istediğimiz müzisyenlerin plaklarını çıkarmak istiyorduk. Bu işi iki-üç yıl yapıp bitiririz sanmıştık. Bu işi yaparken çok eğleniyorduk ve açıkçası bu kadar çok sevdiğimiz bir işten para kazanabileceğimizi hiç düşünmemiştik” demişti.Ahmet Ertegün yeteneği ve uzak görüşlülüğü ile Atlantic Records’u esasen blues ve caz müzik ağırlıklı bir şirketten dünyanın en önde gelen müzik şirketlerinden biri haline getirdi. Ertegün’ün keşfettiği müzisyenler blues, soul ve rock müzikte çığır açtı ve modern müzik kültürünün şekillenmesinde büyük rol oynadı.

Ödülleri

Ertegün 1991 yılında Boston’daki Berklee Müzik Okulundan onursal doktora ünvanını, 1993 yılında da Sanat ve Bilim Kayıtları Ulusal Akademisinden (National Academy of Recording Arts & Sciences) bir ödül aldı ve 2000 yılında da ABD Kongre Kütüphanesi tarafından “Yaşayan Efsane” ünvanıyla onurlandırıldı. Haziran 2006’da 40. Montreux Caz Festivali’nin açılış konseri Ertegün onuruna verildi.Ahmet Ertegün, Rock and Roll Hall of Fame Müzesinin de kurucusu oldu ve başkanlığını yaptı. Bugün Cleveland Ohio’daki müzenin ana sergi salonu Ertegün’ün ismini taşıyor. Atlantic Records’tan hiçbir zaman ayrılmayan Ertegün, şirketin kurucu başkanı olarak müzikle uğraşmaya devam ediyordu.Amerikan müziğinin tanınmasına yardım eden Ertegün, Ray Charles, Aretha Franklin gibi müzik devlerinin ve Rolling Stones grubunun dünya çapında tanınmasına öncülük etmişti.Ertegün, geçirdiği kazaya dek müzikle bağını hiç koparmamıştı. Geçirdiği kazadan sonra tedavi gördüğü hastanede bugün vefat eden ünlü müzik adamı Ahmet Ertegün, Atlantic Records’u dişçisinden 10 bin dolar borç alarak kurmuştu.Ertegün’ün müzik dünyasına kazandırdığı isimler arasında Ray Charles, Big Jue Turner, Ruth Brown, La Vern Baker, The Clovers, The Drifters, John Coltrane, Ben E. King, Bobby Darin, Sonny & Cher, Aretha Franklin, Otis Redding, Solomon Burke, Wilson Pickett, Led Zeppelin, Eric Clapton, Crosby Stills Nash & Young, The Rolling Stones, Bette Midler, Roberta Flack, Phil Collins bulunuyor. ABD’nin ünlü müzik şirketi Atlantic Records’un sahibi Ahmet Ertegün’ün, tedavi gördüğü hastanede öldüğü bildirildi. Ahmet Ertegün’ün sözcüsü, geçirdiği kazadan sonra kaldırıldığı hastanede komaya giren 83 yaşındaki müzik adamının öldüğünü söyledi.Ertegün, 29 Ekim Pazar günü New York’ta Rolling Stones konseri sırasında ayağının kayması sonucu düşerek başını çarpmış, sonra da hastaneye kaldırılmıştı.

Ahmet Ertegün’ün Müzik Dünyasına Kattıkları

Ray Charles’ı Keşfetti

Ahmet, Ray Charles’ın adının yeni duyulmaya başlandığı zamanlarda onun bir dahi ve çok iyi bir geleceği olduğunu anlamıştı. Müzisyen keşfetmedeki yeteneği tartışılmaz olan Ahmet, hemen Atlantic Records adına anlaşmayı sağladı ve Ray Charles’ın ilk Atlantic hiti Ahmet’in yazdığı “Mess Around” ile geldi. Videodaki sahne “Ray” (2004) filminden ve tam da bu anlattığımızı görselliyor. Ahmet Ertegün rolünde Curtis Armstrong var.

Rolling Stones’u da İflastan Kurtardı

1970’lerde Ahmet’in Atlantic Records’u Rolling Stones’u iflas etmekten kurtarmıştır. Bunun yanında Mick Jagger’la da kankaydı dersek yanlış olmaz. Bir rivayete göre de Ahmet’in çok hoşlandığı Marianne Faithfull, Jagger’ın sevgilisiyken Ahmet ağırlığını koyarak ondan ayrılmasını ve bunun “farklı” olduğunu söylemiş. Jagger da eli mahkum ayrılmış. N’apsın? Karşı gelmemek Mick’in ve Rolling Stones’un hayrına olmuş desek yeri.

Elvis Presley ile Anlaşmayı Kaçırdı

Ertegün, 1955 yılında Elvis Presley’i, rock’n roll’un kralını da anlaşmaya bağlamasına çok yaklaşmış ve “Sun” şirketiyle mukavelesini 25 bin dolara devralma girişiminde bulunmuş. Fakat Elvis Presley 20 bin dolar daha fazla veren RCA şirketi ile anlaşmış.

“Elvis Presley’le anlaşmaya varmaya çok yaklaşmıştım. 25 bin dolar teklifte bulundum. Onlar 45 bin dolar istediler ve benim bir 20 bin dolarım daha yoktu.”

Beatles’a Gereken Önem Verilmedi

1960’ta bir avukatla çalışan Atlantic, Beatles’in Amerikan plak şirketi olması için uğraş vermiş. Gariptir, Capitol plak şirketi Beatles’i istememiş. Geriye Atlantic ve Vee-Jay kalmış. Avukat onları Vee-Jay’e bağlamış. Yine de, daha sonra Beatles Capitol’e geçmiş. “Eğer bize gelselerdi, asla gitmelerine izin vermezdik. Tüm o plaklara sahip olurduk,” demiş Ahmet Ertegün.

John Coltrane’in İlk Albümü Atlantic Records’tan Çıkmıştı

1959-1961 yıllarında Atlantic Records’un lider müzisyeni modal ve free cazın öncüsü John Coltrane’di. John ile varılan anlaşmada Ahmet Ertegün’ün payı büyüktür. İlk albümünü 59’da Giant Steps adıyla çıkaran John’un, albümle aynı adı taşıyan açılış parçası da büyük bir çoğunluk tarafından en karmaşık ve zor akor geçişlerini barındıran şarkı olarak kabul görmüştür.

Led Zeppelin

Ahmet Ertegün, Led Zeppelin’i keşfetmesinin yanısıra tüm zamanını bu efsanevi gruba ayırmıştı. Kayıt esnasında, konsere çıkmadan önce sahne arkasında son ana kadar yine onlarlaydı.

Grubun Rock and Roll Hall Fame’e alındığı gecede Ahmet Ertegün’ün konuşmasının bir kısmı şöyledir:

“Ve dünyayı turladılar ve her yere gittiler ve gece yarısından sonraki partiler, groupieler, şampanya şişelerinin patlamaları ve groupieler, … ve groupieler, pencerelerden atılan televizyonlar, ve groupieler, mahvolmuş otel odaları, … , pencerelerden atılan ayakkabılar ve groupieler ve anlatamayacağımız hikayeler ve groupieler …”

Ahmet’in aramızdan ayrılmasıyla Led Zeppelin 2007 yılında Celebration Day adını verdikleri konserle -muhtemelen- son bir kez bir araya geldi.

İlişkili İçerik
GenelYönetmen Dünyası

Heyecan Veren 10 Türk Yönetmen

Yeşilçam filmleri mazide kalmış olsa da, hala her yayınlandığında ilgi ve zevkle…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Stanley Kubrick Kimdir?

Her zaman mükemmeliyete ve kusursuza ulaşmak için çalışan efsanevi yönetmenin takıntılı…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Mustafa Şevki Doğan Kimdir?

Sinema ve Televizyon dünyasında birden fazla alanda başarı yakalayan kişi sayısı ülkemizde…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir