Yönetmen Dünyası

Mustafa Şevki Doğan Kimdir?

Sinema ve Televizyon dünyasında birden fazla alanda başarı yakalayan kişi sayısı ülkemizde oldukça azdır. Mesleğine oldukça bağlı kişilerden biri olan ve sayısız başarıya imza atmış hem yönetmen hem yapımcı hem de oyuncu olan Mustafa Şevki Doğan’ı gelin beraber inceleyelim;

Mustafa Şevki Doğan, 20 Mayıs 1964 yılında Aydın’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği ve Peyzaj Mimarlığı Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1984 yılında, yine sinema sektörünün ünlü ismi olan Osman Sınav’ın yanında sinema okumaya ve çıraklık eğitimi almaya başlamıştır. Kendini geliştirmek adına SineGraf’ın her türlü kolunda görev alan Doğan; Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Enstitüsü’nde aldığı dersler ile beraber, sinema laboratuvar ve kimya uygulamaları, montaj, reji ve prodüksiyon çalışmaları sayesinde kalfalığa yükselmiştir.

Yönetmen olarak Mustafa Şevki Doğan!

Kendini geliştirmeye hiç durmadan devam etmiş, reklam kampanyaları, televizyonreklam filmleri, televizyon filmleri, televizyon dizileri ve sinema için filmlerde yardımcı yönetmenlik, sanat yönetmenliği, yapımcılık ve yönetmenlik yapmıştır.

1990’lı yıllarda ise ilk defa animasyon film yönetmenliği yapmıştır. Adını duyurmayı başardıktan sonra ise Kültür Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü’nün uyarıcı filmlerini hazırlamayı üstlenmiştir. 1990-1994 yılları arasında da film çalışmalarının haricinde ticari faaliyetlerde bulunmuştur.

Askerliğini tamamlayıp geldikten sonra ise tekrar SineGraf’a dönerek film çalışmalarına katılmıştır.Ülkemizde oldukça beğeni toplayan, adını hala unutmadığımız başarılı projelere imzasını atmıştır. Bunlardan örnek verecek olursak; Deli Yürek, Hayat Bağları, Kurtlar Vadisi gibi projelerin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenmiştir.

Dizilerin yanı sıra Mustafa Şevki Doğan, yaklaşık olarak 600 reklam filminde ve müzik klibinde yardımcı yönetmenlik, yapımcılık ve yönetmenlik yapmıştır.

Şu zamana kadar 23 adet filmin ve dizinin yönetmenliğini yapmış, 10 dizinin yapımcılığını üstelenmiş ve 3 dizide de oyuncu olarak rol almış olan Mustafa Şevki Doğan, 2017 yılında TRT ekranlarında yayınlanan Mehmetçik Kut’ül Amare dizisinin de yönetmenliğini yapmıştır.

Gelin Mustafa Şevki Doğan’ın imzasını attığı diğer projelere bir göz atalım;

Yönetmenlik Yaptığı Diziler:

Ege’nin Hamsisi (2018)

Meryem (2017)

Hanım Köylü (2016)

İnadına Aşk (2015)

Kızıl Elma (2014)

Güzel Köylü (2014)

Osmanlı Tokadı (2013)

Ustura Kemal (2012)

İhanet (2010)

Dürüye’nin Güğümleri (2010-2011)

Kız Kaçıran (2009)

Baba Ocağı (2008)

Kuzey Rüzgarı (2007)

Rüyalarda Buluşuruz (2006)

Kapıları Açmak (2005)

Dönme Dolap (2005)

Hayat Bağları (2000)

Mavi Düşler (1998)

Yasemince (1997)

Yönetmenlik Yaptığı Filmler:

Kedi Özledi (2013)

Son Osmanlı Yandım (2006)

Yapımcısı Olduğu Diziler:

Melek Hanım (2000)

Deli Yürek (1999)

Sıcak Saatler (1998)

Mavi Düşler (1998)

Kralın Hayatı (1996)

Hayata Gülümsemek (1992)

Yarına Gülümsemek (1991)

Yalancı Şafak (1990)

Küçük Dünya (1990)

Atlı Karınca (1989)

Rol Aldığı Diziler:

Kurtlar Vadisi (Taksici, 2004)

Deli Yürek (Bölüm Oyuncusu, 1999)

Hünkarın Bir Günü (1989)

Sonsuz Oda’da Mustafa Şevki Doğan!

Sonsuz Oda online eğitim platformunda Film/tv kategorisinde Yönetmen Gözü başlığı altında dersler veren Mustafa Şevki Doğan, tüm bilgi birikimlerini, tecrübelerini Sonsuz Oda abonelerine anlatıyor. Mustafa Şevki Doğan’ın Sonsuz Oda’da toplam olarak 11 ders videosu bulunmaktadır. Gelin bunlara bir göz atalım.

  1. YÖNETMENLİK: Mustafa Şevki Doğan yönetmenliğin diğer sanatlarla ilişkisini ve yönetmen olmak isteyenlere bu sanatlar ile kurulması gereken doğru ilişkileri anlatıyor.
  2. MUSTAFA ŞEVKİ DOĞAN KİMDİR? : Mesleğe nasıl başladığını, bu mesleği yapmak için nelere sahip olunması gerektiğini anlatıyor.
  3. NASIL YÖNETMEN OLUNUR? : Yönetmenliğin çocukluktan gelen bir sevda olduğunu söyleyen Mustafa Şevki Doğan, bu işin de diğer bütün işler gibi eğitimle taçlandırılması gerektiğini anlatıyor.
  4. BİR FİLM NASIL ÇEKİLİR? : Hikaye ve oyuncu nasıl seçilir, tutan bir dizi nasıl yapılır, Mustafa Şevki Doğan anlatıyor.
  5. OYUNCULAR: Oyuncu seçimi, oyuncunun karakteri anlaması ve oynaması üzerine her soruyu cevaplıyor.
  6. AUDITION: Karakterin role seçilmesi auditionda gösterdiği performans ile ilgilidir. Yönetmenlerin oyuncu auditionlarına bakış açısını anlatıyor.
  7. OYUNCULAR VE EĞİTİM: Eğitimin oyunculara neler kazandırdığını detaylarla anlatıyor.
  8. YÖNETMEN AUDITIONI: Oyuncunun sette yönetmen ile ilişkisini mercek altına alıyor.
  9. TİYATRO/SİNEMA: Oyuncunun tiyatro ve sinema performanslarına farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.
  10. DÜNYA VE TÜRKİYE: Dizi ve sinema dünyasının dünden bugüne olan değişimini  anlatıyor.
  11. TAVSİYELER: Mustafa Şevki Doğan, yönetmen veya oyuncu olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor.

Eğer sizde yönetmen olmak istiyorsanız; Sonsuz Oda eğitimlerinde, alanında uzman kişilerden online eğitim alabilirsiniz. Sonsuz Oda’da Mustafa Şevki Doğan dışında yönetmenlik eğitimi veren isimlerde var. Bu kişilere göz atmak için; www.sonsuzoda.com

İlişkili İçerik
GenelYönetmen Dünyası

Heyecan Veren 10 Türk Yönetmen

Yeşilçam filmleri mazide kalmış olsa da, hala her yayınlandığında ilgi ve zevkle…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Ahmet Ertegün Kimdir?

Gelmiş geçmiş en büyük müzik şirketlerinden biri olan Atlantic Records, her zaman bugünki…
Devamını Oku
Yönetmen Dünyası

Stanley Kubrick Kimdir?

Her zaman mükemmeliyete ve kusursuza ulaşmak için çalışan efsanevi yönetmenin takıntılı…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir