Müzik Dünyası

Led Zeppelin

1968 senesinde Jimmy Page tarafından oluşturulmuş İngiliz bir rock grubudur Led Zeppelin. Rolling Stones, Led Zeppelin’i “Rock tarihinin en uzun soluklu gruplarından biri” olarak tanıtmıştır. Vokalde Robert Plant, gitarda Jimmy Page, bas gitarda John Paul Jones ve davulda DaJohn Bonham’ın olduğu 4 kişilik bir gruptur.

Led Zeppelin, blues, rock ve metal kültürünü harmanlayıp kendi yenilikçi müzik türünü oluşturmuş ve çok başarılı olmuştur. 1980 yılında bateristlerinin vefatıyla beraber grubun dağılmasına rağmen, Led Zeppelin günümüzde bile en çok saygı gören gruplardan biridir.

Led Zeppelin’i biraz araştırınca ortaya ilginç bir faktör çıkıyor. 1971 senesinin Kasım ayında çıkardıkları albümde albüm ismi yerine sadece 4 tane ilginç sembol kullanıyorlar. Aslında bu sembollerin her biri grubun bir üyesini temsil ediyor. Bağlı üç çemberden oluşan şekil John Bonham, Kelt şekli John Paul Jones, Mu uygarlığının simgesi olan sembol Robert Plant ve “ZOSO” harflerinden oluşan sembol Jimmy Page olarak bilinir.

Led Zeppelin ve Müzikleri

Led Zeppelin, toplam 300 milyonun üstünde albüm satışına ulaşmıştır. Yani The Beatles’ın ardından en çok dinlenen müzik grubudur. Grubun ilk adı The New Yards’dır. Müziklerinde mistisizm, mitoloji ve folk müziği tınısı bulunmaktadır. The New Yard’ın bir konserine gelen The Who grubunun bateristi Keith Moon bu grubu dinler. Ardından da “Siz bu kafa ile kurşun bir zeplin gibi yere çakılırsınız.” yorumunda bulunur. Grup bu metaforu beğenir ve adını Led Zeppelin olarak değiştirir. 1969 yılında çıkan ilk albümleri de bu adı taşır. Yenilikçi, değişik melodileri ve farklı şarkı sözleriyle, ilk albümleri oldukça beğenilir. ABD’de listelerde The Beatles’ın hemen ardında, ikinci sırada yerini alır.

Ardından ilk albümlerine benzeyen bir tarzla Led Zeppelin II albümünü çıkarırlar. Grubun kendine özgü sesi kendini daha da belli eder. Ardından gelen Whole Lotta Love isimle efsane şarkı grubun zirveye giden ilk adımı olarak adlandırılır. Grup ikinci Amerika turnesini de yapmasının ardından dünya turuna çıkmaya karar verilir ancak Plant bir araba kazasında yaralanınca turne iptal edilir. Ardından 1977 senesinde Plant, oğlunun vefat haberini alır. Bu nedenle tam 1 yıl boyunca hiçbir faaliyet yapılmaz. 1980 senesinde ise Bonham bir otel odasında, aşırı alkolden ölü bulunur. Grup bu olaylardan sonra da dağılır. Josen yapımcı olur, Plant solo kariyerine devam eder, Rogers da “Firm” için çalışmaya başlar.

Led Zeppelin 2. Doğuş

13 temmuz 1985 tarihinde live aid konseri için kısa bir performansla bir araya gelen grupta Bonham’ın yerini Tony Phil Collins ve Thompson almıştı. En değerli üyelerinden yoksun olarak da olsa yıllar sonra yeniden bir araya gelen grup sahnede üç şarkı seslendirdi: ”Rock and Roll”, ”Whole Lotta Love” ve ”Stairway To Heaven”. Bir çok problemle karşılaşsalar da bu konserde gördükleri ilgiden memnun olan grup üyeleri bir yıl sonra davula Tony Thompson’ı alarak yeniden toparlanmaya çalıştı, bu kez Thompson’in başına gelen bir trafik kazası sebebiyle bu plan da suya düşecektir. 1988 senesinde bu kez davulda Bonham’ın yerine oğlu Jason Bonham’ı alıp daha amatör bir girişimde bulundular ve eski plak şirketleri Atlantic Records’un 40. kuruluş yıldönümünde sahneye çıktılar. 1994’de Page ve Plant, mtv’nin ‘Unplugged’ konserleri için bir araya geldi ve bu girişim bir ortadoğu turnesi ve iki albümle sonuçlandı.

1997 senesinde ise tam on beş yılın ardından hayranları Led Zeppelin’in yeni bir albümüne kavuştu. İki CD’den oluşan BBC Sessions albümü grubun BBC için yaptığı neredeyse bütün kayıtları içeriyordu. 2003’de grup yine ses verdi; Led Zeppelin’in zirvede olduğu zamanlardan oluşturulmuş konser kayıtları bir DVD’de piyasaya sürüldü ve tam 520 bin satarak senenin en popüler DVD’si oldu.

Ahmet Ertegün ve Led Zeplin

Ahmet Ertegün, sadece Led Zeplin’in plak şirketi olan Atlantic Records’un sahibi değildir. Led Zeplinin yükselişimdeki en önemli isimlerden bir tanesidir. Ahmet Ertegün, Led Zeppelin’i keşfetmesinin yanısıra tüm zamanını bu efsanevi gruba ayırmıştı. Kayıt esnasında, konsere çıkmadan önce sahne arkasında son ana kadar yine onlarlaydı. Yapılan turneler, çıkarılan plaklar ve konserleri ile Led zeplini banbaşka bir seviyeye çıkartmıştır.

Türk Müziğinden Esinlendiler

Grup üyelerinden biri, bir dergiye verdiği röportajda, Türk müziğinin altyapı ve ritmlerini analiz ettiklerini ve kendi müziklerinde aktardıklarını söyledi. Led Zeppelin, “Biz senelerce bir Türk müzik adamının ritm, riff ve altyapılarını inceleyerek, bunları kendi müziğimizde kullandık, bunu ilk defa buradan söylüyoruz. O Türk’ün ismi de Orhan Gencebay’dır.” itirafında bulundu.

Arabesk müziğin öncülerinden biri olan Orhan Gencebay ise bu durumdan haberdar olduğunu söyleyerek, bir dönem jüri üyeliği yaptığı Popstar Alaturka programında ve Okan Bayülgen’in sunduğu Kral Çıplak programında doğruladı.

Orhan Gencebay ayrıca, grubun kendisini ‘ilah’ addettiğinden de bahsetti. Led Zeppelin grubunun, Orhan Gencebay’dan ilah olarak bahsettiği konusu ise Ohio Üniversitesi’nde bir tez için konuşan Jimmy Page tarafından da doğrulandı.

Ödülleri

Kennedy Center ödülleri

Aralık 2012’de ABD Başkanı Barack Obama, gruba ABD’nin en yüksek kültürel ödülü olan Kennedy Center Honors ile ödül vererek Led Zeppelin’i onurlandırdı.

Melody Maker Ödülleri

Melody Maker Ödülleri, İngiltere’nin en eski müzik dergisi Melody Maker tarafından verildi . Led Zeppelin 1970, 1975 ve 1979’da çeşitli Melody Maker Ödülleri ile onurlandırıldı.

MOJO Ödülleri

MOJO Ödülleri (veya Mojo Başarılar Listeler) tarafından 2004 yılında başlayan bir ödül töreni olan Mojo, popüler müzik dergisi tarafından aylık yayımlanan Bauer de Birleşik Krallık . Led Zeppelin 2008 yılında okuyucuların oylarıyla “en iyi canlı eylem” dalında bir MOJO Ödülü aldı .

NME Ödülleri

Yeni Müzikal Express (NME) barındıran Shockwaves NME Ödülü ve “NME Pop Anket”. Led Zeppelin en iyi “Vokal Grubu” kategorisinde üç yıl üst üste (1974-76) okuyucular anketini geçti. 2008 yılında Led Zeppelin, Song Remains The Same için “En İyi Müzik DVD’si” kategorisinde Shockwaves NME Ödülleri adaylığı aldı .

Polar Müzik Ödülü

Polar Müzik Ödülü tarafından 1989 yılında kuruldu Stig Anderson. Led Zeppelin 2006’da onur aldı.

Surround Müzik Ödülleri

Led Zeppelin, 2003 yılında düzenlenen ikinci yıllık Surround Müzik Ödülleri’nde “Yılın Surround Sanatçısı” seçildi. Ödül törenine Grammy Ödülü kazanan Ed Cherney ve Al Schmitt ev sahipliği yaptı .

Led Zeplin Albümleri

  • 1969 Led Zeppelin
  • 1969 Led Zeppelin 2
  • 1970 Led Zeppelin 3
  • 1971 Başlıksız
  • 1973 House of The Holy
  • 1975 Physical Graffiti
  • 1976 Presence
  • 1979 In Through The Out Door
  • 1982 Coda

Konser Albümleri

  • 1976 The Song Remains The Same
  • 1997 BBC Sessions
  • 2003 How the Wes Was Won

Singleları

  • 1969 Good Times Bad Times
  • 1969 Whole Lotte Love
  • 1970 Immigrant Song
  • 1971 Black Dog
  • 1972 Rock and Roll / Four Sticks
  • 1973 Over The  Hills and Far Away / Dancing Days
  • 1973 D’yer Mak’er / The Cruge
  • 1975 Trampled Under Foot / Black Country Woman

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir