Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır. Nitekim, henüz konuşmayı öğrenmeden, kendimizi müziğin akışına bırakıp dans etmeyi, ve mırıldanmayı öğreniriz. Genellikle çocuklar, müziğin ritmine kapılarak kendilerini müziğin o eşsiz melodisine bırakırlar.

Çocukların ve yetişkinlerin öğrenebileceği en kolay müzik aletlerinden birisi Mızıka’dır.

Mızıka, Çocukların ve yetişkinlerin rahatlıkla öğrenebileceği hemen hemen en kolay müzik aletlerinden biridir. Sesleri doğru çıkarmak çok önemlidir. Mızıka’yı doğru tutmak, sesi doğru çıkarabilmek ve geçişleri doğru sağlayabilmek için tutuş çok önemlidir. Doğru tutma öğrenildiği zaman, kolaylıkla hızlı geçiş yaparak müziğin ritmini yakalayabilirsiniz.

Mızıka, en kolay enstrümanlar arasındadır. Havayı ister içeri çekin, ister dışarıya bırakın Mızıka ses çıkaracaktır. Nota’ları her iki türden de veren Mızıka, öğrenim aşamasında özellikle çocuklara büyük kolaylık sağlamaktadır. Mızıka eğitiminde en önemli olan, üflendiği zaman tek delikten sesi çıkarabilmektedir. Genellikle ilk öğrenimlerde birkaç deliğe aynı anda üfleyerek hoş olmayan sesler çıkabilir. Mızıka eğitiminde iki ayrı yöntem vardır. Birincisi Dudak bükme yöntemi, ikincisi dil yuvarlamadır.

Başlangıç için en çok kabul edilen dudak bükme yöntemidir. Dudak bükme yöntemi dudağı bükerek tek delikten hava geçirmektir. Biraz pratik yaparak doğru sesi çıkarabilirsiniz.

Dil yuvarlama, dudak bükme yöntemine göre daha zordur. Özellikle çocuklar ilk etapta bunu yapamayabilir. Dili yuvarlayarak delikleri kapatarak istediği delikten üfleyerek ses çıkarmaktır. Bu yöntem biraz zordur. İlk başlangıç için önerilmez ancak ileri seviyelere gelince bu yöntemde dudak bükme yöntemi kadar basit gelecektir.

UKULELE

Ukulele, dört naylon telden oluşur. Farklı boyutlara ve aralıklara sahiptir. Gitarı andırsa da, aslında bir Hawai çalgısıdır. Çocuk yaşta ve yetişkinlerde ilk başlangıç enstrümanı olarak kabul edilebilir. Her yaşta öğrenimi mümkün olduğu için, çocuklar ilk etapta gitar çalmak yerine Ukulele ile başlayabilir. Aynı gitar gibi, bir eliniz ile donanımlara basarak diğer elinizle dört naylondan oluşan tellere vurarak ve aşağı yukarı yaparak çalabilmek mümkündür.

Ukulele, oldukça eğlenceli bir enstrümantal aletidir. Klavuz veya videolarla ya da alınan kurslar ile çalınabilmesi kolay bir alettir. İyi öğrenildiği zaman, birçok parça kolaylıkla çalınabilir.

Ukulele enstrümanı akort düzeni yapılırken özellikle gitara göre bir oktav daha yüksekten ayarlanması gerekir. Ukulele’nin dört çeşiti vardır. Bunlar,

Concert

Tenor

Biratone

Soprano’dur.

Her çeşit Ukulele aletinin farklı boyutları ve özellikleri vardır. El yapınıza hangisi daha uygunsa onun seçilerek alınması gerekir. Bu aletin denenerek alınması her zaman daha iyi sonuçlar çıkartır. Soprano ukulele en küçük olanıdır. 15 perdelidir ve sakin bir sesi vardır.

Concert, 20 perdeli bir alettir. Sesi enstrümantal çalmaya uygundur ve dolgun bir sese sahiptir.

Baritone, en büyük boyuta sahip olan çeşitlerindendir. Genellikle ilk olarak Baritone tercih edilir.

Tenor ise, geniş hacimlidir.

BONGO

Bongo, iki davulun birbirine yapışık halidir. Vurmalı bir çalgıdır. Özellikle Afrika’da yaygın kullanılır. Genellikle dizlerin üzerinde ya da diz aralarına yerleştirilerek çalınır. Ağaç kabuğundan yapılır ve hayvan derisi kullanılır. Bazı ülkelerde, metalden de yapılmaktadır. Bongo el ve parmaklar ile çalınır. Birçok ülkede farklı Bongo çeşitleri mevcuttur.

KAZOO

Ağız yoluyla ses çıkarabilen kolay bir müzik aletidir. Metal veya plastik şekilde üretimi vardır. Üzerinde yapay bir çıkıntı vardır ve üflediğimiz zaman titreşim oluşturarak ses çıkartır. Nefes vermek ya da almak yerine, mırıldanarak çalınan bir müzik aletidir. Özellikle çocukların kendini geliştirebilmesi için doğru bir çalgı aletidir. Kazoo’yu ağzımıza koyduktan sonra istediğimiz parçayı mırıldanarak sesi çıkarabiliriz. Oldukça eğlenceli kabul edilen müzik aleti, yetişkinler içinde kullanıma uygundur.

KEMAN

Keman perdesiz bir enstrümandır. Genellikle müzik kulağı olanlar kemanı çok daha kolay çalabilir. Kemanın da birçok parçası bulunur. Keman 7 parçadan meydana gelir. Ön kapak göğüs ve arka kapak sırt, yanlık, çenelik, kemanın kuyruğu, Salyangoz, klavye, sap ve perdelik, eşik, can direğidir.

Ayrıca, keman aksesuarları da vardır. Yay çekme aparatı, keman yayı, keman standı ve kutusu, keman yastığı ve keman arşesi gibi.

Keman yapımında birçok ağaç çeşidi kullanılabilir. Ancak en iyileri, Akçaağaç, Köknar, Ladin ve Abanoz’dur. Keman yapılırken sadece bir ağaç kullanılmaz, kuyruk kısımları, kapak kısımları farklı ağaç türlerinden elde edilir. Keman yayları ise, kaliteli bir kemanda koyun bağırsağından yapılır. Son zamanlarda, çelik karışımı da yapılmıştır.

Keman çeşitleri ise 3 farklı ana grupta toplanır.

Boyutlarına göre keman çeşitleri, Yapımına göre keman çeşitleri ve yapısına göre keman çeşitleridir.

Kemanda 4 adet tel bulunmaktadır. Keman çalmaya yeni başlayacak olanlar fabrikasyon ve ucuz olan kemanları tercih etmelidirler. Keman çalmaya 6 yaşından sonra başlanabilir.

Keman omuz üzerine oturtarak çalınır. Çeneyle kemanın yastığı sıkıştırılır ve elimizi kemana yerleştirmemiz gerekir. Baş parmak keman ile desteklendikten sonra parmak uçlarını tellere dik olacak şekilde yerleştirilir.

MANDOLİN

Uta benzeyen telli bir çalgıdır. Genellikle mızrapla çalınması tercih edilir. Mızrapla çalındığında çok iyi ses verir. Ut ve gitardan ayıran özelliği mızrap ile çalınabilmesidir. 4 çift teli bulunur. Kemandaki ses düzenine sahiptir.

Mandolin genellikle zahmetsiz bir çalgıdır. Müziğe ilk başlayacak olanlar mandolin ile başlayabilirler.

Uygun tutuş teknikleri ve vücudun pozisyonu çok önemlidir. Daha sonra pena veya mızrap ile vuruşlar öğrenilir. Mızrap ve Pena’nın tutuşu ne çok gevşek ne de çok sıkı tutularak çalınmalıdır.

Mandolin’in tonoz şeklinde kambur kasası vardır. 4 çift tel taşır ve akordu kemana uygun yapılmalıdır. Mandolin’in büyüklerine Mandole denir. Daha çok batı müziğinde kullanılır.

İlişkili İçerik
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

Lady Gaga’nın En Başarılı Klipleri

Lady Gaga, popun en iyi görsel yazarlarından biri olarak tarihe geçecek. Her yeni çağla…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir