Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN

15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera sanatçısıdır.

1969 senesinde Berlin Operası’n da ilk çıkışını yapar. Wagner’in (Tannhaeuser) operasında Elisabeth rolüyle sahneye çıkar. Daha sonra Almanya’ya yerleşerek kariyerini geliştirmek için eğitim alır. Fransızca’sı çok iyidir. Çok iyi konuştuğu için, Fransız Devrimi’nin 200. yılı kutlanırken, Fransa Milli Marşı olan (Le Marsellaise)’i söylemesi için davet edilir. Fransa Milli Marşı’nı söyledikten sonra, Fransa’da oldukça tanınan bir sanatçı haline gelir. Sesinin muhteşemliği dünyaca bir çok insanı Jessye Norman’a aşık etmiştir.

Besteci Richard Wagner’in dramatik soprano eserlerinde sahne almıştır. Başarılı opera kariyeriyle tüm dünyaya adını duyuran Jessyle Norman, (Georgla Müzik Emektarları Şeref Listesi)ne girmiştir.

Bir çok ödülün sahibi olan Jessyle Norman, Grammy Ödülü, Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Spingarn Madalyası ve Ulusal Sanat Madalyası’nın sahibi olmuştur.

Sanatçı, omurilik yaralanması sonucu çoklu organ yetmezliği ve sepsis hastalığı nedeniyle 74 yaşında vefat etmiştir.

1966 yılında Ulusal Sanat ve Edebiyat Derneği şarkı yarışması birinciliğini kazanmıştır. 1968 yılında Birinci Ödül Ard Uluslararası Müzik Yarışmasını,1982 yılında Strauss’un son dört şarkıcısı kaydı için Gramofon ödülünü, 1982 yılında Musical America dergisinin yılın müzisyeni ödülü, 1984 yılında, Fransa Ulusay Doğa Tarihi Müzesi ödülü, 1992 yılında Amerikan Başarı Akademisi Altın Tabak Ödülünün yanı sıra bir çok ödülün de sahibi olmuştur.

Ayrıca, Aida, Aida (Verdi),Alceste, Alceste (Gluck),Antonia, Hoffmann Masalları (Offenbach),Ariadne, Ariadne auf Naxos (Richard Strauss),Armida, Armida (Haydn),Arminda, Die Gärtnerin aus Liebe (Mozart),Carmen, Carmen (Bizet),Cassandre ve Didon, Les Troyens (Berlioz),Kontes Almaviva, Le nozze di Figaro (Mozart),Deborah, Deborah (Handel),Dido, Dido ve Aeneas (Purcell),Donna Elvira, Don Giovanni (Mozart),Elisabeth, Tannhäuser (Wagner),Elle, La voix humaine (Poulenc),Elsa, Lohengrin (Wagner),Emilia Marty, Makropulos Olayı (Janáček),Euryanthe, Euryanthe (Weber),Giulietta, Hoffmann’ın Masalları (Offenbach),Hélène, La belle Hélène (Offenbach),Idamante, Idomeneo (Mozart),Isolde, Tristan und Isolde (Wagner) (Konserde II. Perde),Jocasta, Oedipus rex (Stravinsky),Judith, Bluebeard’ın Kalesi (Bartók),Kundry, Parsifal (Wagner),Giulietta di Kelbar, Un giorno di regno (Verdi),Leonore, Fidelio (Beethoven),Madame Lidoine, Karmelitlerin Diyalogları (Poulenc),Marguerite, La lanetlenme de Faust (Berlioz),Medora, Il corsaro (Verdi),Pénélope, Pénélope (Fauré),Phedra, Hippolyte ve Aricie (Rameau),Rosina, La vera costanza (Haydn),Salome, Salome (R. Strauss),Salome, Hérodiade (Massenet),Santuzza, Cavalleria rustikana (Mascagni),Sélica, L’Africaine (Meyerbeer),Sieglinde, Die Walküre (Wagner),Üçüncü Norn, Götterdämmerung (Wagner),Kadın, Erwartung (Schoenberg) operalarında rolleri vardır.

DİANA DAMRAU

31 Mayıs 1971 yılında Almanya’da doğmuştur. Opera eğitimi almaya başladıktan sonra ses tellerinde ödem oluşmaya başladı. Görüşmüş olduğu doktorlar ameliyatsız terapi yoluyla tedavi edilebileceği kanaatine varınca yaklaşık 1 yıl boyunca ses tellerindeki ödem için tedavi olmuştur. Bu sırada müzik konservatuarından mezun olmuş ve tedavisi tamamlandıktan sonra Salzburg’da Hanna Ludwig ile çalışmaya başlamıştır.

İlk opera çalışması Würzburg’da gerçekleşti. Daha sonra Ulusal Tiyatro Mannheim ve Oper Frakfurt’ta gerçekleşmiştir. Üstün başarısı ve büyülü sesiyle yaklaşık 20 yılı aşkın  Wiener Staatsoper ve dünyanın önde gelen opera sahnelerinde performans sergilemektedir.

2010 yılında Fransız Bas-Bariton Nicolas ile dünya evine girmiştir. Evliliğinden iki oğlu vardır.

Bir çok onur ve ödüle layık görülmüştür.1999 yılında Salzburg 7. Uluslararası Mozart Yarışmasında Ödül Sahibi olmuştur. Yine 1999 yılında Pernwelt dergisinde bir eleştirmen anketinde Yılın Genç Şarkıcısı seçilmiştir. 2004 yılında Münih Abendzeltung tarafından Yılın Yıldızı ödülünü almıştır. 2008 yılında,Opernwelt dergisi tarafından “2008 Yılının Şarkıcısı” seçildi ve derginin 2008 yıllığının kapağında yer almıştır. 2010 yılında Würzburg Kültür Ödülü’ne layık görüldü. 2014 yılında, Uluslararası Opera Ödülleri 2014’te “Yılın Kadın Şarkıcısı” seçildi. Bu ödüllerin dışında bir çok ödülün de sahibi olmuştur.

JOYCE DİDONATO

13 Şubat 1969 yılında Prairie Village Kansas’da dünyaya gelmiştir. Kardeşi ile birlikte ST. Ann Katolik Okulunda müzik öğretmenliği yapmaktaydı. Daha sonra Bishop Miege High School’da müzikale katıldı ve müzikal seslendirdi. 1988 yılında Wichita Devlet Üniversitesi’ne kaydoldu ve müzik eğitimi almaya başladı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra, Academy Of Vocal Arts’da vokal performans için lisans eğitimi almaya başladı. Mezun olduktan sonra Acemi sanatçı programına katılmış ve Santa Fe Operasında görevlendirilmiştir. Acemi Sanatçı programlarına katılmış ve ses yarışmalarını kazanmıştır.

2005-2006 yılında Metropolitan Operası’nda Le Nozze di Figaro’da Cherubino rolünü oynadı. Ardından Romeo et Juliette eserinde Stephano’yu oynadı. Aynı zamanda New York Filarmoni’da James Levine yönetiminde olan Kansas City Senfoni ve Metropolitan Opera Orkestra’sın da konserler vermeye başladı. Royal Opera yorumuyla La Donna Del Lago’da sahne aldı. Bu operada Lawrence Brownlee ile birlikte sahneye çıktı ve operanın 50 yıllık serüveninde ilk defa seyirci tarafından bir taleple karşılaştı ve seyirci önüne bir kez daha çıktılar.

2000 yılında ARIA bireysel dalda yılın çıkış yapan sanatçı ödülünü kazandı. Bu ödül Amerika’da sadece yılda bir kez gelecek vadedecek sanatçılara verilmekteydi. 200 yılında, Richard Tucker Ödülü, 2003 yılında New York City Operası Richard Gold Yılın Çıkışı Ödülü, 2006 yılında Singer Ödülü, 2007 yılında Metropolitan Operası Beverly Sills Ödülü, 2010 yılında Echo Klassik Ödülü, 2012 yılında, Gramophone’s Hall Of Fame ödülü, 2013 yılında ECHO accolade ödülü, 2013 yılında Musical America Yılın Müzisyeni Ödülü, 2014 yılında Mu Phi Epsilon Ödülü, 2015 yılında Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri, 2015 yılında Limelight ödülü ve 2016 yılında 58. Annual Grammy Ödüllerini kazanmıştır.

Ayrıca,Adalgisa, Norma (Bellini),Adina, Adina (Rossini),Alcina, Alcina (Handel),Angelina (Cenerentola), La Cenerentola (Rossini),Annio, La clemenza di Tito (Mozart),Arden Scott, Great Scott (Jake Heggie),Ariodante, Ariodante (Handel),Ascanio, Benvenuto Cellini (Berlioz),Beatrice, Béatrice et Bénédict (Berlioz),Cendrillon, Cendrillon (Massenet),Charlotte, Werther (Massenet),Cherubino, The Marriage of Figaro (Mozart),The Composer Ariadne auf Naxos (R. Strauss),Dejanira, Hercules (Handel),Donna Elvira, Don Giovanni (Mozart),Dorabella, Così fan tutte (Mozart),Elena, La donna del lago (Rossini)[36],Elisabetta, Maria Stuarda (Donizetti),Elmira, Floridante (Handel),Grace Kelly, Jackie O (Michael Daugherty),Idamante, Idomeneo (Mozart),Isabella, L’italiana in Algeri (Rossini),Isolier, Le comte Ory (Rossini),Maria, Maria Stuarda (Donizetti),Maslova, Resurrection (Tod Machover),Meg, Little Women (Mark Adamo),Octavian, Der Rosenkavalier (R. Strauss),Romeo, I Capuleti e i Montecchi (Bellini),Rosina, Il barbiere di Siviglia (Rossini),Semiramide, Semiramide (Rossini),Sesto, La clemenza di Tito (Mozart),Sesto Pompeo, Giulio Cesare (Handel) gibi operalarda rol almıştır.

MARİA CALLAS

2 Aralık 1923 yılında New York’ta doğmuştur. Operaya 15 yaşında başlamıştır. Hocaları Maria Callas’ın sesinin oturmasıyla onun Mezzo – Soprano olduğunu fark etmişlerdi.

İlk kariyeri Yunanistan Ulusal Operası’n da küçük bir rol alarak başlamıştır. Daha sonra, Madam Butterfly ve Tristan Und Isolde ve Verona gösterilerindeki rolleriyle ün kazanmış ve ön plana çıkmıştır.

Bir çok operayı yorumlamış ve Mezzo- soprano rolleriyle döneminin en iyi opera şarkıcısı olmuştur. Daha sonra en büyük kariyerlik yükselişini La Divina ile yapmıştır. Maria Callas 53 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Ölümünden yıllar geçse bile, bir çok dinleyici ve eleştirmenler tarafından halen sesi konuşulmaktadır.Sesinin tonunu bir anda değiştirmesi ve o sesi istediği şekle sokması üstün yetenek olarak kabul edilmiştir.

İtalyan sinemacı Pier Paolo tarafından ‘Medea’ adlı filmde oynaması için baskı yapılmış ve bu nazik baskılara dayanamayarak filmde oynamayı kabul etmiştir. Bir tek bu filmde oynamıştır.

Ölümünden yıllar geçmesine rağmen diva sanatçısı olarak anılmakta olup klasik müziğin en çok satan vokalistlerinden biridir. Bir çok ödülün sahibi olan Maria Callas ayrıca bir çok gösteride rol almıştır. En önemli ödülleri arasında, Grammy Hall of Fame Ödülü, Grammy Yaşam Boyu Başarı Ödülü ve Edison Klassiek- Hek Document ödülü yer almaktadır.

AYŞE LEYLA GENCER

10 Ekim 1928 yılında İstanbul Beykoz’da doğmuştur. Dönemin en iyi sapranolarındandır. Özellikle Batı ülkelerinde (La Diva Turca – La Gencer ) olarak adını duyurmuş ve üne kavuşmuştur. Oldukça seçkin opera sahnelerinde resitaller yaparak hayranlık uyandırmıştır. Ayşe Leyla Gencer Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.

İstanbul İtalya Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Devlet Konservatuvarına geçiş yapıp şan eğitimi almaya başlamıştır. Üniversite’de eğitim alırken, ünlü İtalyan Saprano Giannina Arangi- Lombardi ile tanıştı ve konservatuvarını yarıda bırakarak onunla birlikte Ankara’ya yerleşip özel ders almaya başladı. Daha sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na girdi.

O sıra Hocası Lombardi hayatını kaybetmiş ve Leyla Gencer çalışmaları yarıda kalmasın diye İtalyan Bariton Apollo Granforte ile sürdürmeye karar vermiştir.

Kısa sürede uluslararası bir üne ve kariyere kavuşan sanatçı, Donizetti’nin unutulmuş operalarını profesyonelce ve unutulmayacak kadar güzel yorumlamıştır. Ayrıca repertuarını geniş tutmuştur. Gluck, Mozart eserlerini de lirik sapranodan dramatik koloratüre uzanan bir şekilde okumuştur.

Ayşe Leyla Gencer titiz çalışırdı. Araştırmacıydı.

Bir çok ödülün ve başarının sahibi olan Ayşe Leyla Gencer, 10 Mayıs 2008 yılında Milano’da hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Santa Babila Kilisesi’ndeki törenden sonra krematoryuma götürülerek yakıldı. Vasiyeti bu yöndeydi. Külleri İstanbul’a getirildi ve vasiyeti doğrultusunda boğaza döküldü.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

Lady Gaga’nın En Başarılı Klipleri

Lady Gaga, popun en iyi görsel yazarlarından biri olarak tarihe geçecek. Her yeni çağla…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir