Müzik Dünyası

Eskimeyen Grup Evanescence’in Karanlığı

Evanescence ‘duman gibi yok olmak’ manasına geliyor. Vokalde Amy Lee, gitarlarda Ben Moody’den oluşan grup ilk albümü “Fallen”‘ı piyasaya sürdü. Peki o aslında ilk albümleri miydi? Bu konuya blogun ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Arkansaslı grup, Amy’nin harika sesi ile diğer alternative-rock gruplarından farklıdır. Amy’ye göre grubun özü müziklerinin epik, dramatik ve karanlık olması. Belki de Amy’nin ta kendisi. Grubu kuran Amy ve Ben, çocukken kampda tanışmışlar. Amy piyanoyla Meat Loaf’ın “I’d Do Anything For Love”ını çalarak vakit geçiriyormuş, Meat Loaf fanı olan Ben hemen yanına gidip tanışmış ve grup olmaya o gün karar vermişler. Kendi çalışmaları ile yayınladıkları, CD ile çoğaldıkları ilk EP’leri ile yerel olarak oldukça ünlendiler. O albümü bugün ‘komik’ olarak nitelendiriyorlar. Arkasından ikinci EP “Whisper” ve 2001 senesinde ilk albüm “Origin” gelmiş. Fakat kendilerine özel bir nedenden dolayı, bu albümü yayınlanmamış olarak saymak istiyorlarmış.

Bu nedenle Amazon gibi yayınlarda ve resmi internet sitelerinde “Fallen”, ilk albüm olarak görünmektedir. Grup “Fallen” albümüyle güçlü bir kitleye ulaşmıştır. Grubun albümü 600.000 adet satış yapıp Billboard sıralamasında ilk 10’a girmiştir. Cristian-Rock kitlesi tarafından çok sevilip başarı grafiği süratle yükselişe geçince bu kitleye hitap eden müzik marketlerinden toplatılmış. Amerika’da Hristiyan Rock biçiminde bir olgu vardır. Dini konular işleyen gruplar büyük dikkat toplar. Sadece bu türe odaklanmış plak dükkanları, radyolar ve festivaller var ancak grup üyeleri kendilerini gotik tarzını kabul etmedikleri gibi yalnız bu kitleye hitap ediyor durumuna gelmek istemedikleri için bu tür marketlerden albümlerini geri çekme kararı almışlardır.

Şarkılarda çoğunlukla aşk ve çaresizlikle birlikte karanlık konularını dikkati çekiyor. Evanescence piyasada bulunan nu-metal veya goth gruplarından çok farklıdır. Grup:”Öfke dolu gençlerin hazırladıkları, önceden paketlenerek satışa sunulmuş gibi duran çok albüm var piyasada biz böyle değiliz. Biz görüntü satmaya çalışıyoruz, sadece kalbimizdekileri yazıyoruz.” diye açıklıyorlar. Grup turnedeyken Ben Moody grubundan ayrılmıştır. Bu bazıları için üzüntü yaratırken bazıları için de sevinç yaratmıştır. Ben Moody Avril Lavigne’ın bir ara gitaristliğini yaparken grup devam etme kararı alarak turneye kaldığı yerden devam etmiştir ve Ben Moody’nin yerine Cold grubunun gitaristi Terry Balsamo geçmiştir. 2004 senesinde Kasım zamanında unutulmaz Paris konseri görüntüleriyle oluşan “Anywhere But Home” isminde bir konser albümü çıkarmışlardır.

Evanescence hakkında bazı bilgiler Everybody’s Fool şarkısının yazılış nedeni, Bu şarkıda şu an 13-14 yaşlarındaki küçük kız kardeşi Lauri’den bahsediyor. Kimseyi kırmak istemediğini ama etrafta hep ahlaksız bayan sanatçıların idollerin olduğunu, bunun kendisini deli ettiğini, kardeşinin bir zamanlar yoldan çıkmak üzere olduğunu, daha 8 yaşındayken o kadınlar gibi giyinmeye başladığını söylüyor. En sonunda ben de onunla konuştum ve bir şarkı yazdım diyor. Şarkının sadece Britney Spears’la ilgili olmadığını, bu camiadaki tüm insanlar için yazdığını, Hollywood’taki bütün şeylerin sahte olduğunu, mükemmel olduklarını sandıklarını, aslında hiçbirinin öyle olmadığını. Hepsinin sahte olduğunu ve birçok kız ve kadının imajlarını zedelediği de ayrıca belirtiyor..Ben Moody gruptan çıktı ve Avril’le çalışmaya başladı. Buraya kadarını çoğunuz bilirsiniz. Avril’in Nobody’s Home parçasında Ben Moody’nin katkısı çokmuş.

Asıl ilginç olan Anywhere But Home isminin Nobody’s Home’a nispet olsun diye seçilmiş olması. Yani Ben “Evde kimse yok” diyor Amy de “Evden başka herhangi bir yerdeyim” diyor. Evanescence’in Whisper şarkısını hepimiz çok severiz. Şarkının sonlarında Amy “Don’t close your eyes” diye başlayan nakaratı tekrarlarken arkadan bir grup daha doğrusu bir koro anlayamadığımız bir şeyler söyler. İşte orada şöyle demektedir:”Servatis a Periculum, Servatis a Maleficum” bu Latince söz sık sık tekrarlanır. İngilizce anlamı:”Save us From Danger, Save us From Evil” Türkçe anlamı: “Bizi Tehlikelerden Koru, Bizi Şeytana Karşı Koru” Amy nin ölen kız kardeşine yazdığı şarkının adı Helo. Hello şarkısı Amy için çok önemlidir. “Çocukken bir kardeşim öldü, bu şarkı bir kız ya da erkek çocuğun erken yaşta ölümle tanışmasını anlatıyor. Yaşamak zorunda olduğum bir şey” diyor kendileri. Amy nin kardeşi öldüğünde 3 yaşındaydı. Amy de 6 yaşındaydı… Kardeşi 1987 senesinde doktorların açıklayamadığı bir hastalıktan nedeniyle öldü. Amy ile beraber büyüdüğünü tahmin edebilirsiniz herhalde. Biri 6 biri 3 yaşında iki kardeş işte. Ölen kardeşinin fotoğrafını bulamazsın çünkü Amy annesi üzüleceği için ismini bile açıklamıyor… “Hello şarkısını dinleyin” diyor. Anywhere But Home’da da bütün Fallen şarkıları var ama Hello yok. Bunun sebebi albümün konser albümü olması ve Hello’yu Amy ölen kardeşine olan saygısından dolayı canlı performanslarda seslendirmemesi. Amy’nin ölen kardeşinin adı Bonnie. Geçirdiği hastalığın sonucu olarak sık sık hastalık nöbeti geçirirmiş. Bir gün annesi Bonnie’yi banyo yaptırırken bir ara yanından ayrılmak zorunda kalmış, tam bu sırada nöbet başlayınca küvetin içinde boğularak ölmüş.

Olay sırasında Amy okuldaymış. Şarkıda Amy’nin okuldan eve gelişi ve yaşadığı bu korkunç olaya inanmakta zorluk çektiği anlatılıyor. Amy için “Hello” kuşkusuz özel bir şarkı. Konserlerde bu şarkıyı hiç söylemiyor gerçekte söyleyemiyor çünkü ne zaman söylemek istese ağlamaya başlıyor. Amy’nin resmi olarak hiç yayınlanmayan “you” şarkısıyla ilgili ilginç söylentiler var bu arada. Şarkı Evanescence değil tamamen Amy’ye ait. Amy bu şarkının ailesi ve yakınlarına özel olduğu için hiç bir yerde yayınlanmasını istemiyor. Şarkının sözlerine gelince, nakarat bölümünde “Lady marry me” diyor. Ama şarkının o bölümünde “Amy marry me” diyor gerçekte. Bu da beraberinde birçok soru işareti getiriyor. Ben Moody ile Amy lise zamanlarında sevgiliymiş ve nişanlanmışlar, sonra da ayrılmışlar. Ben Moody nin gruptan ayrılmasına sebep olarak da en çok bu faktör üzerinde konuşuldu.

Yani Ben’in Amy’yi hala seviyor oluşu. Amy Ben ile olan ilişkisi hakkında hiç konuşmuyor, konuşmak istemiyor. Buna karşılık Ben’in nişanlandıktan sonra ayrılmalarına üzüldüğü hakkında birkaç açıklaması var. Herşey bir yaz kampıyla başlamış işte, grupla beraber aşk da başlamış demek ki. Beraber bir röportaj vermişlerdi. Amy, Moody için o benim bir tanem diyordu.

Yazının başlığında Eskimeyen Ergen Grubu Evanescence dedik. Bunun sebebi müziklerindeki karanlık temanın daha ergen zamanlarından geliyor olmasıdır. Yakın bir zamanda Türkiye’de konser vermiş olan Evanescence umarız hep akıllarımızda ergen canlılığında kalırlar.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir