Müzik Dünyası

Erkin Koray Kimdir?

Besteci, şarkı yazarı, müzisyen, gitarist; 1941’in 24 Haziran’ında doğan Türk Rock müziğinin devlerinden bir tanesi olan Erkin Koray kimdir gelin birlikte inceleyelim.

Annesi piyano öğretmeni Vecihe Koray’dan küçük yaşlarda piyano çalmayı öğrenmiştir. Lise yıllarında (İstanbul Alman Lisesi) Erkin Koray ve Ritimcileri isimli grubu kuran Erkin Koray, döneminde güncel olan müzikleri çalmaya başlar… Galatasaray Lisesi’nde 16 yaşında iken Piyano ile ilk konserini verir.

Annesi piyano öğretmeni Vecihe Koray’dan küçük yaşlarda piyano çalmayı öğrenmiştir. Lise yıllarında (İstanbul Alman Lisesi) Erkin Koray ve Ritimcileri isimli grubu kuran Erkin Koray, döneminde güncel olan müzikleri çalmaya başlar… Galatasaray Lisesi’nde 16 yaşında iken Piyano ile ilk konserini verir.

1962 yılında aldığı bir teklif ile ilk 45 lik Plak’ını piyasaya çıkarır.  1963 ile 1965 yılları arasında Askerliğini Hava Kuvvetleri Caz Orkestrasında gitarist ve solist olarak yapmıştır. Tezkereyi aldıktan sonra Hamburg’a giden Koray Türkiye’ye 1966 yılında dönmüş ve Erkin Koray Dörtlüsü isimli grubu kurmuştur. 1967 yılında Kızları da Alın Artık Askere isimli 45’lik ile önemli bir başarı kazanmıştır. Erkin Koray’ın tanınmasında bu plak büyük önem taşımaktadır. Hürriyet Gazetesi’nin 1968 yılında düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasında 4. Olan Koray, yarışmada “Çiçek dağı ve Meçhul“ isimli parçaları seslendirmiştir. Bu yarışmadan sonra seslendirdiği şarkıları plak halinde piyasaya çıkarmış ve popülerliğini devam ettirmiştir. 1960’lı yılların sonuna kadar çıkardığı tüm parçalar beğeni görmüştür, ancak 1969 yılında Yeraltı Dörtlüsü isimli grubu kurmuş Türkiye’nin Underground tarzının öncüsü olmuştur. Müzik çizgisinde kendine özgü tarzı yakalayan Koray, dinleyici kitlesini oldukça genişletmiştir.

“Erkin Koray Süper Grup” ve “Ter” isimli grupları kuran Koray 1970 ve 1974 yılları arasında aralarında “Fesuphanallah” isimli şarkısının da bulunduğu klasiklerine imza atmıştır.

1970’li yılların sonlarına doğru The Great Error isimli grupla Avrupa turnesine çıkmış ve bu turneden sonra çalışmalarını tek başına sürdürmeye karar vermiştir. Bu dönemde çıkardığı Çöpçüler ve Gaddar şarkıları ile büyük beğeni toplamıştır.

 1974 ve 1984 yılları arasında Almanya, Hollanda, Kanada ve Türkiye’de yaşamıştır. Bu dönemleri ile ilgili fazla bir bilgi yoktur ancak bu dönemlerde “Estarabim ve Arap Saçı“ isimli eserleri yayınlamıştır. 1977 yılında Erkin Koray Tutkusu isimli son grubunu kuran müzisyen bir daha grup kurmamış ve yoluna bireysel devam etmiştir. 1982 yılında Öyle Bir Geçer Zamanki , Sayın arkadaşım Osman, gibi parçaların bulunduğu, Hint müzisyenlerin bestelerine Türkçe sözler yazdığı, aynı zamanda eski parçalarından Kızları da Alın Artık Askere ve Hop Hop isimli şarkıların da yeni yorumlarının bulunduğu albümü piyasaya sunmuştur.

Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra 85/90 yılları arasında en çok bilinen şarkılarından olan “Çöpçüler” isimli şarkısıyla büyük çıkış yakalamış ve 85 yılında çıkardığı içerisinde Çöpçüler’in olduğu Ceylan isimli albümde çoğu enstrümanı kendisi çalmıştır. Para kazanmak için bu dönemde Piyanist Şarkıcı restoran da müzik yapmaya başlamıştır. Klibini çektiği Hayat Katarı isimli şarkısı Kemal Sunal’ın oynadığı Abuk Subuk Bir Film isimli filmde kullanıldı.

Eski ve yeni şarkılarını 1990 yılında Tamam Artık isimli albümde topladı.

Tek Başına Konser adını verdiği konser kayıtlarında oluşan albümü piyasaya çıkaran Koray çalışmalarına bir süre ara vermişti.

1996 yılına kadar sessiz kalan Erkin Koray Gün Ola Harman Ola Albümü ile sessizliğini bozdu. Satış başarısı göstermeyen, eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler alan çalışmasından sonra 1999 yılında yayınlanan, son albümü Devlerin Nefesi oldu.

Anektodlar;

Erkin Koray, kızı Damla Koray’ı okuldan alıp eğitimini kendisi vermiş, 2006 da yeni bir albüm yapmak için çalışmalara başladığı söylentileri çıkmış, 2007 de bir sağ partiye oy vereceğini açıklamasının ardından dinleyicileri oldukça şaşırmışlardır. 

Erkin Koray’ın Gibson markalı kendisi ile bütünleşen 1961 yapımı olan (Les Paul Custom olarak geçen çok değerli bir elektro gitar) gitarını bir süre yıpranmasından korktuğu için banka kasasında saklamıştır.

Albümler :

Erkin Koray (İstanbul Plak’ın Erkin Koray’ın izni olmadan çıkardığı toplama bir albüm)”73” ,Elektronik Türküler “74” ,Erkin Koray  Doğan Plak ın izinsiz çıkardığı albüm “77” – Erkin Koray Tutkusu “ 77” ,Benden Sana “82” ,İllâ ki “83” ,Ceylan “85” ,Gaddar “ 86 “ ,,Aşkımız Bitecek”86” ,Çukulatam Benim “87” ,Hay Yam Yam “ 89” ,Tamam Artık “90” ,İşte Barış İşte Erkin “90” ,Tek Başına Konser “ 91” Electric Türk “95”  ,Gün Ola Harman Ola “ 96 “ ,Devlerin Nefesi “ 99 “ .

45’lik Plakları;

Bir Eylül Akşamı “62”,Balla Balla “66” ,Aşk Oyunu / Kızları da Alın Askere “67”,Anadolu’da Sevdim / Anma Arkadaş “67” ,Meçhul / Çiçek Dağı “68” ,Hop Hop Gelsin”68” ,Aşka Dönüyorum / Yine Yalnızım (Yeraltı Dörtlüsü)”69” ,Sana Bir Na Na Na Şarkısı / Seni Her Gördüğümde (Yeraltı Dörtlüsü)”69” ,Belki Bir Gün Anlarsın / Nihansın Dideden (Yeraltı Dörtlüsü)”70” ,İstemem / Köprüden Geçti Gelin (Yeraltı Dörtlüsü) “70” ,Kendim Ettim Kendim Buldum / Aşkımız Bitecek (Yeraltı Dörtlüsü) “70” ,Meçhul (Yeraltı Dörtlüsü) “70”  ,Gel Bak Ne Söylicem / Gün Doğmuyor (Yeraltı Dörtlüsü)”70 “ ,Senden Ayrı / Bu Sana Son Mektubum (Yeraltı Dörtlüsü) “71” ,Kıskanırım / İlahi Morluk (Yeraltı Dörtlüsü) “71” ,Yağmur / Aşka İnanmıyorum (Süpergrup) “71” ,Sen Yoksun Diye / Goca Dünya (Süpergrup) “72” ,Hor Görme Garibi / Züleyha (Ter) “72” ,Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar (Solo) “73” ,Şaşkın / Eyvah (Solo) “74” ,Krallar / Dost Acı Söyler (Solo) “74” ,Feshupanallah / Komşu Kızı (Solo)”74” ,Estarabim / Sevince (Solo)”75” ,Arap Saçı / Tımbıllı (Solo) “76” ,Gönül Salıncağı / Hayat Bir Teselli (Solo) “76” ,Cümbür Cemaat / Sevdiğim (Solo)”76” ,Düşünüş / Hadi Hadi Ordan (Solo) “77” ,Sanma / Olmayınca Olmuyor Erkin Koray Tutkusu “77”

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir