Müzik Dünyası

David Bowie Kimdir?

Gerçek ismi David Robert Jones olan David Bowie, 8 Ocak1947’de Brixton, Londra’da dünyaya geldi. Yorkshire’lı bir babayla İrlandalı bir annenin çocuğudur. Doğumundan kısa bir zaman sonra evlenen anne ve babasıyla altı yaşına kadar Brixton’da yaşamıştır. Ardından Kent’e yerleşti. Bromley Technical High School’da eğitim hayatına başlayan Bowie, on üç yaşında saksafon çalmaya başladı. Ayrıca çeşitli gruplarda bulundu. İki gözü birbirinden farklı görünen David Bowie, kendine özgü tarzınayla da görüntüsüne renk katmıştır.

Okul zamanlarında bir kavga sonucu George Underwood tarafından sol gözü ciddi zarar gördü ve yaklaşık 8 ay eğitim hayatından uzak kaldı. Doktorlar kör olma ihtimali taşıdığı için böyle bir karar vermişlerdir. İlk müzisyenlik tecrübesi Little Richard’ın grubunda saksafon çalarak başlayan Bowie, 16 yaşındaki mezuniyetinin ardından King Bees ve Manish Boys gibi bazı MOD gruplarında bulundu. Bu gruplarla gerçekleştirdiği single projeleri pek ilgi görmemişti ancak bu deneyimler saksafonun yanı sıra vokalistlik yeteneğini de ortaya çıkarmıştır. Tarih 1966’yı gösterdiğinde, Teksas’lı muhteşem kahraman Jim Bowie ve onunla bütünleşmiş olan bıçağından esinlenerek soyadını ‘Bowie’ olarak değiştirdi ve bir yılın ardından ilk albümünü Dream Records etiketiyle müzikseverleriyle buluşturdu. Zamanının çok ötesinde olan bu albüm birçok farklı soundu içeriyordu. Özellikle albümün son şarkısı “Please Mr. Gravedigger”da kullandığı farklı vokal efektleriyle birçok müzik eleştirmeninin ilgisini çekti. Daha o dönemde kült albüm kategorisine sokulan bu başarılı başlangıçla, prodüktör Tony Visconti ile birlikte birçok klasik esere imza atmıştı. 1969’da piyasaya çıkardığı Space Oddity albümü ile dikkatleri üzerine çeken sanatçı, albümü Ay’a giden ilk insanı götüren uzay gemisi Apollo 11’in fırlatılmasından 5 gün önce yayınlamıştır.

Bowie 19 Mart 1970’te Angela’yla evlendi ve bu evlilikten 30 Mayıs1971’de ilk oğlu Duncan Zowie Haywood Jones doğdu. Aynı sene goth rock, darkwave ve sci-fi alt yapılarıyla kaydettiği “The Man Who Sold The World” albümünü yayınladı. Müzik otoriteleri albümün Bowie’nin gerçek hikayesinin başladığı albüm olarak değerlendiriliyordu ve çalışmaya adını veren şarkı Nirvana başta olmak üzere birçok müzisyen tarafından yeniden yorumlanarak klasik oldu. Bu albüm ayrıca Glam Rock türünü başlatarak müzik tarihine geçti.

Vermiş olduğu bir röportajında biseksüel olduğunu açıklayan sanatçı, bu davranışıyla kendi döneminin bir çok müzisyeninden ayrılmış oluyordu. Bowie, o dönemde Lou Reed’in “Transformer” albümünde Mick Ronson ile birlikte prodüktörlük yaptı. Ayrıca Iggy Pop’un grubu The Stooges’a da sahibi olduğu plak şirketi MainMan Productions aracılığıyla yardımcı oldu.

Çift cinsiyetli bilinçaltının bir ürünü olan ”Ziggy Stardust” karakteriyle tekrar popüler anlamda ortaya çıktı. Bu karakter ”Starman” teklisinin ve ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” albümünün başarısıyla da birlikte övgüler almış ve Bowie’nin popülaritesini arttırmıştır. 1975’te radikal bir kararla ”plastik soul” olarak adlandırdığı stile yönelmiştir. ”Young Americans” albümünü yayınlamış ve bu albümle ABD’ye iyice açılmıştır. Albümün ”Fame” teklisi ile ABD listelerinde 1 numaraya kadar çıktı. Bu tekliyi aynı zamanda The Beatles üyesi John Lennon ve bu tarihten bu yana 28 sene boyunca çalışacağı Carlos Alomar ile bestelemiştir. 1976’da Bowie, ”The Man Who Fell to Earth” adlı kült filmde rol almış ve çoğu eleştirmenden tam not alan ”Station to Station” albümünü yayınlamıştır. Ertesi sene Brian Eno ile Berlin Üçlemesi olarak anılan üç serilik albüm dönemine başladı.

Üçlemenin ilk albümü ”Low”u ve ikinci albümü”Heroes”u aynı sene yayınlamıştır. Serinin ikinci albümüne adını veren ”Heroes” teklisi, Bowie’nin popülerliğini oldukça arttırmıştır. Bu üçlemenin son albümü ”Lodger” ise 1979’da yayınlanmıştır. Berlin Üçlemesinde avangart ve atonal müziği ilk 15 sanat yılının zirvesine ulaşmıştır. Bu dönemde Afrika, Türkiye, Ortadoğu gibi coğrafyaların ve Amerika yerlilerinin müziklerinden çokça etkilenmiş, bunları elektronik soundla rock, reggae, soul gibi türlerle harmanlamıştır.

Lets Dance seksenlerin değişen müzik akımlarından nasibini almıştır ve Modern Love, China Girl o dönemin hitleri arasına girdi. The Cat People filminin müziklerini yazan sanatçı Cat People isimli hitiyle uzun süre radyoların favorisi oldu. Bir yıl aradan sonra bu kez Tonight albümüyle dinleyicinin karşısına çıkan müzisyen, Loving The Alien hitini müzik tarihine kazandırdı.

1985’de The Falcon And The Snowman filmi için Pat Metheny Group’la birlikte This Is Not America ardından Mick Jagger ile Dancing In The Street isimli parçaları yaptı. 1986’da ise Labyrinth filminde Goblin Kralı Jareth’i canlandıran Bowie, When The Wind Blows isimli çizgi filmin ve “Absolute Beginners” adlı filmin tema müziğini hazırlamıştır. 1987’de yayınladığı “Never Let Me Down” adlı stüdyo albümü başarılı olamayınca hayranlarından özür dileyen sanatçı1988’de sahne şovlarının ağırlıkta olduğu “Glass Spider” adlı dünya turnesine çıktı. Aynı yıl Martin Scorsese filmi “The Last Temptation Of Christ”da Pontius Pilate karakterini canlandırdı.

1988’de solo kariyeri dışında ”Tin Machine” isimli hard rock grubunu kurdu ve grup 1992’de dağılıncaya kadar burada da müzik yaptı. Bowie bu gruptan sonra solo kariyerinde idealist sanat anlayışına geri döndü, 1990’lı ve 2000’ler seneler boyunca asit caz, elektronika, drum and bass, jungle, tekno gibi elektronik müzik stillerini soul, art rock, endüstriyel rock ve avangart rock gibi tür ve stillerle yoğurmuştur. Bu dönem, Berlin Üçlemesindeki sound ve vizyonunun olgunluğa ulaştığı dönemdir.

2002’de “Best Of Bowie”, 2003’te “Reality” adlı albümler müzik marketlerdeki yerlerini aldılar. Ardından “A Reality Tour” adlı turneye çıkan Bowie, turnenin hemen başında kalp krizi geçirdi ve konserlere ara vermek zorunda kaldı. Kısa sürede iyileşen sanatçı, turneye kaldığı noktadan devam etti.

2004 senesinde “A Reality Tour” adlı DVD’yi yayınladı. Aynı sene “Shrek 2” ve “The Life Aquatic With Steve Zissou” adlı filmlerin soundtracklerine katkıda bulunan sanatçı, 2005’te Arcade Fire grubunun “Funeral” albümündeki “Wake Up” adlı parçada konuk müzisyen olarak yer almıştır.

2004’ten sonra rahatsızlıkları sebebiyle konser turnelerinden vazgeçen Bowie, son canlı performansını 2006’da gerçekleştirdi.Müziğe verdiği uzun arayı 2013’te yayınladığı ”The Next Day” albümüyle sonlandırdı. Canlı çalmak yerine stüdyo müzisyenliğine devam eden Bowie, 2016’da da ”Blackstar” isimli albümünü yayınladı. The Next Day albümünde eski idealist sanatsal sound ve fikirlerini koruyan ve geliştiren Bowie, bu albümle bundan da büyük ölçüde uzaklaşmış, neredeyse tamamen farklı bir sound ortaya çıkarmış ve hafiften avangart caza da kapıyı aralamıştır.

Model Iman ile evli olan David Bowie sayısız albüm üretmiş ve birden çok şarkıcıya ilham kaynağı olmuştur. Gözlerinin birbirinden farklı iki renkte olması bazı kitleler tarafından hayranlık kazanmıştır. Berlin Üçlemesiyle filizlendirdiği, 1993 – 2003 arası olgunlaştırdığı sound ve vizyonunu 2013 – 2016 arası ölümünden sadece birkaç sene önce doruğa çıkartmıştır. Toplamda 27 stüdyo albümü, 9 konser albümü, 51 video klibi, 5 EP, 111 Single ve 3 soundtrack albümü bulunan David Bowie, ayrıca 13 filmin oyuncu kadrosunda yer aldı, birçok filmde de küçük rollerle kendini gösterdi.

Tarihte en önemli sanatçılardan biri olarak gösterilir ve bu güne kadar Lady Gaga, George Michael, Madonna gibi sayısız yıldıza örnek olmuştur. Birçok önemli albüm ve şarkıya imza atmıştır. , İngiltere’de karaciğer kanseri hastalığı nedeni ile 1,5 yıl kanser tedavisi gören Bowie 10 Ocak 2016 tarihinde, son albümü olan Blackstar’ı çıkarttıktan ve 69. Doğum gününden iki gün sonra Londrada ki tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Bowie’nin cenazesi New York’ta yakıldı. Küllerinin Bali’ye savrulmasını istedi.

Ünlü sanatçının oğlu Duncan Jones, Bowie’nin vasiyeti gereği yakılan bedeninin, ailesinin ve yakınlarının dahi katılmadığı bir seramoni ile Endonezya’nın Bali adasında Budist ritüellere uygun bir şekilde savrulduğu açıkladı.

Bowie’nin biyografi kitabı çizgi roman şeklinde yayımlamıştır.Stardust, Rayguns & Moonage Daydreams adlı kitap, çok yönlü sanatçının hayatını anlatıyor. Steve Horton, Michael Allred ve Laura Allred’in işbirliğinde hazırlanan çizgi romanın önsözü ise Amerikan Tanrıları, Sandman ve Kıyamet Gösterisi gibi işleriyle tanınan Neil Giaman’a aittir.

10 Ocak 2016’da aramızdan ayrılan Bowie’nin çizgi roman biyografisinde, ünlü sanatçının bir gözbebeğinin neden hep büyük olduğu bilgisi yer alıyor. Bowie’nin, yaşamı boyunca yakın arkadaşı olan George Underwood ile bir kız arkadaş durumu yüzünden girdiği kavgada gözüne aldığı darbe “anizokori” adlı bu duruma neden oluğunu anlatmıştır.

Ölümünden sonra David Bowie’nin vasiyetinde yer alan isimlerden olan ve yaklaşık 42 yıldır asistanlığını yapan Corinne “Coco” Schwab’a 2 milyon dolar bıraktı.Schwab, Bowie ile Evening Standard isimli İngiliz gazetesinde gördüğü ilana cevap vermesi sonrası çalışmaya başlamışlardır. Sonraki yıllarda Bowie, “en iyi arkadaşım” dediği Corinne Schwab’ın kokain alışkanlığından kurtulmasına da yardımcı olduğunu ifade etmişti. Bowie, eşi ve iki çocuğuna 100 milyon dolar değerinde bir arazi bırakmıştır.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir