Spor Dünyası

UEFA Şampiyonlar Ligi Tarihi ve Unutulmaz 5 Final Müsabakası!

Bir futbol takımının alabileceği en büyük başarılardan biri olan Şampiyonlar Ligi mücadelesi sadece final müsabakasında değil guruplarda yaşanan elemeler dahil tamamı ayrı bir heyecana sahip birkaç turnuvadan en önde gelenidir.

UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) tarafından her yıl düzenlenen ve her ülkenin şampiyon takımının katıldığı turnuva bazı ülkelerde ilk birkaç sırada olan takımlarında katılımı ile Avrupa’nın en prestijli turnuvası olurken köklü bir tarihe de sahiptir.

İlk olarak 1955 yılında “Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası” adı altında düzenlenen turnuva iki takımın bir iç bir dış olmak üzere yaptığı iki maçın galibi olan tarafın üst tura çıkması yani çift maçlı eliminasyon sistemiyle oynanıyordu. Bu yılarda ülkelerin en yüksek liginin sadece bir önceki yılın şampiyon takımlarının katılabildiği turnuva, 1991-1992 sezonu ile birlikte format değişikliğine giderek lig usulü, yani her takımın karşı karşıya geldiği çift maçlı eliminasyon sisteminin tam zıttı sistemle oynanmaya başlandı, ve bir sonraki 1992-1993 sezonunda ise turnuva günümüzde ki ismi “UEFA Şampiyonlar Ligi” olarak yenilendi.

Günümüzdeki formatta Temmuz aylarında başlayan turnuva, çift maçlı eliminasyon sistemiyle gerçekleştirilen üç ön eleme turu ve bir play off turu ile başlar ve daha sonra lig usulüyle oynanan grup aşamasına geçilir. 22 takımın direk katılımı ve daha sonrasında guruplardan da gelen 10 takım ile toplamda 32 takım ile 4’lü guruplar kurulur. Bu gurupların birinci ve ikinci olan takımları üst tura çıkarken 3. takımlar ise UEFA Avrupa Ligi’ne gider.

1955 yılından beri düzenlenen bu köklü turnuva her finalinde bir başka başarı hikayesine ev sahipliği ederken, unutulmaz bazı final maçları ile futbol severlerin hafızasına yer etmiş ve asla unutulmaz bir hal almıştır. Turnuva kapsamında 13 şampiyonluk ile en çok başarı elde eden Real Madrid ve son şampiyon 2018-2019 sezonundaki mücadele ile Liverpool olsa bile sizin için hazırladığımız 5 unutulmaz şampiyonlar ligi finali size daha ilgi çekici ve hayret edici gelecektir. İşte futbol severlerin unutamadığı 5 Şampiyonlar Ligi finali.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Oynanan Unutulmaz 5 Final Müsabakası!

Liverpool – Milan 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali

Belki de İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanması ile bizim için bir başka önem arz eden final müsabakası, müthiş bir geri dönüşe ev sahipliği yapması ile tüm dünyada da unutulmaz bir müsabaka haline gelmiştir. Liverpool ve Milan arasında oynanan maç ilk yarıda Milan’ın 3-0’lık üstünlüğü ile tamamlanırken Liverpool’un 54. dakikada kaptan Gerrard’ın golü ile farkı ikiye düşürmesi maçın döndüğü ana kucak açtı ve ilerleyen dakikalarda durumu 3-3’e geriten Liverpool penaltılarda 3-2’lik üstünlüğü ile Şampiyonlar Ligi kupasını evine götürdü.

1999 yılında Manchester United ve Bayern Münih arasında İtalya’nın Nou Camp stadyumunda oynanan müsabaka şampiyonlar liginin şahit olduğu müthiş bir geri dönüş ile futbol severlerin hafızasına kazınmıştır. Maça 6. dakikada attığı golle önde başlayan Bayern Münih 90. dakikaya kadar maçı önde götürmüştür ancak, Manchester United kupayı kazanmakta kararlıdır ve 2 dakikalık uzatmalarda attığı 2 golle maçı 2-1 kazanarak kupayı evine götürmüştür.

Real Madrid – Atletico Madrid 2013 Şampiyonlar Ligi Finali

Aynı şehrin iki ezeli takımının Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya gelmesi izleyiciler tarafından olduğu kadar futbol tarihi açısından da çok önemli bir olaydır. Hele ki Real Madrid’in bu maçta 10. Şampiyonlar Ligi kupasını kazanması kulüp tarihi açısından da başka bir önemli husustur.

2013-2014 yılında Lizbon’un Işık Stadyumunda oynanan müsabakada 90 dakika 1-1’lik beraberlik ile sonuçlanırken Real Madrid uzatmalarda attığı 3 gol ile ezeli rakibini 4-1 mağlup ederek 10. kez Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuştur.

Bayern Münih – Valencia 2001 Şampiyonlar Ligi Finali

2001 yılında Milano’nun Giuseppe Meazza Stadyumu’nda İtalya’nın Valencia ve Almanya’nın Bayern Münih takımları arasında oynanan final müsabakası, heyecan dolu anları ve uzatmalara kadar giden mücadelesi ile futbol severlerin hafızasında yer tutmuştur.

Normal süresi 1-1 beraberlik ile sonuçlanan maç uzatmalarda da bir takımın üstünlük kuramaması ile penaltılara gitmiş ve Bayern Münih’in 5-4’lük galibiyeti ile sonuçlanmıştır. Bayern Münih bu final mücadelesi ile çıktığı 7. finalde 4. Şampiyonlar ligi şampiyonluğunu ilan ederken Valencia’da ikinci kez çıktığı finalde yine mağlup ayrılarak sadece finale çıkma başarısı gösterebildi.

Real Madrid – Bayer Leverkusen 2002 Şampiyonlar Ligi Finali

Real Madrid’in Bayern Leverkusen karşısında çıktığı 12. Şampiyonlar Ligi final müsahabakası 1955’ten beri düzenlenen köklü turnuvanın 47. final müshabakası olurken Real Madrid’in de kazandığı 9. Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile sonuçlanmışır.

52.000 seyirci karşısında İsviçre’nin Hampden Park, Glasgow stadyumunda oynanan final mücadelesi, İsviçreli hakem Urs Meier yönetiminde oynanmıştır.

Maçın daha 8. dakikasında Raul’un attığı gol ile öne geçen Real Madrid, 13. dakikada bir gol yiyerek ve hemen ilk yarı sonunda Zidan’ın attığı efsane gol ile skoru 2-1 olarak maç sonuna kadar korumuş ve 9. Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürmüştür.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir