Müzik

Bir Şarkı Nasıl Bestelenir?

Müzik dünyasına hevesle giriş yapmış çoğu insan, yazdığı sözleri, 4’lükleri ne şekilde beste haline getirebileceğini düşünmüştür. Peki bestelemek nedir ve nasıl beste yapılır yapılır?
Beste, bir müzik eserini oluşturan melodiler bütünü olarak isimlendirilir. Unutulmamalıdır ki kulağa güzel gelen, birçok kişi tarafından kabullenilmiş besteleri tamamlamak, bestecinin belki de senelerini almıştır. Buradan da açığa çıktığı üzere güzel ve başarılı bir beste icra etmek basit ve hızlı bir süreç değildir, deneyim ve bilgi gerektirmektedir. Tabii ki de müzikle uğraşan herkes bir beste sahibi olabilir, burada söz konusu ortaya çıkan bestenin güzelliği ve kullanılabilirliğidir.

Bir Şarkı Nasıl Bestelenir ve Bunun Yolu Nedir?

Bir besteyi ortaya koymak her şeyden önce kendine güvenmeyi ve emek vermeyi gerektirir. Sonrasında beceri, deneyim ve hayal gücüne bağlı olarak ezgisel bir değeri olan notaların, tekil ya da yazdığınız satırlara uygun olarak bir araya getirilmesi gerekmektedir. Yani besteler notalara denk gelen sözlerin kullanılmasıyla açığa çıkar. Ayrıca bir sanat eserinin beste olarak isimlendirilmesi için iletilmesi yani kayıt altında ya da yazılması gerekmektedir.
Beste yapmakta üretkenlik ve hayal gücünün etkisi oldukça fazladır fakat bunların dışında diğer mühim konular olan nota ve melodi de hakim olmak gereklidir. Bu kabiliyet sayesinde, beste ortaya koyarken notaların uyum içinde ve bir bitiş sesini çıkarabilecek seviyede bütünlük sağlaması bir peste ortaya çıkaracak insan için kolaylaşacaktır.
Melodilerin seçimi ve uyumunu oluşturma kısmında birçok müzikle ilgilenen kişinin esinlenme ismi verdiği bir müzik değeri açığa çıkmaktadır. Bazı sanatçılar hayatta olan objelerden yani insan, hayvan, bitki gibi yola koyularak beste yapmakta bazı sanatçılar ise cansız kavramlarla, duygular, nesneler vb. gibi varlıkları kanık sayarak icraatlarına devam etmektedir. Bu esinlenmeler üretkenlikle karıştırıldığında ise ortaya ilham yani sanat ışığı açığa çıkar.
Tablonun çoğunluğuna bakılacak olursa birden fazla müzisyen beste yapımı etabında piyano ve gitar gibi enstrümanları tercih etmektedir. Bu durumun büyük nedenlerinden biri ise her iki müzik enstrümanın da tek başına ve akor basılarak kullana bilinmesi, sesli olarak eşlik edilmesinin rahat olmasıdır. Bununla beraber yapılacak bestenin türü eser sahibinden çok da uzak olmamalıdır aksine eser sahibine mümkün mertebede yakın bir tür olmalıdır. Yani senelerce klasik müzik dinlemiş olan birisi, jazz müzik türü üzerine beste yapmaya çalışması mutsuzlukla sonuçlanabilir.

Müzik Sizin İçinizde Yaşar ve Sizinle Gelişir

Bu yazıda bütün bilgileri bir araya getirecek olursak bir müzik eserini bestelemek basit bir süreç değildir. Gerekli olan en önemli şeyler özveri, deneyim ve tabikide hayalgücü sizlerde içinizdeki melodileri dış dünyaya ve diğer insanlara açmak istiyorsanız uzun yıllar sürmüş olan deneyimi sizlere aktaran Sonsuz Oda’nın müzik kategorisindeki alanında uzman eğitmenlerden alacağınız derslerle bunu yapabilirsiniz.

Sonsuz Oda Müzik Kategorisinde Kimler Ders Veriyor?

⦁ İSKENDER PAYDAŞ
⦁ HARUN TEKİN
⦁ KEREM ÖZYEĞEN
⦁ TARKAN GÖZÜBÜYÜK
⦁ DUYGU ATAKAN
⦁ GÜLŞAH GÜRAY
⦁ ÖMER ÖZGÜR
⦁ CEM AKSEL
⦁ ÖZGECAN GÜNÖZ
⦁ NİSAN AK
⦁ BURÇİN ACER

İlişkili İçerik
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Film/TvMüzik

En İyi Film Müzikleri

Müzik hayatımızın hemen hemen her yerinde bulunuyor. Peki izlediğimiz filmlerde önemi ne…
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

Lady Gaga’nın En Başarılı Klipleri

Lady Gaga, popun en iyi görsel yazarlarından biri olarak tarihe geçecek. Her yeni çağla…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir