Müzik Dünyası

Tüm Zamanların En iyi Film Müziği Bestecileri

Sinemaya yön veren besteciler ve her kulağın aşina olduğu o efsane film müzikleri… Yönetmenlerin filmlerindeki ambiansları seyirciye aktarmak için ilk yol olarak seçtikler bu besteciler, sinema endüstrisinde çok önemli bir yer tutuyolar. Gelmiş geçmiş en iyi film bestecileri için yazımıza alalım. Keyifli okumalar.

10- James Horner

Amerikalı besteci James Horner özellikle Titanik filmindeki müzikleriyle tanınıyor. Bu filmdeki besteleri ve müzikleriyle 2  Akademi Ödülü kazanan James Horner, Bunun dışında 32 ödülü ve 33 ödül adaylığa sahiptir. Müzik alanında akademik eğitim konusunda epey ilerlemiş ve bu alanda doktoraya sahiptir. 61 yaşında tek kişilik uçağının kaza yapması sonucu hayatını kaybetmiştir.

9- Jerry Goldsmith

Eski jenerasyonun en önemli isimlerinden Jerry Goldsmith 10 Şubat 1929’da Los Angeles, Kaliforniya’da dünyaya geldi. Altı yaşından itibaren piyano çalmaya başlayan Goldsmith, ünlü piyanist Jacob Gimpel ile piyano ve bestecilik üzerine özel dersler aldı. On altı yaşından itibaren de İtalyan besteci Mario Castelnuovo-Tedesco’dan müzik teorisi ve kontrpuan dersleri aldı. Jerry Goldsmith zamana damga vuran birçok projenin bestelerine imza atmıştır. Bunlardan en önemlileri  Maymunlar Cehennemi, Patton, Çin Mahallesi, The Omen, The Boys from Brazil, Poltergeist, Under Fire, Temel İçgüdü’dür.

8- Alan Silvestri

Oluşturduğu besteleri herkes tarafından ezbere bilinen bir başka efsane, Alan Silvestri özellikle büyük filmlere yaptığı müziklerle ünlenmiştir. Robert Zemeckis ile beraber Back to the Future üçlemesi ve Forest Gump ile hafızalardan kolay kolay kazınmayan müziklere imza atmıştır. Son yıllara damga vuran ve gelmiş geçmiş en çok hasılat getiren filme sahip Avengers serisinin ama tema müziğine de kendisi oluşturmuştur.

7- Howard Shore

Oscar, Grammy ve Altın Küre ödülleri sahibi Kanadalı besteci, epik kelimesinin bu janradaki karşılığıdır. Dünyada bilinen ve en sevilen çalışması ise Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesidir. Yüzüklerin Efendisi üçlemesi için oluşturduğu müzikler hala oluşturulmuş en iyi film müziklerinden biri olarak gösterilir. Daha sonra Hobbit üçlemesi için de Peter Jackson ile tekrar çalışmış ve yine ortaya mükemmel işler çıkarmıştır.

6- Thomas Newman

The Scent of a Woman (1992), American Beauty (1999), The Green Mile (1999), Finding Nemo (2003), Revolutionary Road (2008), and Skyfall (2012) gibi gişe canavarı ve kült seviyesine ulaşmış farklı türlerde filmlerde işler çıkartan Thomas Newman elektro ve orkestrayı mükemmel kombinleyerek ikonik müzikleriyle ünlenmiştir. Son olarak 1917 filminde daha önce Skyfall’da beraber çalıştığı Sam Mendes ile tekrar bir ortaklığa giderek filmin başarısının en önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir.

5- Bernard Herrmann

2000 jenerasyonuna ve 90’lara uzak Bernard Hermann, gelmiş geçmiş en iyi bestecilerden biri olarak gösterilir. Citizen Kane gibi efsane statüsüne ulaşmış bir filmde çalışmış, Hitchock ile Pysco filminde oluşturduğu müziklerle kariyerinin en üst noktasına ulaşmıştır. Başarılı besteci daha sonra Martin Scorcese ile beraber Taxi Driver’da da çalışmıştır. 1975 yılında vefat etmiştir.

4- Danny Elfman

Genç yaşta Tim Burton ile tanışan ve ekseriyetle bu ikonik yönetmen ile çalışan Elfman “Simpsonlar”ın jenerik müziği ile meşhur oldu. Kariyeri çok başlayan Danny Elfman, 1985 yapımı “Pee-wee’s Big Adventure” filminden beri ağırlıklı olarak film müzikleri besteliyor. Ayrıca 1976 yılından başlayarak “Oingo Boingo” isimli rock grubu ile grubun dağılma tarihi 1995’e kadar şarkı yazarı ve solist olarak müzik yaptı. Daniel Elfman, üç kere Akademi Ödülleri’ne aday oldu. Tim Burton’ın Batman filmiyle Grammy, Desperate Housewives dizisine yaptığı jenerik müziği ile de Emmy kazandı. Elfman, “Fable” adlı bilgisayar oyununun müziklerini de besteledi. Eğlenceli kişiliği ve müthiş besteleriyle hala yaşayan en iyi bir kaç film müziği bestecilerinden biri olarak gösterilir.

3- Hans Zimmer

2000’leri en meşhur film bestecisi olan Hans Zimmer, kişisel olarak da listedeki tüm bestecilerden ayrı bir yere koyduğum bir isim. Genelde Chris. Nolan ile çalışan Zimmer, üretkenliği ve oluşturduğu ikonik film müzikleriyle adından sıkça söz ettiriyor ve Hollywood’un en talep gören bestecilerinden biri olma özelliğini yıllardır koruyor. Film müzikleriyle ilgili kariyerinde; 7 Oscar adaylığı (1 kez Aslan Kral filmiyle kazandı), 4 Grammy adaylığı (1 kez Crimson Tide filmiyle kazandı) ve 7 kere de Altın Küre adaylığı (2 kez Aslan Kral ve Gladyatör filmleriyle kazandı) elde etti. Tüm bu ödüllerin yanı sıra sanatçı, özellikle Christopher Nolan filmlerinde bambaşka seviyelerde işler ortaya koyuyor. Dark Knight üçlemesi, Inception, Interstellar ve Dunkirk’de çıkardığı olağanüstü işler şimdiden kendisini efsane statüsüne ulaştırdı diyebiliriz.

2- John Williams

John Williams, 100’den fazla film için beste yaptı ve yönetti ve yaklaşık seksen film için müzik yönetmeni olarak görev yaptı. Yalnızca kendi jenerasyonunun değil tüm zamanların en iyi bestecilerinden biri olarak gösterilir. Jaws, Star Wars, Jurassic Park, Indiana Jones, Superman, E.T ve Schindler’in Listesi gibi artık kült seviyesine ulaşmış ve her kulağın ve kuşağın aşina olduğu besteler kendisinden çıkmıştır. Başarısı, beş Akademi Ödülü, yedi BAFTA ödülü, üç Emmy, dört Altın Küre, dört Oscar galibi ve 22 Grammy Ödülüdür.  Akademi Ödülleri tarihinde en çok aday gösterilen ikinci kişidir. 2005, Star Wars’ın Amerikan Film Enstitüsü (AFI) tarafından tüm zamanların en iyi Amerikan film müziği seçilmiştir.

1- Ennio Morricone

İtalnyan besteci, film müzikleri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden ilki. Yaşayan efsane olarak gösterilir. Bestecinin çalışmaları elektronika’dan rock’a, konçerto’dan avant-garde caz’a kadar çok geniş bir yelpazenin içinde yer alır. Bunların yalnızca %30’u Western tarzında olmasına rağmen, en çok bu işleriyle ün kazanmıştır. Morricone’nin kalabalık olmayan, rafine müzik tarzı bilhassa İyi, Kötü ve Çirkin (Sergio Leone, 1966) ve Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) gibi klasik Spagetti Western’lerinde kendini gösterir. Daha yakın zamanlarda, Misyon (The Mission,Roland Joffé, 1986), Dokunulmazlar (The Untouchables, Brian DePalma, 1987), ve Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988) gibi filmlere yaptığı müziklerle konuşulmuş ve iyi eleştiriler almıştır. Bİrçoklarına göre tüm zamanların en iyi film müziği bestecisidir.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir