Müzik Dünyası

Tarkan Gözübüyük Kimdir?

15 Temmuz 1970 senesinde Erzurum’da doğan sanatçı Tarkan Gözübüyük; gençlik yıllarını Bursa’da geçirmiştir.14 yaşına geldiğinde ise bas gitar ile tanışmıştır. Lisede okuduğu dönemde katılmış olduğu rock gruplar ve Bursa Anadolu Lisesi okul orkestrasıyla birçok festival ve konserde sahne almıştır. Lise hayatının bitmesiyle birlikte Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi’nde dört yıl boyunca caz eğitimi almıştır.

Tarkan Gözübüyük Kariyeri:

1987 yılından günümüze kadar bas gitaristi olduğu hepimizin bildiği Pentagram’ın yabancı ve yerli plak şirketleriyle yayınlamış olduğu toplam 6 adet albüm yapımında ve birçok konser programında yer almıştır. Tarkan Gözübüyük bu süre içerisinde Mor ve Ötesi, Şebnem Ferah, Nazan Öncel, Teoman, Demir Demirkan, Knight Errant, Turgut Berkes ve Athena gibi çok fazla grup ve sanatçının albümünde bas gitarist, prodüktör, aranjör ve bunun gibi birçok farklı roller üstlenmiştir. Bunların yanı sıra Ogün Sanlısoy’un Üç isimli albümünde de büyük katkı sağlamıştır. Şu an hala aktif olarak Pentagram’ın bas gitaristliğini yapan Tarkan Gözübüyük, yaklaşık olarak 30 senedir grubun vazgeçilmez isimlerinden biridir. Pentagram grubu ile birlikte 1 demo,2 live albüm ve 6 stüdyo olmak üzere 8 kompozisyona imza atmayı başarmıştır.

Pentagram:

Pentagram (Türkiye dışında adı olan Mezarkabul), kuruculuğunu Cenk Ünnü ve Hakan Utangaç’ın yaptığı Türk heavy metal grubudur. Yapmış oldukları müziğin içerisinde ağırlıklı olarak Türk Halk Müziği ve oryantal etkileri vardır. Türkiye’nin en önemli heavy metal gruplarından biri olan Pentagram bu zamana kadar; Pentagram, Trail Blazer, Anatolia, Popçular Dışarı, Unspoken, Bir ve MMXII albümlerini yayınlamıştır. Grubun 1997 yılında çıkartmış olduğu Anatolia albümünün 100.000’in üzerinde satması ile birlikte yurtdışında da dikkat çekmeyi başardılar ve böylelikle Türkiye dışında Almanya ve Danimarka’da da birçok konser verdiler. Pentagram grubunun bu zamana kadar yapmış oldukları konserlerin çoğusu kapalı gişedir.

Pentagram grubunun adının nereden geldiğine bakacak olursak; geometrik şekil olan Pentagram, Yunan dilinde “beş çizgili” anlamına gelen pentagrammon sözcüğünden gelmektedir. Beş düz çizgiyle çizilen yıldız şeklinin adı Pentagram’dır.

Kuruluşu:

Pentagram grubunun temeline bakacak olursak, vokal ve gitarda Hakan Utangaç, davulda Cenk Ünnü ve bas gitarda Kaan Bozoğlu tarafından 1984 senesinde Bursa’da kurulan Thunders adlı lise grubu ile başlamıştır. 1986 senesinde Kaan Bozoğlu’nun gruptan ayrılmasıyla birlikte Cenk Ünnü ve Hakan Utangaç Pentagram adı altında çalışmalarına birlikte devam etmişlerdir. 1987 senesinde ise bas gitarın başına Tarkan Gözübüyük’ün gelmesiyle beraber, Pentagram grubunun kemik kadrosu belirlenmiştir.

Pentagram, ilk sahne deneyimini İstanbul Bağcılar’da bir düğün salonunda sahneye çıkarak yaşamıştır. Bu konserde yaklaşık olarak 200 kişi civarı bir izleyici grubuna şarkı seslendirdiler. Tarkan Gözübüyük, bu konsere yetişemediği için bas gitarı o gün Kronik grubundan Özgünay Ünal çalmıştır. Pentagram’ın normal şartlar altında bu konserde 5 şarkı çalması planlanıyordu. Fakat, daha beşinci şarkıya sıra gelmeden ortalık karışmış, sandalye ve masalar kırılmıştı. Konser sona erdikten hemen sonra grubun üyeleri, salonda meydana gelen hasarı maddi olarak karşılamak zorunda kaldılar. Bu üzücü konserin hemen ardından Pentagram grubuna ikinci gitarist olarak Ümit Yılbar dahil olmuştur.

Pentagram Grubu’nun günümüzde hala kullanmış oldukları logo, Hakan Utangaç tarafından tamamen el ile çizilmişir.

İlk Albüm

Pentagram ilk albümünü hazırlamak üzere çalışmalarına başladı. Tarih; 23 Nisan 1989’da Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda Kronik ile beraber sahne aldıkları konserin ardından grupta solo gitarist olan Ümit Yılbar ile beraber yürüdükleri yollarını ayırdılar. Geçici olarak Ümit Yılbar’ın yerine Burak Kalaycı geldi ve bu grup Metafor ile beraber İzmir Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi.

Yine belli bir zaman sonra solo gitarın başına Murat Net geldi. Grubun kadrosu tam olarak yerini aldıktan sonra albüm kayıtlarına hız kesmeden başladılar. Kayıt süreci hemen hemen 10 ay süren bu albüm, 1990 senesinde, NEPA Müzik etiketi ile birlikte Pentagram albümü piyasada yerini aldı.

Pentagram grubunun en başından beri hedefi yurtdışında da adından bahsettirebilmekti. Bu sebep ile albümde yer verdikleri şarkılarının hepsi İngilizce’ydi. Yarışma sonunda bu albümün kapak tasarımı belirlendi. 120 tane kapak yarışmaya katılmıştı. Bunca resim arasında Tunç Örer adlı katılımcının resmi kapak resmi olarak belirlendi.

Albümde yer verdikleri “Powerstage” ve “Rotten Dogs” şarkıları oldukça popüler oldu. “Powerstage” adlı şarkıları, Pentagram grubunu seven kişilere sesleniyordu ve aynı zamanda kurulan fan topluluğuna da adı verildi.

Albümleri oldukça iyi satmaya başladı. En başta 5.000 tane basılan bu albüm oldukça fazla ilgi gördüğünden dolayı albümün ikinci basımı da yapılmış oldu. O dönem hemen hemen 30.000 tane satan bu albüm, metal müzik albümü olarak tarihi rekora imza attı.

Pentagram ilk albümleri ile beraber çok fazla konsere çıktı. Çıktıkları konserler oldukça başarı dolu geçiyordu. Alman heavy metal grubu Grinder 12 Mayıs 1990 tarihinde, Türkiye’de bir yabancı grubun verdiği ilk metal konserini gerçekleştirdi. Pentagram grubu, bu konserde Akbaba ile sahnede yerini aldı. Bu konserin hemen ardından gruptan ayrılan isim Murat Net oldu. Daha sonrasında Murat Net’in yerine Demir Demirkan gruba dahil oldu. Oluşan bu kadro 10 Temmuz 1990’da ilk konserlerini Ataköy Fame City’de verdi. Aynı sene grup Ekim ayında TRT’de ekrana gelen “Dönence” programına çıkarak şarkılar seslendirdiler.

Hakan Utangaç, 1991 senesinde gitara yoğunlaşma kararı aldı ve vokal kısmına Braindead’in  vokalisti Bartu Toptaş geldi. Daha sonra bu kadro ile birlikte sahne aldılar. Bu süre içerisinde akıllarına demola ve konser kayıtlarından oluşan bir albüm çıkarma fikri geldi. 1991 senesinde Live at the Trail albümünü piyasaya sundular. Albümün kapağında ise Pentagram logosunun hemen altında Mosh işareti yapan Pentagram grubunun sevenlerinin resmi ve dikenli teller vardı.

Yayınlamış oldukları bu albümün içerisinde çoğunlukla; ilk albümde seslendirdikleri şarkıları ve henüz yayınlamadıkları şarkıların konser versiyonları yer alıyordu. Bu kayıtlar 28 Nisan 1991 yılında Volvox ile beraber sahne aldıkları Pangaltı İnci Sineması, 20 Temmuz 1991 yılında Blue Jean sponsorluğu altında Bodrum Kalesi’nde gerçekleşen “Top Rock III” festivali ve 22 Eylül 1991’de Metalium ve Hazy Hill ile Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşen “Lanethli Konserler” performanslarından oluşmaktaydı. Bunun yanı sıra yeni şarkılarının demo kayıtları,  Sex Pistols, Megadeth ve Misfits coverları yer almaktaydı.

Sonsuz Oda’da Tarkan Gözübüyük

Tarkan Gözübüyük, kendi tecrübelerinden çıkarttığı sonuçlar üzerine müzik prodüksiyonunu Sonsuz Oda’da anlatıyor. Müzik prodüksiyonunda yer alan aktörleri, Edit Mix ve Mastering süreçlerini kapsayan ses teknisyenliğini ve müziğin yapım süreci aşamalarını bu eğitimlerde öğrenebileceksiniz.

Gelin şimdi birlikte ders başlıklarını inceleyelim.

1. Ders: Müzik Prodüksiyonu

– Bir sektör olarak müzik prodüksiyonunun genel tanımı yapılıyor. – Bu alanda ilerlemek isteyenlere öneriler.

2. Ders: Prodüktörün Rolü – I

– Prodüktörün başlıca rolü ve bu rolün nasıl farklı şekillerde uygulanabileceği, örneklerle anlatılıyor.

– Değişim Rüzgarları, 1987 (İlhan İrem) – Pentagram, 1990 (Tuğrul Karataş)

3. Ders: Prodüktörün Rolü – II

– Göç, 1993 (Nazan Öncel)
– Düş Bahçeleri, 1996 (Atilla Özdemiroğlu)

4. Ders: Prodüksiyonda Yer Alan Aktörler – I

– Müzik prodüksiyonunda yer alan aktörler ve önemli rolleri anlatılıyor. – Şarkı Yazarı (Besteci ve söz yazarları)
– Yorumcu (Şarkıcı ve enstrümanistler)

5. Ders: Prodüksiyonda Yer Alan Aktörler – II

– Aranjör (Düzenleme ve orkestrasyon)

6. Ders: Prodüksiyonda Yer Alan Aktörler – III

– Ses teknisyenleri
– Kayıt ve miks aşamaları

7. Ders: Prodüksiyonda Yer Alan Aktörler – IV – Prodüktör
– İdari konular (Yapımcı, menajer)

8. Ders: Müzik Prodüksiyon Aşamaları – I

– Bir müzik prodüksiyonunda geçilen aşamalar anlatılıyor. – İş bölümü (Sorumlulukların paylaşılması)
– Repertuvar (Yapımda yer alacak şarkıların seçimi)

9. Ders: Müzik Prodüksiyon Aşamaları – II

– Plan, bütçe, takvim
– Düzenlemeler
– Yorumcuların hazırlık ve performansları

10. Ders: Müzik Prodüksiyon Aşamaları – III

– Farklı projeler – Mastering

11. Ders: Kurulum

– Kayıt öncesi ekipmanların kurulumu anlatılıyor.

12.Ders: Ponza Kayıt

– Babajim İstanbul Stüdyoları’nda, Ponza grubunun canlı çaldığı “This Side” şarkısının kayıt aşaması anlatılıyor.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir