Spor Dünyası

İtalya’nın 1982 Dünya Kupası Kahramanı Paolo Rossi

Attığı 6 gol ile 1982 FIFA Dünya Kupası’nın o yıl ki gol kralı olan Paolo Rossi, belki de attığı gollerin dışında İtalya’yı dünya şampiyonluğuna taşıması ile efsaneleşmiş bir futbolcudur.

Profesyonel futbol kariyeri boyunca İtalya’nın Serie A ligindeki en üst seviye takımlarda forma giyen Paolo Rossi, 23 Eylül 1956’da Toskana’da dünyaya gelmiştir. 1982 Dünya kupasından önce gayet normal bir futbolcu olmasının yanında diğer İtalyan futbolculara göre daha zayıf ve teknik açıdan yetersiz olan efsane oyuncu, futbol kariyerine Juventus’’ta başlamasına rağmen 8 yıl boyunca hiç maça çıkmadı ve 8 yılın sonunda Serie B takımı olan Como’ya kiralık olarak verildi.

Kariyerinin daha başında 3 kez diz operasyonu geçirmesine rağmen Como macerasının ardından transfer olduğu Serie A takımı Vicenza’da 21 gol atmayı başardı ve 1976-1980 yılları arasında giydiği Vicenza forması ile 90 maçta 60 gol atma başarısını yakaladı.

Tamda bu zamanlarda İtalya milli takımı tarafından fark edilen ve potansiyel bir seçenek olarak görülen Rossi Vicenza’da ilk iki sezonda gol kralı olarak İtalya’da o yılın gol kralına verilen Capocannoniere lakabına iki kez üst üste sahip olarak farkını ortaya koydu. Ayrıca Rossi, İtalya’nın en üst düzey iki liginde peş peşe gol kralı olarak bir ilke imza atmıştır.

Como’nun ardından Vicenza’da ki yükselişi Rossi için bir dönüm noktası olmuş ve Enzo Bearzot’un dikkatini çekmeyi başarması ile 1978 Dünya Kupasında İtalya milli takımında yer almıştır. Kendisine yüklenen umutları boşa çıkarmayan Rossi Arjantin’de düzenlenen turnuvada 3 gol atarken takımının 4. olmasına büyük katkıda bulunmakla beraber takımınında en skorer ismi olmuştur.

Milli takımda ki başarılarının da ardından kariyerinin yükselişine devam eden Rossi belki de o zamanlar transfer rekorunu kıracağından habersiz bir şekilde devam ettiği Vicenza kariyerine, takımının 1.75 milyon sterlin ile Bonservisini Juventus’tan alması ile tarihin bir başka sayfasında da yer alma fırsatı yakaladı.

İmza attığı rekor transferin 4 yıl sonrasında takımı Vicenza’nın Rossi’nin 15 golüne rağmen kümeye düşmesi kariyerinde bir başka dönüm olarak Perugia’ya kiralık gitmesine sebep oldu.

Kariyerindeki yükselişi devam ettirmesi beklenen Rossi’nin, 2006’da patlak veren Calciopoli skandalının atası olarak da bilinen Totonero skandalında ismi geçmesi sahalardan 3 yıl men cezası almasına sebep olmuştur. 1978’de Avellino ile oynanan ve 2-2’lik skorla sonuçlanan maçın skorunu tayin ettiği iddiası ile suçlanan Rossi’nin, beklenenin aksine yükselişi bir anda bıçak gibi kesilmiş, Milan ve Lazio’nun küme düşürüldüğü skandalda en ağır darbeyi alan isimlerden de biri olmuştur.

Birçok kişi tarafından futbol kariyeri bittiği düşünülen Rossi bunu kabullenmek yerine cezasının 2 yıla indirilmesi ile daha futbol topu ile sıcaklığını kuramadan İtalya Milli takımına çağrılmıştır. Geri dönüşü 1982 Dünya kupasının hemen öncesinde gerçekleşen Rossi, Enzo Bearzot’un daveti ile İtalya’da çok ses getirmiş ve tartışmalara sebep olmuştur. Bunu rağmen Rossiye güveni tam olan Enzo Bearzot eleştirilere kulak asmayarak ve çok kısa bir süre sonra tüm çatlak sesleri susturacak bir başarıya imza atacağından habersiz yoluna devem etti.

İtalya’nın 3 beraberlikle kıl payı atlattığı guruplarda daha gol atmamış olan Rossi, kendisine güveni tam olan Enzo Bearzot’un bile kararlarını sorugulamasına sebep oluyordu. İkinci turda Brezilya ile 2. tur gruplarının son karşılaşmasında yarı final vizesi için mücadele eden İtalya, Rossi’nin Zicolu, Socratesli Brezilya’ya karşı attığı üç gol ile futbol tarihine de büyük bir iz bırakırken kendi kariyerininde dönüşünü tehit etmiş ve Brezilya’yı 3-2’lik skorla mağlup ederek takımını yarı finale taşımıştır.

Birçok kafa karışıklığına sebep olurken performansının tesadüf olduğunu düşünenlere cevap gibi yapıştırdığı yarı final performansı ile bir anda turnuvanın en önemli ismi haline gelmiştir. Yarı finalde Polonya’ya iki gol atan ve Rossi final için de enerjisini hala saklamış ve Batı Almanya karşısında çıktığı final maçında takımını 1-0 öne geçiren gölü atmıştır.

Takımını finale kadar taşıması yetmezmiş gibi final performansını da bir golle süsleyen Rossi iki yıllık aradan sonra geri döndüğü sahaların tozunu almış ve dünya futbol tarihine geçmiştir.

Kariyerini 1987 yılında sonlandırmadan önce Dünya kupası başarısının ardından Juventus’ta 4 sezon başarılı performansı ile futbol kariyerini devam ettiren Rossi bahis skandalının ardından tekrar birçok insanın gönlünde taht kurmayı başarmıştır.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir