Spor Dünyası

Tarihin En Tartışmalı Boks Kararları

Boks nedir sorusunu cevaplayacak olursak; iki kişinin ringde hakem gözetimi altında yumrukları ile birbirini nakavt ya da puanla yenme mücadelesine boks ismi verilir. Kökeni Eski Yunan’a ve Roma’ya dayanmış olsa da günümüzdeki popileritesinin başlangıcı 18. yy’da İngiltere’de boks yasağının kalkması ve James Fig’in bir ring kurarak hem tüm rakipleri ile dövüşmesi hem de ders vermesi ile oluşmuştur.

İngiltere’de ki ve dünyadaki gelişimini 1866 yılına kadar düz bir çizgide devam ettiren boks, o yıllara kadar çıplak el ve kuralsız bir şekilde varlığını sürdürürken 1866 yılında gelindiğinde amatör bir Spor Kulübünün kurulması ile çağdaş boks dönemine geçmiş, kurallar gelmiş ve günümüzdeki halinin temelleri atılmıştır.

Yakın geçmiş ve günümüzün birçok boksörü bazen karakteristik özellikleri bazen başarıları bazen de karşı karşıya geldiği ezeli rakipleri ile boks severleri ekran ve ring başına kilitlemiştir. Dönemine göre ününü arttıran boksörler her ne kadar kazandıkları başarılar ile hatırlansa da eminiz ki boks severler boksörlerin başarıları kadar ringde verilen tartışmalı kararları da unutmuyor. İşte boks tarihinde verilmiş ve boks severleri hala ikiye ayıran 10 tartışmalı hakem kararı.

10. Manny Pacquiao ve Juan Manuel Marquez 1 (2004)

İlk kez 2004 yılında karşı karşıya gelen iki boksör belki de doğacak ezeli rekabetten habersiz ringe çıkmıştı. Maçın 12 raund süreceğini hiç kimsenin aklına gelmezken asıl trajik olay hakemin Pacquiao için kullandığı puan kartındaki yanlışlıktı. Uç tur için Pacquiao lehine 6-10’u atmak yerine, 7-10 attı.

9. Tommy Hearns ve Sugar Ray Leonard (1989)

80’li yılların boks severleri çok iyi bilir ki Sugar Ray Leonard, Roberto Duran, Tommy Hearns ve Marvin Hagler dönemlerinin öncüleriydi. Boksun bu 4 atlısının mücadeleleri herkes tarafından sıkıca takip edilirken 1989 yılında gerçekleşen Tommy Hearns ve Sugar Ray Leonard mücadelesi hakemlerin son turda devirilmemesine rağmen Sugar Ray Leonard lehine 10-8’lik karar alması bu maçın unutulmaz ve hala tartışılır olmasını sağlamıştır.

8. Floyd Mayweather ve Jose Luis Castillo (2002)

Yıl 2002’yi gösterirken hafif siklette toz attıran Floyd Mayweather ve Jose Luis Castillo ezeli rekabetleri ile boks severleri ekran ve ring başına kilitlerken maçın daha ilgi çeken kısmı hakemlerin aldıkları kararlarda Floyd Mayweather’ın puanının düşürülmesine rağmen kavga değerlendirilmesinde yargıçların lehine karar vermesi oldu.

7. Tito Trinidad ve Oscar Dela Hoya (1999)

90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başına gelindiğinde boksta gerçekleşen büyük çelişkilerden biri Tito Trinidad ve Oscar Dela Hoya olmuştur. İki boksör arasında seçim yapmak bir o kadar zorken Oscar Dela Hoya’nın son raund da neredeyse hiç yumruk atmamasına rağmen hakem kartlarından birini kazanması maçı daha da çelişkili kılmıştır.

6. Pernell Whitaker vs. Julio Cesar Chavez (1993)

Listede 6. sırada bulunan ve yine boks severlerin ilgisini döneminde fazlaca üstüne toplamış olan Pernell Whitaker ve Julio Cesar Chavez mücadelesi Julio Cesar Chave’in Pernell Whitaker’a karşı hırpalanmış görülmesine rağmen bu geceden sonra yenilgisizlik serisini kesintisiz devam ettirmesidir.

5. Timothy Bradley vs Manny Pacquiao (2012)

2012 yılında Manny Pacquiao Timothy Bradley ile karşılaştı, Rick Hatton’ı nakavt etti, Miguel Cotto’yu yıktı ve Antonio Margarito’nun gözünü yaraladı. Karierinin bu noktasında, bazı boks tarafatarları Manny Pacquon’unn Floy Mayweathırı yeniceğini düşünüyorlardı.

Ancak maç günü işler yolunda gitmedi ve Manny Pacquiao Timothy Bradley’e kaybetti. Maçın gidişatında daha etkili yumruklarla öne çıkan Manny Pacquiao maçtaki üstünlüğüne rağmen puanlamada geride kaldı.

Maçın galibiyetini Timothy Bradley’in almasına rağmen bazı olaylar nedeniyle maç sonrasında çıkan iki kavgada Manny Pacquiao bariz bir şekilde Timothy Bradley’i dövüyordu.

4. Manny Pacquiao ve Juan Manuel Marquez 2 (2008)

Tartışmalı kararları ve çekişmeli mücadeleleri ile listemizde ikinci kez yer bulan Manny Pacquiao ve Juan Manuel Marquez 2008 yılında ikinci kez karşı karşıya geldiğinde Manny Pacquiao, üçüncü turda Marquez’i devirmeyi başarmıştı bunun ardından itişmeli ve yakın mücadelelerin yaşanması gerçekleşirken Manny Pacquiao hakem kararı ile uzaklaştı. Maçta Pacquiao, 511 yumruktan 172’sini alırken Marquez, 619 yumruktan 157’sini aldı.

3. Oscar Dela Hoya ve Felix Sturm (2004)

Tito Trinidad ve Shane Mosley gibi isimleri devirmesinin ardından diğer sıkletlerde de mücadele etmek isteyen Oscar Dela Hoya Hopkins ile yüzleşmek istiyordu. Bunun için yeni çıktığı siklete alışması gerekiyordu ve Felix Sturm ile karşı karşıya geldi. Mücadelede Sturm, ilk turda Dela Hoya’ya ciddi zarar verirken Felix Sturm Dela Hoya’nın 188 yumruğuna 234 yumruk ile karşılık verdi buna rağmen Sturm hakemlerin oy birliğiyle kaybetti.

2. James Toney ve Dave Tiberi (1992)

Listemizin sonlarına gelirken kaygan boks tarzı ile James Toney ve Dave Tiberi karşılaşması boks severler tarafından 1992 yılında gerçekleşirken Dave Tiveri 12. raunddan sonra James Toney’e 439’da 290 etkili yumruk attı ancak buna rağmen James Toney o gece bölünmüş kararla uzaklaştı.

1. Park Si Hun ve Roy Jones Jr. (1988)

Boks’un yeni popülerite kazanmaya başladığı zamanların efsane mücadelesi o yıllarda 19 yaşında olan i Roy Jones Jr ve Park Si Hun arasında gerçekleşmiştir. Roy Jones’in maç esnasında ağırlığı ve üstünlüğü ile dikkat çekmesine rağmen hakem kararlarına kurban giderek kaybetmesi büyük tartışmalara yol açsa da asıl şaşırtıcı durum yetkililerin maçtan önceki gece hakemler ile birlikte yemek yemiş olmalarıdır.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir