Müzik Dünyası

Sertab Erener Kimdir?

4 Aralık 1964 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Aslen Diyarbakır’lıdır. Çocukluğu Eyüp’te Pierre Loti’de geçmiştir. Babası doğu tarafındandı. Babası Nizamettin Bey Diyarbakır’da doğmuştu. Babası Nizamettin Bey, Şerif İçli’den ses eğitimi almış ve kendini ses konusunda geliştirmişti. Daha sonra İstanbul Radyosunda solistlik yapmıştır. Ancak bu solistlik kısa sürmüştür. Daha sonra müzik alanında başarılı olmasına rağmen okumayı seçerek Avukat olmuştur.

Sertab Erener, ilkokulu bitirdikten sonra İtalyan Koleji’ni kazanmış ancak koleje gitmek yerine Işık lisesine giderek buradan mezun olmuştur… Mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Konservatuarı’na girmiş ve buradan mezun olmuştur. Babası Nizamettin Bey kızına müzik konusunda destek olmuştur. Türk Sanat Müziği dinleyerek büyüttüğü kızı Sertab Erener’e hep ‘Ey Şüh-i Sertab’ şarkısını söylerdi.

11 yaşında sarılık hastalığına yakalanmış ve ardından ülseratif kolit hastalığına yakalanmıştır. Lise yılları boyunca tedavisi devam etti. Ara ara tedavi için hastanede yatan sanatçı sağlığına kavuştuktan sonra İstanbul Devlet Konservatuarı’nı bitirmiş ardından opera eğitimi almak için Mimar Sinan Üniversitesi Opera Ana Sanal Dalı – Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü’ne girmiş ancak kısa bir süre sonra okulu tamamlamadan eğitimini bırakmıştır.

Daha sonra klasik müzik eğitimi alarak bu alanda kariyer yaparak opera dalında devam etmek istedi ama operadan istediğini alamayacağını anladığında sahne solistliği yapmaya başladı. Sahne solistliği yapmaya başladığında 20 yaşındaydı. 21 yaşında ilk evliliğini yaptı ve bu evliliği sadece 3 yıl sürdü.

Sezen Aksu’nun Memduh Paşa Yalısı’nda düzenlediği doğum günü partisine solist olarak Sertab Erener katılmış, Sezen Aksu ilk gördüğünde onun sesinden çok etkilenmişti. Vokalisti olması için teklif götüren Sezen Aksu’nun teklifini reddetmiştir. Kısa bir süre sonra arkadaşı Levent Yüksel ile Sezen Aksu’nun dostluğunun olması Sertab Erener ve Sezen Aksu’yu yine bir araya getirmişti. Sezen Aksu tekrardan teklifini götürmüş ve Sertab Erener bu kez onu kırmayarak teklifini kabul etmiştir. Artık Sezen Aksu’nun vokalistidir.

1987 yılında Kuşadası’nda düzenlenen (Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması)’na katılmış ve ‘Akdeniz’ parçasını seslendirmiştir. Daha sonra, 1989 yılında Klips grubuyla birlikte 1989 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıştır. Yarışmada ‘Hasret’ parçasını seslendirmiş ve üçüncü olmuştur.

1990 yılında Levent Yüksel ile dünya evine girmiştir. O dönem, Sezen Aksu’nun da desteği ile adını duyurmayı başarmıştı. Artık ilk stüdyo albümünü çıkaracaktı. Sezen Aksu’nun yanı sıra, Aysel Gürel, Garo Mafyan, Uzay Heparı albüm hazırlığına yardımcı olmuştu. ‘Sakin Ol’albümü 1992 yılında tamamlandı ve piyasaya çıktı. Albüm dinleyiciler tarafından büyük ilgi gördü ve oldukça ses getirdi. Sezen Aksu albüm klibinde Uzay Heparı ile oynayarak Sertab Erener’e destek olmuştur. Albüm çıkışından sonra ilk 1 ayda 300 bin kopya satarak listelerin başına oturmuştur. Albüm toplamda 750 bin kopya satmıştır. İlk albümü olmasına rağmen ‘Sakin Ol’ parçasının yanı sıra, ‘Aldırma Deli Gönlüm’, Vurulduk, O Ye, Ateşle Barut gibi parçalarına da klip çekmiştir.

1993 yılında ülseratif Kolit rahatsızlığı tekrardan başladı ve bu rahatsızlıktan kurtulmak için Amerika’ya giderek ameliyat oldu. Kalın bağırsağının tümü alındı. 1 yıl boyunca elinde torbayla dolaştı. Bu dönemde yaşadığı sıkıntılardan dolayı kendisini sorgulamaya başladı ve felsefe kitapları okudu. Bu sayede meditasyona başladı. Bir yandan tedavisi sürerken bir yandan albüm hazırlıklarına başladı. İkinci albümü olan Lal’i 1994 yılında çıkardı. Albüm 640 bin kopya sattı. Yine ikinci albümünde de çoğu parçayı Sezen Aksu yazmıştı. Tedavisi iyiye giderken albümde yer alan Sevdam Ağlıyor ve Rüya parçalarına klip çekti. Sezen Aksu ‘Rüya’ parçasını arkadaşı Sertab Erener için yazmıştır.

1995 yılında düzenlenen Kral Tv Video Müzik Ödülleri yarışmasında En İyi Pop Kadın Sanatçı ödülünü aldı.

1996 yılında anlaşmalı olarak levent Yüksel ile boşandılar. Boşandıktan sonra Sertab Erener Notre Dame Kamburu filminde Esmeralda’yı seslendirdi. O yıl Demir Demirkan ile beraberlikleri başladı. Demir Demirkan, Pentagram’ın gitaristiydi. Bu sırada üçüncü albümü için çalışmaya başladı. Bu sefer kendi yazdığı parçaları da albüme ekledi. Sertab Gibi albümü 1997 yılında çıktı. Çıkardığı üçüncü albümde büyük ses getirdi.

2003 yılında TRT kanalı, Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi Sertab Erener’in temsil edeceğini duyurdu. İngilizce sözler olan ‘Everyway That I Can’ parçası ile Türkiye’yi temsil etmiş ve Eurovision şarkı Yarışması’nda birinci olmuştur. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli ödüller kazandı. Özellikle o dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmüş ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalya’sına layık görülmüştür. Ayrıca Müyap Müzik Ödülleri ve Kral Tv onur ödülüne layık görmüştür.

Müzik ve sesinin yanı sıra yardım etmeyi de çok seven sanatçı birçok projede yer almıştır. Doğu’da birçok konser vermiştir. Haydi Okula kampanyasına katılarak kız çocuklarının okumasına destek olmuştur. Ayrıca Güneydoğu Asya Tsunamisinde zarar gören insanlar için 126 bin tutarında tıbbı malzeme alınmasını sağlamıştır. Eurovision yarışmasında giydiği elbisesi açık arttırma ile satılarak yaklaşık 4 bin 500 TL Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlandı.

Albümleri:

• Sakin Ol! (1992)

• Lâ’l (1994)

• Sertab Gibi (1997)

• Sertab Erener (1999)

• Turuncu (2001)

• No Boundaries (2004)

• Aşk Ölmez (2005)

• Painted On Water (Demir Demirkan ile) (2009)

• Rengârenk (2010)

• Ey Şûh-i Sertab (2012)

• Sade (2013)

Ödülleri:

1995      1. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçı

2000      6. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçı

2000      6. Kral Tv Video Müzik Ödülleri En İyi Söz (Vur Yüreğim)

2001      Altın Kelebek Ödülleri En İyi Türk Pop Müziği Kadın Solist

2004      10. Kral Tv Video Müzik Ödülleri Yılın Şarkısı (Everyway That I Can)

2004      10. Kral Tv Video Müzik Ödülleri Onur Ödülü

2010      14. İstanbul Fm Altın Ödülleri (İFA) En iyi Pop Kadın Sanatçı

2010      2. Anket Şöleni Ödülleri En Sevilen Kadın Sanatçı

2011      17. Kral Tv Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı

2012      Altın Kelebek Ödülleri En İyi TSM Kadın Solist

Rol Aldığı, Seslendirme Yaptığı Filmler:

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek (Kendisi,2004)

Notre Dame’in Kamburu (Türkçe Seslendirme, 1996)

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir