Müzik Dünyası

Rock Müziği ve Türk Rock Grupları

Rock Müzik Nedir?

Duygularımızı bazen çeşitli enstrüman ile bazen de sade bir akustik ses ile harmanlayarak yansıtan müzik, her zaman kişileştirilmiş formu ile dinleyicisine sunulur. Rock müzik ise dinleyicisini farklı bir boyuta taşımakla beraber müziğe electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi farklı konumda tekrar kazandırmıştır. Peki rock müzik nereden geliyor?

1950’li yılların Amerika’sında “Rock And Roll” ismi ile doğan rock müzik 1960’lı yıllar beraberinde, farklı tarzlara ayrılarak İngiltere ve Amerika’da kendini geliştirmiş bir müzik türüdür.

Rock And Roll; blues, rhythm and blues ve country müzikten fazlası ile esinlenerek ortaya çıkmıştır. Rock müzik ise electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi birçok müzikten esinlenerek gelişmiştir.

Merkezinde elektro gitarı alarak bas gitar ve davul ile harmanlanan rock müzik ağırlıklı olarak dört dörtlükten oluşsa da giderek çeşitlenen tarzı ile farklı formatlara uyarlanmıştır. Şarkı sözlerinde sıklıkla romantik bir aşkı ele alsa da sosyal ve siyasi olaylara da kayıtsız kalmayarak çeşitli temalarda türlerine rastlanabilir.

Türk Rock Müziği

Başlangıcı “Anadolu Rock” gurubu olarak sayılan “Türk Rock Müziği”, ilk olarak çeşitli gruplar ve müzisyenler mutfağından folk rock, senfonik rock, soft rock, hard rock ve metal gibi tarzlar şeklinde denenmeye başlandı. Türk rock müziği 1990’lı yıllarda ise değişen tarzı ile alternatif rock, metal ve soft rock ile şekillenerek günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca Türk rock müziğine özgü tarzı ile dünyada da ismini duyuran “Anadolu Rock” grubu bir çok başarıya imza atarak dünyada da ilgiyi üstüne toplamayı başarmıştır.

Peki günümüze kadar ses duyurarak gelen ve birçok başarıya imza atam Türk rock müziği guruplarını incelemeye ne dersiniz?

Türk Rock Grupları

-Mor ve Ötesi

İlk albümünü 1995-1998 yıllarında “City” ismi ile yayınlanan grup 1995’in ocak ayında Harun Tekin, Alper Tekin, Derin Esmer ve Kerem Kabadayı tarafından 4 kişilik kadrosu ile İstanbul’da kuruldu.

Harun Tekin (vokal & gitar),

Alper Tekin (bas),

Derin Esmer (vokal & gitar)

Kerem Kabadayı (davul)

Aslında temeli Harun Tekin ve Kerem Kabadayı’nın 90’lı yılların başında kurduğu “Decision” gurubuna dayanan Mor ve Ötesi, ilk şarkısını 1995’te Stüdyo Spectrum’da kaydetmeye başladı. Aynı sene Alper Tekin gruptan ayrıldı ve onun yerine Burak Güven dahil oldu.

1999 ve 2000 yıllarında çıkarttıkları Bırak Zaman Aksın isimli ikinci albümünün ardından gitarist Derin Esmer’in Amerika’ya taşınması ile boşalan gitar kadrosunu Kerem Özyeğen geldi. Ayrıca ülke çapındaki nükleer enerji karşıtı kampanyalara çeşitli konser ve aktivitelerle destek verdi.

Grup başarılı kariyerini devam ettirirken son olarak 3 yıl aradan sonra 2016’da çıkardığı tekli albümü “Anlatamıyorum” ile tekrar sevenleri ile buluştu. Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde kaydedilip mixlenen “Anlatamıyorum” isimli şarkının masteringi yine Grammy ödüllü ses mühendisi Evren Göknar tarafından Los Angeles’ta yapıldı.

Mor ve Ötesi Albümleri

1996 Şehir

1999 Bırak Zaman Aksın Volkan Gürkan

2001 Gül Kendine Volkan Gürkan

2003 Yaz (EP) Tarkan Gözübüyük

2004 Dünya Yalan Söylüyor Tarkan Gözübüyük

2006 Büyük Düşler Tarkan Gözübüyük

2008 Başıbozuk Tarkan Gözübüyük

2010 Masumiyetin Ziyan Olmaz Tarkan Gözübüyük

2010 Loveliest Mistake (tekli) Tarkan Gözübüyük

2012 Güneşi Beklerken Serdar Ateşer

2016 Dünya Yalan Söylüyor 20. Yıl Özel Plağı –

2016 Anlatamıyorum (tekli) Tarkan Gözübüyük

2016 Melekler Ölmez

Seksendört

Ankara’lı dört kişiden oluşan grup ilk yıllarında İngilizce cover ve besteleri ile seyirci karşısına çıkarken Türkçe cover ve Türk Sanat müziğindeki önemli eserleri de yorumladı. 2004 yılında Okan Ozen’ inde gruba katılması ile son halini alan grup üyeleri Özgür Can Öney (Davul), Efe Yılmaz (Turntable) ve Ferman Akgül (Vokal) ile sıralanıyor;

Tuna VELİBAŞOĞLU (solist ve gitar),

Okan Ozen (bas gitar),

Erdem Ocak (gitar),

Serter Karadeniz (davul)

Kendisi ile aynı adı taşıyan Seksendört’ün ilk albümü 7 Aralık 2005’te müzik marketlerdeki yerini aldı.

Seksendört Albümleri:

2005 Seksendört
2008 K.G.B

2010 Haber Yok (Single)
2011 Akıyor Zaman
2014 Faili Meçhul

2015 Acemiler

Manga

Temeli 2001 yılında Yağmur Sarıgül’ün barlarda “cover” parçaları yorumlayıp eğlendikleri gruptan ayrılması ile atılan grup, rock müzikle elektroniği, sert gitar riffleri ile rap vokalleri birleştirebileceği bir grup kurmak isteyen Yağmur Sarıgül’ün öncelikle okul arkadaşı Orçun Şekerusta’yı sonrasında Özgür Can Öney, Efe Yılmaz ve Ferman Akgül’ü bir araya getirmesi ile kuruldu.

Albüm serüvenine 2001’in Eylül ayında Ferman’ın “Sing your Song” yarışmasına katılma fikriyle atılan grup, o günlerde nu metal ve hardcore tarzında müzikler yaparak kariyerini devam ettiriyordu. “Sing your Song” yarışmasında ilk besteleri “Kal Yanımda” ile 2. olarak bu başarıyı “Bitti Rüya”, “Libido” ve “Yalan” gibi sevilen parçaları ile devam ettirdiler.

Grubun bas gitarcısı Orçun Şekerusta’nın guruptan ayrılarak onun yerine Cem Bahtiyar’ın gelmesi grubun günümüzde de beraberliğini sürdürdüğü kadroyu oluşturdu.

 Yağmur Sarıgül (Gitar)

Özgür Can Öney (Davul),

Efe Yılmaz (Turntable),

Ferman Akgül (Vokal),

Cem Bahtiyar (Bas Gitar)

Manga Albümleri

2004 Manga

2005 Manga+

2009 Şehr-i Hüzün

2012 E-akustik

Kolpa

Kolpa grubu 2004 yılında Bora Yeter ve Barış Yurtçu tarafından kurularak 2007 yılında Cenk Taner Dönmez’in de aralarına katılımı ile ilk kayıtlardaki kadrosunu oluşturdu.

2009 yılında ilk albümleri olan “Hayat Senin”in ardından guruba dahil olan Samuray Gökçe ile birlikte grup son halini almıştır.

Bora Yeter (bas)

Barış Yurtçu (vokal)

Cenk Taner Dönmez’in (gitar)

Samuray Gökçe (davul)

2010 yılında 5 cover şarkıdan oluşan albümleri “MAXIMUM”un piyasaya sürülmesinden sonra ilk video klip şarkısı “Böyle Ayrılık Olmaz” ile listelerde 1 numaraya yerleşerek dikkatleri üstlerine çekmeyi başardılar. Ayrıca, Orhan Gencebay’ın “Bir Teselli Ver”, Nilüfer’in “Böyle Ayrılık Olmaz”, Levent Yüksel’in “Kadınım”, Kenan Doğulu’nun “Aşk Oyunu” gibi eserlerini kendi yorumları ile anlatması büyük ilgi gördü.

Kolpa Albümleri:

2009     Hayat Senin

2011     Yatağın Soğuk Tarafı

2014     Aşk ve Hayat Hakkında

2011     Son Nefesim (Single)

2012     Beni Aşka İnandır

2016     Hoş Geldin Ayrılığa feat. Ece Seçkin (Single)

2017     Tasma feat. İskender Paydaş (Single)

2018     Evet Aynen (Single)

2019     Unutmadım feat. Yaprak Çamlıca (Single)

2019     Rüyalarda Buluşuruz (Single)

Model

2005 yılında Okan Işık, Aşkın Çolak ve Can Temiz tarafından “A due Carmen” adıyla kurulan grup 2007 yılında Fatma Turgut ve Serkan Gürüzümcü’nün katılımı sonrasında 2008 yılında “Model” ismini aldı.

Çalışmalarını devam ettiren grup ilk albümünü 2009 yılında Perili Sirk adı ile yayınladı. En parlak dönemini 2011 yılında yaşayan model bu dönemde AFM, Herbalife, Algida, Sinpaş gibi markalar için jingle çalışmaları yaptı.

2012 yılında Aşkın Çolak’ın guruptan ayrılması ile yerine Kerem Sedef geldi. Gruba hızlıca uyum sağlayan Kerem Sedef ile albüm çalışmaları hızlıca başlatıldı. Ardından 26 Eylül 2016 tarihinde gurup ayrılarak bireysel çalışmalarına devam etmiştir.

Model Albümleri

2009 Perili Sirk

2011 Diğer Masallar

2013 Levla’nın Hikayesi

Athena

Hakan ve Gökhan Özoğuz kardeşlerin müzik yapma sevdasına kapıldıkları 1987 yılı Athena macerasının başlangıç noktası olarak kabul edilir. İki kişi çıktıkları yolda Akmar Pasajı’na ilanlar asarak grubu tamamlayacak bas gitarist ve davulcu arayışına girdiler.

1990 yılında “Holigan” albümünü piyasaya süren Athena kısa bir süre sonra Türkiye turnesine çıktı. Türnenin İstanbul konserinde Ali Sami Yen Stadyumu’nda Rolling Stones konserinde alt grup olarak sahne aldı. Kariyerindeki en ses uyandıran projesi milli takım için hazırladığı “12 Dev Adam” projesi olan grup günümüzde 5 kişiden oluşmaktadır.

Gökhan Özoğuz (Vokal, gitar)

Hakan Özoğuz (Gitar, geri vokal)

Umut Arabacı (Bas gitar)

Sinan Tınar (Davul)

Emre Ataker (Klavye)

Athena Albümleri

1993 One Last Breath

1998 Holigan

2000 Tam Zamanı Şimdi

2002 Her Şey Yolunda

2004 US

2005 Athena

2010 Pis

2014 Altüst

-Duman

1999 yılında Batuhan Mutlugil ve Ari Barokas ve Yakup Trana ile birlikte Duman grubunu kuran Kaan Tangöze kuruluşundan 9 ay gibi kısa bir süre sonra ismini duyurmaya başararak Eylül ayında “Eski Köprünün Altında” albümünü çıkarttı. Bu Albüm sonrasında “kemik kitle” dedikleri kitleyi oluşturan Duman ilerleyen yıllardaki başarılı kariyerinde davulcu sorunu yaşamaya başladı. Sonrasında taşları yerine oturtarak bu günkü halini aldı ve 4 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdü.

Kaan Tangöze (Vokal, Elektro Gitar)

Batuhan Mutlugil (Geri Vokal, Elektro Gitar)

Ari Barokas (Geri Vokal, Bas Gitar)

Cengiz Baysal (Davul)

Duman Albümleri

1999     Eski Köprünün Altında

2002     Belki Alışman Lazım

2005     Seni Kendime Sakladım

2007     En Güzel Günüm Gecem

2009     Duman I-Duman II

2013     Darmaduman

Konser Albümleri

2003     Konser

2004     Bu Akşam Konser DVD’si

2008     Duman Rock’N Coke Konseri

2011     Canlı

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir