Sinema Haberleri

Yetişkinlere Yönelik 10 Müthiş Animasyon Dizisi

Modern çağda animasyon diziler, dertlerini televizyonda anlatmak isteyen yaratıcı yapımcıların odak noktası haline gelmeye başladılar. İlk olarak Simpsons ile başlayan televizyondaki animasyon devrimi, Simpsons’ın ilk sezonlarındaki olağanüstü başarısı sonrası South Park, Family Guy gibi hem ana akım medyada popüler hale gelen hem de belirli zumreler içerisinde kabul görüp underground kalabilen yapımlarla televizyonda yüksek izlenme oranları aldılar. Ancak asıl patlama Netflix, Amazon Prime, Disney + gibi streaming servislerin yaygınlaşıp televizyonların yerlerini almaya başlamasıyla ortaya çıktı. Animasyon devriminin bir sonraki evresine yeni girmeye başladık diyebiliriz. Hal buyken, yetişkinlere yönelik, bol kara mizah içeren ve dilinin sınırları olmayıp gerçekten birçok farklı alanda espri çıkarabilen bu yapımlara bir göz atalım dedik. Neden izlenmeli? Neden çok iyiler? Bu iki sorunun cevabıyla beraber, 10’dan geriye  10 adet müthiş animasyon derlemesi için alta alalım, keyifli okumalar.

10-) Big Mouth

Netflix yapımı Big Mouth, listedeki en farklı işlerden bir tanesi. +18 bir yapım olan Big Mouth, ekseriyetle ergen yaşlarda cinsellik temasıyla ilerleyen ve esprilerini de bu alanlarda çıkartan bir yapım. Bir grup ergenliğe çağına giren çocuğun, ergen perileriyle girdikleri-evet, her bir çocuğun ‘perisi’ var! :)-  komik diyaloglar ve olaylarla ilerliyor
Neden iyi?: Espriler zaman zaman çok zekice ve kurgusu diğer birçok animasyon yapımından farklılık gösteriyor. Bu da Big Mouth’a benzersiz bir orjinallik katıyor

9-) Archer

Yine bir Netflix yapımı olan Archer, bir casus- komedi animasyonu. Baş karakter Archer’ın absürd derecedeki halleri, düştüğü komik durumlar ve annesiyle ilişkisi diziyi ilk başlarda fazlasıyla izlenebilir kılıyor.
Neden iyi?: Archer hem kara mizah hem de absürd komediyi bir arada harmanlayan ve sürpriz bir şekilde iyi ilerleyen kurgusuyla kendini izletiyor. Sezon sezon değişen temasıyla da kendine bağlayan yapımın 10 sezonu bitti ve hala devam ediyor.

8- ) Avatar: The Last Airbender

‘’Geçmişte 4 ulus barış ve uyum içinde yaşıyordu. Ancak Ateş Ulusu’nun saldırması ile herşey değişti.’’
Avatar The Last Airbender’ın açılış sekansı olan bu cümleler, Son Hava Bükücü efsanesinin başlangıcını anlatıyor. Çıktığı dönemde tüm dünyayı kasıp kavuran yapım, çocuk animasyonu gibi gözüken ancak gerek karakterler gelişimleri, gerek anlattığı hikaye ve finale doğru gittikçe epikleşen anlatısıyla gelmiş geçmiş en özel animasyon yapımlardan bir tanesi haline geldi zaman içerisinde. Daha sonra filmi de çekilen yapım animasyonun yanına dahi yaklaşamayan kalitesiyle herkes tarafından unutuldu. Hikaye olarak da The Legend of Korra adında devamı çekildi ancak o da belirli noktalarda çok iyi olmasına rağmen The Last Airbender’in kalitesinin gölgesinden sıyrılamadı.
Neden iyi?: Küçük bir çocuğun omuzlarındaki dünyanın yükünü taşıması, bir yol hikayesi olması ve en çok da karakterleriyle Son Hava Bükücü, çocuk ya da yetişkeden demeden kesinlikle izlenmesi gereken bir yapım.

7-) Paradise PD/ Brickleberry


Geldik listedeki en ‘edepsiz’ yapımlara. Brickleberry, çok fazla müstehcen şakaya sahip olduğundan 2. sezonu sonrası iptal edilen bir yapım. Amerika gibi özgürlüklerin ülkesinde dahi bir noktaya kadar varlığını sürdürebildi. Ancak bunda yapımın biraz underground kalmasının payı var var. Paradise PD ise, Brickleberry’nin ruhani devamı olan Netflix yapımı. Brickleberry’nin kalp kırıcı iptali sonrası, yapımcılardan cevheri gören Netflix, aynı seslendirme kadrosu, birebir benzer karakterler ve farklı bir temayla aldı Brickleberry’i, Paradise PD adında Netflix’e koydu.
Neden iyi?: Bol bol +18 şaka, edepsiz ve absürd derecedeki aptal karakterler, kara mizahı ve bol bol zekice göndermesiyle Paradise PD, türün sevenleri için biçilmiş kaftan.

6-) BoJack Horseman

BoJack Horseman, listedeki diğer tüm animasyonlardan farklı olarak komediyi bir amaçtan ziyade araç olarak kullanan bir yapım. Dizide asıl önemli olan karakterler ve karakterlerin seyirciye müthiş bir şekilde aktarılan dramaları. Gülmek için açtığınız bir animasyonda, eskiden çok ünlü bir hollywood starı olan bir atın dramasıyla sizleri aniden ağlatabileceğini düşünün. Bu benzersiz anlatısıyla kendine epey bir fan kitlesi yaratan dizi yakın zamanda final yaparak ekranlara veda etti.
Neden iyi?: Bu süper komedi- drama, komedi ve dram kombosundan haz alanlar için mükemmel bir seçim. BoJack, modern dünyanın insanını bir yansıması ve yaşadığı depresyonu bir çoğumuza tanıdık gelen cinsten.

5-) Futurama

Yine yeri geldiğinde boğazlara düğüm atan ve ağlamamak için binbir taklalar attırıp bir dakika sonra kahkahalara boğan bir yapımla karşı karşıyayız. Bir dizi düşünün, Rick and Morty’nin ilham aldığı yapımlardan olsun, biri dizi düşünün çizim olarak çok benzediği Simpsons’ın yapımcılardan çıkmış olsun ve tüm bu benzeştiği yapımlardan çok farklı bir çizgide olsun. Futurama ne South Park ne de Simpson gibi taşlama derdinde olan bir yapım. Futurama, Rick and Morty’nin yıllar sonra ustalık seviyesinde becerebileceği absürd, zekice bazen de ağlatan post-modern hikaye anlatım şekillerinden ilki.
Neden iyi?: Derdi basit, sürükleyici ve komik. Hem yormuyor, hem üzüyor hem de güzel güldürüyor. Daha ne olsun?

4-) Family Guy

Listenin büyük dörtlüsünden ilkine geldik; Family Guy. Listedeki en komik yapım olabilecek potansiyeldeki dizi, gerçekten ‘’yuh lan bunun da şakası yapılır mı!?’’ edalarıyla izlediğiniz ve her bir karakteri için sayfalarca makaleler yazılabilecek kadar kaliteli bir yapım. Özellikle ilk sezonları benzersiz olan Family Guy, her bir anından başka bir gönderme barındıran ve sivri dilli karakterleriyle ön plan çıkan bir yapım.
Neden iyi?: Gelmiş geçmiş en acayip dizi karakterlerinden ingiliz aksanlı, sosyopat, annesinden ekseriyetle nefret eden ve nihai amacı dünyayı ele geçirmek olan küçük velet Stewie ve konuşan köpeği Brain’ın maceraları için dahi yıllarca takip edilebilir Family Guy. Diğer kalan her şey dizinin süper bir sosu niyetinde.

3-) South Park

Temelde, Amerika’nın kendi halinde bir kasabasında 4 küçük çocuğun gözünden, dünyanın problemlerini anlatan South Park, tüm animasyonlar içerisinde Simpsons’la beraber en tanınan yapım. Tam 23 sezonu deviren South Park ırkçı hitler hayranı sosyopat Eric Cartman, Yahudi bir ailenin çocuğu Kyle, Kyle’ın en yakın arkadaşı ve standart bir amerikan yaşantısına sahip Stan ve fakirlikten dolayı sesini dahi duymadığımız genelde bölüm sonlarında ölen Kenny’nin maceralarını konu alıyor. South Park, sivri diliyle fazlasıyla ön plana çıkan bir animasyon. Zira dinlerden tutun da ırkçılığa, toplum ayrışmalarına, iki yüzlü politikacılara ve ünlülere lafını söylemekten asla geri kalmıyor.
Neden iyi?: 23 sezona sahip dizi, arada düşen temposuna rağmen genel itibariyle inanılmaz komik bir animasyon. Çünkü tek derdi yergi. Diline doladığı herhangi bir kavramı, insanları sinirden çıldırtacak seviyeye getirebilecek kadar alay edebiliyor. Mesajı net, derdi basit. Günün sonunda güldürmekten biraz fazlasını yaparak kafalarda ampüller yakan bu animasyonların kralını kesinlikle izlemeniz lazım.

2-) TheSimpsons


Her şeyin başladığı animasyon olan Simpson, ilk 10 sezonu altın değerinde olan bir yapım. Homer Simpson etrafında geçen, tıpkı South Park gibi tek derdi güldürmek ve yergi olan Simpsons, dile kolay tam tamına 31 sezona sahip ve hala devam etmekte. Politik ve güncel hayatımızdaki problemleri komik ve absürd bir şekilde önümüze sunan yapım, South Park kadar sivri dilli ya da Family Guy kadar edepsiz değil, bir tık daha yenilebilir esprilere sahip.
Neden iyi: Çünkü hiçbiri yokken The Simpson vardı!

1-) Rick and Morty


Dan Harmon ve Justin Roiland adlı iki müthiş kafanın altından çıkan Rick and Morty, 4 sezona sahip olmasına rağmen listedeki tüm işlerden daha değerli. Rick and Morty, odak noktası herhangi bir şeyi eleştirmek ya da güldürmek değil. Rick and Morty’nin odak noktası, canı ne isterse onu anlatması. Bir Geleceği Dönüş parodisi niteliğindeki animasyon, müthiş mizahı, süper animasyon kalitesi ve zekice kurgusuyla kişisel olarak en sevdiğim yapımlar arasında.
Neden iyi: Rick and Morty, eğer bir şeyle dalga geçmek istiyorsa bölüm başından bölüm sonuna kadar elindeki materyalin suyunu çıkarana hatta bazen ‘’noluyor, nasıl, neden!?’’ sorularını sordurarak ilerleyen kurgusuyla yalnızca animasyonlar arasında değil, canlı kanlı gördüğümüz diziler arasında da bambaşka bir yerde duruyor.

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir