GenelMüzik Haberleri

Podcast Nedir?

Hiç kendi radyo programınızı yapmayı hayal ettiniz mi? Şarkılarınızın kitleler tarafından duyulmasını umut eden bir kayıt sanatçısı mısınız yoksa? Onlarca yıl önce, duymak için çok fazla bağlantıya ya da bir servete ihtiyacınız olurdu.

Ama şimdi, internet ve milyonlarca insana anlık bağlantısı sayesinde hayalleriniz gerçek olabilir. Podcasting bir bilgisayar ile hemen hemen herkesin bir radyo disk jokey, talk-show host ya da kayıt sanatçısı olmasını sağlar.

Podcasting ilk olarak teknoloji seti içinde popülerlik buldu. Web’deki birkaç podcast sitesinden birinde oturum açarak, müzikten felsefeye hatta spora kadar çeşitli içerikleri indirebilirsiniz. Podcasting, neredeyse sonsuz bir içerik kaynağı oluşturmak için bloglama özgürlüğünü dijital ses teknolojisi ile birleştirir. Bazıları ise bu yeni teknolojinin bir zamanlar şirket tarafından işletilen radyo dünyasını demokratikleştirdiğini söylüyor.

Podcasting Nedir?

Podcasting, internet kullanıcılarının web sitesinden bilgisayarlarına veya kişisel dijital ses çalarlarına ses dosyalarını (genellikle MP3’ler ) yüklemesine olanak tanıyan ücretsiz bir hizmettir. Terim iPod (Apple tarafından yapılan kişisel bir dijital ses çalar) ve yayın kelimelerinin birleşiminden gelir. Bu terim iPod’dan türetilmiş olsa da, bir podcast’i dinlemek için iPod’a ihtiyacınız yoktur. Neredeyse tüm taşınabilir medya oynatıcıları ve bilgisayarlar ile kullanabilirsiniz.

İnternet radyosundan farklı olarak, kullanıcılar belirli bir yayını ‘ayarlamak’ zorunda değildir. Bunun yerine, karşıdan talep üzerine podcast veya otomatik olarak kendi bilgisayarlarına podcast indirebilirsiniz ve bir RSS (Gerçekten Basit Dağıtım) yoluyla abone olabilirsiniz. Teknoloji tarafından kullanılana benzer Tivo , bir kişisel video kaydedici onlar kaydetmek ister ve daha sonra otomatik olarak daha sonra görüntülemek için bu programları kaydeder.

Bu makalede, podcast’in nasıl çalıştığını öğrenecek, podcast’leri nerede bulacağınızı ve nasıl dinleyeceğinizi keşfedeceksiniz. Ayrıca, kendi podcast’inizi oluşturmak için hangi araçlara ihtiyacınız olduğunu ve bunu nasıl tanıtacağınızı öğrenecek ve aynı zamanda endüstri analistlerinin bu gelişen teknolojinin geleceği ve onun muadili video podcast’i hakkında ne söyleyeceklerini duyacaksınız.

­

Podcasting, 2004 yılında eski MTV video jokey Adam Curry ve yazılım geliştiricisi Dave Winer tarafından geliştirilmiştir. Curry, internet radyo yayınlarını iPod’una otomatik olarak indirmesini sağlayan iPodder adlı bir program yazdı. Birkaç fikir geliştirdi ve podcast resmi ortaya çıktı. Curry, şimdi İnternet’teki en popüler podcast’lerden biri olan The Daily Source Code adlı bir şova ev sahipliği yapıyor .

Şu anda, podcasting hükümet düzenlemelerinden muaftır. Podcast’lerin, radyo istasyonları gibi programlarını yayınlamak için lisans almaları gerekmez ve Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) yayın ahlakı düzenlemelerine uymaları gerekmez. Bu, dört harfli kelimelerden müstehcen içeriklere kadar her şeyin geçtiği anlamına gelir. Bununla birlikte, telif hakkı yasası podcast için geçerlidir. Podcast’ler çalışmalarını telif hakkı veya lisans verebilir. Creative Commons , telif hakları ve lisanslar için yalnızca bir çevrimiçi kaynaktır.

Her ne kadar birçok şirket ve büyük yayın şirketleri ortama girmiş olsa da, bir çok podcast ev stüdyolarından yayın yapan amatörlerdir. Podcast’ler radyo yayıncılarının yaptığı gibi derecelendirmelere dayanmadığından, podcast’lerin konusu rafine olandan aptalcaya kadar dayanılmaz derecede sıradan olana kadar değişebilir. Podcast’ler tipik olarak bir grup dinleyiciye hitap eder. Bir konuda sürekli podcast yaparak, podcast’ler sadece konuyla ilgili uzmanlıklarını sunmakla kalmaz, aynı zamanda sadık bir dinleyici grubu çizer.

İki popüler podcast’i düşünün: Keith ve kız arkadaşı Chemda tarafından yönetilen her şey hakkında bir podcast. Podcast’in resmi web sitesi, “FCC veya başkaları tarafından geri alınmaz” ifadesini gururla ilan ederek etkileyici (ve açık) özgürlüğünü ortaya koyuyor. Spektrumun diğer ucunda paranormal, UFO’lar ve kriptozoolojinin incelenmesine adanmış bir podcast olan gizemli bir evren var.

Podcast’ler ayrıca bilgilendirme ve eğitim amaçlı da kullanılır. Podcasting, Tools’a göre, kendinden rehberli yürüyüş turları, talk showları ve eğitim podcasting yoluyla sağlanır .

Birçok şirket podcasting’i karlı bir işletmeye dönüştürmeye çalışıyor. PodcastAlley.com ve Podcast.net gibi Podcasting toplayıcılarında artık reklamlar var. Avustralya merkezli Podcast Ağı, ses yayınları sırasında reklamlar ve sponsorluklar yürütmektedir. Televizyon ağları da bunula beraber harekete geçti. Ulusal Kamu Radyosu, Kanada Yayın Kurumu ve BBC bazı şovlarını podcast yapmaya başladı. Heineken ve General Motors gibi şirketler tüketicileri çekmek için kendi podcast’lerini yarattı.

Bir podcast dinlemek için:

  1. Podcasting sitesine gidin.
  2. İstediğiniz her podcast için köprüyü tıklayın. Bilgisayarınızdan hemen dinleyebilir (Windows, Mac ve Linux podcasting’i destekleyebilir) veya podcast’i taşınabilir medya yürütücünüze indirebilirsiniz .
  3. Ayrıca bir veya daha fazla RSS beslemesine de abone olabilirsiniz. Podcasting yazılımınız RSS akışlarını düzenli olarak kontrol eder ve çalma listenizle eşleşen içeriği otomatik olarak çeker. Taşınabilir ortam yürütücünüzü bilgisayarınıza taktığınızda, en son içerikle otomatik olarak güncellenir.

MP3 teknolojisinin ortaya çıkışından bu yana, farklı boyut ve kapasitelerde ses akışını destekleyen diğer ses dosyası türleri oluşturulmuştur. Bunlar AAC (Gelişmiş Ses Kodlaması) ve WMA’yı (Windows Media Audio) içerir. Ses formatınız ne olursa olsun, Windows Media Player, Apple Quicktime, VLC media player veya Winamp gibi dinlemeyi mümkün kılan ücretsiz bir teknoloji vardır.

Podcast’leri nasıl dinleyeceğinizi bildiğinize göre, bir sonraki mantıklı adım, ilgi alanlarınıza uygun podcast’leri nerede bulacağınızı öğrenmektir. İTunes Mağazası podcast biri sağlayıcısı olan, ayrıca, Podcast Ağı veya Podcast Dizini gibi dizinlere danışmayı deneyin ve muhtemelen sizi ilgilendiren bir liste bulacaksınız.

Muhtemelen Web’de istediğiniz herhangi bir podcast’i bulacaksınız, ancak aradığınızı bulamıyorsanız, göreceli olarak kendi podcast’inizi oluşturabilirsiniz. Bilgisayarı ve kayıt yetenekleri olan hemen hemen herkes kendi podcast’ini oluşturabilir. Podcast’ler müzik, komedi, spor ve felsefeyi, hatta insanların rantlarını ve övgülerini bile içerebilir.

İlişkili İçerik
Genel

Scarlett Johansson ve Disney davası Sonuçlandı; Karar Emsal Niteliğinde

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri hiç kuşkusuz sinema sektörü oldu. Geçtiğimiz…
Devamını Oku
Dizi HaberleriGenel

Vakıf Dizisi 2. Sezon Onayını Aldı

Isaac Asimov’un kült ve ölümsüz eseri Vakıf, ilk sezonu henüz başlamışken ikinci sezon…
Devamını Oku
GenelHaberler

Netflix Mayıs Ayı Programı Belli Oldu

Netflix Mayıs ayı programı bir hayli hareketli geçeceğe benziyor. Mayıs ayında Netflix, bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir