Spor Dünyası

Muhtemelen Hiç Duymadığınız 10 Sıra Dışı Spor

Dünya üzerinde sıkıca takip edilen birçok spor ve spor severin sayısı göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Nasıl ki bir futbol maçını kültüre çeviren seyircisi ve futbol severlerse bilmediğimiz birçok sporun da kültürleşmiş yapısı sporcuları ve sıkı takipçileridir. İşte sporun Futbol, ​​Tenis, Basketbol, ​​Beyzbol, Rugby ve Kriket’ten daha fazlası olduğunu gösteren 100’lerce spordan 10’u:

Oil wrestling (Yağlı güreş)
Türkçe’de yağlı güreş olarak adlandırılan bu spor iki sporcunun kendilerini zeytinyağı ile ıslatıp bilinen güreş teknikleri ile birbirlerini yere yıkma mücadelesine verilen addır. Bu spor ile uğraşan sporculara pehlivan ismi verilirken güreş terimi ise Özbek Kurash , Tuvan Khuresh ve Tatar Köräş gibi Avrupa ve Orta Asya’dan gelir.

Poohsticks
Akan bir su ya da nehrin üzerinde ki köprünün üzerinde oynanabilen bu spor bir çubuk yardımı ile çok kolay oynanabilmektedir. 1984 yılından beri İngiltere’nin Thames Nehri’nin üzerinde gerçekleşen Dünya Poohsticks Şampiyonası’nda sporcular köprünün yukarı akış yönüne doğru bir çubuk düşürür ve aşağı akış yönünden çubuğu ilk gözüken sporcu kazanır.

Bed Racing (Yatak yarışı)
Belki de siz okuyucuların aklında bu listeden kesin kalacak olan yatak yarışı ilk olarak 1965 yılında yalnızla Ordu, Deniz Kuvvetleri ve Amerikan Denizcileri’ne açık bir spordu fakat günümüzde ise herkese açık olan bu spor  Kuzey Yorkshire Kasabası Knaresborough halkı tarafından benimsenmiş bir şekilde varlığını sürdürmektedir.

5’er kişiden oluşan iki takımın karşılıklı olarak birer yatakla beraber yarıştığı spor, takımların kendine özel dekore ettiği tekerlekli yatakları 3 km boyunca iterek finale ulaşmasını amaçlar.

Zorbing (Küreyle yuvarlanma)
Genellikle çok dik olmayan yamaçlarda oynanan ve içi görülebilir plastik bir topun içerisinde yamaçtan aşağıya doğru yuvarlanma sporuna verilen isimdir.
Genellikle az eğimli yamaçlarda oynansa da düz bir zeminde de daha çok sürücünün kontrolünde oynanabilir. Bu spor ile ilgili tanımların çoğunda aşırı bir spor olarak tanım yapılsada eğer arkadaşlarınız ile bir rekabet içerisinde değilseniz tek başınıza rekabet yaratan hiçbir şey yoktur yani basit bir spordur diyebiliriz.

Extreme Ironing (Ekstrem ütüleme)
Ütü yapmak için nasıl bir ortam tercih edersiniz ayrı bir ütü odası ya da bir masa yardımı ile evinizin herhangi bir yerinde ütü yapmak kulağınıza çok alışagelmiş geliyor dimi.

İşte ekstrem ütüleme insanların ütü masalarını ve ütülerini alışagelmiş zor bir yerde ütülemesine verilen isimdir. Bu değişik sporda, sporcular kıyafetlerini, ütü masalarını ve ütülerini ekstrem yerlere götürüp zor şartlar altında ütü yaparken kendilerini fotoğraflamaktan haz duyuyorlar.

Ayrıca resmi web sitesine göre, aşırı ütüleme “ aşırı açık hava aktivitesinin heyecanını iyi preslenmiş bir tişörtün memnuniyetiyle birleştiren en son tehlike sporudur ”.

Wife Carrying Competition (Karını taşıma Yarışması)
Bir erkek bir de kadın olarak kurulan ikili takımların her birinin kadın olan yarışmacıyı sırtına alarak yarıştığı bu spor. Finlandiya’da düzenli olarak her Temmuz ayında düzenlenir.

253.5 metrelik sulu, kaygan ve sert olarak değişik şartlardan oluşan parkurun kazananı ise cep telefonu ve eşinin ağırlığı kadar bira kazanıyor

World Gurning Contest (Dünya Gurning Yarışması)
World Gurning Contest yarışmaya katılanların yüzlerini değişik ve şekilsiz bir hale getirerek en çirkin yüzü yaratması olarak gerçekleşen bir spordur. İlk olarak 1927 tarihinde İngiltere’nin Egremont Yengeç Fuarı’nda gerçekleşen yarışma o yıllarda, ‘Yengeç Fuarı’nın bir parçası olarak, en çirkin yüzü kimin yapabileceğini görmek için düzenleniyordu.

Chess boxing (Satranç boksu)
Santranç ve boksu harmanlayarak birleştiren bu melez sporda sporcular dönüşümlü olarak santranç ve boks turlarında boylarını gösterirler. İlk olarak Fransız çizgi roman sanatçısı Enki Bilal tarafından icat edilen bu spor daha sonrasında Hollandalı performans sanatçısı Iepe Rubingh tarafından bir sanat performansı olarak uyarlandı.

Maçın kazananına karar vermek için bir mat veya nakavt beklenir. İki kişi arasındaki bir Satranç Boks maçı, dört dakikalık bir satranç turu ile başlayıp iki dakikalık bir boks ile on bir tur sürer.

Bossaball
2004 yılında İspanya’da Filip Eyckmans tarafından icat edilen bu sıradışı ve yeni spor şekil ve oynanış olarak voleybol ile benzerlik göstermiş olsa da içerisinde futbol, ​​jimnastik ve capoeira dinamiklerini de içerir.

Her iki tarafında dairesel bir trambolinin bulundurulması ve bir ağ ile bölünen ve özel olarak tasarlanmış bir şişme kortta oynanabilen oyun, her biri 3 ila 5 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanan bir top oyunudur.

Sports with no cloths (Kıyafetsiz spor)

Tamamen kıyafetsiz olarak herhangi bir spor yapılması hoş olmayan olaylar ve görüntülere sebep olabilir. Belki de bu yüzden yarı kıyafetsiz ya da kıyafetsiz spor           kültürüne sahip bazı yerler olsada sporcuların kıyafetli olarak spor yapması kısmen evrenselleşmiş bir kuraldır. Ancak dünya üzerinde insanların çıplak bir şekilde kıyafetsiz yer aldığı “World Naked Bike Ride” gibi bir çok spor olsa da aralarında en çok bilineni “Uluslararası Çıplaklar Yüzme Galası”, “Uluslararası Naturist Spor Haftası”, “ Roskilde Festivali ” ve bunların benzerleridir.


İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir