Müzik Dünyası

Minik Serçe Sezen Aksu

Türkiye’nin en iyi kadın sanatçılarından biri olan ‘Minik Serçe’ lakaplı Sezen Aksu’nun hayatını ve eserlerini Sonsuz Oda Blog sizler için derledi.

13 Temmuz 1954 yılında Denizli ilinde doğmuştur. Asıl adı Fatma Sezen Yıldırım olan minik serçenin sahnedeki adı Sezen Aksu’dur. 1970’li yıllarda sahneye çıkan sanatçı şarkılarıyla Türk Pop müziğine yön vererek ikon haline gelmiştir. Seslendirdiği şarkılarının yanı sıra usta bir besteci olan Sezen Aksu, birçok bestesini sanatçılara vererek söz yazarı, besteci ve Türk şarkıcısı olarak kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Sezen Aksu kendisiyle birlikte sahnede vokallik yapan birçok kişiye destek vermiş ve albüm yapmaları için vokalistlerine ön ayak olmuştur. Ayrıca albüm yapımcılığını da üstlenmiştir. Birçok ismin tanınmasına yardımcı olmuştur.

Minik serçe olarak tanınan Sezen Aksu, Selanik’ten mübadele ile Türkiye’ye gelen bir ailenin çocuklarıdır. İlk olarak Sarayköy Denizli’ye yerleşen aile Sezen Aksu 3 yaşındayken İzmir yerleşmiştir. Sezen Aksu eğitimini İzmir’de tamamlamıştır. İlk olarak İzmir Kız Lisesi’ni bitirmiş ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni kazanmıştır. Sezen Aksu üniversiteyi bitirmeden, ikinci sınıftan ayrılmıştır.

Selanik’ten mübadele ile gelen Sezen Aksu’nun annesi Fen Bilgisi öğretmenidir. Babası ise Rize’lidir. Aynı zamanda Matematik öğretmenidir. Sezen Aksu’nun Nihat adında bir erkek kardeşi vardır. Sezen Aksu müziğin yanı sarı gençlik yıllarında Cengiz Bozkurt’tan resim dersleri almaya başlamıştır. Daha sonra tiyatro ve dans eğitimi almıştır. Sezen Aksu’nun asi bir kişiliği vardı ve bu yüzden uç noktalarda olmayı severdi. En son dansöz olma hayaliyle eğitim almıştır.

1974 yılında Ali engin Aksu ile evlenmiştir.

Müziği çok sevdiği için 1974 yılında İstanbul’a taşınarak müzik eğitimi almış ve daha sonra ilk 45’liği olan ‘Haydi Şansım’ı çıkarmıştır. Daha sonra Serçe, Sen Ağlama, Sezen Aksu Söylüyor, Deli Kızın Türküsü gibi birçok albüm çıkartan sanatçı ‘Gülümse’ albümüyle Türkiye’de en çok satan albümler arasına girmiştir. Sezen Aksu 1974 yılında çıkardığı ‘Haydi Şansım’ albümü ile günümüze kadar yapmış olduğu albümleri yaklaşık 40 milyondan fazla satışa ulaşmıştır.

1976 yılında ilk sahne çalışmasına başlayan minik serçe ilk olarak Bebek Belediye Gazinosu’nda sahneye çıkmıştır. 2 yıl sonra Hurşid Yenigün’nün ilk bestesini oluşturmak için söz yazmaya başlayan Sezen Aksu, Gölge Etme, Aşk Kırk beşliğini yapmıştır. Piyasada en eski albümü olan Serçe, çift Lp olarak piyasaya çıkartılmıştır. Sanatçı daha sonra sinema sektöründe de görülmeye başladı.

Sezen Aksu ilk filmini başrolünü Bulut Aras ile paylaştığı ‘Minik Serçe’ filmiyle başlatmıştır. Sezen Aksu bu filminden sonra Minik Serçe olarak anılmıştır. 80’li yılların başında Sevgilerimle albümünü çıkarmış ve 1 yıl sonra Sezen Aksu Aile Gazinosu müzikali için çalışmaya başlamıştır. Ali Engin Aksu ile boşandıktan sonra 1981 yılında Sinan Özer ile evlenmiştir. Sinan Özer ile evlenmeden önce hamile kalan ve evlendikten kısa süre sonra oğlu Mithan Can Özer’i doğurmuştur.

Şan Müzikholü’nde Sezen Aksu Aile Gazinosu gösterime girmiştir. Sezen Aksu sahnede 7 farklı karakter canlandırmıştır. Kendisine Adile Naşit, Ayşen Gruda, Şener Şen ve Altan Erbulak eşlik etmiştir. Müzikholü’n ardından Firuze albümünü yayınlayan sanatçı aynı sene Hey dergisi tarafından yılın kadın şarkıcısı seçilmiştir.

1983 yılında Eurovision’a katılma kararı almıştır. Heyamola parçası ile yarışmaya katılan Sezen Aksu, söz ve müziğinin Ali Kocatepe’ye ait olduğu şarkıyı, Coşkun Demir ve Ali Kocatepe ile seslendirmiştir. Türkiye finaline kalmış ancak Türkiye’yi temsil edememiştir.

Aynı yıl Heyamola parçası yine Hey dergisi tarafından yılın plağı seçilmiştir. 1983 yılında Sinan Özer’den boşanan Sezen Aksu, ‘Sen Ağlama’ albümünü piyasaya çıkararak kendisinden uzun bir süre söz ettirmiştir.

Albümleri TRT denetiminden geçemediği için televizyonda şarkıları uzun süre yayınlanmayan sanatçı denetimin sona ermesinden sonra TRT ekranlarında albümlerinin parçaları gösterilmiştir. Albümleri büyük ilgi görmüş ve aylarca satış listelerinin başında kalmayı başarmıştır.

1985 yılında tekrar Eurovision yarışmasına katılmış ve Küçük Bir Aşk Masalı parçasını Özdemir Erdoğan ile seslendirmiştir. Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanamayan sanatçı bir daha Eurovision yarışmasına katılmamıştır. Yarışmanın ardından ‘Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra’ müzikalı için hazırlağa başlamıştır. 1 yıl sonra Ocak ayının ilk haftası müzikal gösterime girmiştir. Şan Müzikholü’n de kapalı gişe oynayan bu müzikal, o zamanların Türkiye’sini ti’ye alıyordu. Sahneye çok yakışan ve büyük beğeni toplayan Sezen Aksu aynı sahneyi İlyas Salman, Ayşen Gruda ve Şener Şen gibi usta sanatçılarla paylaşmıştır.

1985 yılında ‘En Büyük Kadın Şarkıcı’ seçilen Sezen Aksu, 1986 yılında ‘Git’ albümünü çıkarmıştır. Albüm büyük beğeni toplamış ve uzun süre satış listelerinin başında yer almıştır.

Müziğe 10 yıl ara veren Sezen Aksu, 10 yılın ardından organizasyonunu Türk Of Amerika’nın yaptığı konser ile New York, Carnegie Hall ve New Jersey’nin şehirlerinde 3 ayrı konser vermiştir.

Müzik hayatına ara verdikten sonra, 2011 yılında Öptüm albümü ile piyasaya girmiştir. 2015 yılında Eksik Olma parçası ile çay tarımına destek vermiştir. Ocak 2016 yılında Arena’da sahne alan sanaçtı sahnelere veda ettiğini ‘ Her bitiş yeni bir başlangıçtır’ diyerek açıklamıştır.

4 ayrı evlilik yapan sanatçının, Uzay Heparı ile yaşadığı kısa aşkı da uzun süre medyanın gündeminde kalmayı başarmıştır.

Albümleri

1977 – Allahaısmarladık

1978 – Serçe

1980 – Sevgilerimle

1981 – Ağlamak Güzeldir

1982 – Firuze

1984 – Sen Ağlama

1986 – Git

1988 – Sezen Aksu’88

1989 – Sezen Aksu Söylüyor

1991 – Gülümse

1993 – Deli Kızın Türküsü

1995 – Işık Doğudan Yükselir

1996 – Düş Bahçeleri

1997 – Düğün ve Cenaze

1998 – Adı Bende Saklı

2000 – Deliveren

2002 – Şarkı Söylemek Lazım

2003 – Yaz Bitmeden

2005 – Bahane

2005- Bahane Remix

2008 – Deniz Yıldızı

2009 – Yürüyorum Düş Bahçeleri’nde…

2011 – Öptüm

2011 – Öptüm Remix

2013 – Kayıp Şehir

2014 – Yeni ve Yeni Kalanlar

Şarkı Söylemek Lazım (2002)

Yaz Bitmeden (2003)

İhtimal Ki (2018)

Demo (2018)

Veda (2018)

Ödülleri:

1995 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, Yekta Okur Özel Ödülü

2003 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, Yılın en çok satan albümü ödülü

2004 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, Yılın en çok satan albümü ödülü

2005 – POPSAV ödülü, En iyi sanatçı ödülü

2005 – Altın Kelebek 2005 TV Yıldızları Yarışması, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

2006 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri İki adet Diamond ödülü, Yılın en çok satan albümü ödülü

2005 – Altın Kelebek 2005 TV yıldızları yarışması, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

2007 – Powertürk Müzik Ödülleri, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

2008 – İZTO, “İzmir Şehrine Katkı Ödülü”İzmir’e katkı ödülü

2009 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, En iyi kadın sanatçı ödülü

2009 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, MÜ-YAP özel ödülü

2012 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, En iyi klip ödülü

Filmleri:

1979 – Minik Serçe

1981 – Sezen Aksu Aile Gazinosu adlı müzikali

1983 – Neşeli Kuklalar

1986 – Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra müzikali

1990 – Büyük Yalnızlık

2012 – Max Maceraları: Kralın Doğuşu (seslendirme)

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir