Müzik Dünyası

Manuş Baba

Son dönemin en çok konuşulan sanatçıları arasında yer alan Manuş Baba, 1 Aralık 1986 yılında Tarsus’da doğmuştur. Asıl adı Mustafa Özkan olan Manuş Baba, çocukluğunu Tarsus’ta geçirdikten sonra 1996 yılında babasının işlerinin sebebiyle Antalya’ya yerleşmişlerdir. Lise eğitimini Antalya Gazi Lisesi’nde tamamlamıştır. Babası Mustafa Özkan’ın müziğe olan yatkınlığını gördüğü için ona bir gitar hediye etmişti. Boş zamanlarında gitar çalarak kendini geliştirmeye çalışmış ve daha sonra, gitar, müzik ve şan eğitimi almıştır. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünü kazanarak üniversite yılları başlamıştır. Üniversite zamanı kendi cover ve beste kayıtları oluşturmuş ve bu kayıtları sosyal ağlardan duyurmayı başarmıştır.

Müziğe ilgisi git gide artmış ve sosyal ağlardan tanınan biri haline gelmişti. Murat Kınay ile tanışmış ve birlikte çalışmaya başlamışlardı. Manuş Baba, çok yönlü müziğe ilham olmak istiyordu. Genellikle geleneksel seslerden oluşmasını istiyordu. Antalya’dan İstanbul’a gelerek ve hayal ettiği çok yönlü geleneksel seslerden oluşan bir yenilik oluşturdu. İlk olarak 2016 yılında Albümsüz Türkiye Turnesi’ne katıldı. Bu turnede katıldığı illerde şarkılarını seslendirmiş ve dinleyenlere ‘Birbirimize iyi gelelim’ diyerek hayran kitlesinin ve sevgisinin gücünü arttırmıştır.

Albümsüz Türkiye Turnesi’n den sonra, konserlerine devam etmeye başladı. Manuş baba olarak tanınmaya başlamıştı. Manuş baba ismini kendine çok yakıştırıyordu. Asıl adı Mustafa Özkan olmasına rağmen, Manuş ismi ona çocuklukta anneannesinin hitap şekliydi. Manuş, küçük, güzel ve çocuk anlamını taşırdı. Manuş, Sanskritçe ‘İnsan’ anlamını taşır.Mustafa Özkan, bebekliğinde ilk seslenişi baba olmasından dolayı Manuş’un yanına Baba kelimesini ekleyerek ‘Manuş Baba’ olarak sevenlerine adını duyurmayı başarmıştı.

Konserler devam ederken, 2017 yılında ‘Dönersen Islık Çal’ adlı albümünü çıkarmıştır. Bu albüm, Kınay Produkction etiketiyle yayınlanmış ve dinleyenlerine bir hedeyi sunma düşüncesiyle oluşturulmuştur. Ayrıca albüm Erekli -Tunç Stüdyolarında kaydedilmiştir. Oldukça değerli müzisyenlerin katkıda bulunduğu bir albüm olan ‘Dönersen Islık Çal’ın klavye kayıtlarında, Tansu Çuhacı yer almaktadır. Akustik gitar kayıtlarında Akın Eldes ve Onur Taşkan yer aldı. Klarnet kayıtlarında Bilge Kaan, Vural Ardıç ve Mertcan Kıranda yer alırken, Ud kayıtlarını ise Volkan Şenlendirici gibi müthiş müzik kulağına sahip olan sanatçılar eşlik etti.

Albümün mix çalışmaları Mert Kasap ile oluşturulurken, mastering çalışmaları ise New York’da Andy Vandette ile oluşturuldu. Albüm Manuş Baba için çok önemliydi. Onu seven bir kitleye hitap edeceği için albümün deneysel bir ruha sahip olması gerekiyordu. Albüme 11 parça ekledi ve bu parçaların hepsi birbirinden farklı oluşturuldu.

Çoğunlukla kendi söz ve müziğinin bulunduğu parçalara albümde yer vermeye çalışmış ancak ‘Dönersen Islık Çal’ albümünde, Cemal Süreya, Ahmet Arif dokunuşları da bulundurmuştur.

Albüm yayınlanmış ve yayınlandığ günden itibaren geniş kitlelere ulaşmıştır. Manuş Baba, Spotify listesinde zirveye çıkmıştı.Apple Music’te de En Popüler Albümler listesinde 1 numaraya yükselmişti. Ayrıca fiziksel albüm listelerinde de ‘En çok satanlar’ arasında yerini korumuştur. Manuş baba bu çıkışıyla büyük başarılara imza atmayı başarmıştır. Sevenleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.

Özellikle dillerden düşmeyen ve çok izlenilen ‘Eteği Belinde’ şarkısı, Youtube üzerinden 77 milyon izlenmiştir.

Manuş Baba, konserlerine devam ederken, Bedelli askerlikten yararlanmak istemiş ve askere gitmiştir. Kısa süre askerlik yapan Manuş Baba, askerliğinin bittiği gün sosyal medyada paylaştığı fotoğraf ile çok konuşulmuş ve sosyal medyayı sallamayı başarmıştır. Sakallarını ve saçlarını kesen sanatçı askerde arkadaşları ile vedalaşırken ‘Bu Havada Gidilmez’ şarkısını söyleyerek teskeresini almıştır.

Askerden dönen ve ilk konserine çıkan Manuş Baba, sosyal medyada gündem oluşturan fotoğrafıyla ilgili ‘ uzun zamandır bende kendimi kısa saçlı ve sakalsız görmemiştim’ diyerek esprili bir yaklaşımda bulunmuştur.

2019 yılında İki Gözümün Çiçeği albümünü çıkaran Manuş Baba, sevenleriyle tekrardan buluşmuştur. Albüm, çok yönlü müzikten ve geleneksel seslerden oluşmuştur. Albüm Manuş Baba’nın ikinci stüdyo albümü olarak yayınlanmıştır. Albümde, 3 parça türkü olmak üzere toplamda 10 eser paylaşılmıştır. Albümdeki parçaların söz ve müziği tamamen Manuş Baba’ya aittir. Dinleyenlerin beğenisini kazanan albüm olan ‘İki Gözümün Çiçeği’ Manuş Baba’nın kendi yapım firması olan Manuş Baba Music Produktion etiketiyle paylaşılmış ve tüm dijital platformlarda yayınlanmıştır. Yayınlandıktan itibaren yine ilk sıralarda ve listelerde yerini korumuştur. Manuş Baba, ayrıca yine çıkarmış olduğu albüm olan ‘İki Gözümün Çiçeği’ albümü adına yazmış olduğu mektupta sevenleriyle böyle buluşmuştur.

‘Mektubuma başlamadan önce en derin hasretimle çocukluğumuzun o güzelim kahramanlarına; Ayşen Gruda’ya, Kemal Sunal’a ve bize bıraktıkları anılarına özlem ve saygıyla bin selam ederim. Hayli bir vakit öncesinden kalbimde yazılıydı belki albümün adı… Lakin stüdyo günlerimiz sırasında bir televizyon haberiyle öğrendik Ayşen Gruda’yı kaybettiğimizi. Çocukluğumuza ve bütün bu güzelliklere dair ne varsa kaybediyoruz birer birer. Geriye çok şey kaldı elbette. Yaşadığımız bu güzelim ülkemde maalesef ki unutmaya yüz tuttuğumuz ne varsa sevginin gücüyle birlikte, dostluğun, insan olabilmenin, bir arada yaşayabilmenin en yalın halini bıraktılar bizlere. Bu albümü Ayşen Gruda’nın anısına sizlerle paylaşıyorum. Hatırası olsun. Zamana yenilmeden geçmişin hala içimizde saklı güzelliklerini anlayabilme, yaşayabilme ve birbirimize sarılabilme dileklerimle…

Müzik yolculuğumun ikinci albümü olan İki Gözümün Çiçeği artık sizin. Tüm söz ve müzikleriyle birlikte yapımcılığını da üstlenerek bir bütün olarak hazırlandığım albümüm size biraz neşe, biraz keder armağan ederken en başta bunu ortak paylaşmanın güzelliğini dilerim getirsin bizlere.. Zaman ne kadar izin verir bilemem lakin anlatmak istediğim daha çok şey varken bu zorlu yolda inandığım tek şey sizler ve içimdeki yaşama sevincidir dostlarım. Ve bu yaşama sevincimi sizlerle paylaşırken tüm kalbimle söylemek istediğim tek bir şey var. Tek başına bir yaşama sevinci değil, bir arada yaşayacağımız o güzelim günlerin sevincini paylaşabilmeyi dilerim. Ve bu şarkılar, türküler sizlere iyi gelirse ne mutlu bana…

Albümleri:

2016- Aşkın Kaderi

2016- İstanbul

2017- Değmez

2017 – Dönersen Islık Çal

2019 İki Gözümün Çiçeği

Youtube kanalında 77 milyon izlenime sahip olan ‘Eteği Belinde’ parçası dönemin en çok dinlenen parçası haline gelmiştir.

ETEĞİ BELİNDE

Geliyor bak kalem kaşlı

Eteği belinde gül de takmış gülde takmış

Al dudaklar mor sümbüller

Öyle de güzel ince de belli ince de belli

Yar beline beline sarılamam ah geceden duramam

Ah öteden beriden bakış atma ah yerimde durumam

Ah yıkadım kuruttum çarşafı serdim ipek yorganı

Ah günahı sevabı boynuma gel bu gece koynuma

Dedim ona ey güzel

Böyle mi geçer bu geceler bu geceler

Neymiş anam bizim bu keder

Ne zaman kadar böyle gider böyle gider

Yar beline beline sarılamam ah geceden duramam

Ah öteden beriden bakış atma ah yerimde duramam

Ah yıkadım kuruttum çarşafı serdim ipek yorganı

Ap günahı sevabı boynuma gel bu gece koynuma

Yar beline beline sarılamam ah geceden duramam

Ah öteden beriden bakış atma ah yerimde duramam

Ah yıkadım kuruttum çarşafı serdim ipek yorganı

Ah günahı sevabı boynuma gel bu gece koynuma

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir