Spor Dünyası

Galatasaray’ın Efsane Kalecileri

115 Yıllık Galatasaray Futbol Takımı birçok genç oyuncunun parlama yaptığı ve tarihi boyunca birçok önemli oyuncunun durağı oldu. Turgay Şeren’den Baba Gündüz’e, George Hagi’den Metin Oktay’a gibi tarihin önemli oyuncularının forma giydiği sarı kırmızı renkler altında ismini duyurmuş kalecilere de bu formayı giymek nasip oldu.  İşte adını tarihe yazdıran, Galatasaray kalesinde devleşen unutulmaz Galatasaray kalecileri…

AHMET ROBENSON

Galatasaray’ın ilk kalecisi Ahmet Robenson’dur. Robenson kökten Galatasaraylı sayılır. Galatasaray Lisesi mezunu olan ve eğitiminden sonra Galatasaray lisesinin Beden Eğitimi Öğretmenliğini yaparken, Ali Sami Yen’in kurduğu Galatasaray Futbol takımında kalecilik görevini üstlenmiştir. Aynı zamanda Ahmet Robenson basketbol sporunu Türkiye’ye getiren kişidir.  1908 yılında İstanbul liginde şampiyon olan Galatasaray’ın kadrosunda kaleciliği Ahmet Robenson yapmıştır. Basketbol ile ilgili makaleleri Türkçe’ye çevirerek, öğrencilerine Basketbolu öğretip Galatasaray Lisesi’nin duvarlarına astığı sepetlerle ilk basketbol maçını oynatmıştır. Galatasaray Spor Kulübü’nün 1925 yılında başkanlığını da yapmıştır.

TURGAY ŞEREN

Berlin panteri olarak anılan efsane kaleci, yakın dönemde kaybettiğimiz Turgay Şeren.

Pat Molloy tarafından Galatasaray Lisesi Futbol takımında santraforluk yaparken dikkat çeken Turgay Şeren’in kalecilikte daha başarılı olabileceği fark edilmiş ve Turgay Şeren’i kaleci olarak değerlendirmeye karar vermiştir. Efsanenin yıldızı 17 yaşında Galatasaray’ın kaleci olarak parlamaya başlar. Berlin Panteri ünvanını 19 yaşında kazanan Turgay Şeren Baba Gündüz tarafından 20 yaşında, Fenerbahçe maçı öncesinde takım kaptanlığı görevine getirilmiştir. Turgay Şeren’in Fenerbahçe maçı, kaptan olarak ilk çıktığı maç olmuştur. Turgay Şeren Milli takıma 21 yaşında kaptan olmuştur.  Turgay Şeren Milli Takım 1954 Dünya Kupası maçında kaptan olarak görev almıştır. Turgay Şeren kısa bir süre River Plate de görev yapmış ancak Galatasaray’dan ayrı kalmaya dayanamayıp yuvası olarak adlandırdığı Galatasaray a ger dönmüştür. Futbol hayatını Galatasaray’ın efsane kalecisi olarak tamamlar.

YASİN ÖZDENAK

Gökmen Özdenak’ın Kardeşi olan Türk Futbolunun en enteresan isimlerinden olan Yasin Özdenak, Futbol zekası ve Entelektüellik seviyesi yüksek olan zamanın kalecilerinin sembollerindendir.  Hala Kalecilik yapıyor olsa yetenek ve becerisi sebebi ile kalburüstü Avrupa takımlarında oynayacak kadar başarılı bir kaleci idi. Maradona’ya rakip olarak Pele ile aynı takımda mücadele etmiştir. Türkiye’de ilk defa 3 yıl artarda şampiyon olan Galatasaray’ın kaleciliğini (1970/1973 yılları arasında ) yapmıştır.  Pele’nin jübilesini de yaptığı ABD de kurulan Cosmos takımına transfer olur. Cruyff, Beckenbauer ve Pele ile takım arkadaşlığı yapan kaleci kariyerini Cosmos ta tamamlar. Pele’nin jübilesinde oynayan kaleci maç sonunda Pele’yi omuzlarına almış ve taşımıştır. 

ZORAN SIMOVIC

Türkiye’de kaleci denilince akla ilk gelen kalecilerden olan namı değer SİMOVİÇ.

80 li yılların sonunda Türk futbolunun kendini kanıtlamaya başladığı dönemlerdir, bu devrin en önemli, kalecisi ZORAN SIMOVIC’tir. 1984 yılında Dünya kupasında Platini’den yediği 3 gol sonrası, Liverpool ve Nottingham’ın transfer listesindeyken Yugoslav Milli Takım kalecisi bu takımların transfer listesinden çıkmış ve Zoran Sımovıc Galatasaray’a transfer olmuştur. Türkiye’ye yeni bir kavram getiren Zoran Sımovıc Libero kaleciliği Türkiye’ye getiren futbolcudur. Karakteri ile rakip takımların taraftarlarının da sevgisini kazanan Zoran Sımovıc tabiri caizse alan kalecisi olduğu söylenebilir. Fenerbahçe’ye Cumhurbaşkanlığı kupasında penaltıdan gol atmış kişidir. Zoran Sımovıc ın kalecilik yaptığı dönemde Galatasaray 14 yıl aradan sonra şampiyon olmuş ve Şampiyon kulüpler kupasında yarı finale çıkmıştır.

HAYRETTİN DEMİRBAŞ

Galatasaray kalesine Zoran Sımovıc’ten sonra Hayrettin Demirbaş geçmiştir. Hayro olarak anılan kaleci, libero olarak Tugay Kerimoğlu Teknik direktörlüğünü ise Mustafa Denizli’nin yaptığı kadroda yer almıştır. Şampiyonluğa Feldkamp ve Hollman yönetiminde ulaşan Galatasaray kalesinde Barcelona ve Manchester United galibiyetlerinde kalede iyiden iyiye devleşmiştir. Üstün performansı ile milli takımda kadro bulmuştur. Hayrettin’in Galatasaray’dan gönderilmesine kimse anlamaz verememiştir. Van Spor a transfer olan Hayro’nun Milli takımla da ilişiği kesilmiştir. 1996 yılında Fatih Terim Galatasaray’ın başına gelmiş ve 2 yıl aradan sonra Hayro Galatasaray’a geri dönmüş ancak Hayro artık eskiden olduğu gibi değildir. Hayro özgüvenini kaybetmiş ve buruktur. Hayrettin Demirbaş’ın kariyerinin sonunu getiren karşılaşmada PSG maçında yediği hatalı gollerdir. Galatasaray’dan bir HAYRO geçti.

BRAD FRIEDEL, USA

BRAD FRIEDEL

Ulubatlı Souness tarafından takıma getirilen Premier Lig Efsanesi olan Brad Frıedel, Fatih Terim’in yabancı kadrosunu kalecide kullanmak istemediği için, Brad Friedel’i 1 sezon sonra takımdan gönderilmiştir. Brad Frıedel Galatasaray kalesini koruduğu sezonda Galatasaray Türkiye Kupasını kazanmıştır. Galatasaray’da başarılı maçlar çıkaran Friedel gönderildikten sonra takıma Flipescu, İlie ve Hagi getirilmişti. Brad Friedel Primier Lig de oldukça başarılı bir şekilde kariyerini sürdürmüştür.

CLAUDIO TAFFAREL

Fransa’dan Dünya Kupası finalinde 3 gol yemesinin ardından Galatasaray’a kazandırılmış olan Claudıo Taffarel… Kaleciliğin kitabını yazan Claudıo Taffarel denilse abartı olmaz. Nice maçlarda mükemmel kurtarışlar yapan, UEFA finalinde çizgiden Henry’nin Kafa topunu çizgiden çıkarması unutulmaz anlardan olup Galatasaray’ın galibiyetlerinde büyük rol oynayan “Tafi” kaleci antrenörü olarak üstün becerilerini göstermiştir. Galatasaray’a Antrenör olarak da hizmet eden Claudıo Taffarel’ unutulmazlar arasında akla ilk gelenlerden olduğu söylenebilir.

FARYD ALY MONDRAGON

Taffarel’den sonra Galatasaray’ın file bekçiliği görevini Fransa Metz takımından transfer edilen FARYD ALY MONDRAGON devr almıştır. Mükemmel refleksleri, çizgi üzerindeki kurtarışları, birebir pozisyonlardaki başarıları ile rakibe geçit vermeyen Mondragon, Galatasaraylıların gönlünde tahtını kurmuştur. Mondragon’un gazabına uğrayan dünyaca ünlü bazı futbol yıldızları Del Pierro, Shevchenko, Rivaldo, Mondi, Totti gibi isimlerdir.  Galatasaray’da görev yaptığı sürece Galatasaray’ın sigortası olarak görülüyordu. Mondragon gittikten sonra Muslera gelene kadar eksikliği hissedilen Galatasaray’ın efsanelerindendir.

FERNANDO MUSLERA

Galatasaray’ın 4. yıldızını aldığı 2014 / 2015 sezonunda yılın futbolcusu seçilen Fernando Muslera…

Muslera oynadıkça kalede devleşti, sevgisi, takdiri yalnız Galatasaray’la sınırlı kalmadı Muslera’yı herkes hem takdir etti hem sevdi. Taraftara güven rakiplerine korku verdi. Yeşil renkli kaleci forması artık Muslera forması olarak adlandırılıyor. Galatasaray’a gelen “EN” lerden sonuncusu olan Fernando Muslera, Küçük elli Koca yürekli adam.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir