Müzik Dünyası

Freddie Mercury Kimdir ve Hayatı

Efsane grup Queen‘in efsane solisti Freddie Mercury muhteşem sesi ve çılgın sahne performanslarıyla bilinir. ‘Show Must Go On’ ya da ‘Bohemian Rapsody’ gibi müzik tarihine damga vuran şarkıların arkasındaki isim olan ve AIDS nedeniyle vefat eden Freddie Mercury hakkında bilgi sahibi olmak da her müzik severin boynunun borcudur adeta. Müzik tarihinde yeri asla doldurulamayacak bu büyük isim hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorsanız Sonsuz Oda Blog olarak Freddie Mercury’nin hayatını ve hakkında şaşırtıcı bilgileri derledik.

Gerçek adı, Farrokh Bulsara olan Freddie Mercury, 5 Eylül 1946 Zanzibar’da doğdu.

Freddie Mercury, Hindistan Bombay’daki St. Peter yatılı okuluna gönderildi. Bu okulda piyano çalmayı öğrendi ve ilk grubu The Hectics’e katıldı. Çocukluğunun büyük kısmını Hindistan’da büyük annesi ve teyzesi ile geçirdi. Zanzibar’a dönmeden önce St. Mary’s Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Zanzibar’daki 1964 devrimi nedeniyle, 17 yaşında iken ailesi ile birlikte Birleşik Krallık’a taşındılar. Ealing Art College’da Sanat ve Grafik Tasarım alanında diploma aldı.

Freddie Mercury, geniş kitlelerce rock müziğin en büyük vokalistlerinden biri olarak kabul edildi. Freddie Mercury’nin normal konuşma sesi bariton aralığında olmasına karşın şarkı söylerkenki sesi tenor idi. Kaydedilmiş vokal aralığı yaklaşık 4 oktav idi. Vokal aralığa ilave olarak Freddie Mercury teknik olarak zor şarkıları da çok güçlü bir sesle yorumladı. Ancak, ses tellerindeki nodüllerden rahatsız olması nedeniyle pek çok konserinde yüksek notaları düşürdüğü gözlemlendi. Freddie Mercury, Queen’in “Greatest Hits” albümündeki 17 şarkının 10’unu yazdı. Bunlar arasında: “Killer Queen”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love”, “We Are the Champions” ve “Don’t Stop Me Now” gibi popüler şarkılar var. 1980’lerde Queen topluluğunun dört üyesi de şarkı yazarı olmasına rağmen Mercury’nin şarkılarında dikkati çeken en büyük özellik, rock, heavy metal ve disco gibi farklı tarzları harmanlayabilmesiydi. Bazı şarkılarının yapısı diğerlerine göre çok daha kompleks, bazılarınınki ise oldukça basitti.

Queen ile yaptıkları çalışmalara ilave olarak Mercury “Mr. Bad Guy” (1985) ve “Barcelona” (1988) adlı iki de solo albüm çıkardı. “Mr. Bad Guy” daha çok pop ağırlıklı olup disko ve dans müziği tarzındaydı. Britanya’da albüm listelerinde 23 hafta kalmasına rağmen, Queen’in diğer albümlerine göre “Mr. Bad Guy” ın ticari anlamda pek de başarılı olmadığı söyleniyor. Buna karşın, 1993’te “Living On My Own”‘un bir remixi Britanya listelerinde birinci sıraya yükseldi ve 13 hafta listede kaldı. Ayrıca Mercury’e ölümünden sonra Ivor Novello Ödülünü kazandırdı. Müzik eleştirmeni albümde ağırlıklı olarak sintisayzır kullanıldı ve bu durum önceki Queen albümlerinin karakterinden çok farklıydı.

“Barselona”, Freddie Mercury’nin hayranlık duyduğu opera şarkıcısı Montserrat Caballe ile kaydedilmiş olup pop müzik ile operanın elementlerini içeriyordu. Caballe albümün, kendi kariyerindeki en büyük başarılarından biri olduğunu söylemiş ve Freddie Mercury için: “O sadece bir pop şarkıcısı değil, bir müzisyendi. Piyanonun başına geçer ve beste yapmaya başlardı. Farklı müzik stillerini bir araya getirmenin yeni bir yolunu keşfetmişti. O bu işi yapan ilk ve tek kişidir.” şeklinde konuşmuştu. Eylül 2006’da, Birleşik Krallık’ta Freddie Mercury’nin 60. doğum günü şerefine, onun solo çalışmasını da içeren bir derleme albüm piyasaya çıktı. Albüm Britanya listelerine ilk 10’dan giriş yapmayı başardı.

Yıllar geçtikçe, Freddie Mercury’nin nadir bulunan solo albümleri daha da değer kazandı Örneğin, Barcelona albümündeki “Guide Me Home” şarkısının şu anki değeri yaklaşık £1,000 ($1,800) dır. Bir diğer değerli parça da, 1969’daki Beach Boys şarkısının 1973’teki tekrarı olan I Can Hear Music olup Larry Lurex sahne adı altında kaydedilmişti.

Erkek Kraliçe Hakında Şaşırtıcı Gerçekler

Estetik Ameliyat Olmayı Reddetti

Freddie Mercury her yönüyle gerçekten dikkat çekici bir isim, ancak ön dişlerinin dışarı doğru çıkık olması, ona daha da nev-i şahsına münhasır bir hava katıyor. Kendisine yapılan estetik ameliyat tekliflerini dişlerini yaptırırsa bunun sesine ve şarkı söylemesine olumsuz etki edebileceği düşüncesiyle kabul etmedi. Ayrıca sahnede çok renkli bir kimliğe bürünen Mercury’i yakından tanıyanlar, onun özel hayatında son derece çekingen ve ürkek bir insan olduğunu ifade ediyorlar.

Solo Albümünü Kedisine İthaf Etti

1985 yılında Queen grubu dinlenme halindeyken Freddie Mercury, Mr. Bad Guy adında bir solo albüm çıkardı. Albümdeki 11 şarkının hepsinin söz yazarı olan Freddie, bu albümde disco müziğinden dans müziğine kadar pek çok farklı janr denedi. Albümün Michael Jackson ile birlikte çıkarılması gerekiyordu, ancak yukarıda belirttiğimiz gibi ikili Jackson’un laması yüzünden bozuştu. Freddie, albümü kedisi Jerry’e ve tüm kedi severlere ithaf etti.

 Yatak Başlığı Olarak Piyano Kullandı

Freddy Mercury ilham meselesini şansa bırakmayan bir isim. Öyle ki gece yataktayken aklına gelebilecek melodi ve şarkı sözlerini kaçırmamak için yatak başlığı olarak piyano kullandı. Özellikle yakın arkadaşları onun gece yarısı yatağından kalkıp bir şeyler çaldığını belirtiyorlar. Parmakları çift eklemli olduğu için piyano çalması da daha kolaydı. Ancak Mercury konserlerde nadiren piyano çalıyordu, zira kendisinin vasat bir piyanist olduğunu düşünüyordu. Bu konuda Freddie Mercury ile aynı fikirde olmadığımızı belirtmek gerek.

Bohemian Rapsody’e Öğrenciyken Başladı

Okuldan arkadaşları, onun okuldaki piyanonun başına geçip sürekli aynı dizeleri mırıldandığını ifade ediyorlar. Şarkının sadece “Mama, just killed a man.” kısmını hatırlayan arkadaşları, Freddie’nin bu şarkıya The Cowboy Song adını verdiğini de söylüyorlar. Yani Bohemian Rapsody‘e okuldayken başlayan Freddie’nin şarkıyı tamamlaması 5 yılını aldı. 1975 yılında A Night at the Opera albümünde yer alan şarkı, müzik tarihinin en güzel şarkılarından biridir desek abartmış olmayız.

  • Ölmeden Önce Yoğun Çalıştı

1991’in başlarında Innuendo albümünü tamamladıktan sonra Freddie Mercury pek çok şarkı üzerinde çalıştı. Mother Love, A Winter’s Tale ve You Don’t Fool Me bu şarkılardan bazıları. Grubun gitaristi Brian May, Freddie’nin son zamanlarda bozulan sağlığı nedeniyle yoğun bir çalışmaya girdiğini, kendini iyi hissettiği zamanlarda stüdyoya gelip şarkı kaydettiğini ifade ediyor. Yani günde birkaç saat bile olsa çalışırken hastalığını unutan Freddie Mercury, öleceğini hissettiği için son günlerini dolu dolu geçirmek istemiş denebilir.

Brian May bu meseleyle ilgili şöyle diyor: “Yerinden kalkamayacak kadar halsiz olduğu zamanlarda kendi bir vodka koyar ve ‘Kan revan içinde kalana kadar şarkı söyleceğim’ derdi.” Ölümünden sonra 20 Nisan 1992 yılında Freddie Mercury anısına düzenlenen AIDS Duyarlılık konserinin 72.000 kişilik biletleri 3 saat içinde tükendi. Freddie Mercury’nin de zerdüşt olduğunu, cenazesinin bir zerdüşt rahip tarafından gerçekleştirildiğini de belirtmeliyiz.

  • Mezarının Nerede Olduğu Bilinmiyor

24 Kasım 1991’de AIDS kaynaklı zattüreden hayatını kaybeden Freddie Mercury’nin naaşı, vasiyeti üzerine yakıldı. Küller 2 yıl boyunca eski kız arkadaşı Mary Austin’in yatak odasında kaldı. Daha sonra medya ve hayranları tarafından mezarının yeri konusuna çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Kimi doğum yeri olan Zanzibar’a (Tanzanya) kimiyse Londra’daki evinin bahçesinde yer alan kiraz ağacının altına gömüldüğünü ileri sürüyordu, ancak Mary Austin bunların yalan olduğunu; onun mezar yerini kimsenin bilmeyeceğini söyledi.

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir