Genel

Engellilerin Yapabileceği Spor Dalları

Herkesin de bildiği üzere spor, sağlıklı ve mutlu bireyler olabilmek için oldukça önemli bir unsurdur. Bunun yanı sıra spor yapmak, gündelik yaşantılarında sürekli zorluklarla karşılaşan engelli bireyler için daha da önemli bir hal almaktadır. Engelli insanların yaptığı birkaç spordan bahsedeceğiz.

Yüzme

Her yönden bireye yararı olan yüzme, rehabilitasyon ve fiziksel güç artışında etkisi olmasından dolayı engelli bireyler için önemli bir spor dalıdır. Yüzme kategorisi, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinlikler kapsamındaki en popüler ve en çok katılım alan spor türleri arasında en başlarda yerini alır. Yüzme yarışlarında her türlü engelli sınıfına giren sporcu yer alabilir ve yarışma esnasında vücutlarına ek olarak hiçbir protez ya da bir yardımcı alet almazlar.

Boccia

Tarihi çok eskilere dayanan ‘boccia’ oyunu ilk defa profesyonel olarak 1992 yılında Barcelona programında yer almıştır. Beyin felci geçiren engelli bireylerin çokça oynadığı bir oyundur. Boccia oyuncusunda aranan en elzem özellikler kas kontrolü ve dikkat olup en ufak hata oyunu kaybetmeye sebep olabilmektedir. Boccia oyununda asıl amaç deri kaplı sünger topları oyun alanında bulunan küçük beyaz topa olabildiğince yakın bir yere atmak, yuvarlamak veya ilerletmektir. Oyuncular takım veya bireysel olarak oynayabilmektedir. Yarışmanın yapıldığı alanın yüzeyi kesinlikle tam bir düzlüğe ve pürüzsüzlüğe sahip olmalıdır.

Goalball

Goalball üçerli iki takım ile oynanan bir top oyunudur. Görme engelli olan bayan ve erkek sporcular tarafından oynanır. Sahada üç oyuncusu bulunan iki takımın da amacı topu karşı takımın kalesine sokmaktır. Toplamda iki yarıdan oluşan oyunun her bir yarısı 7 dakika sürer. Goalball’u top ile oynanan diğer takım oyunlarından ayıran 3 temel unsur vardır. Birinci olarak, ses çıkarması için içerisine yerleştirilen zirler sayesinde ses veren toplar ile oynanır, bu toplar hareket halindeyken çıngırağı anımsatan sesler çıkarması ile oyuncularına topun yeri ve hareketi üzerinde fikirler verir. İkinci olarak, oyunun oynandığı sahada kabartma işaretleri vardır; oyuncular bu kabartma işaretlere ayak veya el yordamı ile dokunarak sahadaki yerlerini ve yüzlerinin döndük olduğu yönü anlayabilir. Üçüncü olarak da, tüm oyuncuların gözüne siyah maskeler takılarak herkesin eşit şartlarda yarışması sağlanır, hiç görmeyen ya da çok az görenler arasındaki avantaj ve dezavantajları ortadan kaldırmış olurlar. Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendiren tek şey olmasından, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topu duydukları anda reaksiyon verebilmelerine olanak sağlamak için, oyun oynandığı sırada salon tamamen sessizliğe bürünmüş olmalıdır. Kazanılan sayılardan sonra yapılan her tezahürattan sonraki sessizlik oyunun tekrar başladığını veya başlamak üzere olduğunu belirtir.

Tekerlekli Sandalye Basketbolu

Çok fazla kondisyon ve beceri gerektiren tekerlekli sandalye basketbolunda hızlı bir şekilde yer değiştirmek çok önemlidir. Paralimpik sporlar arasında çok önemli bir yeri olan tekerlekli sandalye basketbolunun kurallarını uluslararası tekerlekli sandalye basketbol federasyonu(IWBF) tarafından belirlenmektedir. Ayakta oynanan basketbol ile hiçbir saha büyüklüğü veya pota yüksekliği farkı bulunmayan tekerlekli sandalye basketbolu, yardımlaşmaya ve alan savunmaya dayalı, çok büyük strateji ve teknik gerektiren bir oyundur.

Tekerlekli Sandalye Tenisi

Tekerlekli sandalye tenis sporu Paralimpik sporlar listesine 1992’de alındı. En başlarda sadece 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan tekerlekli sandalye tenis spor, her ne kadar çok popüler görülmese de zaman geçtikçe daha hızlı ve fazla tanınmaya başlamıştır. Tekerlekli sandalye tenisinde her zamankiyle aynı tenis kuralları yine kabul edilir ve tenisin oyuncularda aradığı belirleyici olan beceri, kondisyon ve strateji kavramları kimin galip geleceğini belirler.

Tekerlekli Sandalye Rugby

Basketbol, futbol ve buz hokeyi gibi sporların bir karışımı olarak örnek verebileceğimiz tekerlekli sandalye rugby’ si bir basketbol sahasında voleybol topu ile oynanır. Dörder kişiden oluşan iki takımın her 10 saniyede bir topu sektirmek şartı ile bu topu taşıyabilir veya bir takım arkadaşına verebilir. Oyuncular taşıdıkları topu karşı takımın kale çizgisinden geçirmek sureti ile sayı almaya çalışırlar. Tekerlekli sandalye Rugby’si her biri 8 dakikadan oluşan 4 bölümden oluşur, bölümlerin sonunda en çok puan alan takım kazanmış olur.

İlişkili İçerik
Genel

Scarlett Johansson ve Disney davası Sonuçlandı; Karar Emsal Niteliğinde

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerden biri hiç kuşkusuz sinema sektörü oldu. Geçtiğimiz…
Devamını Oku
Dizi HaberleriGenel

Vakıf Dizisi 2. Sezon Onayını Aldı

Isaac Asimov’un kült ve ölümsüz eseri Vakıf, ilk sezonu henüz başlamışken ikinci sezon…
Devamını Oku
GenelHaberler

Netflix Mayıs Ayı Programı Belli Oldu

Netflix Mayıs ayı programı bir hayli hareketli geçeceğe benziyor. Mayıs ayında Netflix, bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir