Müzik Dünyası

Demet Akalın Kimdir?

23 Nisan 1972 yılında İstanbul Gölcük’te doğmuştur. Okul hayatını Gölcük’te tamamlayan Demet Akalın, üniversite eğitimi almamıştır. Çocuk yaşlardan beri manken olmak isteyen şarkıcı annesinin yardımıyla kursa yazılmış ve mankenlik yapmaya başlamıştır. Kısa sürede podyumların aranan ismi haline gelen Demet Akalın uzun süre mankenlik yapmıştır. Dönemin en iyi mankenleri arasında ismi anılırken, birkaç film ve dizilerde de rol almaya başladı. Demet Akalın mankenlik mesleğini severek yaparken aynı zamanda müzik eğitimi de almıştır. Müzik eğitimi aldıktan kısa bir süre sonra gazinolarda sahneye çıkıp şarkı söylemeye başladı. Müziğe olan ilgisi ve yatkınlığı mankenlik mesleğini arka plana almasına sebep oldu.

Şarkı söylemekten vazgeçmeyen sanatçı kısa bir süre sonra ‘Sebebim’ albümünü çıkararak piyasaya bomba gibi düştü. Sebebim parçasına klip çeken ve çok büyük bir başarıya imza atan şarkıcı yavaş yavaş hayran kitlesini oluşturmaya başladı. Sebebim parçasının bestesi Niran Ünsal imzası taşıyordu. Albüm çıkardıktan iki yıl sonra Sibel isimli bir dizide ‘Deniz’ karakterini canlandırdı.

2000’li yılların başında ‘Yalan Sevdan’ single’ı ile sevenlerinin karşısına çıktı. Single’daki ‘Senin Anan Güzel mi?’ parçasıyla büyük bir çıkış daha yaptı ve bu parça Demet Akalın’nın ilk hit parçası oldu.

2003 yılında ‘Unuttum’ albümünü çıkararak piyasada adını duyurmaya devam etti. Albüm 80.000 adet satabildi.

2004 yılında, ‘Banane’ albümünü çıkarttı. Albümde, Ersay Üner ile çalışmaya devam etti ve müzik yönetmenliğini suat Aydoğan üstlenmişti. Albüm çıktıktan kısa bir süre sonra 40.000 adet satarak bir başarıya daha imza attı. Banane albümünün çıkış parçası ve söz müziği Serdar Ortaç’a ait olan ‘Bittim’ parçası sevenleri tarafından çok beğenildi ve 2004 yılının en hit parçası olarak yerini korudu. Albümün ikinci klibi olan ‘Aşkın Açamadığı Kapı’ pop müziği sevenleri tarafından yılın en çok beğenilen şarkısı haline geldi. Hemen hemen albümde yer alan her parçası hit haline gelmeye başlamıştı. Yıldız Tilbe imzası taşıyan ”Vuracak’ parçası ve yaz hiti olan ‘Bir Anda Sevmiştim’ ile albüm başarısını bir kez daha göstermişti.

2006 yılında 12. Kral Tv Video Müzik Ödülleri düzenlenmiş ve ‘En İyi Pop Kadın Sanatçı’ ve ‘Yılın Şarkısı’ ödülünü kazanmıştır.

2006 yılında tekrar albüm çalışmalarına başlamış ve ‘Kusursuz19’ albümünü çıkarmıştır. Çıkış parçası olarak ‘Afedersin’ parçasını seçmiş ve Türkiye resmi listesinde 7 hafta boyunca bir numarada yerini korumuştur. Ayrıca Avrupa Top 100 listesine de giriş yapmıştır. 8 hafta boyunca Avrupa Top 100 listesinde kalmış ve 69. sıraya yükselmiştir. Albüm 2006 yılının en çok zirvede kalan albüm ve sanatçısı olmuş ve 147.000 adet satmıştır.

Yine zirve yaptığı yıl Oğuz Kayhan ile evlenmiş ancak bu evliliği kısa sürmüştür.

‘Kusursuz 19’ albümü sevenleri tarafından o kadar çok sevilmişti ki, albüm ilk kez Mü-Yap’tan altın ödül kazanmayı başardı. Akalın 2006 yılında da Kral Tv Video Müzik Ödülleri- En İyi Pop Kadın Sanatçı ve ‘Afedersin’ parçası ile yılın şarkısı ödülünü bir kez daha kazanmıştır.

Albümün 3. klibi olan ‘Mantık Evliliği’ listelerde ilk 5’e girmiştir. 4. Klibi olan ‘Alçak’ parçasına çekilmiş ve bu parça da büyük beğeni toplamıştır. Ayrıca Sana Değer parçası Power Türk Tv’de klipsiz olarak yayınlanmıştır.

2007 yılında ‘Tatil’ adlı single’ını çıkarmıştır. Tatil şarkısı yaza damgasını vurmuş ve hit olmuştur. Ayrıca Bilboard listesinde 2 numaraya kadar yükselerek başarıya koşmuştur. Akalın 2007 yılında da çıkarmış olduğu single parçası ‘Tatil’ ile Kral Tv Video müzik Ödüllerinde ‘En İyi Pop Kadın’ ödülünü kazanmıştır.

2008 yılında ‘Dans Et ve Zirve’ albümünü çıkarmıştır. Albüm çok kısa sürede 128.000 adet satarak en çok satan albüm arasına girmiştir. Dans Et ve Zirve albümüyle de MÜ-YAP’tan ödül almayı hak etmiştir. Çıkış şarkısı ‘Mucize’ olan albüm, 7 hafta boyunca zirvede kalmış ve Avrupa Listelerinde en yüksük 83. sıraya yükselerek başarıya imza atmıştır.

2009 yılının yaz başlangıcında ‘Toz Pembe’ single’ını çıkarmış ve şarkı Türkiye listesinde 1 numaraya yükselmiştir. Bu parça ile de Avrupa listelerine girmiş ve 90. sırada yerini korumuştur. Single parçası olmasına rağmen 2009 yılının ‘En iyi 10 Yerli Albümü’ arasında yerini almıştır.

Demet Akalın, 2009 yılında Önder Bekensir ile evlenmiştir. Albüm hazırlığı yaparken kendi stil ve görüntüsünü de değiştirmeye karar veren şarkıcı sarı saçlarını kumrala boyatarak farklı bir Demet Akalın’a bürünmüştür. Bu saç rengi sevenleri tarafından oldukça beğeni toplamış ve hala daha kumral saçtan vazgeçmemiştir. 2010 yılında ‘Zirve’ albümünü çıkarmıştır. Bu albüm ile de büyük başarı toplamıştır. Yıl sonunda 83.000 adet satarak en çok satan albümler listesine girmiştir.

2012 yılında uzun bir süre üzerinde çalıştığı ‘Giderli 16’ albümünü çıkarmıştır. Ablümde, Özcan Deniz, Gökhan Özen ve Sinan Akçıl gibi isimler ile çalışmıştır. Albümde çıkış parçası olarak yer alan ‘Yılan’ parçasını sosyal medya üzerinden sevenleri ile buluşturmuştur. Daha sonra Yılan parçasına klip çeken şarkıcı asıl çıkışını aynı albümde yer alan ‘Türkan’ parçasıyla yapmıştır. Türkan parçasına da klip çeken şarkıcı çok uzun süre bu parça ile gündemde kalmayı başarmıştır.

2012 yılında Okan Kurt ile evlenen şarkıcı eşi ile birlikte albümde yer alan ‘Nasip Değilmiş’ parçasına klip çekmiş ve bu klipte eşiyle birlikte çok yakın arkadaşı olan Özlem Yıldız’ı da oynatmıştır.

2014 yılında ‘Rekor’ albümü ile piyasaya tekrar girişini yapmıştır. Toplamda 16 parça bulunan albümde öne çıkan hit olan parça albüm ismi olan ‘Rekor’ olmuştur.

Demet Akalın, 2014 yılında ‘Hira’ adında bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Kısa bir süre doğan bebeğiyle ilgilenen sanatçı daha sonra sete tekrar ayak basmış ve Emrah Karaduman proje albümü olan ‘İntikam’ parçasını seslendirmiştir.

2015 yılında Rising Star Türkiye isimli yarışmada jüri koltuğunda yer almıştır.

Demet Akalın, Türkiye’nin atarlı giderli kadınları arasında yerini korumaktadır. Birçok sanatçı ve şarkıcı ile sivri dilli oluşundan dolayı tartışan şarkıcı ‘Hande Yener’ ile uzun süre karşılıklı tartışmalara girmiş ve gündemde de yerini korumuştur.

Pop müziğinin en gözde isimlerinden biri haline gelen Demet Akalın, kariyerinde çok güzel bir çizgi yakaladı.

Demet Akalın Albümleri

Diskografi

Sebebim (1996)

Unuttum (2003)

Banane (2004)

Kusursuz 19 (2006)

Dans Et (2008)

Zirve (2010)

Giderli 16 (2012)

Rekor (2014)

Pırlanta (2015)

Rakipsiz (2016)

Filmografi

Günlerden Pazar (1992)

Tele Anahtar (1994)

Osman Pazarlama (2016)

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir