Sinema Haberleri

Sinemada Zor bir Zanaat: İyi Fragman Yapabilmek

Sinemada fragmanlar pek bir önemli. Bir filmin ne olduğuna dair, izleyiciler olarak en net bilgi sahibi olabileceğimiz kaynak materyal, filmle alakalı çıkan fragmanlar oluyor. Hem izleyici hem filmin yönetmeni hem de pazarlama ekibi açısından fragmanlar altın değerinde yani. Milyon dolarların harcandığı bir sektör olan sinema sektöründe bazen milyonlarca dolar gişe yapan filmler başarısız sayılabiliyor. Zira potansiyelinin altında kalan yapımların milyonlarca dolar gişe yapmasına rağmen devam filmleri çekilemedi sırf bu sebepten dolayı. Ben de sizlere bu yazıda, son yıllarda çıkan 3 gişe canavarını ve bu gişe canavarlarının fragmanlarını inceleyeceğim. Zira bu filmlerin başarısında/başarısızlığında ekseriyetle bu fragmanların kalitesi çok önemli bir yer tutmakta. İyi ve kötü fragmanın, bir filme olan direkt etkisini inceleyelim.

JOKER

Joker

Joker, 50 milyon dolar gibi komik bir rakama çekilen ancak 1 milyar dolar barajını geçerek kendini 20’den fazla katlayarak inanılmaz bir maddi gelir sağlayan bir film oldu. Bunun yanında yalnızca ortalığı gişede değil, ödül dönemini de adeta silip süpürdü. Filmin başrol oyuncusu Joaquin Phoenix, Oscar dahil alabileceği tüm ödülleri topladı. Film gerçekten iyiydi, farklı bir çizgi- roman anlatısına sahipti ancak her şeyden öte Joker, çok çok iyi bir fragmana sahipti. İlk fragmandan bahsetmiyorum, o da belirli noktalarda izleyiciye vermesi gerekeni veren bir tondaydı. ancak 2. fragman, method oyunculuk konusunda çığır açmış joaquin phoenix’in, daha ilk 10 saniyede Oscar’a yürüyeceğini suratımıza vurabiliyordu. Hemen ardından ikonik Joker kahkasının olabilecek en rahatsız edici şekliyle devam ediyor, kısa ve müthiş replikleri filmin başarısının gizli mimari sinematografiye vurguyla bitiriyordu. Ve tüm bunları kurguda birleştirirken filmde neler olacağını açık etmeden yapıyordu. Özellikle filmle ilgili hiçbir şeyi açık etmeden başarılı bir fragman ortaya koymak zor zanaat. Ki bunu yapamayan onlarca gişe canavarı film de gördük defalarca. Mesela listemizin bir sonraki ismi gibi…

Batman v Superman: Dawn of Justice

Fragmanın bir filme olan pozitif etkisinden bahsettik. Şimdi de filmle ilgili tüm beklentileri negatife çeviren bir fragman örneği inceleyeceğiz. Batman v Superman: Dawn of Justice’in son fragmanı baştan aşağı bir felaket örneği. Sebebi ise çok bariz;fragman belli bir noktaya kadar gerçekten iyi bir şekilde ilerliyor ancak filmin son yarım saatinde gerçekleşen en büyük kırılma noktalarından 2 tanesini açık ediyor. Evet, fragman filmle alakalı çok büyük iki spoiler veriyor. Kasvetli havası ve alışık olmadığımız bir süper kahraman hikayesine sahip olan BvS, sinemaya gidecek seyirciye pek bir sürpriz bırakmadan, ‘’fragmanı izlediysen gelmene gerek yok hacı’’ diyor ve 600 milyon dolar gibi bir gişe yapmasına rağmen beklentilerin çok aşağısında kalıyor. Joker tek başına 1 milyar gişe yapmışken çizgi roman tarihinin en popüler 2 karakterini karşı karşıya getiren BvS, uzun süresi ve kasvetli havasının yanında bir de fragman kurbanı oluyor.

Avengers Infinity War

Avengers Infinity War

Sinema tarihinin en çok gişe yapan filmi Avengers Endgame oldu geçtiğimiz sene içerisinde. Ancak Endgame başarısının büyük bir kısmını 2018 yılında vizyona giren Avengers Infinity War’a borçlu. Zira eleştirmenlerden büyük övgü toplayan film, gişede de inanılmaz bir başarıya imza atarken müthiş bir ters köşeyle bitiyordu. Standart süper kahraman filmlerinden öte, tek bir düşman için toplanan kahramanlar kaybediyor, kötü adam nihai amacına ulaşıyordu. Ve tüm bunların arasında filmin fragmanı bırakın herhangi bir ipucu vermeyi, filmin içerisinde olmayan karşılıklı replikleri kurguda birleştirerek aslında hiç yan yana gelmeyen karakterleri birarada göstererek müthiş bir ilizyona imza atıyor. Bu sayede, 2.5 saat boyunca hiç düşmeyen tempoyla beraber filmin içerisindeki her bir sürpriz finale doğru artan tansiyonla daha bir anlamlı hale gelebiliyor.

Joker ve BvS, aynı stüdyodan çıkan bambaşka iki film. İkisinin de gişedeki başarı ve başarıszlığında fragmanların etkisi oldukça yüksek. Avengers filmleri ise, artık ustalık derecesinde fragmanlar ortaya koyabilen bir stüdyodan çıkmış sanat eseri fragmanlara sahip. Temennimiz, Warner Bros’un Joker’den büyük dersler çıkarması. Bakalım Joker 2’de nasıl bir fragman örneği ile karşlılacağız?





İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir