GenelSinema Haberleri

Bizim Rick and Morty Sevdamız ve Optimistk Nihilizm

Biraz kafa karıştırıcı bir başlık olduğunun farkındayım, zira bu yazı yüksek miktarda Rick and Morty güzellemesi içermekte ve biraz da Rick and Morty’nin temelindeki ana metne bir bakış atmaya çalışacaktır. Rick and Morty, şu sıralar 4. sezonu araya girmiş(3 Mayıs’ta geri dönüyor!) Adult Swim adındaki bir kanalda yayınlanan yetişkinler için bir animasyon dizisi. Her sezonunda 10 bölüm bulunmakta. Rick, ağzından salyalar akıtarak konuşan, geğiren ve hiçbir şey umrunda olmayan bir bilim adamı. Karakterin çıkış noktası Geleceğe Dönüş serisindeki Doktor. Morty’de, Geleceği Dönüş filmindeki Marty. Baya Geleceğe Dönüş parodisi karakterlere sahip bir animasyon dizisi ancak genel olarak şu ana dek yapılan hiçbir işe benzemiyor. Biraz Futurama havası olsa da, Rick and Morty çok ama çok orijinal bir iş.

Animasyonun temelinde Rick ve Morty’nin, Rick’in uzay gemisiyle beraber evrenin uçsuz bucaksız yerlerine gidip maceradan maceraya atılmaları konu ediniyor. Yeri geliyor, bir gezegenden kristal çalıp bunu Morty’nin anüsüne sokup kaçıyorlar yeri geliyor uzay gemisinin aküsünün içerisinde yaşam formu yaratmış olan Rick’in tanrı gibi karşılandığı aküsünün içerisine yolculuğa gidiyorlar. Hayal gücünün sınırlarının olmadığı Rick  and Morty, kötü tek bir bölüme dahi sahip olmayan benzersiz bir iş.

Rick ve Morty’nin bir de aileleri var tabii. Morty’nin dedesi olan Rick, yıllar evvel ansızın terkettiği kızının yanına(Beth) tekrardan geri dönüyor. Rick ile Morty’nin maceralarına zaman zaman Morty’nin ablası Summer’da katılıyor. Rick’in kızı Beth’in kötü giden evliliği, dizinin bir diğer odak noktası. Beth’in eşi olan Jerry, tarihin en loser karakteri olabilir. Tam anlamıyla saf bir kişiliğe sahip ve bu saf karakteri zaman zaman bir parazit gibi yaşamasına dahi olanak sağlıyor ve haliyle Rick ile de pek anlaşamıyor. Rick and Morty gündelik problemleri de kendi bakış açısından kullanabiliyor. Boşanma arifesinde olan aile üyeleri bir psikoloğa gitmeye karar veriyorlar sırf bundan kaçmak için Rick, kendini bir turşuya çeviriyor. evet bir turşu. Çünkü bunu yapabiliyor. Çünkü o evrenin en zeki insanı.

Rick and Morty tüm bu zeka dolu kurgusunun yanında bir de, altında yatan alt metni ve felsefik çıkarımlarla da gönlümüzü kazanıyor. Rick, animasyonda binevi tanrı gibi. İstediği bir çok şeyi yapabiliyor. Kendini gençleştiriyor, istediği kişiyi kendine aşık edebiliyor, evrenler arası yolculuk ediyor vesayre. Bölümün birinde, Rick ve Morty yanlışlıkla yaşadıkları evreni yok ediyorlar. Evet yanlışlıkla. Tek sebebi de Morty’nin okuldaki hoşlandığı kızı kendine aşık etmesi için Rick’ten bir parfüm istemesi ve bir yan etkiden dolayı tüm yaşayan insanların canavara dönüşmesi. Peki bu durumdan nasıl kurtuluyorlar? Rick başka Morty,Summer ve Beth’in olduğu bir paralel evren buluyor. Daha sonra onları öldürüp onların yerlerine geçiyorlar. Çok acımasız ama değil mi?

Tüm bunların yanında hiçbir şey umrunda olmayan ve sürekli sarhoş olan evrenin en zeki adamı Rick ve tam anlamıyla bir ergen olan Morty’nin hikayesinde ana fikir, anı yaşamak. Rick, torunlarıyla geçirdiği zamandan aldığı hazzı hiçbir şeyden alamıyor. Burada devreye, dizinin izleyeciye söylemek istediği modern zamanın yen bir felsefi akımı ortaya çıkıyor; Optimistk Nihilizm. Süper bir youtube kanalı olan kurzgesagt in a nutshell tarafından bir videosu da yapılan Optimistk Nihilizm, hiçbir şeyin önemli olmadığını eninde sonunda ölüp gidip koca evrende bir toz bulutu kadar değeri olduğumuzu ancak tüm bu önemsizliğin ardında sevdiklerimizle geçirdiğimiz anların her şeyden daha önemli olduğunu söyleyen bir düşünce sistemi. Benim tanımım biraz düz ve kütük oldu belki de biraz eksik. Siz en iyisi hemen alta koyacağım videoyu izleyin. Ardından eğer izlemediyseniz bu sıkıcı karantina günlerinde 4 sezonluk muhteşem Rick and Morty’ye yetişin. İzlediyseniz de benim gibi bir tekrar atın baştan sona.
wubba lubba dub dub!








İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir