Müzik Haberleri

Quincy Delight Jones Kimdir?

Quincy Delight Jones Jr., 14 Mart 1933 tarihinde dünyaya gelmiş Amerikalı organizatör, besteci, orkestra şefi, müzisyen ve yapımcıdır. Quincy Delight Jones jr., sanat hayatı boyunca müziğin oscar ödülü olarak bilinen Grammy ödüllerine 70’in üzerinde aday gösterilmiştir ve bu adaylıklardan 27’sinde Gramy ödülüne sahip olmuştur. Quincy Delight Jones jr., ayrıca 1968 yılında Akademi Ödülleri’ne aday gösterilmiş ve bu olay ilk kez bir Afro – Amerikan’ın Akademi ödüllerine aday gösterilmesi olarak tarihe geçmiştir.

Quincy Delight Joner jr., 1933 yılında Chicago’da bir apartman yöneticisi ve bir bankanın müdürlerinden olan ayrıca şizofreni hastası Sarah Frances, beyzbol oyuncusu ve marangoz Quincy Delight Jones ailesinin en büyük çocukları olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluğu müzikle iç içe geçen Jones, 1951’de Boston’da “Schillinger House”a müzik eğitimi bursu kazanmıştır. Ancak Jones, bu burs programından Lionel Hampton’ın trompet çalma önerileri yüzünden ayrılmıştır.

Ardından, neredeyse 10 yıl boyunca bu gezilere düzenli katılan Quincy Delight Jones jr., 1963 yılında meşhur sanatçı Lesley Gore’un ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır. Sanatçının en meşhur hitlerinden “It’s My Party”nin yapımcılığını da üstlenen Quincy Delight Joner jr., bu süreden sonra 1960 yılından sonra sürekli göz önünde kalmıştır. Bu dönemde Quincy Delight Joner jr., dönemin en meşhur sanatçılarından olan Frank Sinatra, Peggy Lee ve Dinah Washington gibi ünlülerin aranjörlüğünü sahiplenmiştir.

Michael Jackson’ın Yapımcılığını Yaptı

1970 yıllarında önemli caz ve soul sanatçılarıyla olan işlerinin ardından, 1979 yılından itibaren pop’un kralı olarak kabul edilen Michael Jackson’ın yapımcısı olarak görev alan Jones, sanatçının “Don’t Stop ‘Til You Get Enough” ve “Rock With You” gibi disko dönemindeki hitlerine imza attığı gibi, dünyanın en çok satan albümü Thriller’ın ve Bad’in yapımcısı olmuştur. 1991 yılına kadar Michael Jackson ile çalışan Jones, böylece dünyanın en çok satış yapan sanatçılarının yapımcısı olarak ün kazanmaya başlamıştır. Quincy Delight Jones jr., sanat yaşamının ritmini 1990 yıllarının ortasından itibaren azaltmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra hem siyasi hem de sanatsal kişiliğiyle öne çıkan Quincy Delight Jones jr., 2000 yılında Harvard Üniversitesi’ne 3,000,000 $ bağış yapmıştır. Ayrıca 2002 yılında bir röportaj sırasında Michael Jackson’a “Tekrar Quincy Jones ile çalışır mısınız?” şeklinde sorulan soruya, Michael Jackson “Kapı her zaman açık” şeklinde yanıt vermiştir. Benzer bir soru ise Quincy Delight Jones jr.’a sorulduğunda, Quincy Delight Jones jr. ise “Lütfen, zaten yapacağımı yaptım. Michael Jackson ile yeniden çalışmak için konuştum, ancak zaten çok fazla şey yaptık onunla. 900 projem var ve 74 yaşındayım. Bana biraz mola verin.” yanıtını vermiştir. Jones ayrıca 2004 yılında İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen “Dünya Ekonomi Forumu”na katılmıştır.

3 Türk’e Amerika’da Zengin ve Ünlü Olma Fırsatı Verdi

Quincy Delight Joner jr., gerçekten başarılı bir yapımcı Whoopi Goldberg , Oprah Winfrey ve Michael Jackson gibi efsanevi isimlerle çalıştı ve onların arkasındaki büyük isim haline geldi ama bu büyük isimlerin dışında ise 3 Türk isimle de çalıştı.

  • Ahmet Ertegün

Ahmet Ertegün en büyük müzik şirketlerinden biri olan Atlantic Records kurucusu ve kendiside aynı şekilde bir yapımcı olan Quincy Delight Jones jr. İlk zamanlarında yanında olduğunu ve hakkında birçok güzel şey söyledi:

“Onu seviyorum! Özellikle de onun siyahi müzisyenler için fırsatlar yaratmasını sevmiştim. Yeteneği görür ve onlarla albüm anlaşması yapmaktan asla korkmazdı. Ray Charles, Aretha Franklin gibi ünlü seslere onun sayesinde sahip olduk. En başlarda işi çok zordu. İşte o dönemlerde Ertegün’ü ben desteklemiştim.”

  • Mehmet Öz

Mehmet Öz, Türk-Amerikan doktor ve showman. Columbia Üniversitesi’nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesörü. Doktorluğundan ziyade televizyon gösterileri ile tanınan Doktor Mehmet Öz hakkında Quincy Delight Jones jr. şunları söyledi:

“Onu Oprah ile tanıştırdım. Onunla tanışabilmek ve televizyonda olmak Öz’ün hayaliydi. Aslında Oprah’ı da ben keşfettim. Hatta şirketi Harpo’nun adını bile ben koydum. Devamında onu Öz’le tanıştırdım. Onu sevdi, kendi şovuna ekledi. Derken Öz kendi şovuna başladı.”

  • Arif Mardin

Kendisi gibi bir müzik yapımcısını daha Arif Mardin’i asıl keşfeden kişi Quincy Delight Jones jr. ve onun hakkında şunları söylüyor:

“Arif’i Amerika’ya getirten benim. Türkiye’ye geldiğimde, Ankara’da tanışmıştım onunla. Amerika’ya gelmek istiyordu. Onun tutkusu beni yakaladı ve yardımcı oldum. Devamında başarıya ulaştı. Nora Jones’u keşfetti, Grammy’ler kazandı. Ama bunların olmasının nedeni de benim.”

Quincy Delight Jones jr. Hayatı Netflix’de

Bir müzik ikonu haline gelmiş olan Quincy Delight Jones jr.’ın hayatı belgesel halinde Netflix’de yayınlanmaktadır. Yazıda geçen durumları ve daha fazlasını hem onun kendisinden dinleyebilir hem de hayatında olan güzel zamanların kaydını izleyebilirsiniz.

Ödüllerinden Bazıları

1977 – Bir Dizi İçin Üstün Müzik Kompozisyonu için Primetime Emmy Ödülü (Emmy Ödülleri)

1989 – Mütevelli Heyeti Ödülü (Özel Grammy Ödülleri)

1992 – Efsane Ödülü (Özel Grammy Ödülleri)

1996 – MusiCares Yılın Kişisi (Özel Grammy Ödülleri)

1994 – Jean Hersholt İnsani Yardım Ödülü (Özel Akademi Ödülleri)

2016 – Bir Müzikalin En İyi Canlanması (Tony Ödülleri)

İlişkili İçerik
Müzik Haberleri

28 Yıllık Elektronik Müzik Efsanesi Daft Punk, Artık Yok

Elektronik müzik denilince ilk akla gelen isimlerden biri şüphesiz ki her zaman Daft Punk…
Devamını Oku
Müzik Haberleri

mor ve ötesi Canlı Senfonik Albümünü Yayınladı!

Rock müzik denince akla ilk gelen gruplardan olan ‘mor ve ötesi’ Harbiye Açıkhava’da 8…
Devamını Oku
MüzikMüzik Haberleri

Michael Jackson: Savunduğu Şeyler Ölmüyor.

Pop’un ve Rock’ın Babası Michael Jackson’ın 1990’lı senelerin ortasında yayınladığı…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir