Sinema Haberleri

Paul Thomas Anderson ve Müthiş Hikaye Anlatıcılığı

Paul Thomas Anderson, kült filmi Boggie Nights’ı çektiğinde yaklaşık 27 yaşındaydı. Yirmiyedi yaşında.  Üstelik çekmekle kalmamış bir de yazmış. İki sene sonra Magnolia’yı çektiğinde de dünya artık Hollywood’un standart klişe filmlerinden farklı şeyler ortaya koyan bir yönetmene sahipti. Üstelik o yönetmen 30 bile değildi.

Paul Thomas Anderson ülkemizde pek de popüler olmayan, yaptığı işler ‘hikaye anlatıcılığı’ konusunda benzersiz filmlerden oluşan bir bağımsız sinemacı. Amerikan Bağımsız Sineması gibi bir içerisinde müthiş işler barındıran bir sinema ekolünün bayrak taşıyıcısı. Her usta yönetmen gibi kendisinin de imza bir özelliği var, bu da hikaye anlatma konusundaki ustalığından geliyor. Öyle ki, bir PTA filmi izlediğinizde duygusal bir roller coaster’a binmiş gibi oluyorsunuz. Çok eğlenceli bir sahne sonrası birdenbire modunuzu dibe kadar çekebilmek ve bunu yaparken film temposundan hiçbir şey kaybetmiyor. En favori birkaç yönetmenden olan PTA’nin hayatına yakın bir bakış için aşağıya alalım.

P. T. Anderson, Kaliforniya’nın Hollywood’a oldukça yakın bir noktasında, Studio City’de dünyaya geldi. Çektiği ilk film Dirk Diggler Story (1988) idi. Bunu, ilk kısa filmi Cigarettes & Coffee (1993) ve ilk uzun metrajlı yapımı Sidney (1996) izledi. Hard Eight adıyla da bilinen bu bağımsız yapımda, sonradan yönetmenin favori oyuncularından olacak olan Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman ve John C. Reilly’nin yanı sıra Gwyneth Paltrow ve Samuel L. Jackson da rol aldı. Film, Anderson’a birçok yeni yönetmenin keşfedilmesine olanak sağlayan Bağımsız Ruh Ödülleri’nde de iki dalda (En İyi İlk Film, En İyi İlk Senaryo) adaylık kazandırdı. 1997’de Boogie Nights ile çektiği P. T. Anderson’a En İyi Orijinal Senaryo dalındaki ilk Oscar adaylığını kazandırırken, Julianne Moore ve Burt Reynolds’ın oyunculukları da birer adaylıkla onurlandırıldı.

Kişisel olarak en sevdiğim filmi olan ve 7’den 70’e birbirinden çok farklı insanların hayatlarının bir gününü anlatan Magnolia isimli filmi, şaşırtıcı finaliyle olduğu kadar Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman ve Tom Cruise’un aralarında bulunduğu güçlü oyuncu kadrosuyla da çok konuşuldu. P. T. Anderson Magnolia ile Berlin Film Festivali ‘nden Altın Ayı ödülü ile döndü ve ülkesinde ikinci En İyi Orijinal Senaryo Oscar adaylığını kazandı. Aimee Mann’in film için bestelediği birçok şarkıdan Save Me En İyi Orijinal Şarkı, Tom Cruise ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüle aday oldu. Adam Sandler’ın psikolojik bozukluklara sahip bir adamı canlandırdığı Punch-Drunk Love adlı filmi ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünün sahibi oldu. Beş yıl sonra Upton Sinclair’in Oil! romanından uyarlanan There Will Be Blood adlı filmiyle Berlin Film Festivali’de bu kez En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülü kazandı.

Geçtiğimiz yılı adeta sinema alanında feth eden Joker filmine aslında The Master filminden ilham almıştır. Joaquin Phoenix The Master’da adeta bir Arthur Fleck alegorisi şeklinde müthiş bir performans ortaya koyar. Ki bu performans birçok film eleştirmenine göre Joker filmindeki performasından daha iyidir. Joaquin’in en iyi performansıdır. PTA filmlerindeki oyunculardan çok üstün performans almayı da çok iyi beceriyor. Punch-Drunk- Love ve There Will Be Blood buna çok iyi örnek. Kendisinin bir sonraki filmini merakla bekliyor, eğer PTA sinemasına uzaksanız hemen Boogie Nights ile başlamınızı öneriyorum. 🙂

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir