Sinema Haberleri

Mutlaka İzlemeniz Gereken En iyi 10 Savaş Filmi

Savaş filmi çekmek, özellikle iyi bir savaş filmi ortaya koyabilmek zor zanaat. İlk başta bunu bir cebe atalım. Destansı kelimesiyle zamanında niteliği yükseltilen ancak üzerinden zaman geçince bu kanlı zamanların etrafa yaydığı trajedilerle lanetlenen ‘savaşlar’, büyük yönetmenler tarafından zaman zaman müthiş nitelikte işlerle beyazperdeye aktarıldı. Daha önce yaptığımız gibi en iyi 10’lar listesine bu güzide film türünü de ekleyelim istedik. Bu listeyi hazırlarken, listedeki filmlerin türe getirdiği yeniliklere ve kendinden sonra çekilmiş ya da çekilecek filmlere öncülük etmesi gibi bir kaç özelliği ön plana koyduk.
Böyle bir liste hazırlamakta epey çileli oldu açıkçası. Zira sinema tarihi boyunca savaş ile alakalı çok sayıda çok iyi yapımlar ortaya kondu, mutlaka gözden kaçırdığımız filmler vardır. Nolan’dan Kubrick’e, Spielberg’den Tarantino’ya mutlaka izlemeniz gereken, tamamiyle öznel fikirlerle hazırlanmış  en iyi 10 savaş filmi için aşağıya alalım.

The Pianist

Listedeki bir çok savaş filmi gibi bir 2. dünya savaşı trajedisi olan The Pianist, savaşın trajik yönünü ve getirdği yıkımı bireyler üzerinden mtühiş irdeleyen çok vurucu bir yapım. Çıktığı yıl büyük ses getiren The Pianist’in hafızalardan silinmeyen bir çok ikonik sahnesi bulunmakta. Adrian Brody’yi dünya ile tanıştıran film başarılı oyuncunun Oscar tarihinin en geç En iyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmasına yol açmıştı. Roman Polanski yönetmenliğindeki bu başarılı dramayı izlemediyseniz ilk iş olarak izlemenizi tavsiye ediyor, listeye devam ediyorum.

1917

2020’nin Şubat ayında vizyona giren 1917, şimdiden kült olmayı başarabilecek kadar kaliteli bir yapım. Yönetmen Sam Mandes’in tüm filmi tek plan olarak çektiği 1917, bir 1. dünya savaşı filmi olarak göze çarpıyor. Hollywood’un pek içerik çıkartmadığı ilk büyük dünya savaşının trajik yönlerini gösteren filmin en güçlü yanı çağın teknolojik gereksinimlerinden sonuna kadar yararlandığı teknik özellikleri. Efsanevi Görüntü Yönetmeni Roger Deakins’a 2. ödülünü getiren film başarılı soundtrack’ı, müthiş teknik özellikleri ve görüntü yönetmenliği kesinlikle izlemeniz gereken bir yapım.

Letters from Iwo Jima

Clint Eastwood’un Japonca çektiği ve Steven Spielberg’in yapımcılığını üstlendiği Iwo Jima’dan Mektupler, listedeki en benzersiz filmlerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Savaşın kaotik yanlarını çok çarpıcı bir şekilde beyazperdeye aktaran film, insanlığın zaman zaman nasıl çığrından çıkan kötü bir varlık olduğunu 2. Dünya Savaşında her iki taraf içinde müthiş bir şekilde aktarıyor. Senaryosu ve Prodüksiyon kalitesi ile kesinlike izlemeniz gereken bir yapım.

Apocalypse Now

Efsane üçleme Baba serisinin yönetmeni Francis Ford Coppola imzalı Apocalypse Now, çekimleri 6 hafta planlanan ancak 16 ay süren epey çileli bir prodüksiyona sahip çok özel bir savaş filmi. Yönetmenin savaşın bunaltıcı ve yıpratan yapısını müthiş anlattığı yapım 1979  yılında çekilmesine rağmen çağın ilerisindeki çekim teknikleriyle hala adından söz ettirmekte. En iyi savaş filmleri listesinde kendisine her zaman yer bulan bu yapım izlemediyseniz listenizin en başına koyabilirsiniz.

Saving Private Ryan

Çekilen onlarca 2. Dünya Savaşı filmi arasında, türe getirdiği yenilikçi ve benzersiz bakış açısıyla ön plana çıkan Er Ryan’ı Kurtarmak, kendinden sonraki bir çok savaş filmine de öncülük etmiştir. Efsanevi yönetmen Ridley Scott’un vizyonuyla çekilen film, 2. Dünya Savaşı sırasında geride bırakılan bir askerin zorlu bir görevle kurtarılmaya çalışmasını konu alıyor. Tom Hanks, Matt Damon gibi oyuncularla kurulu kadronun geri kalanı da epey ünlü oyunculardan oluşmakta. Her zaman savaş filmleri arasında özel bir yerde bulunan yapım, türün en iyileri arasında gösterilmekte.

Full Metal Jacket

Stanley Kubrick bir savaş filmi çekersen nasıl olur? sorusunun canlı kanlı yanıtı. Amerika’nın Vietnam Savaşının lüzumsuzluğu üzerinden ilerleyen fil,m savaşın kahramanlık ya da destansı olması üzerine değil, savaşın ve asker olmanın psikoljik buhranları üzerine ilerleyen, bunu daha önce ve kendinden sonra çıkacak hiçbir filmin yapamadığı kadar başarılı irdeleyen tarihin en benzersiz savaş filmlerinden bir tanesi. 1987 yılında çıkan ve Kubirck’in en iyi filmleri arasında gösterilen yapım yalnızca bir savaş filmi değil, bir savaş ve askerlik taşlaması olarak da göze çarpıyor.

Inglouirus Bastards

Quentin Tarantino’nun kendine has tarzını bozmadığı, eğlenceli senaryosu ve müthiş oyuncu kadrosuyla akıllarda yer edinen Inglouirus Bastards hem müthiş bir savaş filmi hem de eksiksiz bir Tarantino yapımı. Nazi Almanyası üzerine yoğunlaşan, müthiş replikleri ve oyunculuklarıyla ön plana çıkan filmin 2 buçuk saatlik süresi sizi bir an bile sıkmıyorken Tarantino yapımlarından alışık bol gerilim dolu replikli ve kan banyosuna dönen şiddet sahneleriyle çok eğlenceli bir yapım. Christoph Waltz’un müthiş Nazi Almanyası Generali rolüyle yıldızlaştığı filmin oyuncu kadrosu da birbirinden yıldız oyuncuları barındırıyor; Brad Pitt, Michael Fassbender, Diana Kruger, Daniel Bruhl.

Schindler’s List

Savaşa dair yapılmış en dramatik yapımların başında gelen Schindler’s List, çıkmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala akıllardan kazınmayan muhteşem bir yapım. Baştan aşağı siyah beyaz çekilen ve yalnızca bir iki sahnesinde kırmızılı küçük bir kız görüntüsüne sahip yapım, Yahudi soykırımını ve Nazi kötülüğünü benzersiz bir şekilde beyazperdeye aktarıyor. Özellikle sonlara doğru çok dramatik bir hal alan yapım ünlü yönetmen Steven Spielberg’ün en önemli eserlerinin başında gelmekte. Imdb’de 6. sırada bulunan, müzikleri, çekimleri ve benzersiz sinematografisi ile gelmiş geçmiş en iyi savaş dramalarından bir tanesi.

Dunkrik

2017 yılında vizyona giren Dunkirk, Nolan’ın adeta medarı iftiharı konumunda çok özel bir film. Nolan’ın son yıllarda çektiği filmler arasında ne az gişeye sahip Dunkirk, sevenleri tarafından baş tacı edilen bir film. 2. Dünya Savaşından gerçek bir hikayeyi anlatan Dunkrik, 400 bin askerin bir adadan kurtarılmaya çalışılmasını konu edinen bir konuya sahip. Savaşın getirdiği yıkımı ve savaştaki insanların kurtarılma umudu üzerine ilerleyen filmin benzersiz çekimleri, akıl alan kurgusu ve müzikleriyle kesinlikle izlemeniz gereken çok özel bir yapım.

Pan’s labyrinth

Oscarlı yönetmen Guillermo del Toro tarafından yazıp yönetilen Pan’ın Labirenti, tüm savaş filmleri arasında kişisel olarak en sevdiğim yapımların başında gelmekte. İspanya iç savaşı dönemine yönelen, fantastik öğelerle bezenmiş ve savaş ortasındaki küçük bir kızın bakış açısından savaşın yıkımını gözler önüne seren Pan’ın Labirenti, çıktığı yıl büyük ses getirmiş ve Del Toro’nun dünyaya kendini iyice tanıttığı film olmuştu. 

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir