Spor Dünyası

Maradona Kimdir

Diego Armando Maradona 30 Ekim 1960 doğumlu kendine has kişiliği ve açık sözlülüğü ile üstün zekasının ürünü bir top hakimiyeti ve yeteneği ile asla unutulmayacak eski futbolcu ve teknik direktördür ve Pele ile birlikte tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak görülmektedir.

Profesyonel futbol kariyeri boyunca Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla ve Newell’s Old Boys kulüplerinde forma giyen maradona iki kez zamanının transfer rekorunu kırmıştır. Barcelona’ya 5 milyon £ karşılığında transfer olup rekor kırdıktan sonra Napoli’ye 6,9 milyon £’a transfer olarak yeniden rekor kırmıştır. En çok ilgi gördüğü ve kariyerinin en parlak olduğu zamanlarını Napoli’de geçirmiştir ve Arjantin milli takım kariyerinde çıktığı 91 maçta 34 gol atmıştır.

Maradona ve İlk Yılları

1960 yılında Corrientes’ten fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Maradona, ailenin 3 kızından sonra gelen ilk erkek çocuktu ve ondan küçük iki erkek kardeşi Hugo ve Raúl da kendisi gibi profesyonel futbolcuydu.

10 yaşında mahalle kulübü olan Estrella Roja’da amatör olarak oynamaya başladı. Burada geçirdiği kısa bir süreden sonra Los Cebollitas adlı kulübe geçti ve burada 3 sezon geçirdi.

Ardından Buenos Aires’in Argentinos Juniors kulübünün altyapısına girdi. Ve daha 12 yaşındayken devre aralarında top cambazlığı yaparak seyircileri eğlendiriyordu.

İlk profesyonel sözleşmesini yine Argentinos Juniors ile 20 Ekim 1976’da imzalayan Maradona daha 16 yaşındaydı ve 1976-1981 yılları arasında Argentinos Juniors forması ile çıktığı 167 maçta 115 gol atmıştır ve 1982 yılında 1 milyon € karşılında Boca Juniors’a transfer olmuştur.

Barcelona’ya Transferi

1982 yılının Haziran ayını da 5 milyon € karşılığında Barcelona’ya transfer olan Maradona ayrıca tüm zamanların en yüksek transfer ücreti rekorunu kırmıştır. Barcelona ile atıldığı macera, Athletic Bilbaolu oyuncu Andoni Goikoetxea ile girdiği mücadele ile ayak bileğinin kırılması sebebi ile kısa süren Maradona’nın futbol kariyeri tehlikeye girdi. Fakat tedaviden sonra sahalara geri döndü. Ve uzun süre tedavi görmesine rağmen yer aldığı 58 maçta 38 gol attı.

Napoli’ye Transferi

Barcelona kulüp başkanı Josep Lluís Núñez ile yaşadığı sıkıntılar dolayısı ile 1984 yılında transfer listesine koyulan Maradona aynı yıl kariyerinin zirvesinin yaşadığı Napoli’ye 6.9 milyon € karşılığında transfer oldu ve kendine ait 5 milyon €’luk en yüksek transfer rekorunu tekrar kırdı.

Maradonna’nın önderliğindeki Napoli kulübü 1986-1987 ve 1989-1990 yıllarında lig şampiyonu oldu ve 1987 yılında Coppa Italia, 1989 yılında UEFA Kupası ve 1990 yılında Supercoppa Italiana’yı aldılar.

Futbol Kariyerinin Sonu

Napoli’de geçridiği zaman boyunca kişisel sorunları artan Maradona Stresten kokain kullanmaya başladı ve klüpten 70.000 $ para cezası aldı. Ardından gerçekleşen kokain ve uyuşturucu testleri pozitif sonuçlanan Maradona 15 futboldan men edildikten sonra Napoli ile yollarını ayırdı ve daha sonra Maradona’nın Napoli’deki başarılarının şerefine giydiği 10 numaralı forma emekliye ayrıldı.

İspanya’dan Real Madrid ve Fransa’dan Olympique de Marseille kulüpleriniğ reddederek Sevilla’yı seçen Maradona burada geçirdiği 1 yılın ardından  Newell’s Old Boys’a transfer olmuş ve burada da 2 sezon geçirdikten sonra 1995 yılında Boca Juniors’a geri döndü.

Maradona ve Başarıları

-1982 FIFA Dünya Kupası

Barselona’daki turnuvanın açılış maçı Arjantin ve Belçika arasındaydı. Ayrıca 1982 yılında ki turnuva Maradona’nın millî takım bazında oynadığı ilk turnuva oldu. Belçika ile oynadığı maçta 1-0 mağlup düşen Arjantin, Macaristan ve El Salvador’u yenerek ikinci tura yükseldi ve İtalya ile eşleşti. İtalya maçının 2-1 kaybedilmesi ile Brezilya ile karşı karşıya gelen Arjantin maçı da 3-1 kaybederek kupaya veda etti.

-1986 FIFA Dünya Kupası

Maradona’nın eliyle attığı gol ile daha bir ayrı olan ve 100 yıllar geçse de asla unutulmayacak 1986 kupa finali, Maradona’nın kaptanlığı ile Meksika’da oynandı ve Arjantin 1986 FIFA Dünya Kupası’nda Arjantin Batı Almanya’yı yenerek kupanın sahibi oldu.

Turnuva’nın en dinamik oyuncusu seçilen Maradona turnuva boyunca 5 gol atıp 5 asistlik performans ile boy gösterdi. İlk 3 asistini turnuvadaki ilk rakibi olan Güney Kore’ye karşı yaptı. İlk golünü ise İtalya’ya karşı attı.

Turnuvayı başka bir açıdan özelleştiren ise İngiltere’ye karşı oynanan çeyrek final maçında Maradona’nın eliyle attığı goldü. 22 Ağustos 2005 tarihinde bir televizyon programında golü bilerek eliyle attığını ve topun kafasına isabet etmediğini itiraf eden Maradona bu maç ile dünya futboluna asla unutulmayacak bir iz daha bıraktı.

-1990 FIFA Dünya Kupası

Ayak bileğinden geçirdiği sakatlık onun performansını etkilese de Maradona kaptanlığında ki Arjantin, 1990 FIFA Dünya Kupası’nda finalist oldu. Guruplarda 3.’lük ile neredeyse elenme durumuna gelen Arjantin son 16’da Brezilya’yı yenerek çeyrek finale kaldı.

Çeyrek finalde Yugoslavya ile normal süresi 0-0 biten maçta penaltı atışları ile maçtan galip ayrılan Arjantin, yarı finalde İtalya ile karşılaştı ve yine uzatmalara giden maçta Maradona’nın da penaltı atışlarında ki golü ile Arjantin finale yükseldi.

Finalde Almanya ile karşılaşan Arjantin maçı 1-0 kaybederek final mücadelesinde kupayı Almanya’ya kaptırdı.

-1994 FIFA Dünya Kupası

1994 kupasında sadece iki maça çıkabilen Maradona doping testinin pozitif çıkması ile evine geri gönderildi. Testten önce mücadele ettiği Yunanistan’a bir gol atan Maradona otobiyografisinde kanında dopingin çıkmasının nedeninin antrenörünün verdiği Rip Fuel adlı bir güç içeceği olduğunu savundu. Antrenörü ise bu durum hakkında farkında olmadan farklı bir kimyasal verdiğini söyledi. Ve bu olay Maradona’nın kariyerinin sonunu hazırlayarak öncelikle 17 yaşından beri formasını terlettiği milli takımdan ayrılmasına daha sonrasında ise Boca Juniors’ta futbola veda etti.

Teknik Direktörlük Kariyeri

2008 yılında Alfio Basile’in istifası ile başı boş kalan Arjantin milli takımı 29 Ekim 2008 tarihinde AFA başkanı Julio Grondona tarafından Maradona’nın Aralık 2008’den itibaren teknik direktör olacağını duyurdu ve Maradoana Milli takım teknik direktörü olarak ilk maçına 19 Kasım 2008 tarihinde,Glasgow’da İskoçya karşısında çıktı ve sahadan 1-0’lık galibiyet ile ayrıldı. Bolivya karşısında 6-1 yenilgi yaşayana kadar bunu 3 maçlık bir galibiyet serisine çevirdi.

2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde zor bir süreç ile finallere kalan Maradona maç sonrası basın toplantısında küfürlü konuştuğu sebebi ile FIFA tarafından tüm futbol aktivitelerinden iki aylık bir men cezası ve 25.000 CHF para cezası aldı.

2010 Dünya Kupasına gelindiğinde ilk maçına Nijerya karşısında çıkan Maradona yönetimindeki Arjantin milli takımı maçı 1-0 kazandı. İkinci maça Güney Kore karşısında çıkan Arjantin maçı Gonzalo Higuain’in hat-trick’i ile 4-1 kazandı. Guruplarda ki son maçını Yunanistan ile yapan ve galip gelerek gurubundan lider çıkan Arjantin milli takımı çeyrek finalde Almanya’ya yenilerek kupaya veda etti.

27 Temmuz’da AFA sözleşme yenilememe kararı aldı. Ve 29 Temmuz 2010 tarihinde Maradona AFA başkanı Julio Grondona ve millî takımlar direktörü Carlos Bilardo’nun kendisini görevden aldığını söyledi. Böylece teknik direktör kariyerini de şimdilik noktaladı.

İlişkili İçerik
Spor DünyasıSpor Haberleri

E - Spor Severlerinin Favori Oyunları

E-spor çevrimiçi oyuncuların oynadığı ve rekabete dayalı oyunları profesyonel olarak…
Devamını Oku
Spor Dünyası

Motor Sporları Nedir?

Motor sporları kelime anlamınca incelendiğinde motorlu taşıtların sportif mücadelesi yada…
Devamını Oku
GenelSporSpor DünyasıSpor Haberleri

2020 Yılında La Liga’da Gerçekleşen En Pahalı 10 Transfer

Yeni sezonun başlangıcının sürdürülüşü ile ilgili ortada birçok söylenti gezinirken her…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir