Müzik Dünyası

Mabel Matiz Kimdir?

1985 yılında Mersin Erdemli ilçesinde doğan Mabel Matiz’in nüfustaki adı Fatih Karaca’dır. Sultan Süleyman şarkısıyla geniş kitleye oturmuş ve daha sonra söylediği her parçada kitlesini geliştirmeyi başarmıştır. Fatih Karaca müzik dünyasına adım attıktan sonra, Mabel adını, okuduğu Kumral Ada Mavi Tuna adlı romandan ve Matiz olarak anılacak olan soyadını ise Yunanca Kökenli argo bir kelimeden almıştır. Matiz’in anlamı ise, Yunanca’da ‘Sarhoş, düşkün kimse’dir.

Mabel Matiz çocukluğunu Mersin Erdemli ilçesinde geçirmiştir. Ortaokul ve Lise yıllarını Mersin’de tamamlamıştır. Üniversite için İstanbul’a yerleşmiş ve İstanbul Üniversitesi diş Hekimliği Fakültesi’n de okumuştur. Üniversiteden mezun olduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisans yapmış ancak tamamlayamadan yarıda bırakmak zorunda kalmıştır.

Çocukluk döneminde gitar ve şan dersleri alan Mabel Matiz, üniversite yıllarında da bir kaç grup ile yanyana gelmiştir. Ancak daha sonra kendi içine dönmeyi seçmiş ve uzun süre kendi şarkılarını yazmaya başlamıştır.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünden mezun olduktan sonra kendi mesleği olan diş hekimliğine başlamış ancak müzik sevdası ağır basınca hekimliği bırakarak müziğe odaklanmıştır.

2011 yılında Mabel Matiz ilk albümü olan Mabel Matiz’i piyasaya çıkarmıştır. Albümden 5 şarkıya klip çeken sanatçı, aynı zamanda Ceylan Ertem, Teoman, Göksel gibi sanatçıların albümlerinde söz yazarı ve besteci olarakta bulunmaktadır. Söz yazarlığı ve besteciliği birçok sanatçı tarafından beğenilen Mabel Matiz, ikinci albümünü 2013 yılında Yaşım Çocuk ismiyle piyasaya sürmüştür. Daha sonra Gök Nerede ve Maya albümlerini de çıkarmıştır.

‘Gök Nerede’ albümünü piyasaya çıkardığı ilk hafta i-tunes albüm listesine 1 numaradan giriş yapmıştır. Ayrıca D&R fiziksel albümler listesinde ilk hafa 2 numaradan giriş yapmış ve haftalarca satış listelerindeki yerini korumuş ve büyük bir başarıya imza atmıştır. Daha sonra Türkiye’nin yaklaşık 50 şehrini kapsayan ‘Gök Nerede’ Türkiye turnesini tamamlamıştır.

Albümün çıkış şarkısı olarak seçilen ‘Gel’ parçası müzik eleştirmenleri tarafından hem de dinleyiciler tarafından büyük beğeni kazanmıştır. Klipleştirilen parça youtube’da 125 milyonun üzerinde tıklanma alarak yılın en çok indirilen parçası olmuştur.

Mabel Matiz’in profesyonel olarak müzik hayatı 2008 yılında evinde kaydetmiş olduğu parçaları My Space’te anonim olarak paylaşmasıyla başlamıştır. Aslında MySpace pek çok grubun ve sanatçı adaylarının önünü açmış ve tanınmalarına sebep olmuştur. Mabel Matiz’de değişik tarzıyla ve müthiş şarkı sözleriyle kendisine hayran kitlesi oluşturmuştur. Amatör müzisyen olarak başladığı bu yolda şimdilerde çok iyi bir hayran kitlesine sahip bir sanatçı haline gelmiştir.

Mabel Matiz kendine has stiliyle hayranlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Her daim şık renkli ve cool olan sanatçı stili için herhangi bir programının olmadığını, kendisine yakışanı giymeyi sevdiğini ve giyimine kendi içindekileri yansıtmayı sevdiğini söylüyor. Aynı zamanda modern stili de takip ettiğini ancak içerisine biraz retro karıştırmadan ruhunu ortaya koyamadığını belirtiyor.

Sanatın her alanını sevdiğini ve mümkün olduğunda yakından takip ettiğini belirtiyor. Yersiz yurtsuz kendine has içinden geldiği gibi yazmayı seven Mabel Matiz, şiir ve sinemaya da çok düşkün olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Çok farklı ve orijinal klipleri olan sanatçı tarzını ortaya koymaya devam ediyor. Görüntünün ve renk kurallarının olduğunu, hikayeleri kliplere yansıtmayı ve seyirciyle buluşturmayı çok sevdiğini söylüyor.

2013 yılında GQ Türkiye dergisinin düzenlediği Of The Year ödüllerinde (Yılın Müzisyeni) ödülüne layık görülmüştür.

Mabel Matiz, çıkarmış olduğu Maya albümü için ‘kendimi şifalandırma biçimim’ diyerek albümünün kendisi için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Söz yazarlığı yaparken en çok ihtiyaç duyduğu şeyin doğup büyüdüğü topraklar olduğunu belirtir. Torosları ve yörükleri çok sevdiğini söyleyen sanatçı aynı zamanda kendi özgünlüğünü ortaya koyduğu sözleri de çok sevdiğini ve harmanlayarak bizlere sunarken büyük keyif duyduğunu belirtir.

Mabel Matiz’i dinlerken, başka diyarlara gidebilirsiniz. Mabel Matiz dinlerken, kendi favori şarkınız olmayabilir. Nitekim hepsi birer favori parçası haline gelebilir.

Sanatçı 5. albümünü 2020’nin ilk aylarında hazırlamaya başlamıştır. Albümün çalışmaları sürmektedir.

27 Haziran 202 tarihinde gerçekleştirilen TYT sınavının Türkçe bölümünde Mabel Matiz’e ait olan Maya albümünde yer alan Fırtınadayım şarkısında geçen sözlere dair iki ayrı soru sorulmuştur. Sosyal medya üzerinde büyük yankı uyandırmıştır.

Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Nükhet Duru gibi başarılı sanatçılarla düet yaparak çalışmalara imza atmayı başarmıştır. Aşık Mahzuni Şerif, Mirkelam ve Yıldız Tilbe gibi önemli sanatçıların ve müzisyenlerin adına hazırlanmış olan tribute albümlerinde yer almıştır.

Mabel Matiz Albümleri

2011 – Mabel Matiz

2013 – Yaşım Çocuk

2015 – Gök Nerede

2018 – Maya

Ödülleri

2013 – Haliç Üniversitesi 2013’ün En’leri Ödülleri – Yılın En İyi Çıkış Yapan Sanatçısı

2013 – Ege Üniversitesi 3.Medya Ödülleri – En İyi Çıkış Yapan Sanatçı

2014 – 12.YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri – En Beğenilen Erkek Şarkıcı

2014 – 2.Türkiye Müzik Ödülleri – En İyi Cover (Sultan Süleyman)

2014 – 11.Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri – En İyi Cover/Uyarlama Şarkı (Sultan Süleyman)

2014 – GQ Men Of The Year Ödülleri – Yılın Müzisyeni

2014 – 41.Magnum Altın Kelebek Ödülleri – En İyi Çıkış Yapan Solist

2015 – 12.Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri – En İyi Albüm (Gök Nerede)

2015 – 1.Gossip Time Yıl Sonu Ödülleri – En İyi Erkek Şarkıcı

2016 – 14.YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri – En Beğenilen Erkek Şarkıcı

2016 – 5.TURKMSIC Yılın En’leri Ödülleri – Yılın En İyi Şarkısı (Gel)

2016 – Ege Üniversitesi 5.Medya Ödülleri – En İyi Cover (Bir Hadise Var)

İlişkili İçerik
Müzik Dünyası

Müziğe Başlamak İçin En Doğru Müzik Aletleri

Müzik ruhun gıdasıdır. İnsanoğlu doğduğu ilk günden itibaren müziğe karşı duyarlıdır.
Devamını Oku
MüzikMüzik Dünyası

En İyi Rock Grupları

En çok dünya klasiği şarkı ve grup içeren müzik türü olan rock 1970’li yıllarda…
Devamını Oku
Müzik Dünyası

Dünyaca Ünlü Kadın Opera Sanatçıları

JESSYE NORMAN 15 Eylül 1945 yılında Amerika’da doğmuştur. Siyahi kadın opera…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir