Müzik Haberleri

Her Yaşta Müzik

Erken yaşta müzikle uğraşmak mı? Yoksa ilerleyen yaşlarda gelen bir hevesle müzik yapmak mı?

Kuşku yoktur ki çocuklukta kazanılabilecek en güzel meziyetlerinden biri müzik aleti çalmayı öğrenmektir. Ancak bu durum, yaşınız ilerlediğinde müzik ile uğraşamazsınız anlamına gelmemektedir. Bir enstrüman çalmayı öğrenirken yaş konusundaki ana gereklilik fiziksel yetkinliktir, çünkü normalinden farklı el koordinasyonu, güçlü nefes vurguları doğuştan gelmemektedir. Erken yaşta yada ilerleyen yıllarınızda bir müzik aleti çalmak isteseniz bile her koşulda kazanılması gereken koşullar vardır.

Müzisyenlikteki Yaş Sınırı

Müzik aleti çalmak için fiziki ve duygusal yeterliliği karşılıyorsanız emin olun ki yaşın kesinlikle bir önemi yoktur. Araştırmalarla bu durum bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yaş konusundaki temel fark öğrenme hızıdır. Elbette ki daha genç yaşa sahip olan biri kadar hızlı öğrenemezsiniz. Kısaca bir müzik aleti genç yaşlarda 4-5 ay gibi bir sürede öğrenilebiliyorsa yaş ilerledikçe bu süre ortalama 8-9 ay olarak belirlenebilir.

Aslında aynı durum çocukluk zamanı içinde geçerlidir, müzik yapmak için fiziksel yeterliliğe sahip olmayan bir kişiye müzik dersleri verilirken dikkat edilmeli ve dosdoğru yönlendirilmeli. Aksi durumda çocuk iskelet sistemi olumsuz etkilenebilir. Söz konusu müzik aletlerini çalmadan önce bir uzmana yeterlilik hususunda danışmaktır, çocuğun geleceği açısından da daha sağlıklı olacaktır.

Müzik Herkesin İçinde

Bir müzik aleti çalmanın her yaştan insan için azımsanamaz yararları olduğu da göz ardı edilmemelidir. Aslında müzik çok farklı amaçlar için kullanılabilmektedir, örnek olarak kariyer, güzel zaman geçirmek yada havalı görünmek bunlar ve daha da fazlası müzik aleti çalmak için oldukça güzel ve geçerli sebepler. Ayrıca uzman kişiler müzik ile ilgilenmenin hafıza ve sözel becerilerin geliştirdiğini, ilerleyen yaşlarda ise ağrıları azalttığını ve psikolojik sorunları düşürdüğünü kanıtlamıştır, benzer olarak müzik aleti çalmak, günümüzde kanser tedavisine kadar birçok durumda aktif kullanılmaktadır.

Bir melodi işittiğimizde beynimizdeki farklı işlevlere sahip birçok kısım aktif hale geçer. Bir müzik enstrümanı çaldığımızda ise bu etki çok daha belirgindir. Örneğin müzikle ilgilenen kişilerin işitsel yetenekleri yüksektir. Ayrıca bir müzik aleti çalabilmek için kas hareketlerinin kontrollü ve koordinasyon halinde olması gerekir. Yani beyinde kasların hareketi ve kontrolü ile işitsel ve görsel işlevlerden sorumlu bölgeler birlikte uyumlu bir şekilde çalışmalıdır.

Çalışmalar müzisyenlerin beyinlerinin, müzikle ilgilenmeyenlerinkinden farklı olduğunu gösteriyor. Beyin görüntüleme cihazları kullanılarak yapılan araştırmalarda müzik eğitimi alan kişilerin beyinlerindeki gri madde miktarının müzikle ilgisi olmayan insanlarınkinden daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Gri madde beyinde kasların kontrolü, bilişsel etkinlikler, görsel ve işitsel algı, hafıza, düşünce oluşumu, otokontrol gibi işlevlerle ilişkili bir durumdur.

Bilim insanları erken yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmenin kas ve hareket yeteneklerini geliştirdiğini, görsel-konumsal gelişmeler sağladığını, odaklanmaya yardımcı olduğunu ve kaygı durumlarını azalttığını ve duyguları kontrol etme imkanı verdiğini düşünüyor.

Başlamak İçin Çok Genç Değilsiniz Ama Gerçekten İstiyorum Peki Nerden Başlamalı?

Öncelikle hoşlandığınız tarzdaki müziklere bir göz atmanız gerekiyor. Her müzik türünde türüne has müzik aletleri bulunmaktadır. Müzik aleti seçtikten sonra size yardımcı olabilecek bilirkişiler ya da müzik dersi veren kuruluşlarla yardım almanız gerekmektedir. Tabiki bu durumla işe zaman, ücret, ‘öğrenir miyim’ kaygısı gibi durumları ardından getirir. Üzülmeyin, teknolojinin gelişmesiyle müzik dersleri artık online platformlarda ve sosyal mecralarda ders listeleri olarak verilebiliyor. Müzik aleti çalmaya başlamak asla çok geç veya erken değil. Gerekli olan tutkunuzun arkasında kararlı ve öğrendiklerinizi aktarmaktır.

Evde Müzik Aleti Çalmayı Öğreten Mobil Uygulamalar

Real Drum

Bateri gibi çok ses çıkartan enstrümanları evde çalmak sorun çıkarabilir.Bu durum karşısında Real Drum uygulaması bizim yardımımıza koşuyor. Uygulama, içerisinde birçok müzik türlerini barındırıyor. İçindeki birçok şarkının yanında eğer isterseniz kendiniz de istediğiniz şarkıyı ekleyip çalabilirsiniz.

Piano

Eğer piyano çalmak istiyorsanız çalabilirsiniz çünkü Piano uygulaması bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Uygulamanın içerisinde çok sayıda şarkı ve sizlerinde besteleyebileceğini düşünerek sizlere bu imkanı sağlıyor.

YouSician

Bu uygulamayı bir müzik aleti olmadan çalmanız zor. Yousician içerisinde gitar, bas gitar, piyano ve ukulele dersleri bulunuyor. Ayrıca popüler birçok şarkıyı bünyesinde barındırıyor.

Walk Band

Walk Band uygulaması içerisinde piyano, gitar, davul ve bas gitar bulundurmasının yanında size demo oluşturup kendi müziğinizi yapmanıza fırsat tanıyor. Müzik konusunda zengin olan bu uygulama gitar ve piyano akorlarının çoğunu içerisinde bulunduruyor.

Basic Guitar Chords 3D

Basic Guitar Chords 3D, diğer uygulamalardan farklı olarak gitar akorlarını 3D olarak gösteriyor. Uygulamanın içerisinde gitardaki bütün akorlar bulunuyor.

İlişkili İçerik
Müzik Haberleri

28 Yıllık Elektronik Müzik Efsanesi Daft Punk, Artık Yok

Elektronik müzik denilince ilk akla gelen isimlerden biri şüphesiz ki her zaman Daft Punk…
Devamını Oku
Müzik Haberleri

mor ve ötesi Canlı Senfonik Albümünü Yayınladı!

Rock müzik denince akla ilk gelen gruplardan olan ‘mor ve ötesi’ Harbiye Açıkhava’da 8…
Devamını Oku
MüzikMüzik Haberleri

Michael Jackson: Savunduğu Şeyler Ölmüyor.

Pop’un ve Rock’ın Babası Michael Jackson’ın 1990’lı senelerin ortasında yayınladığı…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir