Sinema Haberleri

Her (Aşk) Filmi

En iyi özgün senaryoya sahip olan filmin türünde bilim kurgununda geçiyor olması ve senaryonun ütopik gibi görünmesiyle sanal dünyada çoğu insanın yaşamayı başladığı asosyal insanlar dediğimiz bir kitle ile karşı karşıya kalıyoruz. Filmde yönetmen bu konuyu ön planda tutarak, bilim kurgu ve aşkı da içine katmış ve ortaya çok güzel bir yapım çıkmıştır.

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) el yazımı mektup yazarak hayatını kazanmaktadır. Mektup yazmak istemeyen, yazamayan kişilerin ağzından istenildiği üzere mektuplar yazarak onların duygularını düşünerek profesyonel olarak işini yapan bir adam. Çocukluk aşkı olan eşini çok sevmesine rağmen yolunda gitmeyen sebeplerden dolayı boşanmışlardır. Onun unutamamıştır. Kendisini bunalımdan kurtaracak arayışlar içine girdiği sırada, piyasaya yeni çıkartılacak olan bir yapay zeka işletim sistemi satın almayı planlamıştır. Yapay zeka işletim sistemini satın aldıktan sonra, sanal bir varlık olan Samantha ile tanışacaktır. Samantha sadece sesi ile insanlar ile iletişime geçecektir. Yapay bir zeka olduğu için, zamanla hayatı ve insanları anlayamadığı için Theodore’a sormaya başlayacak ve Theodore ile yapay zeka Samantha arasında ilginç bir ilişki başlayacaktır.

Ancak bir müddet sonra,Samantha yapay zeka olduğu için diğer işletim sistemlerinin oluşturduğu bir topluluğa karışacak ve orada üst seviye zekaya sahip bir şekle dönüşecektir. Bu dönüşüm sonrası Samantha üst seviye zekaya sahip olan Watts ile tanışacak ve Theodore’ya ilgisiz davranacaktır.Theodore bu ilgisizliğin içinde üzüntü içinde ondan bir haber beklemektedir. Samantha’ya ulaşamayınca büyük üzüntü yaşar ve eve doğru koşmaya başlar. Eve gidip işletim sisteminin başına oturduğunda Samantha’ya ulaşır ve Samantha ona diğer işletim sistemleriyle kendisini güncellediğini söyler. Samantha, Theodore ile konuştuğu sırada binlerce insanla konuştuğunu da söyler. Theodore aralarında geçen bu sanal aşkın sadece kendisine ait olduğunu düşünür ve çok üzülür. O gece Samantha Theodore ile iletişimi sonlandırır ve birbirlerine veda ederler. Samantha gider. Theodore aslında bu sürede ne kadar değiştiğini farkeder ve Catherine’ya bir özür mektubu yazar.

Her (Aşk) filmi, yönetmenliğini ve senaristliğini Spike Jonze’un üstlendiği bilim kurgu ve dram türünde bir Amerikan filmidir. 2013 yılında gösterime girmiştir. Başrollerinde, Joaquin Pnoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johansson oynamaktadır. Joaquin Phonix’in canlandırdığı Theodore Twombly ve yapay zekayı seslendiren Scarlett Johansson’un seslendirdiği Samantha arasında oluşan aşkı konu almaktadır.

Yönetmen Spike Jonze, internette okuduğu ve yapay zekaya sahip bir program olduğunu öğrendiğinde bunun üzerine çalışmalar yaparak böyle bir film yapmaya karar verdiğini açıklamıştır. Öncelikle bir kısa film çekmiştir. Tema olarak hemen hemen Her (Aşk) filmini andırmaktadır. Daha sonra senaryoyu yazmaya başladı ve yakşalık 6 ayın sonunda senaryo hazırdı. 2012 ortalarında başlanan film ilk önce Los Angeles ve Şanghay’da çekimlere başlamıştır. Samantha’yı seslendiren Samantha Morton’nın yerine Johansson kadroya dahil olunca çekimler tekrarlamak zorunda kaldı. Çekimlerde kullanılan maliyet 23 milyon dolar üzerindeydi.

İlk gösterimi New York Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Daha sonra Warner Bros , Pictures tarafından Amerika Birleşik Devletleri’n de bir kaç salonda gösterime girdi. Film büyük ilgi görünce salon sayıları arttırıldı. Film yaklaşık ülkede 19 hafta boyunca gösterimde kaldı. Film dünya genelinde de izlenme rekoru kırmıştır. Elde ettiği hasılat 48 milyon dolardır.

Yılın en iyi filmleri arasında gösterilen (Her) Aşk, 100 üzerinden 90 puanlık ortalama yakalamıştır. Birçok eleştirmenler tarafından da film büyük ilgi ve beğeni görmüştür. 86. Akademi Ödülleri En İyi Film dahil olmak üzere beş kategoride de aday olmuştur. En İyi Özgün Senaryo kategorisinde de ödül sahibi olmuştur. 66. Writers Guild Of America Ödülleri,19 Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri, 71. Altın Küre Ödülleri ve 40. Saturn Ödüllerini kazanmıştır. Ayrıca senaryo kategorisinde ve farklı dallarda da ödül ve adaylıklar kazanmıştır.

Oyuncu Kadrosu

Joaquin Phoenix – Theodore Twombly

Scarlett Johansson – Samantha (seslendirme)

Amy Adams – Amy

Rooney Mara – Catherine

Olivia Wilde – Amelia

Chris Pratt – Paul

Matt Letscher – Charles

Luka Jones – Mark Lewman

Kristen Wiig – Sexy Kitten (seslendirme)

Bill Hader – Sohbet odasındaki kişi (seslendirme)

Portia Doubleday – Isabella

Brian Cox – Alan Watts (seslendirme)

Spike Jonze – Video oyunundaki uzaylı çocuk (seslendirme)

Yapım Kadrosu

Spike Jonze – yönetmen, yapımcı, senarist

Megan Ellison – yapımcı

Vincent Landay – yapımcı

Hoyte van Hoytema – görüntü yönetmeni

K. K. Barrett – yapım tasarımcısı

Casey Storm – kostüm tasarımcısı

Eric Zumbrunnen – kurgucu

Jeff Buchanan – kurgucu

Arcade Fire – besteci

Müzikleri

Sleepwalker 

Milk & Honey

Loneliness (Night Talking)

Divorce Papers

Morning Talk/Supersymmetry

Some Other Place

Song on the Beach

Loneliness (Other People’s Letters)

Owl

Photograph

Milk & Honey (Alan Watts & 641)

We’re All Leaving

Dimensions

JOAQUIN PHOENIX KİMDİR?

28 Ekim 1974 yılında Porto Riko’da doğmuştur. Prodüktör, müzisyen aynı zamanda aktör ve müzik videosu yönetmeni de olan Joaquin Rafael Phonix, aşırı uyuşturucu kullanmak sonucunda ölen River Phoenix’in kardeşidir. Gladiator filmindeki Commodus rolüyle dikkatleri üzerine çekmiş ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar ödülü kazanmıştır.2019 yılında çekilen ve başrolünü paylaştığı Joker filmi ile Oscar’a 4. kez aday olmuş ve En İyi Erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır.

 JOAQUİN PHOENİX OYNADIĞI FİLMLER

1982 Seven Brides for Seven Brothers/ Travis

1983 Mr. Smith

1984 Murder, She Wrote/ Billy Donovan

1984 Backwards: The Riddle Of Dyslexia/ Robby Ellsworth

1984 The Fall Guy/ Kid

1984 Hill Street Blues/ Daniel Flowers

1985 Kids Don’t Tell/ Frankie

1986 Alfred Hitchcock Presents/ Pagey Fisher

1986 Space Camp/ Max

1987 Russkies/ Danny

1989 Still the Beaver/ Kyle Cleaver

1989 Superboy/ Billy Hercules

1989 Parenthood/ Garry Buckman-Lampkin

1995 To Die For/ Jimmy Emmett

1997 U-urn/ Toby N. Tucker a.k.a. TNT

Inventing the Abbotts/ Doug Holt

1998 8mm/ Max California

Clay Pigeons/ Clay Bidwell

Return to Paradise/ Lewis McBride

2000 The Yards/ Willie Gutierrez

Quills/ The Abbe de Coulmier

Gladiator/ Commodus

2001 Buffalo Soldiers/ Ray Elwood

2002 İşaretler/Merrill Hess

2003 Brother Bear Kenai

It’s All About Love John

2004 Ladder 49/ Jack Morrison

The Village/Lucius Hunt

Hotel Rwanda/ Jack Daglish

2005 Walk the Line/ Johnny Cash

2006 Earthlings/ Narrator

2007 We Own the Night/ Bobby Green

Reservation Road/ Ethan Learner

2008 Two Lovers/ Leonard

2010 I’m Still Here/ Kendisi

2012 The Master/ Freddie Quell

2013 Aşk/ Theodore

2013 The Immigrant/ Bruno Weiss

2014 Inherent Vice/ Doc Sportello

2019 Joker/ Arthur Fleck

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir