Dizi Haberleri

DİJİTAL TV PLATFORMLARI

Teknolojinin hızla ilerlemesinden televizyonculuk da nasibini aldı. Şöyle ki teknoloji ile birlikte televizyon yayıncılığı farklı boyutlara taşındı. İnternetin her eve ve her cebe girmesiyle birlikte artık dilediğimiz yerden dilediğimiz zaman online olarak televizyon izleyebilir olduk. Eskiden bir diziyi izlemek için o dizinin gününü bekler ve iyi ihtimalle o gün ve saatte müsait olabilirsek izlerdik. Yine bir film izlemek için ya sinemaya gitmemiz gerekirdi ya da televizyonda bir film denk getirmek zorundaydık. Fakat bugün televizyon yayıncılığı televizyon platformları ile öyle bir noktaya geldi ki aklımıza hangi film veya dizi gelirse onu anında açıp izleyebiliyoruz. Dünyada örneklerine çokça rastlanan dijital yayın tv platformları ülkemizde de popüler olmaya başladı. Hele bütün dünya covid-19 pandemisiyle savaşırken insanlar eve tıkılınca bu platformlara ilgi daha da arttı. Peki ülkemizde dijital yayın yapan tv platformları hangileridir, kullanıcılarına neler sunmaktadır? Gelin birlikte bakalım.

1-NETFLİX

Dijital yayın platformu denildiği zaman dünyada akla ilk gelen platform şüphesiz Netflix. Amerika menşei platform Ocak 2016 da ülkemizde resmi olarak yayına başladı. Platform bünyesinde çokça film, dizi, tv şovları ve belgeseller barındırıyor. Kendine has içerikler de var, efsane olmuş dizi ve filmler de. Netflix’e özel ülkemizde de içerikler oluşturulmaya başlandı; İlk üretilen içerik Hakan: Muhafız oldu. Ardından başrollerinde Beren Saat ve Mehmet Günsür’ün yer aldığı “Atiye” yayınlandı ve çok sevildi. Şimdi sırada AŞK 101 var. 24 Nisan’da birinci sezonu yayınlanacak Netflix’e özel yapım olan dizinin yapımcılığını da Ay Yapım üstlenmiş. Konusu ülkemizde de çokça rağbet gören bir konu olan gençlik-komedi. Platformun ülkemizde en çok eleştiri alan kısmı ise sınırlı içerik. Netflix’de bunun farkında ve içeriklerini günden güne arttırmaya devam ediyor.

Platform’un ülkemizde ücret tarifesi şu şekilde:

  • Temel üyelik: 17,99 TL/ay – Tek cihaz, SD çözünürlük
  • Standart HD: 29,99 TL/ay – İki cihaz, HD çözünürlük
  • Özel Ultra HD: 41,99 TL/ay – 4 cihaz, Full ve Ultra HD çözünürlük

2-BLU TV

Blutv’yi en önemli yerli dijital yayın platformu olarak adlandırabiliriz. Platform Doğan Medya Grubu bünyesinde bulunuyor. Platformda yüzlerce dizi ve film gibi içerikler mevcut. Ayrıca  bugüne kadar birçok özgün içerik üretti. Bunlardan bazıları “Yaşamayanlar’, ‘Bartu Ben’, ‘Bozkır’, ‘Sıfır Bir’, ‘Behzat Ç’. Platform son olarak ünlü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu’nun başrolünde yer aldığı “ALEF” i izleyicileriyle buluşturdu.

Üyelik ücreti aylık 19,90 TL.

3-PUHU TV

Puhu Tv, Blu Tv gibi yerli bir platform. Fakat Puhu TV’ yi diğerlerinden ayıran en önemli özellik ücretsiz olması. Platform en çok sesi başrolünde Serenay Sarıkaya, Ozan Güven ve Mehmet Günsür’ün oynadığı “Fi” adlı diziyle getirdi. Ardından Ünlü aktör Haluk Bilginer’e 47. Emmy ödüllerinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran Şahsiyet dizisi de Puhu TV yapımı. Platform yerli ve yabancı birçok dizi ve filmi bünyesinde bulunduruyor.

4-FILMBOX LIVE

Filmbox Live ülkemizde ulaşılabilir bir diğer platform olarak karşımıza çıkıyor. Platformun henüz pek izleyici kitlesi oluşmamış ise de yakın zamanda rakiplerinin arasında güçlü bir şekilde yer bulacağa benziyor. Bu platform da ne yazık ki ücretli. Aylık ücreti ise diğerlerine göre görece daha makul. Platformun tek tip üyelik paketi var o da aylık 9.90 TL. Platform aslında geniş izleyici kitlesine hitap ediyor. İzlenebilecek içerikler sadece filmlerden ibaret değil, platform bünyesinde birçok tematik kanalı barındırıyor.

5-MUBİ

Mubi kendine has bir dijital platform olarak karşımıza çıkıyor. Platformda trend içeriklerden ziyade sanatsal filmleri bulabiliyorsunuz. Demiştik ya kendine has diye; platforma her ay toplam 30 tane film yükleniyor, her gün bir yeni film vizyona giriyor ve en eski tarihte yayınlanan ise siliniyor. Kullanıcılar filmlere oy verebiliyorlar ve film hakkında tartışabildikleri bir ortam var. Kısacası Mubi internet sineması olarak adlandırılabilir. Platformun 9 milyondan fazla kullanıcısı var. Kurucusu ise Silikon Vadisi’nden çıkan MIT mezunu bir Türk: Efe Çakarel. Platform kullanıcılarına içeriklerini aylık 19.99 TL karşılığında sunuyor.

6-Fox Play

Fox Play ülkemizde yayın yapan Fox TV kanalının dijital yayın platformu. Platformda Fox TV’de yayınlanan dizileri ve birçok filmi bulabilirsiniz. Üstelik ücretsiz. Fakat platformu ücretsiz kullanmak istiyorsanız reklamları da izlemek zorundasınız. Eğer aylık 4.99 TL öderseniz bu reklamlardan da kurtulabilirsiniz.

7- Amazon Prime

Amazon Prime dünyanın en büyük markası olan Amazon’un dijital yayın platformu. Platform Netflix’in en büyük rakibi. Ülkemizde resmi olarak bulunmuyor fakat erişmek mümkün. Türkçe içerik sayısı oldukça az. Fakat gelecekte Türkiye’de de resmi olarak yayına girmesi muhtemel. Böyle büyük bir platformun ülkemizde resmi olarak yayın yapacak olması Netflix’i nasıl etkileyeceği de büyük merak konusu.

Diğer taraftan ülkemizde yayın yapan tv platformlarının da dijital yayın yaptığını belirtelim. Hali hazırda bu alanda Digitürk’ün Bein Connect’i, D-smart’ın D-smart Go’su ve Türk Telekom’un da Tivibu Go’su faaliyette. Diğer taraftan Turkcell TV+ ile Vodafone ise Vodafone TV ile dijital yayıncılık sektöründe adını hızla duyurmaya başlamış durumdalar.  Dijital yayın platformlarının sayısı azımsanmayacak derecede fazla. Görünüyor ki zamanla daha da çoğalacak ve izleyiciler çeşitlilik açısından zorlanmadan bu platfomlardaki içeriklere ulaşabilecekler.

Teknolojideki hızlı gelişme, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve artması sonucunda yeni iletişim ürün ve teknolojileri hızla hayatımızda yer almaya başladı. Bireyselleşmenin, hızla yaygınlaştığı günümüzde bilgiye erişimin, izleme ve dinleme taleplerinin artması nedeniyle dijital yayıncılık bugünün trendi olmuş durumda görünen o ki geleceğin de yayıncılığı olacak.

İlişkili İçerik
Dizi Haberleri

Christopher Nolan'ın yeni filmi Oppenheimer'dan İlk Görüntüler Geldi

popüler sinemanın en beğenilen yönetmenlerinden Chris Nolan, yeni filmini görücüye…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Marvel Sinematik Evreni, 5. Fazını Açıkladı!

Marvel 5. faz için planladığı filmleri ve dizileri duyurdu. Dev stüdyo, tanıdık karakterler…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Daredevil ve Kingpin Echo Dizisiyle Geri Dönüyor

Marvel Sinematik Evreni‘ninde ilk olarak geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlanan hawkeye…
Devamını Oku

5 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir