Sinema Haberleri

Asfaltın Kralları: Ford v Ferrari

Asfaltın Kralları, İngiliz  senaryo yazarları Jez/John-Henry Butterworth kardeşler ve Amerikalı Jason Keller’ın tarafından yazılan ve yönetmenliğini ise ünlü yönetmen James Mangold’ın yaptığı 2019 yılında yayınlanan biyografik, dram ve aksiyon türü bir filmdir.

Filmin başrolünde ünlü aktörler  Christian Bale ve Matt Damon yer alıyorlar.  

Ford vs Ferrari araba yarışlarını ve yarış pistlerini konu alan ilk film değil. Bu türde daha önce çokça film yapıldı. Sinema tarihinin araba yarışlarını konu alan en bilindik örnekleri Grand Prix (Ölümle Yarışanlar), film bu türde adeta bir efsane. Film 1966 yılının yapımı olsa bile zamanının ötesinde. Diğer taraftan farklı karakterlerdeki iki ezeli F1 pilotunun rekabetini konu alan 2013 yapımı Rush filmi  de kategorinin en iyileri arasında yerini almış durumda. Araba ve film denilince belki de  akla  ilk gelen film Pixar’ın animasyon türündeki Cars Serisi. Ford vs Ferrari işte en az bu saydığım filmler kadar kaliteli.

Filmde Ford Motor Company’nin sahibi Henry Ford II tarafından Ford GT40’ı yapmak için  görevlendirilen otomobil tasarımcısı Carroll Shelby (Matt Damon) ve İngiliz sürücü Ken Miles’ın (Cristian Bale) bu süreçte yaşadıkları ve karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek için verdikleri çaba ele alınıyor. Ford GT40’ın tek hedefi var Fransa’da düzenlenen ünlü Le Mans yarışlarında adını duyurabilmek ve bu yarışların zirvesinde bulunan Ferrariyi halt edebilmek.

Ford Motor Company 1963 senesinde Enzo Ferrari’ye Ferrari’nin satışı için teklifte bulunuyor. Teklifin Ferrari’nin yarış takımını da içerdiğini öğrenen Enzo Ferrari konuşmaları tek taraflı sona erdirerek teklifi reddediyor. Ferrari’nin yarış takımı 1958 ve 1960 senesinden itibaren 1965 senesine kadar her sene Le Mans 24 Saat yarışlarını kazanmıştır. Le Mans 24 Saat, 1923 tarihinden beri her yıl düzenlenen dünyanın en eski dayanıklılık motor sporudur. Teklifin geri çevrilmesine içerleyen Fordun sahibi ise Henry Ford II, şirketinin Ferrari’yi yenmesi için elindeki bütün imkanlarını seferber ediyor. Ford, otomotiv tasarımcısı Carroll Shelby ve yarış arabası şoförü Ken Miles ile üst üste Le Mans 24 Saat yarışlarını kazanan efsanevi Ferrari’yi yeni bir araba ile 1966 senesinde Le Mans 24 Saat yarışında yenmek için Ford GT40’ı üretiyor

Ford v Ferrari, kaynağını gerçek olaylardan, rekabetlerden alan yarış filmleri geleneğini devam ettiriyor gibi görünse de aslında anlatım ve dil olarak konuyu farklı alanlara doğru genişletiyor. Carroll Shelby, 1959 yılında Le Mans’ı birinci olarak tamamlayan ilk Amerikalı pilot olmayı başarmış, 1960’larda ise yarış otomobilleri tasarlayan Shelby American Inc.’i kurmuş. Fakat sağlık sorunları nedeniyle aktif spor kariyerini noktalamış, işinin ehli bir yarış arabası tasarımcısı olarak karşımıza çıkıyor. Matt Damon’ın hayat verdiği bu karakter filmde adeta izleyiciyi büyülüyor. Ken Miles ise başarılı bir pilot olmasına rağmen geçimsiz bir insan oluşuyla dikkat çekiyor, Miles maddi sıkıntı içinde bir otomobil tamircisi olsa da aklı yarış pistlerinde. Bu ikilinin yanı sıra diğer tarafta ABD’nin en büyük şirketlerinden Ford, bu şirketin başındaki Henry Ford II ve şirketin üst düzey yöneticileri var. Pazarlama direktörü, Ford’un imajı ve arzu edilirliği için yarış otomobilleri üretmeye başlamasını önerince, patronun gözü zirveye dikiliyor ve kendine rakip olarak zirvedeki ismi seçiyor: Ferrari. Zirvedekini yerinden etmek için her türlü imkanı sağlamaya, yüklü miktarda para harcamaya gönüllü olan bu şirket, tabii ki ülkenin en iyisine, Shelby’e, o da kendisinden de iyi olduğunu düşündüğü dostu Miles’ın kapısını çalıyor.

Filmin ilk yarısı Shelby, Miles ve Fordu’ bir araya getirmekle geçiyor. Fakat hemen belirtelim ki o klasik spor filmlerindeki gibi karakterleri tanıtmaktan ibaret değil. Bu tür filmlerin genellikle ilk bölümleri klasik karakter tanıtımlarıyla geçer ve ikinci bölümdeki yarış ya da karşılaşmalara hazırlar. Ford ve Ferrari de ilk bakışta öyle gibi görünse de filmin senaryosu ilk bölümde izleyicilerin sıkılmaması için ince nüanslar içeriyor. Örneğin ilk bölümlerde Ford’un zirvenin sahibi Ferrariyi satın almak istemesi ve Shelby’nin başarısız olacağını düşünen Ford yetkililerinin ona hesap sorması. Diğer yandan Matt Damon ve Cristian Bale gibi iki efsanenin filmdeki muhteşem oyunculukları ve uyumu da izleyicileri nefes nefese filmi izlemeye itiyor ve sıkmıyor.

Gelelim izleyicinin asıl görmek için can attığı yarış sahnelerinin ve kapışmaların olduğu ikinci bölüme… Bu tarz bir filmden beklenen her şeyi veriyor film izleyiciye. Ses tasarımı ve kurgunun kusursuzluğu ilk bölüm boyunca duymayı beklediğimiz otomobil seslerini ve görmeyi beklediğimiz hareketli mücadeleyi eksiksiz olarak sunuyor izleyiciye. Yukarıda bahsettiğimiz gibi filmde anlatılan yarış 24 saatlik Le Mans yarışı Film bize bu yarışı sunmakla kalmıyor. Ford’un zirvenin sahibi Ferrariye karşı verdiği mücadeleyi ve bu mücadelenin kahramanları Shelby ve Miles’in ise Ford takımında olmalarına rağmen hem Ford’a hem de rakip Ferrariye karşı  verdiği mücadeleyi hayranlıkla izletiyor.

Eğer otomobil yarışlarına ilgiliyseniz ve Le Mans tarihine veya Shelby ile Miles’ın yaşamına hakimseniz, olacakları zaten biliyorsunuz. Fakat yine de konunun anlatılış şekli sizi filmin içine çekecek ve size keyif verecektir. Eğer karşı taraftaysanız yani otomobil yarışlarına ilgili değilseniz film size otomobil yarışlarında bir dönüm noktasını gösteriyor olacak. Tüm teknik başarılarının yanında sanatsal anlamda da dönemin ruhunu yakalayan, konusunun anlatılış biçimiyle, otomobilleriyle göz kamaştıran bir prodüksiyon tasarımıyla ve başroldeki Matt Damon ve Christian Bale’in harika oyunculukları ve muhteşem uyumuyla izlemeye değer bir film Ford v Ferrari. Klasik aksiyondan ziyade aksiyonun yanında hikayesiyle de diğer yapımlardan ayrılan bu film türünün iyi  film nitelendirmesini fazlasıyla hakkediyor.

Diğer taraftan Ford vs Ferrari, 2020 92. Akademi Ödüllerinde (2020 Oscar)  en iyi film, en iyi ses miksajı, en iyi ses kurgusu ve en iyi film kurgusu dallarında olmak üzere 4 dalda oskar adaylığından en iyi ses kurgusu ve en iyi film kurgusu dallarında 2 oskarı kazanarak başarısını taçlandırmış oldu.

İlişkili İçerik
Sinema Haberleri

Bradley Cooper'ın başrolünde yer aldığı ve yönettiği Maestro'dan ilk görseller yayınlandı

A star is a born ile ilk yönetmenlik deneyimine imza atan Bradley Cooper, yeni filmi Maestro ile…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Ata Demirer'in yeni filmi Bursa Bülbülü'nün çekimleri başladı

Ata Demirer’in senaryosunu kaleme alıp başrolünde yer alacağı Bursa Bülbülü’nün…
Devamını Oku
Sinema Haberleri

Idris Elba'lı Beast Filmi Geliyor!

Ünlü oyuncu Idris Elba’nın başrolünde yer aldığı, Güney Afrika savanalarında bir…
Devamını Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir