Dizi Haberleri

Alef Dizisi

Ülkemizde, her yıl televizyonlarda veya dijital mecralarda onlarca dizi yayına giriyor. Bu dizilerden bazıları izlenme sayıları konusunda yapımcılarını hayal kırıklığına uğratıyorlar, bazıları da büyük başarılar yakalıyorlar. Son yıllarda ülkemizdeki dizi sektöründe çok başarılı projeler yaratılmaya başlandı. Dünyada dizi ihracı sıralamasında ABD’den sonra ikinci sırada olmamız da bu başarıyı kanıtlar nitelikte. Yaratılan bu dizilerde genellikle sıradan konular seçilirken daha önce hiç izleyici ile buluşmamış, konusu fazlasıyla merak uyandıran diziler de gelmeye başladı. Bunun son örneği ise FX ve Blu TV ortak yapımı olan ALEF. Alef’in konusu bugüne kadar yayınlanan dizilerden oldukça farklı.  Dizinin türü mistik polisiye. Daha önce bu topraklarda bu türde bir dizi yayınlanmadığı için izleyicide uyandırdığı merak da hat safhada.

Alef’in yapımcılığını May Prodüksiyon üstlenmiş, yönetmen koltuğunda ödüllü yönetmen Emin ALPER oturuyor. Senaristi ise Emre KAYİŞ. Dizinin başrollerinde yakından tanınan isimler yer alıyor. Kenan İMİRZALIOĞLU ve Ahmet Mümtaz TAYLAN’a Melisa SÖZEN eşlik ediyor.

Alef Toplam 8 bölüm olarak yayınlanacak. İlk iki bölüm art arda 10 Nisan Cuma günü FX de ve Blu Tv de yayınlandı. Ardından 17 Nisan’da üçüncü bölüm ekranlara geldi. Bundan sonra her Cuma FX ve Blu TV platformunda saat 21:30’da izleyicileriyle buluşacak.

Alef Dizisi Konusu

Dizi İstanbul’da işlenen gizemli seri cinayet vakalarının aydınlatılması ekseninde geçiyor.  Dizide genç, dinamik ve cevval bir komiser olan Kemal karakterine Kenan İMİRZALIOĞLU hayat veriyor, Kemal, İngiltere’de eğitim almış bir dedektif ve olayları batılı yöntemlerle ele alıyor. Tecrübeli ve kurt ortağı Settar’ı da Ahmet Mümtaz TAYLAN canlandırıyor. Settar ise geleneksel bir dedektif; kural tanımaz ve başına buyruk. Bu karakterlerle dizide doğu ve batının birbiriyle zıt ve uyumlu yönleri gösterilmeye çalışılmış. Ayrıca olayları batı tarzıyla ele alan ve İngiltere’de eğitim almış polis karakterinin adının Kemal olması da ünlü Türk ajan “İngiliz Kemal” e de bir atıfta bulunulmuş hissini uyandırıyor. Dizide birbiriyle tamamen karakter olarak zıt olan Kemal ve Settar’ın geçmişte yaşadıkları benzer acılar ve benzer yaraları var. Zıtlıkları kadar bu detay da ilgi çekici. Diğer yandan Alef’te bu iki ana karaktere bir üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapan Yaşar (Melisa SÖZEN) de eşlik ediyor. Başarılı oyuncu bu rolüyle dizinin ana karakterleri dedektif Kemal ve Settar’a cinayet soruşturmalarında yardımcı oluyor.

Dizide her cinayet soruşturmasında elde edilen deliller yüz yıllar öncesine dayanan sırlara da ışık tutuyor. Polisiyenin yanında bu gizemli olayları da ele alması hasebiyle dizi salt polisiye türünden sıyrılarak içine mistisizmi de alıyor.

Dizi içerisinde Osmanlı ve İslam tarihinden birçok iz barındırıyor. Filmin Yönetmeni Emin ALPER dizinin senaryosunda Alaturka Noir ve İslami Gotik bir dünyanın sunulduğunu söylüyor. Alef’in bunlar gibi daha önce rastlanılmamış türde olması diziye karşı olan merakın artmasını sağlıyor.

Alef Dizisi Cast Kadrosu

Diğer yandan dizinin Cast seçimine bakıldığında Kenan İMİRZALIOĞLU’nun seçilmesi ünlü aktörün dizideki rolüne benzer rollerde daha önceden yer alması önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Şöyle ki ünlü aktör daha önce rol aldığı ve büyük beğeni toplayan Ejder Kapanı filminde de bir dedektifi canlandırmıştı ve iyi iş çıkarmıştı. Yani aktör Kemal karakterine oldukça aşina ve bu hem dizi için hem de oyuncu için büyük bir artı. Yapım İMİRZALIOĞLU için de bir ilk çünkü Türkiye’nin en iyi aktörlerinden bir olan Kenan İMİRZALIOĞLU’nun ilk dijital projesi. Ahmet Mümtaz TAYLAN gibi hep büyük projelerde yer almış usta bir oyuncunun da dizide rol alıyor olması diziyi daha da değerli hale getirmiş.

Dizinin ana karakterleri Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu dizi hakkında verdikleri bir röportajda birbirlerinin oyunculuklarını överken Taylan, Alef’in sinema filmi kalitesinde çekildiğini, İmirzalıoğlu ise Alef’te yer aldığı için gelecekte gurur duyacağından emin olduğu bir projeye imza attığını, dizinin zamansız olduğunu ve 15 yıl sonra da keyifle izlenebilecek bir iş olduğunu söylemişler.

Dizinin Çekimleri

Dizinin yayımlanan fragmanlarından ve ilk üç bölümünden anlaşılacağı üzere çekimler için büyük emek harcanmış ve büyük maliyetlere katlanılmış. Alef’te 40 ‘tan fazla kişiden oluşan bir ekip, binin üzerinde figüran ve sanatçı görev yapmış ve dizinin çekimleri 60 farklı mekanda gerçekleştirilmiş. Bu mekanların tamamı dizi için yeniden dekore edilmiş. Yine Alef’te kullanılan 2D ve 3D görsel efektler, greenscreen uygulamaları dizini çekiminde CGI teknolojisinin fazlasıyla yer aldığını gösteriyor. Bu uygulamalar ülkemizde ne yazık ki yoğun olarak kullanılmıyor. Alef bu konuda da fazlaca cürretkar nitekim bunlar izleyicilere gerçekten bir görsel şölen sunuyor. Dizi ve filmlerde bu tarz uygulamaları sevenler için yeterli doygunluğu hissettiriyor.

Yapımda yer alan makyaj sanatçılarını da es geçmemek gerekiyor. Makyaj ekibi dizinin başarısını katlamak için gerçekten çok çalışmışlar. Gerek karakter makyajlarında gerekse dizide yer alan cesetlerin gerçekliğinin en üst seviyede olması bakımından iyi iş çıkarmışlar. Tatlı su ve tuzlu su boğulmalarındaki farklar ve bu boğulmalarda vücutta oluşabilecek tahribatlar gibi detaylar en ince ayrıntısına kadar düşünülerek çalışılmış.

Yayınlanan ilk üç bölümüyle şimdiden büyük bir izleyici kitlesine ulaşmış ve eleştirmenlerden geçer not almış olan ALEF’in yayınlanacak her bölümünün izleyici tarafından merakla bekleneceği çok açık. Şimdiden izleyici tarafından olumlu geri dönüşler alan yapımın tamamı yayınlandığı zaman ne gibi övgüler ve eleştiriler alacağını, dizinin başarı oranının ne derecede olacağını, yapımcısını hayal kırıklığına mı uğratacak yoksa dizinin Türk dizi tarihinin mihenk taşlarından biri mi olacağını tabi ki zaman gösterecek. Bekleyip görmek lazım…

İlişkili İçerik
Dizi Haberleri

Christopher Nolan'ın yeni filmi Oppenheimer'dan İlk Görüntüler Geldi

popüler sinemanın en beğenilen yönetmenlerinden Chris Nolan, yeni filmini görücüye…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Marvel Sinematik Evreni, 5. Fazını Açıkladı!

Marvel 5. faz için planladığı filmleri ve dizileri duyurdu. Dev stüdyo, tanıdık karakterler…
Devamını Oku
Dizi Haberleri

Daredevil ve Kingpin Echo Dizisiyle Geri Dönüyor

Marvel Sinematik Evreni‘ninde ilk olarak geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlanan hawkeye…
Devamını Oku

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir